Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Inzulin u těhotenské cukrovky

Diabetologie Monika 9.6.2017

Dobrý den,

Jsem v 30.tydnu těhotenství a mám tehotenskou cukrovku. Ráno mám hodnoty na lačno 6,0 a limit je do 5,3. Diabetolog mi chce nasadit inzulín. Miminko je váhově ok. Ptám se, jestli u takového překročení limitu se už musí podávat inzulín nebo jiné léky.

Děkuji

MUDr. Barbora Bačová
Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Bačová

Pracoviště: Klinika pracovního a cestovního lékařství - FNKV Praha

Moniko, pokud Vám chce diabetolog nasadit inzulín, bude to zřejmě správně. Jiné léky na diabetes než inzulín se u těhotných nepodávají. Jako praktická lékařka s tímto však nemám dostatek zkušeností, Váš dotaz předám ještě specialistovi. S pozdravem MUDr. Barbora Bačová

Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Jandíková Ph.D.

Specializace: Diabetologie, Endokrinologie‎ Pracoviště: Nefromed, Praha 6

Dobrý den, hodnota glykémie na lačno 6 není sice optimální, ale abych měla zhodnotit, zda jste indikována k léčbě inzulinem, či nikoliv, bych musela znát o mnoho více hodnot, především i ze dne, společně s dietou. Diabetologovi bych však důvěřovala. Existuje možnost nasazení tablet metforminu (není sice "lege artis", ale při souhlasu pacientky je možné ho podávat i v době těhotenství; nežádoucí účinky na plod pozorovány nebyly). Ten však mívá jen malý účinek a stejně je pak často potřeba přejít na inzulin. Bohužel nic šetrnějšího a bezpečnějšího k dispozici pro těhotné neexistuje. Máte před sebou ještě minimálně 2 měsíce těhotenství, kdy se hladiny cukru v krvi (a tedy i nároky na množství inzulinu k těle) budou ještě zvyšovat. Rizika pro plod při neřízené cukrovce jsou nejen ve vyšší porodní váze, ale i dalších komplikacích, tedy bych se řídila rady diabetologa.
S pozdravem Dr. Jandíková

Související dotazy

Těhotenská cukrovka
Dobry den chtela bych se zeptat mam diagnostikovanou...
Cukrovka
Dobrý den, minulý týden zemřel bratr mého otce (69...
Cukrovka v těhotenství
Dobrý den, byla jsem v 25+0 tt na testu na těhotenskou...
Cukrovka v těhotenství
Dobry den Chtela bych poprosit o zodpovezeni dotazu...
Těhotenská cukrovka
Dobrý den, mám těhotenskou cukrovku, celé těhotenství...
Těhotenská cukrovka- je potřeba inzulín?
Dobrý den, jsem v 33 tt a byl mi diagnostikován gestační...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Invalidní důchod, revmatopidní artritida

Dobrý den, prosím o radu. Můj závodní lékař mi doporučil abych zažádala o invalidní...

Invalidní důchod, štítná žláza

Dobrý den již od července se lsčím na štítnou žlázu bohužel lab. výsledky nejsou...

Invalidní důchod.

Dobrý den. Byla jsem na vyšetření EMS na jehly.zjisti mi myogeni lezi v akralnich...

Invalidni duchoe

Dobry den. Chtěla bych se zeptat, zda mam nárok na ID. Nebo alespon částečny....

Invalidný dochodok

Dobrý deň! Pred 7 - mimi r. som bola nakazená boreliózou, na kt. mi prišli až...

Invazivní analgetická léčba

dobrý den, jelikož mně čeká tato léčba,tak bych se chtěla zeptat co si mám...

Invazivní liposukce

Dobry den, jsem 2roky po porodu, nyni planujeme dalsi dite. Bohuzel mam stale...

Invazivní podkžní bulky

Dobrý den jmenuji se Jakub a je mi 21 let pred nejakym casem se mi objevilo...

Involuce prsou

Dobrý dech chci se zeptat když zvednu ruku tak mám pod bradavkou menší měkkou...

Involuce prsu

Dobrý den již jednou sem se ptala zeptam se ale znovu na názor. Když zvednu...

Inzulinom

Dobry den chtela bych se zeptat,je mi 29a byla mi namerena hladina cukru v krvi...

Inzulínová pumpa

Dobrý den. Ráda bych se poradila o zdravotním stavu expartnera-diabetika. Inzulín...

Inzulínová pumpa

Když zadám do vyhledavače inzulínou pumpu, nic mi to nenajde.

Inzulínová rezistence a nadváha

Jsem diabetik na lécích i inzulínu. Nyní chodím k diabetikovi, ale je to již...

Ionizace vzduchu a mateřství

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda proces ionizace vzduchu zakoupeným ionizátorem...

Ionizátor vzduchu, kašel

Dobrý den, trpím neustálým zahleňováním, vykašlávám bílé hleny, nos stále ucpaný,...

Iontoforéza

Dobrý den, trpím nadměrnou potivostí rukou a nohou bez příčiny (veškeré...

Iontoforéza

Dobrý den, jsem trombofilik, trombofilní stav-mutace protrombinu 20210A v heterozygotní...

Iontoforéza v Praze

Dobrý den. Již dlouho mě trápí bolesti kloubů a v posledních zhruba 3 letech...

IPF u syna?

Dobrý deň. Prosím vysvetlite mi popis rtg môjho 11 ročného syna? Moja mama zomrela...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolesti svalů celého těla


Štítná žláza a točení hlavy

Dobrý den, před půl rokem mi alergoložka přišla, kromě různých alergií a astmatu,...

Koupání při menstruaci ve vaně

Dobrý den, chci se zeptat, má dcera se koupe ve vaně s koupelovou pěnou během...

Výtok v počátku těhotenství

Dobrý den dnes se mě objevil Hustý bílý hlen na kalhotkách a mám 3 dny do menstruace,...

Slabé krvácení před menstruací při změně HA

Dobrý den, užívám antikoncepci Ayreen první měsíc a dva dny před týdenní pauzou...

Bolesti nohy

Dobrý den, je mi 17 let a chtěla bych se zeptat, už půl roku mě poboliva lytko...

Pervitin, bolesti hlavy, dezorientace, brnění rukou


Ureaplasma parvum a její přenos

Dobrý den, Chtěla bych se zeptat na pohl. chorobu ureaplasma parvum. Není...

Snaha o miminko

Dobrý den pane doktore,uz nejakou dobu se snazime s manzelem o miminko,ale stale...

Stav po vytržení zubu

Dobrý den V pondělí jsem byla poprvé na vytržení zubu konkrétně 6tky dole....

Psychika

Měla jsem v dubnu velkou psychickou zátěž v práci a také jsem se snažila držet...

Když si dám jakékoli jídlo, tak vždy v ústech mám kyselo


Helicobacter pylori- eradikace

Dobrý den. Ráda bych věděla jak jinak na Helicobacter Pylori než antibiotiky,...

Diagnoza m511

Dobry den mam narok na invalidni duchod s touto diagnozou m511

Tepová frekvence v klidu pouze 50-60

Vážený pane doktore, je mi 30 let, 175/70, jsem poněkud lenivější člověk,...

Drobná vyrážka na krku

Dobrý den, již před několika týdny se mi na krku objevila drobná vyrážka (cca...

Cukání při ALS

Dobrý den, ještě mám tedy otázlu, cití nemocky s als ono cukání? Já to citím...

Je mi třináct a stále jsem nemasturboval je to normální ?

Je mi třináct a stále jsem nemasturboval je to normální ?Při mé erekci (i po...

Bolest penisu při ztopoření

Dobrý den, když mám ztopořený penis a sáhnu si na něj, jakoby třeba nahnu trošku...

Dlouhodobá škytavka

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem týkající se škytavky. Již skoro 1 rok...

Reklama