Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Vysoko pozitivne onkomarkery

Onkologie Igor 25.3.2014

Dobry den,

Cca pred 15 dnami ma trapil silny dusivy kasel.
U obv lekara som trval na plucnom vysetreni s RTG snimkom pluc.
11.03.2014 PNEUM VYSETRENIE:

pac chron fajciar 30c denne, t.č.slabost, drazdivy kasel, auskul.u PL aj piskoty.najviac kasle rano sucho zachvatovito a dusivo.ATB nebral, iba Bioparox.
OBJ:eupnoe nosohltan bez patol nalezu Pulmo:poklop plny jasny, dychanie vezikularne ciste, expirium nepredlzene cor:AS pravid ozvy ohranicene, bez selestov
Spirometria:bez ventilacnej poruchy
ZP snimka hrudnika:
Obojstr zmnož.b.c kresna (už na snimke z 04/2013) t.č. o malo v progresii, plucne polia bez cerstvych infiltrativnych a loziskovych zmien.Branice klenute, f.c.udol vpravo tupsi, ostatne uhly volne.srdce trachea a mediastinum v strednom postaveni.
Z: Incip.centr.BHCP
pac preliecujeme.kontrola o 14 dni
Dg J18.8
Amoksiklav
Erdomed
Fixit
Ventolin inhaler.....
Po tejto navsteve odb lekara som si dal u obv lekarky odobrat krv na obsirnejsie vysetrenie krvi vcetne onkomarkerov.

Vysledky krvi ma poslali k onkologicke.

19.03.2014 ambulancia klinickej onkologie.
Dg C80.0
Aktualne rieseny flizeologom pre centr bronchopneumoniu bilat rtg nalez ATB stav t.č.upraveny kontrola o 7 dni.
Odber krvi vratane M-pozit CEA, Ca 19-9, AFP, ost parametre biochemie v norme v KO - Le 12,92
Dlhorocny fajciar, prilezitostny abuzus piva
Subj: bez tazkosti dycha sa mu dobre nekasle bez akychkolvek GIT tazkosti hmot stabil fyzicky dobre vykonny (hasič) nic noveho si na sebe nevsimol.

Pozit hodnoty M CEA 73,52
Ca 19-9 169,4
AFP 10,31

Po tomto som isiel na odborne vysetrenie k urologovi kde som mal vsetko negativne sono ultrazvuk+krv na M PSA v norme (spravu nemam u seba)

Gastro:na kolonoskopiu som objednany na 28.3. po prehliadke dr v pohode.

Dnes 25.3. CT vysetrenie zaludka a panvy negat (spravu nemam u seba)

Dnes 25.3. Kontrola u pneu:kontrolne vysetrenie sledujeme l hilus o 3mes.

Moj nazor:Doktorovi sa nepozdava l hilus a tvrdi ze to moze byt aj alergia (ziadnu som nezaznamenal) preco sa nekonalo ked bol nalez uz 04/2013 ktory je dnes v miernej progresii.
Moj kasel ma nesprevadzal ani horuckou ani plnym nosom.
Urologickeho vysetrenia som sa nebal nikdy som nezaznamenal urol problemy a taktiez ani gastro.nikdy ma nebolieva zaludok nemam problem s vyprazdnovanim a krv v stolici som nezaznamenal (pred dvoma rokmi vysetrenie stolice negat)

Som profesionalny hasic vo vyjazde, vediem aktivny zivot (sport, zabava, praca popri zamestn).som vystaveny nadmernemu stresu ako v praci, tak aj v sukromi.vela fajcim.

Zaujima ma, ze cim mozu byt sposobene tak vysoke M?
Nemal by plucny Dr riesit ten hilus ked sa mu to nepozdava?1 rok nie je kratka doba na zhodnotenie progresii?

Su moje hodnoty M naozaj nadmieru vysoke, alebo sa taketo hodnoty vyskytuju castejsie?.o M mam nastudovane vela a nazory sa lisia.charakterizoval by som ich ako svedok, ktory nehovori vzdy pravdu, no moja onkol sa vyjadrila, ze su az prilis vysoke na to aby sme boli kludni no a ja odvtedy veru kludny nie som.

Jedine s cim problem mam, je moja krcna chrbtica, ktora ma boli uz cez 10r a bolesti sa stale stupnuju.bolest zasahuje az do oblasti hrudnika a citim ju aj v predu a aj vzadu.niekedy pocitujem v hrudniku neprijemne pichanie-rezanie.
Myslite, ze v ramci mojho problemu by sme mali riesit aj krcnu chrbticu?onkolsku som o tomto stave informoval.
Vazena p.Dr, prosim poradte ako dalej postupovat.zijem v okresnom meste kde zial nase zdravotnictvo nema dobre meno a kazdy kto aspon trochu na to ma tak uteka do Bratislavy resp do Brna.
Co v pripade ked bude aj gastro (predpokladam ze bude a aj doktor tvrdi ze kolonoskopiu na zaklade pozit M by nerobil a podla neho som zdravy)
negativne?mam to vnimat ako falosny poplach a ignorovat to?je mi jasne, ze krvne testy sa budu opakovat.
Co s tym hilusom na plucach a co ta krcna chrbtica?
Za vasu fundovanu odpoved vopred pekne dakujem.

t.č. fajcenie obmedzujem a do tyzdna prestavam fajcit.no moment som v takom psych tlaku, ze este toto si nedokazem zavesit na krk.obmedzil som na 50%

MUDr. Karolina Kašparová
Odpovídá lékař:

MUDr. Karolina Kašparová


Milý Igore, to je zapeklitá situace! Jak jste správně pochopil nádorové markery opravdu často můžou klamat, nejsou jednoznačně určující diagnozu nádoru. A proto ani není vhodné nabírat je u člověka, kde vyloženě nemáme jasné podezření na nádor. Protože pokud pak vyjdou pozitivní, nastane to , co nastalo u Vás - pátrání a mnohdy neúspěšné, ale so nastane jistojistě je vystresování pacienta. Faktem je, že často u těch falešných poplachů jde jen o zvýšení mírné. U Vás opravdu jsou hodnoty zvýšené až moc, a proto Vás takto vyšetřují. Takže, abych postupně zodpověděla Vaše dotazy. Důvod zvýšení markerů u Vás v tuto chvíli nikdo jasně nezodpoví, samozřejmě s ohledem na velké zvýšení na prvním místě podezření na nádor.onemocnění. Zvýšené CEA a Ca 19.9 jsou nejčastěji markerem nádorů v zažívacím traktu, proto ta vyšetření, i když nemáte příznaky (nádory v časných stadiích žádné příznaky často ani nemají. Důležité i je i řádné vyšetření slinivky-pancreatu (měla by být popsána na CT břicha !), v další řadě tyto markery mohou být zvýšené u zánětů, jaterních onemocnění, u kuřáků, plicních zánětů také (nejsem si jistá ale jestli až do takových hodnot).
Ano, hilus by se měl dovyšetřit, 1 rok není krátká doba na progresi.
Co se týče obtíží s krční páteří, pokud obtíže trvají 10 let, budou opravdu vycházet z krční páteře a budou způsobeny životním stylem, špatným držením těla apod. Pokud došlo ke zhoršení v poslední době, jistě rtg páteře, event. CT jsou na místě.
Takže podtrženo sečteno, jste mladý člověk je nutné se tomu řádně věnovat, zvýšení markerů můžeme považovat za nespecifické až tehdy, když se použijí všechny dostupné metody k vyšetření. Bohužel stejně jako v životě ani v medicíně nic není stoprocentní, ale přesto, udělat musíme maximum! Takže mé doporučení zní: 1.zopakovat odběry tumorových markerů 2. doplnit CT vyšetření hrudníku , při jakékoliv nejasnosti doplnit bronchoskopii 3. a poslední možností, pokud se nikde nic nenajde a pořád budete nejistý, je PET vyšetření, které by mělo ukázat většinu patologií v celém těle.
Moc držím palce, at jde jen o planý poplach, bude-li se Vám chtít, napište, jak jste dopadl.

Související dotazy

Onkomarkery
Dobrý Den, jsem před operací a to gynekologického zákroku...
Onkomarkery v gynekologii
Dobrý den, mám dotaz ohledně mé maminky. Byla na vyšetření...
Onkomarkery a záněty
Dobrý den. Chtěla bych se prosím zeptat. Našla mi p.doktorka...
Zvýšené onkomarkery CEA
Dobrý den, měla jsem gynekologické potíže, lékař mi...
Metastáza
Dobry vecer , prosim o odpoved maminka byla pred rokem...
Onkoneurální protilátky PNMA2
Dobrý den, prosím o nestranný názor. Mám již rok svalové...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Vysoké teploty, zvýšené zánětlivé markery u dítěte

Dobrý den, desetiletá dcera mojí přítelkyně již od března tohoto roku trpí vysokými...

Vysoke tepy

Dobry den, chtela jsem se zeptat je sinusova tachikardie nejak vazna? Na neurologii...

Vysoké tlak a puls

Dobrý den, stal se mi takový problém, celé roky jsem pravděpodobně špatně dýchal....

Vysoké TSH

Dobrý den, byla mi náhodně zjištěna vsoká hladina TSH 20,6(před 2 lety hodnoty...

Vysoké TSH

V únoru jsem po 8 letech vysadila HA. Jelikož se poté nedostavila do dubna menstruace,...

Vysoké TSH a otěhotnění

Dobrý den, je mi již 39 let a snažím se o otěhotnění. Zkoušela jsem i stimulaci...

Vysoké TSH na počátku těhotenství

Dobrý den Po dlouhých měsících se mi podařilo přirozené otěhotnět a nyní jsem...

Vysoké Tsh v tehotenstvi

Dobry den, V 7tt+5 hned jak mi bylo potvrzené těhotenství mi byla odebrána krev...

Vysoké zánětlivé ukazatele

Dobrý den. Mohli byste mi prosím KOKRÉTNĚ napsat možný okruh onemocnění, u...

Vysokém CRP Dítě 2roky

Syn - 2 roky, byl hospitalizován s CRP 130 po 4 dny dostával antibiotika kanylou...

Vysoko rozpolcený úpon kvadricepsu po laterální release

Dobrý den, setkal jste se někdy s tím, že by při zákroku na koleni (laterální...

Vysokodávková infúzní terapie vitamínem C u RS

Dobrý den, v současné době se hodně hovoří o vysokodávkové infúzní terapii vitamínem...

Vysokoenergetický ultrazvuk

Dobrý den, prosím o informace o vysokoenergetickém ultrazvuku, jeho přesné použití,...

Vysoký tlak v 16letech.

Chtěla bych se zeptat kolik bych měla mít tlak v 16 letech?Lékařka mi totiž...

Vysoky ALT, kaminky ve stolici a bolest hlavy

Dobry den, Prosim o radu. U rutinniho krevniho testu me byl zjistenej zvyseny...

Vysoky celkovy cholesterol - je nutno brat leky?

Dobry den, chcela by som sa opytat,ci by som mala brat lieky na vysoky cholesterol,ak...

Vysoký diastolický tlak

Dobrý den,užívám léky na vysoký krevní tlak,který se pohybuje kolem 150-160/99-100.Před...

Vysoky diastolicky tlak

Dobry den, muj problem je vysoky diastolicky tlak. Doma si posledni pul rok...

Vysoký dolní tlak

Dobrý den, moc prosím o odpověď na můj dotaz. Je mi 37 let a vždy jsem měla...

Vysoký gradient

Dobrý den mám vrozenou srdeční vadu na kontrolu jezdím pravidelně do Brna (kam...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Vysoké PH moči

Mám 7mi měsíční dceru, která prodelala bronchitidu, užívala ATB, během nemoci...

Oranžové fleky

Dobry den, dnes do rana mi na prstech rukou naskocily oranzove fleky. Nejdou...

Bolest břicha pod žebry uprostřed

Dobrý den chci se zeptat uz 5 den me boli bricho pod zebry asi uprostred nemuzu...

Přibírám na váze (12 kg) za 2 roky užívání Asentry

Dobrý den, co je způsobeno tím, že tloustnu - přibírám na váze (12 kg) za 2...

Stahování a tlak v krku

Dobrý den. Poslední dobou mám takový nepřijemný tlak v krku a jakoby se mi krk...

Zatmění před očima

Dobrý den, je mi 14 let. Zhruba 3 roky se potýkám s problémem takovým: Když...

Odřený penis

Dobrý den, chtěl bych se prosím zeptat co mohu používat za mast na odřený penis...

Mám bolesti v oblasti hrtanu při pití perlivé vody a při jídle teplých jídel a někdy i při studeném jídle

Dobrý den, už pár týdnů mám bolesti v oblasti hrtanu při pití perlivé vody...

Oční "alergie" na slunce


Délka lačnění před krevním odběrem

Dobrý den, dnes jsem byla na kontrole u mé praktické lékařky po prodělané...

Mám neustále ledové ruce

Dobry den, jiz pres pul roku mne trapi takovy problem, stava se mi, i přestože...

Bulka v podpaží


Tmavě hnědá krev při menstruaci

Dobrý den. Už dvakrát jsem zpozorovala, že krev při menstruaci je strašně tmavá....

Uzliny

byla jsem na sono vyštření ale bohužel z toho nejsem moc moudrá poradíte.zpráva...

Škubání v břiše

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, mám podivné záškuby v břiše v místě slepého...

Pivo po dobrání Doxybene

Dobry den chci ze zeptat,vcera ve 23:00 jsem dobral posledni prasek Doxybene...

Paraprotein v krvi

Dobry den. Dlouhodobe me boli zada v oblasti hrudniku,dle rtg chondroza chrupavky...

Bolest břicha pod levým žebrem

Dobrý den, je mi 27 let. mám dlouhodobé bolesti břicha v levém podžebří. Trvá...

Vysoká hodnota glukózy v krvi po oGTT

Dobrý den, vážený pane doktore, je mi 20 let a studuji farmacii. Při praktickém...

Nepříjemné tlaky v hlavě

Dobry den, jiz par let se peru s neprijemnymi tlaky v hlave. Tyto tlaky se drive...

Reklama