Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Vysoký krevní tlak

Srdce a cévy Luděk 22.7.2011

Dobrý den pane doktore, obracím se na vás s žádostí o radu:
od r. 2000 se léčím na vysoký krevní tlak, protože jsem měl tlak 180/100. Dostal jsem tyto léky: APO-ATENOL 50 mg 1-0-0, Presid 2.5 mg 1-0-0, Moduretic 1/2-0-0, LORISTA 100 mg 0-0-1. Po těchto lécích se mi tlak přes den upravil v průměru na 135/85, avšak ve večerních hodinách tlak stoupá a kulminuje kolem půlnoci na hodnotách kolem 190/95. Tyto hodnoty tlaku trvají již několik dní za sebou a jsou provázeny točením hlavy, mrazením i někdy zvracením. Lékař v nemocnici mi tedy přidal další lék TENSIOMIN 12.5 mg, který mám užít jednorázově na noc při těchto obtížích nebo také přes den, je-li tlak nad 200/100. Bohužel ani tento lék moc nezabírá. Domnívám se, že užívám velké množství léků, které mi vlastně vůbec nepomáhají. Chtěl jsem se Vás tedy zeptat, zda-li neexistuje nějaká jiná skladba léků, popř. pouze 1 lék, který má lepší účinnost, např. 24 hodin. Měl jsem sono srdce i ledvin a vyšetření krve - vše s negativními výsledky. Dále užívám Detralex 2-0-0 a Lipanor 0-0-1. Děkuji za odpověď. Luděk

Odpovídá lékař:

Lékař uLékaře.cz

Dobrý den,

pokud v současné době užíváte kombinaci 4 léků, je jen velmi málo pravděpodobné, že půjdou nahradit jedním (byť kombinovaným = dvousložkovým lékem). Ve Vašem případě bych doporučoval zvýšit dávku Presidu na 1-0-1 nebo (možná ještě vhodněji) 0-0-2. Posílí se tak účinek večerní dávky antihypertenziva. Presid exituje až v 10 mg balení, dávka 2.5 mg/denně je poměrně nízká. Nemusíte mít ani obavy z vysokého počtu tablet, pokud bude změna účinná, předepíše Vám Váš praktický lékař 5 mg balení a budete brát 1 tbl. večer. Tensiomin působí velmi rychle a účinně - zabere do 30 minut, má však krátký poločas a efekt přetrvává cca 6 hodin. Kromě Loristy máte všechna antihypertenziva v nižší dávce, kterou lze případně ještě navýšit. Lze samozřejmě uvažovat i o léčbě kombinovaným preparátem - v úvahu přichází několik možností, jedna tableta denně však asi nebude postačovat. Tuto změnu bych však doporučoval provést ve spolupráci s ošetřujícím lékařem - internistou nebo kardiologem.

S pozdravem Michal Hudcovic

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Vysoký krevní tlak
Dobrý den, na zvýšený krevní tlak beru ramipril 2.5...
Vysoký tlak krevní
Dobrý den, užívám léky na vysoký tlak - Micardis,...
Vysoký krevní tlak a tepová frekvence
Rychlý tep srdce a třes celého těla Dobrý den, Od...
Vysoký tlak krevní
Dobry den,jmenuji se Jan,trapi me asi dva tydny bolest...
Vysoký krevní tlak
Dobrý den ,mám takový problém již asi třetím rokem...
Vysoký tlak krevní
dobrý den, je mi 64 let a léčím se s vysokým krevním...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Vysoký krevní tla, vysoků puls

Dobrý den, již měsíc se měřím, protože mě několikrát denně poleje horko a orosím...

Vysoký krevní tlak

Dobrý den, chci se zeptat, 1) zda je možné, aby důvodem vysokého krevního tlaku...

Vysoký krevní tlak

Dobrý den, mám dotaz na krevní tlak, prosím vás, jak bychmohl snížit tlak 160/110,...

Vysoký krevní tlak

Dobrý den, asi 25 let se léčím s vysokým TK (je mi 70) a mé hodnoty byly ještě...

Vysoký krevní tlak

Dobrý den. Moje dok. mi opakovaně naměřila vyšší tlak. V prúměru cca. 135-140/80-90....

Vysoký krevní tlak

Dobry den, mám 28 rokov a pred mesiacom som zistila,že mávam vysoký krvný...

Vysoký krevní tlak

Dobrý den, je mi 48 let, štíhlý, rekreačně sportuji, nekuřák, z alkoholu piji...

Vysoký krevní tlak

Dobrý den, Docela často mívám vysoký krevní tlak. (160/110 ; 185/120 jednou...

Vysoký krevní tlak

Dobrý den paní doktorko Lažanská chtěla bych se vás touto cestou zeptat jen...

Vysoký krevní tlak

Dobrý den, je mi 27 let a při posledních 2 prohlídkách u lékaře mi byl naměřen...

Vysoký krevní tlak

Dobrý den chtěla jsem se zeptat jednou mi známá řekla že pokud si dám na lačno...

Vysoký krevní tlak

Dobrý den, chtěla bych se zeptat když mám tlak 140/80, zda se jedná už o vysoký...

Vysoký krevní tlak

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda moje maminka může chodit na Lymfodrenáže...

Vysoký krevní tlak

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně vysokého krevního tlaku. Je mi 23 let, a...

Vysoký krevní tlak

Dobrý den, asi měsíc beru léky na vysoký tlak (Trimepranol 1/4 ráno a 1/4 večer)...

Vysoký krevní tlak

Dobrý den, mám dotaz, již 20 let mně trápí kolísavý tlak a za poslední rok...

Vysoký krevní tlak

Dobrý den ráda bych se zeptala jak je mozné řešít problémy s vysokým tlakem....

Vysoký krevní tlak

Dobrý den, skoro 10 let se léčím s vysokým tlakem, jiné obtíže nemám, jsem i...

Vysoký krevní tlak

Dobrý deň. Mám 21 rokov 190 cm a 98kg. Pri merani tlaku mam hodnoty 140/70-80......

Vysoký krevní tlak

Dobrý den, na vysoký krevní tlak beru Triasyn 5/5 mg. Ani po dlouhodobém užívání...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Kožní chřipka

Dobrý den, jsem v 24. týdnu těhotenství a přišla jsem do kontaktu s osobou,...

Podezření na inzulinovou rezistenci

Dobrý den, mám dotaz ohledně měření cukru v krvi při podezření na inzulinovou...

Tuhá děloha

Dobrý den, prosim o objasnění výsledku zprávy z ultrazvuku: vag.: zevně bpn,...

Pálení žáhy/občasná bolest za hrudní kostí

Trpím nedomykavostí jícního svěrače a s tím spojeným pálením žáhy. Problémy...

Zvětšená slinná žláza

Dobrý den. Pane doktore, obracím se na Vás s dotazem ohledně zvětšené slinné...

Intersticiální plicní onemocnění

Dobrý den, chci se zeptat, zda by se dala použít biologická léčba pro léčbu...

Přenos streptokoka


Ztráta čichu

Dobrý den. Asi před půl rokem jsem ztratil čich. Za tu dobu jsem asi 2x cítil...

Palgotal

Dobrý den. Asi půl roku beru dvakrát denně palgotal, který mi byl předepsán...

Co je to těžší bulbitida ? a gastridita

dobrý den pane doktore, syn 44 let mě poslal vyšetření žaludku a má strach....

Vřed na penisu

zdravím, mohu se prosím zeptat, jestli byste nevěděli o co se jedná? nebolí...

Má již po dvou mesicich opet spalovou anginu


Boulička u krční mandle

Dobry den,asi pred 3 mesici jsem objevila u prave mandle boulicku jakoby potazenou...

Pupínky na penisu

Odpověď jen od kožního lékaře-lékařky.Děkuji.Mám už dlouho na pokožce penisu...

Bolest žaludku

Chtela bych se zptat, uz par tydnu me trapi bolest zaludku, ale jenom jeden...

Nateklý čípek v krku


Jaký je rozdíl mezi cukry a sacharidy?

Dobrý den, jaký přesně je rozdíl mezi cukry a sacharidy? Je ohledně toho dost...

Bulka na stydkém pysku

Dobrý den, před několika dny jsem si na pravém velkém stydkém pysku vedle...

Žaludeční potíže

Dobrý den pane doktore. Asi před 4 měsíci jsem řešila emocionálně náročnou situaci....

Játra


Zavřít reklamu