Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Vyšší GGT

Trávení Michaela 4.3.2021

Dobrý den, mám na Vás dotaz ohledně dlouhodobě zvýšených jaterních hodnot, hlavně GGT. Mám 43 let, 70 kg, aktivní sportovec, měsíčně běhám okolo 120-150 km a po dohodě s lékařem jsem přestala závodit, snažím se nyní běhat jen pomalu, rekreačně do 140 tepů/min., dle mudr by prý dlouhodobé přetěžování organizmu mohlo mít také vliv na játra. Před posledními krevními odběry jsem měla navíc 2 měsíční sportovní přestávku kvůli úrazu. Alkohol minimálně (průměrně 1 sklenička vína 1x týdně), z léků užívám jen Egilok 25 mg, z doplňků stravy železo, zelený ječmen a chlorellu. Jaterní hodnoty se mi zhoršily během těhotenství, porody byly v roce 2017 a 2019. Můj lékař nedokáže určit příčinu, možná v minulosti prodělaný nějaký zánět, o kterém ani nevím. Trápí mě to, proto bych ráda Váš názor, nechci si nevědomky ničit játra. Co bych mohla zkusit, popř. jaké další vyšetření nebo preparát na játra byste mi doporučili? Užívám ostropestřec čaj, olej, kapky, nyní zkouším Essentiale Forte. Děkuji velmi za odpověď, za radu. Michaela

Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Šilarová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: Všeobecný praktický lékař, ordinace Milevsko

Dobrý den. Podle přiložené zprávy máte nyní skutečně zvýšenou jen hodnotu GGT, ostatní jaterní testy jsou v pořádku. Toto se často objevuje při výskytu žlučových kamínků nebo jiných nemocí žlučových cest. Nechte si doplnit ultrazvuk jater a žlučových cest. GGT může dále stoupat při nevhodném dietním složení, například pokud jíte hodně nasycených živočišných tuků. Jezte lehčí jídla, především rostlinného původu, z masných produktů hlavně mořské ryby. Alkohol pijte minimálně, myslím, že sklenička vína týdně je v pořádku.
Pokud ještě nebylo provedeno vyšetření na chronické žloutenky (hepatitida B a C), požádejte Vašeho praktického lékaře, aby tato vyšetření doplnil.
Určitě bych ze stravy vyloučila všechny Vámi udávané potravinové doplňky a různé přírodní produkty typu chlorella, oleje kapky atd. Všechny tyto produkty mohou játra zanášet, obsahovat různé přidané konzervační látky, pesticidy a jiné cizorodé látky a naopak jaterní funkce zhoršovat. Žádné takové preparáty doporučené nejsou.
Pravidelná přiměřená sportovní aktivita by neměla mít výraznější vliv na hodnotu jaterních testů, především GGT, věnujte se jí klidně nadále.
Pokud budete žít a stravovat se zdravě, doplňková vyšetření budou v pořádku, bude Vám dobře a přesto budou hodnoty GGT stále mírně zvýšeny, nějak bych se tím neznepokojovala. Může to být skutečně dlouhodobá záležitost, v podstatě již Vaše norma a není třeba to nějak dále řešit.
Váš dotaz ještě přeposílám k další konzultaci našemu specialistovi.
S pozdravem, Dr. Šilarová

Odpovídá lékař:

MUDr. Philip Waka Njeka

Specializace: Gastroenterologie, Vnitřní lékařství Pracoviště: Oblastní nemocnice Příbram

Dobrý Michaela, děkuji za Váš dotaz. Z přiložených výsledku máte pouze mírně zvýšenou hladinu GGT, ostatní jaterní enzymy jsou v normě. Příčina zvýšeného GGT jsou mnohá, ale vždy musíme nahlédnout na ostatní enzymy. Pokud je současně zvýšený ALP, tak vypovídá na možnost nemoci malých i mimojaterních žlučovodů. Při současném zvýšení ALT i AST ukazuje i možnost jaterního poškození z různých důvodů. Samotný zvýšený GGT mohou být způsoben příjmem alkoholu, léky jako ATB, při nealkoholické tukové nemoci jater atd. V těhotenství v 3.trimestu může vyskytnout problémy s vyprazdňování žluče, což se projeví i zvýšením jaterních enzymů zejména GGT i ALP, ale i bilirubin. Doporučuji doplnit UZ jater i žlučových cest k vyloučení ztučnění jater, žlučových kamenů, či jiné abnormality žlučovodů. Další vyšetření pak zaleží na Vaši anamnéze. Zkuste i to menší množství alkohol vynechávat a kontrolovat jaterních testů cca za 3měsíce jestli dojde k poklesu GGT. Zatím žádný lék bych nedoporučil, jen v případě abnormálního nálezu na ultrazvuku jako ztučnění jater, lze zkusit například ursodeoxycholovou kyselinu (Ursosan, Ursofalk) atd.
Děkuji a hezký den
dr. Njeka

Související dotazy

GGT
Chci se jen zeptat, zda lze při zvýšeném GGT v jaterních...
Zvýšení GGT
Dobrý den, otec (ročník 1970) má na jaterních testech...
GGT
Dobrý den. V prosinci 2014 jsem měla odběry krve, kde...
Vysoké GGT
Dobrý den byl jsem na jaternich testech mírně zvýšené...
Hodnota GGT
Dobrý den, delší čas mám zvýšenou hodnotu GGT 1,12...
Hodnota GGT
Dobrý den, dnešní výsledky krve Amyláza 0,48 ALT 0,48...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Vyšší D-dimery

Dobrý den je mi 22 a v krvi mi našli vyšší d-dimery z normální frekvence 0.00-0.50...

Vyšší dávka Euthyroxu

Dobry den, dnes jsem si omylem vzala o jeden prasek euthyroxu navic, vadi to...

Vyšší dávka Klacidu

Dobry den,omylem sem si vzala klacid 500 3x denně misto 2x ,je to velký problém...

Vyšší dávky vit. D jsou vyhrazené pro pacienty s prokázaným deficitem, je nutná monitorace léčby

Pekny den, rada bych se zeptala, bylo predepsano synovi (V zahraniči) Vitamin...

Vyšší diastolický tlak

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, co mám dělat ohledně hraničního diastolického...

Vyšší diastolický tlak

Dobrý den paní doktorko, mám prosím dotaz. Nedávno jsem byla u praktické doktorky...

Vyšší echogenita jater


Vyšší endometrium

Dobrý den, byla jsem na gyn.prohlídce (týden před menstruací). Paní doktorka...

Vyšší folikulární teplota

Dobrý den, s mou partnerkou se snažíme o dítě (teprve druhý měsíc po vysazení...

Vyšší frekvence stolic

Dobry den. Moje dcera 8let. Denne chodi i 4-5x na velkou potrebu. Cez den moc...

Vyšší glykémie

Dobry den,prosim o radu. Je mi.29let,bojuji s velkou nadvahou. Matka ma diabetes...

Vyšší glykemie na lačno

Můj otec už mel v mém věku jiz diagnostikovanou DM 2. typu a nyni jsem od nej...

Vyšší glykémie při užívání kortikoidů

Dobry den, uz 8 mesicu jsem na kortikoidech (Mendrol), Sarkoidoza kuze, Bilateralni...

Vyšší hCG, bolesti břicha a vysoké CRP

Dobry den, muj problem. Horecky(paralen zabira), silne krece a částečně i stala...

Vyšší hematokrit

Dobrý den, při běžné kontrole krve mi byl zjištěna hodnota hematokritu 0,52...

Vyšší hematokrit

Dobrý den, prosím o informaci co pro mne znamená zvýšená hodnota hematokrit...

Vyšší hladina bilirubinu v těhotenství

Dobry den,jsem v 37+1tt a mam zlucove kyseliny 17 umol/l...jaterni testy v poradku.Chtela...

Vyšší hladina bílých krvinek

Dobrý den, můj syn (3,5 roku). Je často nemocný, rýmy, kašel, občas teploty,...

Vyšší hladina cukru v krvi

Dobrý den, náhodně mi byla zdrav.sestrou naměřena hladina cukru v krvi 8,2....

Vyšší hladina cukru v krvi.

Dobrý den. Před cca.2 měsíci jsem byla na odběru krve. Byla mi zjištěna zvětšená...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Odstranění lipomu

Dobrý den,chtěl bych se zeptat.V oblasti zad kde končí žebra mám tukovou bulku...

Pěna v moči

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda to něco znamená. Již asi 2 měsíce si...

Pálení chodidel a dlaní

Dobrý den, je mi 38let.Už poměrně dlouhou dobu mě trápí pálení chodidel a někdy...

Klacid

Beru již 4. den Klacid 500 kvůli nálezu na průduškách. Stále mi není dobře,...

Bolest na hrudi

Dobrý den.Chci se zeptat boli me na hrudníku na levé straně nad prstem a vystreluje...

Křupání v zápěstí


Úzkost, panický strach a magnesium

Dobrý den mám na vás takový dotaz. Rok bojuji s panickym strachem a uzkostmi....

Bolest na vnitřní straně pravého kolene

Dobrý den, už delší dobu (možná už i rok) mám na dotek citlivou oblast na vnitřní...

Zlatý stafylokok

Ráda bych se informovala touto cestou na nosiče zaltého stafylokoka. Bylo mi...

Trvající bolest a otok naraženého kolene


Budím se každou noc kolem třetí hodiny


Operace slepého střeva


Tělísko Dana

Dobrý večer! Jaké jsou prosím výhody a nevýhody tělíska Dana? Je Dana spolehlivá? Jak...

Psychosomatické potíže

Dobrý den, již v minulosti jsem se tu dotazoval ohledně mých obtíží. Již par...

Problémy po operaci žlučníku

6.2.2009 jsem podstoupila laparos. odebrání žlučníku. Nastaly komplikace a 2x...

Indometacin 50 čípky


Velmi častý výtok z konečníku

Dobrý den, je mi 22 let a v minulosti cca 2 roky zpět mě trápil nejspíš hemeroid,...

Vyrážka na lýtku

Dobrý den, je toto prosím lupénka? Svědí mě to a je to docela nepříjemné. Měla...

Nevolnost po prudkém probuzení

Dobrý den, stává se mi, že se v noci probudím šokem, motá se mi hlava a udělá...

Xarelto


Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.