Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Vzájemná interakce Letroxu a Topamaxu

Léky Jan 13.12.2019

Dobrý den,

rád bych se zeptal na možný konflikt léků, případně jaký mohou mít mnou brané léky na sebe navzájem vliv vzhledem k dlouhodobéu užívání a hlavně jaký mohou mít vliv na můj organismus vzhledem k dlouhodobému užívání.
Aktuálně užívám Topamax 100mg jednou denně a Letrox 75ug jednou denně.
Topamax kvůli 2 příhodám v pubertě a Letrox na štítnou žlázu...
Topamax užívám cca 18 let a Letrox cca 10 let.
Tomapax by šel vysadit, ale priorita pro mne je, aby se příhody neopakovaly, tedy zde zatím jdu touto cestou.
U Letroxu hádám jiná cesta není, než-li léky brát..
Cca před 5 lety se objevila ledvinová kolika.
Aktuálně po x letech u obvodního lékaře zjišten vyšší cholesterol 6,25mmol/l.
Při těle nejsem, nekouřím, alkohol vyjímečně, sedavé zaměstnání ano, ale jinak se hýbu, pravda jím co mě napadne.

Předem děkuji za odpověď

Odpovídá lékař:

MUDr. Lenka Smejkalová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den pane Jane.
Předpokládám, že Topamax užíváte na epilepsii. Léky se neovlivňují. Letrox nahrazuje nedostatečnou funkci štítné žlázy. Topamax může způsobovat poruchy paměti, psychické problémy, glaukom a dalších potíží. Ze svým neurologem byste se měl poradit zda je pro Vás větší přínos při užívání léku než rizika vedlejších účinků. Dále Váš dotaz předávám specialistovi k odbornému vyjádření. Vyčkejte na jeho odpověď. Přeji pěkný den.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jan Vachek


Účinek Letroxu a Topamaxu se vzájemně neovlivňuje. Topiramát může při dlouhodobém užívání způsobit poruchy paměti, někdy vede k hubnutí, depresím, únavě a podobně. Tyto účinky se ale nemusí vyskytnout u každého. Doporučuji, abyste se poradil s neurologem, zda je již možné začít Topamax vysazovat nebo případně zda je jiná alternativa. Letrox se užívá obvykle dlouhodobě, pravidelně by se měl kontrolovat hormon stimulující štítnou žlázu (TSH). Vaše dávka je poměrně nízká a neměla by působit nežádoucí účinky, záleží ale na indikaci (důvodu podávání Letroxu). Cholesterol je poměrně vysoký, bylo by však ještě dobré znát hodnotu LDL cholesterolu (jedna složka celkového cholesterolu) a aktuální parametry štítné žlázy. Pokud bude štítná žláza funkčně v pořádku (na stávající léčbě), bude další krok stanovení celkového kardiovaskulárního rizika (zhodnocení tlaku krve, kouření ...) a pokud bude riziko zvýšené nad určitou mez, měl byste začít užívat léky. Nicméně základem léčby zvýšeného cholesterolu je dieta a cvičení.

Související dotazy

Interakce
Dobrý den Nikde nemužu najít interakci mezi warfarinem...
Léková interakce
Dobrý den, potřeboval bych odbornou radu, moje hledání...
Tloustnutí po letroxu
Dobrý den, v těhotenství mi byla zjištěna snížená funkce...
Vzájemná interakce léků
Prosím můžete posoudit bezpečnost současného braní...
Interakce léků
Dobrý den, beru dlouhodobě Citalec 20mg. Zajímalo by...
Interakce s antikoncepcí
Dobrý den chci se zeptat na Biotussil dnes jsem si...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Výživové doplňky u dítěte

Dobrý den, dcera (5 let - diagnóza PAS) užívá na základě doporučení výživové...

Výživové preparaty

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jaký máte názor na preparat CEMIO KAMZÍK a na...

Výžky na žaludu

Dobrý den chtel by jsem se zeptat mám 15 let ješte sem nemnel pohlavní styk...

Vyžraný jazyk

Prosím o radu ohledně mého jazyka : Asi rok se mi po jazyku objevují taková...

Vzácné nemoci

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Jsem objednaná do poradny cmt do prahy do...

Vzadu na boku jazyka po oboch stranach mam hrcky.

Dobry den chcel by som sa opytat v zadu na boku jazyka po oboch stranach mam...

Vzadu na jazyku mě vyskákaly, takový jakoby puchýřky

Dobrý den. Prosím vás vzadu na jazyku mě vyskákaly, takový jakoby puchýřky,...

Vzadu ve středu týlu kousek nad krkem jsem si nahmatal hrbolek pravidelného tvaru

dobrý den, jelikož mám svoji lékařku na dovolené, tak jsem se rozhodl sem...

Vzájemná ,,alergická,, reakce pohlavních orgánů

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. S přítelem jsme spolu už dlouho (přes 7 let)...

Vzájemná interakce léků

Prosím můžete posoudit bezpečnost současného braní mých léků, je mi 44 let,...

Vzájemná snášenlivost léků

Dobrý den paní doktorko, užívám antidepresiva Valdoxan 25 mg 0-0-1 a Argofan...

Vzájemná snášenlivost léků

Dobrý den paní doktorko, dcera má pooperační epilepsii. Bere léky Keppru, Tegretol...

Vzájemné lékové interakce

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda některá z níže uvedených látek ovlivňuje...

Vzájemné ovlivnění antibiotik a antikoncepce

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jak se vzájemně ovlivňuje antikoncepce Logest...

Vzájemné ovlivnění antibiotik a antikoncepce

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jak se vzájemně ovlivňuje antikoncepce Logest...

Vzájemné ovlivnění léků

Dobrý deň, chcem sa spýtať, či môžem spolu užívať tabletky DETRALEX (na kŕčové...

Vzájemné ovlivňování antidepresiv Esoprex a antikoncepce

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda se mohou vzájemně ovlivňovat antidepresiva...

Vzájemné ovlivňování léků

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je možné (zdraví nijak škodlivé) brát...

Vzájemné působení

Dobrý den, chtěla bych se zeptat,mohu užívat s Lamictalem 100mg guaranu tbl....

Vzájemné působení antibiotik na HA Harmonet

Dobrý den, chci se optat, zda peniciin Ospen má vliv na HA Harmonet a zda je...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Nechráněný pohlavní styk a pohlavní nemoci

Dobry den, v patek jsem měla rizikový nechráněný sex a mam několik dotazů....

Dlouhodobá bolest v krku

Dobrý den, již přes měsíc se trápím s problémy bolesti v krku. Začalo to...

Zánět čelistního kloubu?


Odstranění dělohy a vaječníků pro karcinom, je nutné užívat hormony?

Dobrý den, v srpnu mi byly odstraněny vaječníky i děloha z důvodu karcinomu...

Strupy v nose

Mám neustále strupy v nose.Nejvíc mám nos bolavý ráno.Lékařka mi napsala framikoinku,která...

Lýtková trombóza

Dobrý večer. Chcela by som sa opýtať mam diagnostikovanu trombózu v lytku na...

Čirý výtok, bolest břicha

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na problém s výtokem z pochvy. Před týdnem...

Hlen v moči

Dobrý den, před několika týdny jsem si všiml, že po vymočení je v moči nějaký...

Psychicky jsem na dně

Dobrý den, už nevím jak dál, mám manžela se kterým jsem už 10 let, máme dvě...

Komplikace ošetření zubních kanálků

Dobrý den, mám problém, po opakovaném ošetření zubních kanálků (tzv. reendoncii)...

Svrab


Špatné polykání,hleny v krku

Dobrý den,chodím od jednoho lékaře k druhému a nic stěry mám dobré.Jinek mi...

Motání hlavy, zvracení

Dobrý den, včera se mi v poledne asi na 10 minut začala točit hlava, musela...

Nehormonální tělísko

Dobrý den, mám již asi tři měsíce nehormonální tělísko, ze začátku bylo vše...

Bolest a hnis z pupíku

Dobrý den, již přes týden mě bolí v okolí pupíku. Nebylo to ale tak hrozné,...

Leukocyty v moči


Menstruace začíná týden špinění, otekla prsa, nafoukle břicho

Dobrý den, (je mi 28) asi před měsícem jsem měla kvasinkový výtok, nikdy jsem...

Útvar u konečníku

Dobrý den, nedávno jsem vám psala že jsem si nahmatala výrůstek u řitního otvoru...

Natažené kolenní vazy-cviky

Příjemný den.Měl jsem natažený med.postranní vaz.Lékař zpráva:palp bolestivost...

Pocit pálení kůže

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na následující "problém"-občas se mi stane...

Reklama