Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Vznik výdutě po tiku hlavy

Mozek a nervy Dominik 11.5.2020

Dobrý den, nedávno jsem sem zadával dotaz na neurologa a obdržel jsem odpověď. Rád bych vznesl upřesňující dotaz (na konci tohoto textu).

Nejprve přiložím původní dotaz i s odpovědí lékaře:

Začalo to celé asi před 5 lety, bylo mi 16. V té době se u mě vyskytovala obsedantně kompulzivní porucha, která mi způsobovala všelijaké tiky (kompulze), které se snažily vyvrátit nějaký zlý osud pro mě nebo mé blízké (obsese). To jsem potlačoval tak dlouho, až se obsese přestaly vyskytovat a omezilo se to jen na kompulze (tiky v oblasti hlavy). V té době jsem se začal učit programovat aplikace na mobily. Postupně jsem v tom začal podnikat, vytvářel jsem i pro velké firmy obrovsky náročné softwary. Tiky se tím samozřejmě o něco zhoršovaly, ale bral jsem to jako normální jev. Nakonec jsem dělal i pro tak obrovské značky jako jsou Karlovarské minerální vody, Continental, byl jsem lektorem kurzů na portálu learn2code.sk. Založil jsem firmu, nabral zaměstnance a pracoval od rána až do večera. Jenže před 2 lety se spustily obtíže, kvůli kterým vás dnes kontaktuji. Nejprve jsem se začal strašně lekat (z toho permanentního stresu, např. vypadl programátor a já to celé po večerech dělal za něho). Lekal jsem se všeho, někdo otevřel dveře, zazvonil telefon, přišla zpráva atd. Nějakým způsobem jsem také začal mít strach, že jak jsem dělal ty tiky v hlavě, mohl jsem si tím způsobit nějakou výduť cévy v mozku. Paradoxně mi až teď s odstupem času došlo, že to byla blbost, nicméně to, co jsem začal dělat následně, bylo ještě tisíckrát horší. Jak jsem se stále lekal, začal jsem být neustále v jakémsi obranném napětí. Když jsem slyšel kroky na chodbě, už jsem celý stuhnul: „Co když teď někdo otevře a já se leknu?!“ Také se to začalo stávat, když jsem procházel kolem zvonku, který mohl zazvonit, když jsem držel v ruce mobil, seděl u počítače se zapnutým zvukem… Zkrátka u všeho, kde byla i minimální šance, že se leknu. To šlo ještě do dalšího extrému: Když jsem si potřeboval lidově řečeno „prdnout“, nedokázal jsem to normálně udělat. I když poblíž nebylo nic, čeho bych se mohl leknout, byl jsem v tomto napětí a postupně jsem úplně ztratil schopnost si normálně „prdnout“. Vždycky jsem měl strach, že se leknu, udělám u toho tik a jak budu „prdět“ (tlačit), způsobím si tím vyšší krevní tlak… Dnes už vím, že ať jsem to vůbec neřešil, nic takového se vůbec nemuselo dít. Ale čím víc jsem se snažil to nedělat, tím víc jsem to dělal… Jako když by mi někdo řekl „nemysli na růžového slona“ a já na něho schválně myslel, tím, jak bych se snažil na něho nemyslet… Celé se to začalo stávat i když jsem šel na záchod (na velkou), byl jsem v tomto napětí a nemohl se vůbec soustředit. Jak jsem měl strach, že bych si mohl poškodit cévy, ztratil jsem i tady schopnost jít normálně na záchod, nedělal jsem to přirozeně a autonomně, ale snažil se to dělat vědomě… Navíc protože jsem byl neustále ve stresu, projevovalo se to u mě i permanentní zácpou, takže jsem při vykonávání potřeby tlačil ještě o něco víc, což jen podnítilo můj strach… Zároveň s tím, že jsem měl strach o ty cévy, začalo mě vždy u větší fyzické námahy (kliky, zvedání věcí) napadat: „teď hlavně nedělej žádný tiky, napětí ani tlaky, jinak si ten krevní tlak zvedneš ještě více.“ No a to jsem přesně udělal. Při každém zvedání nějakých věcí jsem jakoby tlačil, dělal tiky… Když jsem si potřeboval „prdnout“ a u toho ještě něco zvedal, spojilo se to i s patologickým „tlačením při prdění“. Časem jsem dokonce zkoušel, jestli bych si nemohl „prdnout“ i tehdy, když jsem si „prdnout“ nepotřeboval, jako kdybych v kuse celý půl den zkoušel, jestli by to přece jen nešlo. Tím jsem byl v neustálém napětí a mé snahy o jeho uvolnění byly zbytečné… K tomu zvedání věcí a fyzické námaze postupně přibylo zvedání čehokoliv (sklenice s vodou, mobilu, počítače)… A nakonec se to začalo stávat i při každém pohybu, při kterém dělám nějaké větší napětí v těle i v cévách přirozeně – např. při předpažení rukou, natažení rukou atd. K tomu všemu jsem byl téměř permanentně ve stresu a v napětí, abych činnosti, které právě dělám dokončil co nejdříve, došel na místo setkání co nejrychleji, co nejdříve odpověděl na email, na zprávu, co nejdříve vyřešil chybu v aplikaci… Toto naučené chování jsem si přenesl i do těch částí života, které stresové nejsou… Navíc mě začalo stresovat i to, že skoro nikdo o mně neví, co se mi všechno podařilo, a berou mě jako blbého studenta (studuji dálkově vysokou školu – IT). Tohle je tedy můj příběh. Poradil jsem se o tom s paní psychiatričkou, a ta mi doporučila hypnózu (můj problém je, že jsem se zhypnotizoval a zakotvil si toto patologické chování / projevy). Dala mi nějaké prášky na tu moji přecitlivělost a lekání a nějaká antidepresiva. Celkově jsem zvolnil, přestal pracovat, jen řídím tým lidí, kteří na projektech pracují a dělám úkoly do školy. Jinak jsem se docela zklidnil, dokážu být v klidu, stále sice dělám nějaké ty tiky, ale to mě až tolik netrápí… Pomocí hypnózy jsem se dokázal těchto obtíží celkem zbavit, stále se to projevuje, ale mám to více pod kontrolou a pracuji na tom. Teď mám však strach o to, jestli jsem si nemohl způsobit nějakou výduť cévy mozku (aneurysma). Paní doktorka mě poslala na MRI mozku a MM koutů, ale bez použití kontrastní látky. Nic patologického nebylo objeveno. Chtěl bych se zeptat, jestli i bez oné kontrastní látky je vyšetření dostatečné a vážný a nebezpečný problém by odhalilo. Případně jestli by bylo vhodné jít na MRI s kontrastní látkou. Moc děkuji za Vaši pomoc.

Nyní odpověď lékaře:

Praktický lékař:
Dobrý den, pane Dominiku, to jste opravdu výstižně pospal, jak se Vaše problémy rozvíjely. Je dobře, že jste si vědom podílu psychického napětí na fyzických potížích a skvělá zpráva je, že problém řešíte. Jistě, je to běh na dlouhou trať, ale vidíte sám, že se to daří a je Vám lépe. Věřím, že to bude čím dál lepší. Problémy nadále řešte se svou psychiatričkou. Napadá mne, že na tiky a potíže, které jste popsal, kromě hypnózy hezky zabírá i některý z druhů psychoterapie, možná by Vám Vaše psychitrička mohla poradit, co by se hodilo. Také Vám doporučuji jógu. Ale k Vašemu dotazu: magnetická rezonance hlavy je přesné zobrazovací vyšetření mozku a to i bez podání kontrastní látky. Pokud nemáte neurologické potíže a toto vyšetření nic neodhalilo, pak je aneurysma velmi nepravděpodobné a další vyšetřování by nic neodhalilo. Podle povahy Vašich potíží také soudím, že by Vás ani na dlouho neuklidnilo. S podobnými úzkostnými představami zaměřenými na zdraví to tak bývá. Člověk jde na vyšetření, které ho má uklidnit, nic se nenajde, dostaví se chvilková úleva a ale hned za pár dní na to se obava objeví znovu, protože psychika se takto jen na chvíli zklidní, ale problém, kterým je sama úzkost, se takto neřeší. Že by Vám vzniklo náhle aneurysma ve Vašem věku jako důsledek tlačení na stolici, vypouštění větrů, zvedání věcí, čili že byste si ho způsobil, to se nestává. Prosím, zkuste se obrátit na svou psychiatričku a psychoterapeuta, jak zkusit problém překonat. Samozřejmě, protože jste si přál, aby na Váš dotaz odpovídal neurolog, tak mu Váš dotaz posílám, dozvíte se konkrétnější informace o aneurysmatu. Přeji Vám, ať je Vám čím dále lépe a na započaté cestě za duševním klidem brzy dorazíte do cíle. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Neurolog:
Dobrý den. Pokud nemáte neurologické potíže, je málo pravděpodobné, že by jste si vytvořil při Vaší anamnéze aneuryzma (výduť cévy mozku). Aneuryzma mozkových cév je možné došetřit magnetickou rezonancí s podáním kontrastní látky nebo CT vyšetřením s podáním kontrastní látky. Nadále Vám doporučuji psychiatrickou léčbu včetně psychoterapie.

Nyní můj upřesňující dotaz:
Paní psychiatrička říká, že v tomto případě by mohl mít takový strach každý, zvláště tehdy, když nad celou věcí takto přemýšlí. Nechce se mi ale věřit, že by to byla naprostá hloupost, protože posledních pár měsíců mám hodně červené oči, vystouplé a popraskané cévky. Nemůže to být projevem onoho zvýšeného krevního tlaku (krevní tlak v klidu mám v pořádku). Poslední dobou mě oči i píchají při nějakém tom patologickém projevu (třeba když dělám ony patologické jevy při fyzické práci nebo se to hodně projevuje při “sexu”). Přikládám i fotku očí.
Omlouvám se, že Vás s tímto takto vyčerpávajícně obtěžuji, ale nerad bych něco “zanedbal” a chci se ujistit, že je vše v pořádku. Případně je možné podstoupit MRI s kontrastní látkou bez žádanky lékaře?

Děkuji za Váš čas a odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Lenka Smejkalová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den pane Dominiku.
Děkujeme za Váš dotaz. Ráda bych Vás uklidnila. Není možné, abyst...

Pro zobrazení odpovědi lékaře je nutné se přihlásit.
Přihlášení/registrace je zdarma a zabere průměrně 2 minuty.

Související dotazy

Tiky
Dobrý den, trpím v současné době tiky v končetinách,...
Zvukové tiky
Dobrý den, je mi 18 let a mam zvukové tiky takové hrkáni...
Tiky u syna
Dobrý den, můj 11 letý syn má ADHD, bere strateru...
Tiky hlavy
Dobry den, mela bych jeden dotaz.. Je mi 23let a stava...
Tiky
dobrý den, chtěla bych poprosit o radu a váš názor....
Tik u oka
Dobry den, chtela jsem se zeptat jak se zbavit tiku...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Vznik metliček po kompresních kalhotách

Dobrý den. Jsem heterozygot (Leiden mutace) a jako prevenci proti vzniku křečových...

Vznik nádoru na mozku a kouření v těhotenství

Dobrý den, omlouvám se za delší dotaz, bohužel se neumím vyjádřit úsporněji....

Vznik parezy lícního nervu

Dobrý den,v loni po operaci kýly, se stalo,ze asi tři dny po operaci,manželovi...

Vznik Parkinsonovy nemoci

Jak vzniká parkinson

Vznik petechií u kojence po prodělaném COVID19

Dobrý večer. Chcem sa spýtať synček prekonal cca pred 4 týždňami covid 19. Po...

Vznik pisteli

Dobry den, uz deli dobu se lecim ale spis se to zhorsuje lekar me zanedbava...

Vznik píštělí

Dobrý den, mám dotaz ohledně vzniku píštělí. Manžel měl před šesti lety opakovaný...

Vznik rakoviny

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jak dlouho může trvat než vznikne rakovnika...

Vznik solitárního uzlu v závislosti na alergii z chemikálie ?

Dobrý den, děkuji Vám za velice rychlou odpověď, která je jasná a dobře podána...

Vznik tumoru

Dobrý den, chtěla bych se zeptat z čeho může vzniknout tumor v krční míše.Tatínek...

Vznik zarudleho mista na predkožce

Dobrý den. Mám problém stím že se mi ted objevilo jedno zarudlé místo na předkožce...

Vzniklá cysta

Dobrý den, potřebovala bych poradit. Moje gynekoložka mi sdělila, že mám na...

Vzorek ejakulátu

Dobrý den, můj lékař mi dal žádanku na hygienickou stanici s tím, že tam mám...

Vzorky biopsie

Dobrý den, 1. vzorek: při endoskopii a následné biopsii jícnu bylo zjištěno:...

Vzprimena erekce

dobry den.mam problem se vzprimenou erekci.je mi 29 let a pri erekci muj penis...

Vzrostlá dáseň

Dobrý den,prosím o radu. Bohužel mám dlouhodobě neléčený zub,pouze vyvrtaný...

Vzrostlá dáseň

Dobrý den,prosím o radu. Bohužel mám dlouhodobě neléčený zub,pouze vyvrtaný...

Vzrůst

Dobrý den před pár dny jsem dovršil 17 let a měřím 172 centimetrů, chtěl bych...

Vzrůst

ano jedná se o růstový hormon podávaný injekčně a jaké jsou jeho vedlejší učinky...

Vzrůst

Dobrý den Myslím že mám poruchu růstu. Je mi 15 let a měřím 160 cm a vážím...