Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Warfarinizace, potíže s arytmií, nevolnosti

Srdce a cévy Klára 14.7.2018

Dobrý den, moje babička 78let měla opakované problémy s arytmií. Nyní jí byla provedena elektrická kardioverze. Srdíčko je aktuálně v pořádku, ale neustále se v noci budí kvůli nevolnostem. Při posledním přijetí do nemocnice byla dle lékařů předávkovaná Warfarinem (brala každý den 2 tablety). Tak jí počet upravili na jeden den 2 tablety a další den jen jednu. Praktický lékař ale zase konstatoval, že je málo naředěná a musí brát každý den 2. Co je nejlepší řešení? Může mít nevolnosti právě z léků? Warfarin užívá již od prosince a všichni (známí) nám tvrdí, že by ho tak dlouho ani brát neměla... Chtěla bych, aby jí bylo lépe, a proto prosím o jakýkoli postřeh či radu. Přikládám poslední propouštěcí zprávu z nemocnice. Děkuji...

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Barchánková


Dobrý den, dle zprávy babička trpí paroxysmální (záchvatovitou) fibrilací síní. Při této diagnóze je warfarinizace zapotřebí, protože nelze odhadnout, kdy se arytmie vyskytne (může se vyskytnout např. na pár minut či hodin a pak zase sama odeznít). Pokud se tato epizoda vyskytne, hrozí vznik sraženin v srdci a jejich následné vmetení nejčastěji do mozkových tepen (s následným vznikem mozkové příhody). Z tohoto důvodu se podává Warfarin, aby se sraženiny při této příhodě nevytvořily (tzv. lék proti srážlivosti krve). Léčba Warfarinem se kontroluje pomocí hodnoty INR, která se má pohybovat v rozmezí 2-3. Pokud je hodnota pod 2, je warfarinizace neúčinná a hrozí riziko vzniku sraženin. Pokud je hodnota nad 3,5-4 pak naopak hrozí riziko krvácení i při malém poranění, popř. spontánní krvácení z nosu s jeho obtížným zastavením. Hodnota INR je u někoho hodně proměnná, závisí i na stravě (na internetu lze najít informace, kde je uvedeno, jaké potraviny při warfarinizaci neužívat - např. listovou zeleninu- saláty, špenát, kapustu, zelí..a to z důvodu vysoké hladiny vitamínu K, kdy je pak warfarin neúčinný; viz např. https://www.lecba-warfarinem.cz). Zeleninu babička jíst může, ale musí každý den jíst zhruba stejné množství. Na hladinu warfarinu mají vliv i další užívané léky (mohou jeho účinek zvyšovat či naopak snižovat). Z tohoto důvodu se musí INR pravidelně kontrolovat.
Ve zprávě jsem si dále všimla, že je v močí zánětlivý nález (bílkovina, krev, leukocyty). Při močové infekci (při níž nemusí být ani přítomno klasické pálení a řezání při močení) se může vyskytnout i nevolnost (s tímto jsem se setkala u starších lidí poměrně často). Doporučila bych ještě jednou vyšetřit moč a pokud bude nadále přítomen zánětlivý nález, pak infekci zaléčit antibiotiky (toto vše může provést praktický lékař). Babička má navíc v laboratorních výsledcích i zvýšený cukr (ale není z toho patrné, zda je nabírán nalačno či po jídle). Pokud by to bylo nalačno, je hodnota zvýšená (ale o cukrovku se ještě nejedná) a může také přispívat k náchylnosti k močové infekci (stejně jako věk). Babička by měla dostatečně pít (2 litry denně, rozdělit po menších doušcích po celý den), můžete také zkusit přípravky z brusinek či lichořeřišnice (užívají se při močových infekcích).
Vzhledem popisovaným nevolnostem bych doporučila pro jistotu provést ještě i ultrazvuk břicha. Příčin nevolnosti může být totiž více (může k tomu přispívat i onemocnění srdce, pracuje již trochu hůře a někdy nemusí být dostatečná zásoba kyslíku pro namáhané tkáně).
Nyní bych tedy doporučila se zaměřit na vyšetření moči, dále ultrazvuk břicha vč. ledvin. Warfarin bych nevysazovala (pokud by měl být někdy vysazen, měl by o tomto rozhodnout kardiolog).
S pozdravem BB.

Související dotazy

Nevolnosti
Dobrý den, je mi 18 let a mívám časté nevolnosti, které...
Nevolnost
Dobrý den, chtěla bych se zeptat...poslední měsíce...
Nevolnost v těhotenství
Dobrý den, Chci se zeptat kdy může nastat nevolnost...
Nevolnost
Dobrý den.Je mi 13 let a poslední měsíc trpím silnými...
Večerní nevolnost
Dobrý den chci se zeptat. Už 4-ty den mi bývá večer...
Nevolnost, brnění končetiny
Dobrý den, manžel měl již několikrát náhlou nevolnost,...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Warfarin u manžela a početí dítete

Dobrý den. Muj manzel bere treti mesic warfarin. Byl na operaci s kolenem a...

Warfarin v kombinaci s Cilkanolem

Dobrý den. Užívám Warfarin 3 mg, 1,5 tablety denně a léky na snížení krevní...

Warfarin vs clexane

Dobrý den, prosím vás o objasnění dilematu, na který mi ani lékař neodpověděl....

Warfarin x osteroporoza

Dobrý den, moje matka 67 let více jak 4 roky užívá Warfarin (po celou dobu stejné...

Warfarin- anopyrin

Vážený pane doktore Je mi 78 let a užívala jsem rok a púl warfarin.Protože...

Warfarin, Antikoncepce, Menstruace

Dobrý den, v lednu roku 2014 jsem prodělala oboustrannou plicní embolii s infarktem...

Warfarin, pervitin a extáze

Dobrý den, užívám warfarin na ředění krve po hluboké žilní trombóze a chtěla...

Warfarin, umělá chlopeň

Dobrý den, babička měla krvácení do dutiny břišní (vřed v žaludku). Má umělou...

Warfarin+

Dobrý den. Dlouhodobě užívám Warfarin. Prosím o informaci,zda mohu užívat lék...

Warfarinizace

Dobrý den,manželce byl při podezření na onemocnění srdce naordinován Warfarin....

Warfarinová dieta

Jsem po operaci srdce a musím trvale užívat warfarin 5mg a to jednou za den....

WarfarinxAdipex

Hezky den, je mozne pri uzivani warfarinu zaroven uzivat i adipex? dekuji za...

Wartec - nezadouci ucinky

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na rozdílné informace v příbalovém letáku Wartec...

WC

Dobrý den, zajílalo by mě, zda je možné na veřejném wc něco chytit v případě,...

Wc prkénko


WC prkénko a pohlavní nemoci?

Dobrý den, mám dotaz ohledně toho, co se dá chytnout z wc prkénka. Stala se...

Wegenerova granullomatoza

Dobrý den,byla mi zjištěna výše udaná nemoc.Léčím se.Po lécích se necítím dobře,nyní...

WEGENEROVA GRANULOMATÓZA

Dobrý den, no neví na koho se obrátit s tím aby mi tuto nemoc trochu přiblížil....

Wegenerova granulomatóza - psychika

Dobrý den, moc Vás prosím o radu, co dělat aby se mému otci zlepšila psychika...

Wellburtin SR

Dobrý den,jsem ráda že jsem narazila na tyto stránky.Nevím jak to napsat ale...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolesti břicha po kolonoskopii

Dobrý večer p. dokotore. Před 10 lety jsem měla ulcerozní colitidu. Nyní několik...

Bolesti zad v bedrech-časté močení

Dobrý den, asi týden už mě trápí časté močení ( cca 15x za den .... i v noci...

PSA

Dobrý večer, tumor markery PSA 12.40 ug/l, fPSA 2.700 ug/l, fPSA/PSA index...

Klebsiella pneumoniae

Dobry den,mam dotaz na specialistu urologa.Je mi 36 a jiz pul roku bojuji s...

Bolest v noze po gynekologickém zákroku

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat před měsícem jsem podstoupila menší gynekologický...

Bolest v oblasti kyčlí


Čepy na mandlích

Dobrý den, měla bych na Vás dotaz. Před třemi měsíci jsem si z mandlí vyndala...

Lupus

Dobrý den od roku 2002 se léčím se systémovým lupusem-středně těžká forma s...

Bolest v oblasti hrudní kosti

Dobrý den, už 3 týdny mě bolí v oblasti horní 2/3 hrudní kosti při hlubokém...

Bolest beder při nádechu

Dobrý den. Od včerejšího večera mám bolesti v bederní oblasti při nádechu. Nedávno...

Časté nutkání močit + bolest zad

Dobrý den, omlouvám se, že Vás otravuji, ale mám dlouhodobý zdravotní problém...

Již půl roku mě bolí pichlavá bolest v oblasti dolní 2/3 hrudní kosti


Index fPSA/PSA

Dobrý den, je mi 45. Při preventivní kontrole jsem měl PSA před 12 měsíci 1,46...

Kašel

Dobrý den,při podávání prednisolu 20 vnučce které je 12 let rozpis podávání...

Antibiotika a antikoncepce

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, dnes jsem začala používat antikoncepci ale...

Léčba prostaty a nízký tlak

Vážený pane doktore, ještě čiperný tatínek (85) užívá na zbytnělou prostatu...

Kašel

Dobrý den, dcera věk 5 let nám už půl roku po ránu kašle. Je to takový štěkavý...

Pityriasis rosea Gilbert

Dobry den, chtela bych se prosim zeptat jaky je prubeh s vyrazkou rosea gilbert...

Péče o jizvu po císařském řezu

Dobrý den, 12.5.2017 jsem porodila císařským řezem syna a chci se zeptat, jak...

Výtok a svědění pochvy


Reklama
Zavřít