Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Za cca 2 měsíce zhubl 7 kg

Trávení Pavel 17.5.2018

Dobrý den, měl jsem hodně stresové období ke konci minulého roku, kdy jsem za cca 2 měsíce zhubl 7 kg (ze 75 na 68 při výšce 180 cm). Rozhodil jsem si stravovací režim a celkově jsem ztratil chuť k jídlu. Začal jsem mít kašovitou stolici (chodím pravidelně hned ráno po probuzení). Stresový faktor před cca dvěma měsíci pominul, chuť k jídlu se vrátila, váha se však drží okolo 70 kg. Je mi 37 let, nekouřím a z alkoholu piji jen víno a občas skleničku piva. Mám již několik let zvýšené hodnoty Bilirubinu (58,1 celkový a 11 konjugovaný). Před 14-ti dny klesl Bilirubin dle krevních testů na hodnotu 21. Stolice stále pravidelná ráno, kašovitá nebo v lepším případě roztrhaná, světlejší. Bolesti břicha nemívám, spíše občasné píchnutí, na zvracení mi nebývá. Mám za sebou gastroskopii (bez nálezu), kolonoskopii (dokončena jen část po lineární ohbí mezi příčným a sestupným tračníkem (bez nálezu), zbytek nemohl být pro bolestivost dokončen. Test na okultní krvácení negativní. Byl jsem na UZ břicha, kde se oblast břicha jeví v pořádku. Praktický lékař tvrdí, že jsou mé potíže psychosomatického rázu a „nabídl“ mi antidepresiva, případně antipsychotika. Aktuálně jsem objednaný na CT kolografii a CT břicha. Existuje nějaké alternativní vyšetření, kde bych do sebe nedostával tolik záření? Našel jsem, že CT břicha má cca 10 mSv a totéž CT kolonoskopie, což mi přijde jako extrémně vysoká zátěž. Je, dle Vašeho názoru, místo CT břicha vhodnou alternativou MR břicha, případně UV s kontrastem? Nakolik je UV vyšetření při mé tělesné konstituci možno brát za spolehlivé? Chápu správně, že CT střev pokryje jak tlusté, tak tenké střevo a že k tomuto vyšetření kromě klasické kolonoskopie moc alternativ není? Předem děkuji za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, pro mně, jako nestranného lékaře, který tedy nezná vaší ani rodinnou anamnézu, mně vyšetření CT břicha a k tomu ještě CT kolonoskopie přijdou jako zbytečná zátěž jak Vás, tak zdravotního systému. Taky by jsem se přiklonila k psychosomatickému problému a i přes Váš pocit, že stres odezněl, Vaše vnitřní nastavení to takto ještě nemusí vnímat a nějakou dobu se bude organizmus z této zátěže dostávat. Obávám se, že i negativní nález na těchto CT vyšetření Vám uspokojení a úlevu od obtíží nepřinese a jenom více posílí psychosomatický problém. Gastrokopie je negativní, parciální kolonoskopie je negativní, stolice na okultní krvácení je negativní, UZ břicha také. Nasadila by jsem jak doporučuje praktický lékař antidepresíva (ideálně Escitalopram 5mg s navyšováním dávky či Trittico AC 50mg s titrací o 50 mg á 3 dny). Pečovala by jsem o svoji psychiku, pravidelný pohyb venku, kvalitní a pestrá strava. Zkusila by jsem probiotika ke zlepšení stavu střev, například Enterol 1-0-1.
Pokud ale moje doporučení nebudete akceptovat, tak pak odpověď na Váš dotaz zní, ano, je to extrémní zátěž zářením. MR břicha není alternativou, zobrazení není tak přesné a výsledek by nemusel být přehledný. O UV s kontrastem informace nemám, zde neporadím. CT střev zobrazí jak tenké tak tlusté střevo, alternativou by byla kapslová kolonoskopie. Jedná se o úplně novou revoluční neinvazivní a bezbolestnou metodu vyšetření tlustého střeva pomocí endoskopické kapsle. Ta se polyká a poté se pohybuje v tenkém a později v tlustém střevě. Kapsle má v sobě umístěnu mikrokameru na obou koncích. Během vyšetření vysílá obrázky, které jsou ukládány do datarekordéru a později prohlíženy a vyhodnoceny lékařem. S pozdravem, Dr. Horáková

Související dotazy

Jak jsem psal, že jsem zhubl cca 2 kg
Dobrý den, ještě k mým dotazům níže připojuji otázku....
Ztráta 3kg během měsíce
Dobrý den, od Prosince jsem zhubla cca 3kg a nevím...
Za cca. 2 měsíce zhubnul o 12 kg
V červnu mi byla zjištěna cukrovka. Dostal jsem lék...
Hubnutí a doplňky potravy
Dobrý den, Rád bych se zeptal na doplněk stravy...
Hubnutí
Dobry den, je mi 27 let mam 3 deti pribrala jsem 30...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Z trombozy žilních splavů nakonec hypoplazie

Dobrý den.Pět měsíců jsem užívala warfarin pro trombozu žilních splavů vlevo.Po...

Z utery na stredu v noci jsem 2x zvracela

Dobry den, Z utery na stredu v noci jsem 2x zvracela, neco mi nesedlo, zvrcela...

Z vaginy mi trci niečo taka krvava akokeby gulicka na nejakej blane

Dobry den chcem sa vas spýtať vcera sme a partnerom mali prvy sex zobral ma...

Z: incip. osteochnodrosa L2/3 a 4/5; cirkulární proturze a zúžení foramin v L4/5.

Od lékaře jsem se vlastně nic nedozvěděl, jen mi předepsal rehabilitace, které...

Z.

Dobrý den, chtěla bych se na něco zeptat. Beru antikoncepci Yoseffine. Jak...

Z8pach z úst - čepy nebo ne?

Zdravim, je to už dýl, co jsem si všimnul, že mi nenormálně páchne z úst. Asi...

Za 1 bílou plombu a jednu podložku (pod amlaganovou výplň) jsem zaplatil 1900,-

Dobrý den, byl jsem u zubaře 3x za poslední dva měsíce a pokaždé si účtoval...

Za 2 dny prodělám uretrotomii dle Otise

Dobrý den, za 2 dny prodělám uretrotomii dle Otise z důvodu zúžení močové trubice....

Za 3 dny jsem zhubl 1,5 kg

Dobrý den, včera jsem sem psal a zapomněl jsem zmínit jednu skutečnost. Psal...

Za bolestí uzlin si stojím

Dobrý den, obracím se na vás s dotazem ohledně bolesti uzlin. Před dvěma měsíci...

Za cca. 2 měsíce zhubnul o 12 kg

V červnu mi byla zjištěna cukrovka. Dostal jsem lék Stadamet 500 mg. Omezil...

Za dva tydny jdu na opera...

Za dva tydny jdu na operaci kyly a plastiku bricha, chtela jsem se zeptat, zdali...

Za jak dlouho bych se mohl vrátit do normálniho sexuálního života?

Dobrý den jsem od 3/8/17 po operaci varikokely dnes to je osmý den a chci se...

Za jak dlouho dostanu menstruaci

Dobrý den, můžu se zeptat když mám výtok z pochvy za jak dostanu menstruaci...

Za jak dlouho je antikoncepce učinná?

Dobrý den,chci se po těhotenství a ukončení kojení vrátit k antikoncepci Triregol,...

Za jak dlouho je možné početí dítěte po onkologické léčbě

Dobrý den, paní doktorko. V lednu tohoto roku podstoupil manžel úplné odstranění...

Za jak dlouho je možno očkovat po operaci

Dobrý den, mám syna (1,5), který byl 8.4. na operaci s hydrokelou a tříselnou...

Za jak dlouho jít na přeočkování proti tetanu?

Dobrý den, mám dotaz ohledně očkování proti tetanu. Jsem narozená v dubnu 1988...

Za jak dlouho klesne hodnota TSH?

Dobrý den přeji. Ráda bych se zeptala za jak dloho klesne hodnota TSH (nyní...

Za jak dlouho lze určit těhotenství

Dobrý den, jsem s přítelkyní jeden měsíc, známe se asi rok a púl, spali jsme...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Kontaktní dermatitida

Dobrý den, v posledních týdnech se mi objevuje vodou podlitá vyrážka v místech,...

Hodnoty TSH, TPO - co to znamená?


Rakovina prsu - metastázy v kostech

Dobrý den pane doktore,moc Vás prosím o odpověď. Maminka prodělala před 4 lety...

RTG plic

Dobrý den, mám zde RTG plic, paní doktorka z RTG mi napsala, že je vše v pořádku,...

Vyhřezlá ploténka

Dobrý den, prosím o radu. Mám několik let problémy se zády, které se stále...

Narazene rameno - doba leceni

Dobry den, pane doktore, pred 2 tydny jsem si pri behani padem na ruku narazil...

Reakce na štípnutí vosou

Dobrý den, včera mě pipchla vosa do rtu. Záchranka mi dala kapačku a odvezla...

Gynekologické krvácení

dobrý den, Vcera jsme měli menší nehodu na motorce, ja přeletěla motorku a...

Odsun menstruace

Prášky na oddaleni menstruace Dobrý den, jedeme na dovolenou k moři a mam dostat...

Nohy do x u dětí

Dobrý den, dcerce budou v létě 3 roky, bohužel i když chodí i když stojí, stále...

Režimová opatření u dg.chondrosa a retrolistesa

Vážená paní doktorko.Moc Vás prosím o vysvětlení dg. Chondrosa L5/S1 s mírným...

Kolenní vazy posílení kolene

dobrý den, před 10ti lety jsem byl na artroskopii, kde mi bylo řečeno, že mám...

Tatínek trpí nespavostí

Dobrý den, mám otázku pro svého tátu ohledně nespavosti. Ročník 1967....

Průjem při stresu ve škole

Dobrý den, pokud školní stres způsobí běhavku, existuje prostředek, který by...

Ztráta čichu a chuti při rýmě

Dobrý den, mám 4. den poměrně silnou rýmu. Obvykle při velké rýmě tak na 1-2...

Bolesti žeber


ASC - US, reaktivní buněčné změny, nalez HPV mRNA, HR -HPV typu : 16,18,45 DG:N879

Dobrý den, po vyšetření na gynekologii jsem byla odeslána na další vyšetření.Nicmeně...

Mám nejspíš vaginálni mykozu


Intenzita menstruačního krvácení během užívání antikoncepce

Chtěla bych se zeptat... 2 měsíce užívám antikoncepci Ayreen a měla jsem dostat...

Říhání u ročního dítěte

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, v jakém období dítě přestane říhat po jídle...

Reklama