Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Zácpa po operaci

Trávení Alena 28.2.2019

Dobrý den, jsem po 2 operacích tlustého střeva, které mi bylo odebráno v roce 2013 z důvodu transversoptomoza a líné střevo, zácpy. Stp. totální kolektomie s ileorektoanastomosou. Půl roku jsem se vyprazdňovala nádherně velmi s úlevou. Pak se mi ale vyprazdňování začalo jakoby ucpávat. Byly od te doby provedeny vždy CT enterografie nebo MR enterografie, vždy s normálním nálezem. Bohužel moje problémy s vyprazdňováním jsou na hranici snesitelnosti. Nemůžu se volně vyprazdňovat. Jen takové malé trošky. Musím vynakládat velkou sílu, Jsem vlastně neustále ucpaná. Nemám úlevu. V břiše nahoře nalevo nad pupkem cítím velký útlak, který se třeba zvyšuje sezením. Strašně moc bych to potřebovala uvolnit a pak hodně vyprázdnit. S návrhem chirurgické adheziolýzy můj operatér toto zamítl a zamítá to stále pořád již 5 a 1/2 roku po těchto operacích, s tím že na vyšetřeních CT nebo MR není nic vidět, co by je hnalo k operaci. Nicméně nejhorší je ten útlak, který mě vyčerpává a zácpy. Když to řeknu zjednodušeně, tak jsem podstoupila 2 velké operace, abych už zácpy nikdy neměla. To mi také chirurgové slibovali. Místo toho mám ještě větší obtíže než před operacemi. Teď mám zácpy ze srůstů a k tomu ty útlaky. Poradíte mi, co s tím, případně kam bych se mohla obrátit, na kterou nemocnici, kde by se na toto specializovali?

MUDr. David Folprecht
Odpovídá lékař:

MUDr. David Folprecht

Specializace: Praktické lékařství

dobrý den, já tedy z vašeho popisu nedokážu úplně vyčíst, co je příčinou vašich potíží, když enterografie byly "normální", kde berete to podezření na srůsty ( adheze ) i když tedy jsou pravděpodobné, je potřeba je nějak prokázat, pokud nejsou na CT a MR, měla by se provést diagnostická laparoskopie, tedy jen vpichem zavést kameru do břicha a stav prostě zkontrolovat "zvenčí" střeva atd., také se může stát, že střevo se při tlačení vsouvá do sebe ( střevní invaginace ), takže se samo sebou ucpává a odchází jen minimum obsahu, a proto naopak by jste vůbec tlačit neměla, jinak dochází k natlačení střeva do sebe více a dojde k úplnému uzavření, sice jen přechodnému, ale problém si tím vlastně sama zhoršujete... takže určitě netlačit, určitě nevyžadovat další operaci, každý další zákrok může situaci ještě zhoršit, používat Lactulosu, psyllium, Fortrans na zlepšení průchodnosti a pročištění, děkuji za dotaz.

Odpovídá lékař:

MUDr. Anna Prchlíková


Vážená paní, pokud chirurg/gastroenterolog nevidí nic konkrétního, co by se dalo "odoperovat", tak skutečně není racionální něco operovat. Pokud máte podezření na adheze, navrhovala bych stejně jako kolega zvážit diagnostickou laparoskopii. Vaše obtíže mohou být ale také funkčního charakteru (a to již od samého počátku obtíží, nevím, těžko hodnotím). Konkrétní dráždivý tračník - typ spojený se zácpou. U takových pacientů se při běžných vyšetřneích nic nenajde, přesto má pacient obtíže. Předpokládá se porucha v inervaci trávicí trubice, je mnoho popsaných mechanismů. V léčbě konrétně dráždivého tračníku spojeného se zácpou se uplatňuje hlavně psychoterapie a terapie pomocí antidepresiv ze skupiny SSRI (sertralin, citalopram, fluoxetin), samozřejmě je třeba dbát na jídelníček, hojně tekutin, lze projímadla. Je potřeba, když jste po tak rozsáhlé operaci, aby Vám byla kontrolována nutrice. S ohledem na Vaši prosbu prosím sestřičky, aby Vás kontaktovaly a nabídly Vám objednání jednak do ambulance gastroenterologie nejlépe ve větší nemocnici (s návazností na břišní chirurgii), dále do ambulance nutriční. Sama zvažte vyšetření u psychiatra ev. psychoterapii, v případě zájmu Vás sestřičky mohou také objednat. S pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

Zácpa
Dobrý den již asi týden mám zácpu včera jsem byla ale...
Zácpa po operaci břišní
Dobrý den, Jsem 4. Den po odstranění apendixu. Byl...
Zácpa,průjem....
Dobrý den,mám problém se stolicí. Mám v ní hlen a mapm...
Zácpa
Pred cca tydnem sem byla na operaci. Pul dne v narkoze....
Zácpa
Dobrý den. Potřebuji radu. Vyprazdňuji se po 10-12...
Zácpa
Dobrý den, potřebovala bych poradit s nadměrným nadýmáním,...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Zácpa a snížená funkce štítné žlázy

Dobrý den, je mi 29 let, před pul rokem mi byla zjiště na snížená funkce štítné...

Zácpa a štítná žláza

Dobry den, chtel bych se zeptat,moje sestra ma 17let, ma chronicka zacpa,pak...

Zácpa i miminka

Dobrý den, mám dvouměsíční vnučku, je kojená, ale stále jí neodchází stolice....

Zácpa jako vedlejší účinek léku

Dobrý den, má dcera (8let) bere lék, jehož vedlejším účinkem je zácpa (je to...

Zácpa kojence

Dobrý den, mám 8 týdení dceru. Plně kojím. Víc než týden má problém se stolici....

Zácpa kojence

Dobrý den chtěla bych se zeptat můj syn jsou mi tři měsíce je plně kojený ale...

Zácpa miminka

Dobrý den, mám 34 denní miminko a teď 14 dní trpí zácpou, nemůže se vykakat...

Zácpa po abusu laxativ

Dobrý den, Mám velký problém během 9 let jsem si vypěstovala závislost na kontaktní...

Zácpa po antibiotikách

Dobrý den, mám takový problém, který trvá cca týden. Před 3týdny jsem měla...

Zácpa po Imodiu

byli jsme na dovolene kde jsme meli šlehačku atd jeden den prujem a tiha na...

Zácpa po operaci břišní

Dobrý den, Jsem 4. Den po odstranění apendixu. Byl mi odstraněn klasickým...

Zacpa po operaci slepeho streva

Dobry den, ve stredu jsem byl na operaci slepeho streva provednou laparoskopickou...

Zácpa po operaci tl.střeva

Dobrý den paní doktorko, před dvěma roky jsem prodělala 2 operace tlustého...

Zácpa po porodu

Dobry den, je mi 23 let, zena a cely zivot trpim na zacpu, v tehotenstvi se...

Zácpa po přechodu na UM

Chci se zeptat, mám doma 6 týdenní dceru a museli jsme přejít na UM. Když jsem...

Zácpa po při užívání železa


Zácpa po Sorbiferu a černá stolice

Dobrý den, dostala jsem po operaci Sorbifer dirules. Brala jsem ho 7 dní. Musela...

Zacpa po tramalu

Dobry den muj lekar mi napsal tramal na bolest a ja mam po nem zacpu doporucte...

Zácpa po změně diety při žaludečním vředu

Dobrý den, Před dvěma týdny mi bylo diagnostikováno vředové onemocnění žaludku....

Zácpa po žvýkačkách

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, můj syn mi potají vzal dětské žvýkačky orbit...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Penicilin a mléčné výrobky


Výrustky na podbřišku a u třísel

Dobrý den, mám v oblasti podbřišku větší tmavé výrustky. Než zajdu ke kožnímu...

Léčba jizvy na penisu

Dobrý den, po operaci penisu v dětství se mi vytvořila Hypertrofická jizva....

Bolest břicha


Krvácení mimo menstruační cyklus


Zápal plic, očkování Prevenar

Dobrý den, můj 3,5 letý syn byl hospitalizován se zápalem plic i když je očkovaný...

Zápach moči po acetonu


Bolesti celého těla

Dobrý den, už několik let mě bolí tzv "celé tělo". Ráno po probuzení se musím...

Bolest kůže při virovém onemocnění


Užívaní Wobenzymu


Vlnění před očima


Marihuana

Dobrý den. 20.2. Jsem byl na odběr krve, a asi zhruba před týdnem jsem měl jediný...

Poškození menisku


Vyrážka v podpaží

Dobrý den, před pár dny se mi v podpaží udělala vyrážka. Trochu svědí, ale...

Anti TG vysoké


4 týdny po plastice předního zkříženého vazu s použitím ST-G štěpu


Kondylomata

Dobry den, pred 5-6 lety mi byl zjisten v tele hpv vir. Tady jsem cetla, ze...

Bělení malých pysků

Lze v domácích podmínkách vybělit malé stydké pysky. Pravidelně si holím přirození....

Cysty vaječníku

Dobrý den, je mi 27 let a zatím nemám děti. Před třemi lety jsem byla na...

Krvácení během braní antibiotik


Reklama
Zavřít