Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Žaludeční potíže

Trávení Kateřina 10.1.2019

Dobrý den, prosím o konzultaci v oblasti gastro/interna. V roce 2013 mi byla z důvodu hyperfunkce odoperována štítnice, následně komplikace v podobě hypoparatyreózy, trvá dosud. Postupně od operace nastupovaly trávící obtíže, až mi byl roce 2017 diagnostikován duodenogastrický reflux a dráždivý tračník. Po nasazení prášků, viz zpráva, okamžitá úleva. Následovaly pravidelné kontroly, které se časem smrskly na předpis léků. Na jaře 2018 se mi začaly problémy vracet, bolest žaludku, průjmy střídající se se zácpou, nadýmání, pocit plnosti. V tuto chvíli mám velmi podobné stavy jako před začátkem užívání všech těch léků. Také se mi v průběhu roku 2018 zvýšila hladina kreatitinu (kontroly na endokrinologii). Jsem objednaná na konec ledna na kontrolní gastro, sono i kolono. Já se ale ptám, není to vyšetření zbytečné? Prášky jsem celou dobu brala, jsem mladá, nevěřím že by se našlo něco zásadního. Spíš mě napadlo - nebrala jsem prášky příliš dlouho, až přestaly fungovat, nebo mi začaly dokonce škodit? Nemůže být příčinou problémů stres, který neumím zvládat snad už od malička? Děkuji za reakci. Doplnění informací: Na příbalových letácích daných léků, se uvádí mnohem kratší doba užívání. Není přece možné, abych od 40 let brala tolik prášků a dle slov ošetřující lékařky, už na vždy. Četla jsem např. názor lékaře, specialisty na gastro, že na reflux duodena by se např. neměl dávat blokátor protonové pumpy, pouze prokinetikum. Dále zvýšený kreatinin - možný nežádoucí účinek itopridu. Pokud by bylo možné reakci ještě doplnit, budu ráda

Odpovídá lékař:

MUDr. Zdeňka Janoušková


Dobrý den. Žádné vyšetření není zbytečné, u sto pacientů se nic nenajde a sto prvního bohužel ano, tak to je a pokud jste již neměla vyšetření dlouho, tak lékař chce mít jistotu, že jste v pořádku, když se nic nenajde, tak jen dobře. V tomto případě by jistě stálo za to léky vyměnit, je řada různých preparátů a je i možné, že léky již mají u vás sníženou účinnost, nebo by jste potřebovala dávku navýšit. Příčinou žaludečních potíží bývá stres často, to máte pravdu, s tímto by vám pomohl měl pomoci psycholog. Přeji hodně zdraví a dobré výsledky, s pozdravem Dr. Janoušková

Odpovídá lékař:

MUDr. Anna Prchlíková


Vážená paní, snad se mi podaří vystihnout svojí odpovědí to, co žádáte a potřebujete. 1) Euthyrox a Rocaltrol jsou léky, které nahrazují funkci štítné žlázy a příštítných tělísek - Euthyrox je hormon normálně tvořený štítnou žlázou, má hromadu nezastupitelných funkcí v těle a pokud Vám byla štítná žláza odebrána úplně, tak si logicky odvodíte, že Euthyrox bude nutné brát doživotně. Rocaltrol obsahuje metabolity vitaminu D, opět se jedná o látky s nezastupitelnou funkcní v těle (v metabolismu vápníku a fosforu), tyto metabolity v těle nevzniknou nebo vznikají málo, pokud člověk není schopen uvolnit z příštítných tělísek parathormon nebo ho uvolňuje málo. Příštítných tělísek máme po 4 kusech, jsou malinkatá, poměrně často se přihodí, že se odstraní nechtěně se štítnou žlázou, jejich funkci je pak opět nutno doplňovat, obvykle doživotně. Dávkování Euthyroxu a Rocaltrolu, předpokládám, Vám řídí endokrinolog, ev. upravuje dávky podle výsledků pravidelných laboratorních testů. Ani Euthyrox, ani Rocaltrol nemívají nežádoucí účinky a jejich dlouhodobé užívání je nejen bezpečné, ale i nezbytné. 2) zažívací obtíže se mohou objevit při nedostatečně kontrolované funkci štítné žlázy, nicméně pokud jste měla hormonální hladiny dlouhodobě v mezích, tak si myslím, že spolu tyto dvě věci nesouvisí. Když jsem si přečetla podrobný popis gastroskopie, tak jsem zaznamenala i popis gastroesofageálního refluxu (tedy z žaludku do jícnu) a celkově podrážděné sliznice žaludku, to je jasnou indikací pro užívání PPI (např. rabeprazolu, který užíváte), tedy nemáte jen duodenogastrický reflux (z dvanáctníku do žaludku, zde opravdu PPI nemá moc logiku a předepisujeme prokinetika). Užívání Ursosanu je pro mne otázné - nevidím jasnou indikaci, jedná se o lék předepisovaný lidem s obtížemi s vyprazdňováním žluči, nicméně je to lék bezpečný (vyjma embryotoxicity, dejte si pozor, abyste při užívání Ursosanu nebyla těhotná), sama lék nevysazujte, ale proberte to s lékařem, který Vám ho předepisuje 3) Vámi uvedené gastroenterologické léky (Itoprid, Ursosan, rabeprazol) v čase svoji účinnost neztrácejí, Itoprid bývá dobře snášen dlouhodobě, Ursosan také, pouze u rabeprazolu se nedoporučuje dlouhodobé (letité), ale hlavně zbytečné užívání, a to kvůli riziku osteoporózy (a mám dojem, že jsem četla i články o riziku depresí, ale tuto informaci bych brala s rezervou), není pravděpodobné, že by tyto léky po čase způsobovaly zažívací potíže. Léky typu rabeprazolu jsou nezastupitelné u lidí s výraznou nadprodukcí žaludeční kyseliny, tedy přinejmenším dočasně i u Vás, určitě je bez porady s lékařem kvůli obavám z nežádoucích účinků nevysazujte 4) pokud Vaše poslední endoskopie proběhly v 3/2017, tak vězte, že vzhledem k nálezům, jaké byly při obou vyšetřeních, je opravdu potřeba vyšetření zopakovat. Obzvlášť, když opět máte obtíže. Jinak se trávicí trubice pořádně vyšetřit nedá. Vyšetření ukážou aktuální stav, může být zcela jiný, než byl při minulém vyšetření, nálezy se mohou měnit velmi rychle. Podle toho se také upraví medikace. Kontrolní endoskopii bych Vám doporučila i v případě, že byste obtíže neměla, a to kvůli event. redukci užívaných léků. 4) nevím, jaké přesné obtíže nyní u Vás dominují, ale vězte, že na dráždivý tračník (doprovázený bolestmi a křečemi břicha, plynatostí) dobře zabírá Meteospasmyl, který Vám doporučili v komentáři ke kolonoskopii (volně prodejný), úsěpěchy přináší psychoterapie - a ano, příčinou roli zde může hrát stres. Úplně bez nálezu Vaše tlusté střevo nebylo - měla jste popsán vlnitý a dlouhý průběh, v okolí se předpokládají adheze (=srůsty, snad po proběhlé sekci a/nebo po APPE), podrážděnou sliznici. Vězte, že jak kolonoskopie, tak sonografie břicha je na místě k posouzení stavu a poté návrhu dalšího léčebného postupu. 5) nakonec k ledvinám: nevím, jakou jste měla hodnotu kreatininu (jak moc je alarmující), jestli jste ji měla opakovaně, jaké byly podmínky odběru (např. může být při dehydrataci při průjmech, ale někdy stačí i jen málo pít a venku vedro...), každopádně dostatečně pijte (klidně 3l denně), poté absolvujte kontrolní odběry, pokud bude zvýšená hodnota kreatininu (i když jen mírně) opakovaně, tak jednoznačně žádejte péči nefrologa (ambulance), nenechte se odbýt, jste mladá (předpokládám, že při sono břicha se vyšetří sonograficky i ledviny). V příbalovém letáku Itopridu se sice vyskytuje zvýšení kreatininu jako vzácný nežádoucí účinek, nicméně pokud se toto objevilo až po dlouhodobém užívání, tak je souvislost nepravděpodobná. S pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

Žaludeční vředy na ultrazvuku
Dobrý den , mám dotaz , chtěla jsem se zeptat jesli...
Přítel má žaludeční vředy a užívá Omeprazol
Dobry den, chtěla bych se zeptat přítel má žaludeční...
Žaludeční potíže
Dobrý den, hledám pro svou mamku lék na žaludeční...
Potíže s dýcháním
Dobry drn mam potiže s dychanim občas a už mě třidni...
Žaludeční problémy
Prajem príjemný deň,obraciam sa na vás s mojimi žalúdočnými...
Potíže s dýcháním
Dobry den uz pres rok mam potize s hrudnikem a dychanim...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Žaludeční potíže

Dobrý den je mi 39 a mám takový problém.Tak jednou měsíčně,někdy třeba jednou...

Žaludeční potíže

Dobrý den je mi 39 a mám takový problém.Tak jednou měsíčně,někdy třeba jednou...

Žaludeční potíže

Dobrý den je mi 39 a mám takový problém.Tak jednou měsíčně,někdy třeba jednou...

Žaludeční potíže

Dobrý den je mi 39 a mám takový problém.Tak jednou měsíčně,někdy třeba jednou...

Žaludeční potíže

Dobrý den je mi 39 a mám takový problém.Tak jednou měsíčně,někdy třeba jednou...

Žaludeční potíže

Dobrý den je mi 39 a mám takový problém.Tak jednou měsíčně,někdy třeba jednou...

Žaludeční potíže

Dobrý den je mi 39 a mám takový problém.Tak jednou měsíčně,někdy třeba jednou...

Žaludeční potíže

Dobrý den je mi 39 a mám takový problém.Tak jednou měsíčně,někdy třeba jednou...

Žaludeční potíže

Dobrý den je mi 39 a mám takový problém.Tak jednou měsíčně,někdy třeba jednou...

Žaludeční potíže

zdravím, už jsem sem psal ohledně té krve ve stolici. Před 3 měsíci jsem...

Žaludeční potíže

Dobry den, je to tři dny zpátky, co jsem z ničeho nic začala zvracet.Vyzvracela...

Žaludeční potíže

Dobrý den paní doktorko. Prosím Vás o radu. Včera jsme byli na navštěvě kde...

Žaludeční potíže

Dobrý den, už delší dobu mě trápí bolest žaludku, nepříjemné pocity v žaludku...

Žaludeční potíže

Dobrý večer,problém je u dcery - 35 let.Před dvěma lety byla na pouťové atrakci,poté...

Žaludeční potíže

Dobrý den, hledám pro svou mamku lék na žaludeční potíže. Večer a v noci...

Žaludeční potíže

před 14 dny jsem absolvoval gastroskopické vyšetření žaludku, opakovaně po roce...

Žaludeční potíže

Dobrý den, pokusím se popsat svůj problém co nejvíc. Měl jsem jídlo v restauraci...

Žaludeční potíže a průjmy

Dobrý den, již 2 týdny mě trápí žaludeční potíže. Začalo to jednoho dne, kdy...

Žaludeční potíže, průjema možná nákaza HIV

Mam pohlavní styk už delší dobu s jednou osobou. Je možnost nákazy virem HIV?...

Žaludeční problém

Dobrý den mam problém často po jídle mám nevolnost a časté říhání na gastroskopii...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Žluto-hnědý zapáchající výtok

Dobrý den, mám týden před menstruací a z pochvy mi začal téct žluto-hnědý...

Červený flek na bicepsu

Dobrý den, před pár dny se mi na bicepsu vytvořil celkem výrazný, bodový...

Bolest vnitřní strany holeně

Dobrý den, před týdnem jsem začal cca po půl roce běhat a po včerejším běhu...

Otok po TEP kolene


Alkohol a normix


Otok po antibiotikach

Hezký den, od úterka mám pomĕrnĕ tĕžkou anginu, vsude v puse mam čepy(i na...

Stimulen

Dobrý den, beru 2 den Stimulen (2 tabletky denně). Po 2 tabletce se mi na obličeji...

rtg páteře

moc prosím pane doktote o přeložení rtg páteře děkuji c páteř.mírná chondrosa...

Velikost čípku v těhotenství

Dobrý den, Dnes jsem byla u lékaře kvůli častému tvrdnuti břicha. Jsem v 19tt....

Autoimunní tyreopatie s nevelkou hypofunkcí, ale pomalu rostoucí strumou (cystologie Bethesda III)

Dobrý den, už asi rok se léčím se štítnou žlázou. Diagnoza: autoimunní tyreopatie...

Epilepsie a invalidní důchod

Dobrý den, mam krátký dotaz, trpěl jsem nočním pomočováním, které podle urologa...

Valsalvův manévr

Dobrý den, Mám dotaz směrovaný spíše na ORL lékaře. Prodělal jsem barotrauma...

Balanopostitida

Dobrý den. V srpnu tohoto roku jsem byl na vyšetření na dermatovenerologické...

Nafouklé břicho, únava

Dobrý den, chtel bych se zeptat, pritelkyne posledni dobou trpi na bolesti bricha...

Tetanovka


Bolesti na prave strane vzadu na boku vzadu

dobry vecer rada bych odvas dostala radu byla jsem na vysetreni ale nic...

Červené fleky po zátěži

Zdravím, mám takový problém. Na tělě se mi objeví červené fleky, vždy se objeví...

Jednodenní horečka

dobrý den,prosím o vysvětlení jednodenní vysoké horečky 39 st.malátnost,bolesti...

Bolest solar plexus

dobrý den! ráda bych poprosila o radu jak řešit bolest v oblasti solar plexus.....

Panenská blána

Omluvte mou možnou troufalost, ale potřebuji fundovanou odpověď. Moje kamarádka...

Reklama