Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Zánět močových cest

Urologie Jan 28.9.2020

K dotazu #405680 doplňující informace včetně lékařské zprávy.
Nyní se léčím s chronickou prostatitidou, nicméně jsem musel urgentně na pohotovost z důvodu pálení moč. trubice viz lékařská zpráva. Ve středu 23.9.2020 po ejakulaci jsem cítil svědivý ejakulát. Vše ale odezněno a v pátek 25.9.2020 ráno jsem byl vyšetřen na urologii v Malešicích. Vše tady v pořádku v danou chvíli. Nicméně v pátek večer 25.9.2020 z ničeho nic pálení v močové trubici, které se stupňovalo až v sobotu ráno jsem jel na pohotovost ÚVN viz lékařská zpráva. Kromě pálení jsem upozorňoval na to, že mi bolí v oblasti levé ledviny nebo v oblasti močových cest na levé straně. Bylo provedeno základní vyšetření moči. Nicméně bylo mi řečeno, že dle výsledků sice bakterie nejsou přítomny, bude provedena ještě kultivace. Až druhý den po pročtení zprávy však zjišťuji, že v moči se nalézá:
erytrocyty 3 počet/ul, leukocyty 2 počet/ul, epitelie kulaté 1 počet/ul a hlavně hlen 4 arb.j - vždy když jedu na vyšetření vždy se umyji na požadovaných místech. Hlavně u toho hlenu ta hodnota je 4/4. Nicméně během soboty pálení ustoupilo - stále beru ATB Amoksiklav. V neděli po ejakulaci jsem již necítil žádný svědivý ejakulát. Nicméně nyní večer - neděle se opět vrací pálení do močové trubice a stupňuje se. Dodržuji režimová opatření, ale mám strach, že dochází k infekci močových cest, nebo něčeho jiného. Prosím o radu co dále a vyjádření se k aktuálním výsledkům moči. Moc děkuji.

doplňující informace:
Dobrý den,

ještě doplňující informace. Dnes jsem byl na pohotovosti v ÚVN právě kvůli pálení v močové trubici. Výsledek viz příloha.

Jak je uvedenoo 26.9.2020 - leukocyty 2 dnes 28.9.2020 - leukocyty 11. Je evidentní, že se něco děje - zánět močových cest.

Co by jste doporučili za adekvátní léčbu? Nyní beru Amoksyklav 1 G a 3x denně piju čas s Vrbovky.

Děkuji za odpověď.

doplňující informace č.2:
Dobrý den,

ještě bych potřeboval upřesnit jednu věc. Jak jsem psal během nyní běžíci antibiotické léčby - Amoksiklav pro léčbu prostaty se mi ještě zhoršil stav močových cest, popř: močového měchýře výskytem leukocytů v moči v podobě pálení močové trubice. Z včerejšího výsledku leukocyty 11. Jak je to možné? Beru antibiotika a zároveň dostanu infekci močových cest? Nikde jsem nenastydnul, dodržuji režimová opatření. V tuto chvíli nemohu vysadit ATB, protože bych měl do týdne zpět všetně zánětu prostaty. Můžete ještě se k tomu vyjádřit? Velice děkuji.


Doplňující informace č.3:

Dobrý den, ještě upřesňující informace k bakteriím.

Na začátku léčby:

Nasazen Ciplox 500 na 14 dní po kultivaci


V moči K+C Citrobacter Koseri 10e4

V ejakulátu Staphylococcus Petrasi 10e3

Leukocyty 3, Erytrocyty 89


Provedena kultivace uretra a nový nález Staphyloccocus epidermidis - zcela ojediněle, Actinomyces urogenitalis

Nasazen Doxyhexal 100 na 5 dní a Biseptol na 7 dní

Než se udělala kultivace dostal jsem ataku prostaty - doslova mě hořel genitál včetně prostaty. Celou noc jsem prokřičel v bolestech.

Již jsem měl příznaky během období po dobrání antibiotik právě ve formě pálení v močové trubici. To se právě vyústilo v tu ataku prostaty.

Druhý den ráno jsem šel k mé uroložce a z výsledků kultivace

V moči Klebsiella oxytoca 10e4 a corynebacterium glucuronolyticum

v prostatickém sekretu Klebsiella oxytoca

Nasazen Ofloxin 200 na 10 dní, nicméně po týdnu jsem přišel k paní doktorce, že cítím, že mi to nezabírá.

Změněna léčba na Amoksiklav 1G na 12 což beru nyní.

Celkově se cítím lépe, ale během braní Amoksyklavu cca 5 den se objevilo pálení v močové trubici. A do dnešního dne přetrvává. Amoksiklav doberu tuto neděli a pak už nejsou plánovaná žádná ATB. A mám strach právě z toho, že mi pálí v močové trubici a že dojde k atace prostaty.

Vždy tedy došlo k odstranění předchozích bakterií, ale nové se zase objevili.

Mám právě strach, že tyhle 2 poslední bakterie odolávají a až doberu ATB dojde k atace prostaty což je strašná a urputná bolest.

Byla by možnost hospitalizace v nemocnici? Jde o to, že bych potřeboval být cca 14 pod intenzivním dohledem. To si myslím, že by mě mohlo pomoci.

Prosím ještě o Váš názor.

Děkuji.

Odpovídá lékař:

MUDr. Ondřej Felix MBA

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: Felix Clinicum Praha s.r.o.

Dobrý den,

hlen v moči bývá často nálezem při vyšetření po sexuálním styku. I když se patřičně umyjete, zbytky ejakulátu zustávají v močové trubici a jsou poté k nalezení v močovém sedimentu. Přítomnost erytrocytů (červených krvinek) a leukocytů (bílých krvinek) svědčí pro zánět močových cest, který je adekvátně přeléčen antibiotiky. Nicméně do ukončení léčby antibiotiky, resp. kompletního vyléčení infektu močových cest je vhodná absolutní karence sexu.
Vzhledem ke komplexnosti Vašich dotazů, přepošlu Váš dotaz do specializované urologické poradny. Nicméně bych Vám doporučil novou kontrolu u praktického lékaře, či urologa s novou kultivací moči. Případně ultrazvuk ledvin. Dále bych doporučil i vyšetření partnerky, tak aby nedocházelo k předávání bakterie a opakovaným zánětům močových cest. Někdy se stává, že záněty jsou asymptomatické, či je jeden z partnerů pouze "přenašeč".

s pozdravem

Ondřej Felix

Odpovídá lékař:

MUDr. Markéta Rafajová

Specializace: Urologie‎ Pracoviště: Urologická klinika 2. LF UK a FN Motol

Dobrý den, Jane,

prokousala jsem Vašimi předchozími dotazy. Dle mého názoru jste v poslední době bral poměrně velké množství antibiotik, a pokud se bude takto dál pokračovat, obávám se, že bakterie které jsou opakovaně léčeny začnou být na antibiotika postupně necitlivá. Chámu, že v tuto chvíli to musí být poměrně veliký nápor na psychiku. Já bych v tuto chvíli, ale přestala řešit kultivace. Pokud nyní užíváte antibiotika, doberte je dle plánu, ale další bych již nenasazovala. Doporučovala bych hlídat si pitný režim, klidně můžete dále užívat Wobenzym, kupte si případně i nějaké vitaminy na posílení imunity a pokud budete mít nějaké obtíže/ bolesti vezměte si nějaká analgetika ( skvěle by mohly fungovat Algifenové kapky), vyvarujte se dráždivým tekutinám, kofeinu a alkoholu, taktéž palivému jídlu. Až s nějakým časovým odstupem bych případně opakovala kultivaci moči případně ejakulátu. (nicméně musím říct z vlastní zkušenosti, že nález bakterií v ejakulátu je poměrně častá záležitost, jde o to, že ejakulát prochází močovou trubicí, která není sterilní a bakterie se v ní vždy nalézají jako přirozená slizniční flora). Nikde jsem se nedočetla, jestli byl naplánován další postup stran varikokély?

Co se týče nálezu v moči, může se jednat o chybný odběr, nedostatečně omytý genitál, samozřejmě přítomnost hlenu může značit i probíhající zánět. Nicméně jak jsem avizovala výše, pokud bolesti budou s dobrou odezvou na analgetika, nebudete mít teploty, tak bych pro tuto chvíli s dalším nasazením antibiotik vyčkala. Ono ne nadarmo se říká méně je někdy více a to platí i v medicíně.

Přeji Vám, ať se brzy zbavíte veškerých obtíží. S pozdravem Dr. Rafajová

Odpovídá lékař:

MUDr. Markéta Rafajová

Specializace: Urologie‎ Pracoviště: Urologická klinika 2. LF UK a FN Motol

Dobrý den,

jak jsem psala již v předchozí odpovědi. Vystřídal jste poměrně široké spektrum antibiotik a je možné, že bakterie, již není citlivá na antibiotika. Bohužel pokud užíváte antibiotika, tak případné bakterie většinou nelze vykultivovat. Pokud nemáte vysoké horečky, pokračovala bych s užíváním stávajících antibiotik a s odstupem týdně až 14 dní bych provedla kultivaci moči. Pokud pociťujete pálení a řezání, zkuste Algifenové kapky nebo jiné léky proti bolesti.

Zvýšené množství leukocytů může být způsobeno chybným odběrem (pokud se nejednalo o cévkovanou moč), Omýt genitál, nedotýkat se odběrové zkumavky, která musí být sterilní a vymočit do zkumavky až druhý proud moči.

Také by bylo vhodné zvážit provedení cystoskopie ( optické vyšetření močového měchýře), aby se vyloučil a případná patologie močových cest a močového měchýře. Případně zvážit provedení vylučovací urografie k vyloučení kamínků v močových cestách. Zkuste se poradit s Vaší ošetřující uroložkou.

S pozdravem Dr. Rafajová

Odpovídá lékař:

MUDr. Markéta Rafajová

Specializace: Urologie‎ Pracoviště: Urologická klinika 2. LF UK a FN Motol

Vážený pane Jane,

bohužel o případné hospitalizaci já nerozhoduji, o tom rozhoduje aktuální zdravotní stav pacienta při vyšetření. Vypisujete bakterie, které byly vykultivovány, ale nikde nepíšete, zda byla uvedena i citlivost na konkrétní antibiotika. Navíc je otazné do jaké míry tyto bakterie způsobují chronický zánět prostaty. Může se jednat pouze o běžnou slizniční floru. Za zánět moči se považuje nález bakterií více než 10e5 a za zánět v prostatě nález bakterií více než 10e3

Opakuji, že nezbytné je správně provést odběr moči či ejakulátu. U moči je doporučováno vyšetření z první ranní moče, pokud toto není možné, pak se doporučuje vyšetřit vzorek po předchozím 4-6 hodinovém intervalu bez močení. Moč je nezbytné odebrat po přechozím otření genitálu do sterilní nádoby. Důležitý je také odběr středního proudu moči ( ne první porce, protože hrozí spláchnutí slizniční flory). Kultivace by měly být zahájena ideálně do 4 hodin po odběru. Pokud se kultivace provádí z moči, která byla odebrána během pohotovosti a uložena v lednici, nemusí být výsledky validní.
Prostatický sekret se provádí masáží prostaty, tomu by mělo předcházet alespoň měsíční absence antibiotik a cca 3-4 denní sexuální abstinence.

Pokud i přes dodržování těchto zásad je prokázána infekce v moči či ejakulátu je poté vhodné zahájit cílenou léčbu antibiotiky.

Co bych ráda opět zmínila je hledat případnou příčinu opakovaného zánětu. K tomu je vhodné provést vyšetření horních močových cest s vyloučením kamene či jiné patologie, a současně vyšetření dolních močových cest cystoskopií. Bylo toto provedeno?

Chápu, že je to pro Vás nepříjemná a vyčerpávající záležitost, ale popravdě nemá moc smysl střídat jedno antibiotikum za druhým, je nutné pátrat po příčině Vašich potíží a následně cíleně léčit.

S pozdravem Markéta Rafajová

Související dotazy

Zánět močových cest
Dobrý den mám dotaz trpím na zánět močových cest ....
Zánět močových cest
Dobrý den, mám podruhé za tři týdny zánět močových...
Zánět močových cest a průjem
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, mám nyní zánět močových...
Zánět močových cest
Dobrý den, při předoperačním vyšetření mi byla nalezena...
Zánět močových cest
Dobrý večer, chci se jenom zeptat může při bakteriálním...
Zánět močových cest
Dobrý den, dostala jsem opět zánět močových cest, bohužel...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Zánět močovodu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Od 28.4 jsem měla infekt močovodu před tím...

Zánět močových cest

Dobrý den,je mi 14 a poslední dobou (od neděle) kdyz se jdu vymočit tak me nakonci...

Zánět močových cest

Dobrý den, švagrová má v moči zvýšenou hladinu bakterií, v krvi ale ne, v lékařské...

Zánět močových cest

Dobrý den, chci se zeptat na bakterii staphilococcus sp. Mám nalezenu tuto...

Zánět močových cest

Dobrý den, pravidelně 3 - 4x ročně trpím na zánět močových cest. Praktický lékař...

Zánět močových cest

Dobrý den, Mám zánět močových cest, jsem již třetí týden doma. Antibio- Biseptol...

Zánět močových cest

Dobry den, pred 14dny jsem brala antibiotika na zanet močového měchýře a pomohlo...

Zánět močových cest

Dobrý den od úterý mám zánět močáku s krví byla jsem ten den u doktorky, předepsal...

Zánět močových cest

Mám zřejmě nastydlé močové cesty. Projevy - časté nutkání k močení (po cca 15...

Zánět močových cest

Dobrý den, nedávno jsem četla na internetu, že se dají v lékarně sehnat tabletky...

Zánět močových cest

Dobrý den mám takový diskrétní problém. Prodělal jsem zánět močových cest,...

Zánět močových cest

Dobrýden. Mohl by mít zánět močových cest vliv na erekci či tvorbu a kvalitu...

Zánět močových cest

Dobrý den. Od srpna léčím zánět močových cest. Nepamatuji si přesně nález z...

Zánět močových cest

Dobrý den, prodělala jsme zánět močového měchýře - rozbor prokázal krev v...

Zánět močových cest

Dobrý den,asi před 3 lety jsem byla na chirurgickém zákroku s močovou trubici(úzká),vše...

Zánět močových cest

Nevím co mám dělat jako malá sem měla párkrát záněty močových cest ale ted se...

Zánět močových cest

Dobrý den.Před několika dny jsem dobrala anibiotika Nitrofurantoin na zánět...

Zánět močových cest

Dobrý den. Mám patrně po prochladnutí potíže s močovými cestami tři týdny. Lékař...

Zánět močových cest

jíž několik let mám opakovaně zánět močových cest,stále užívám antibiotika.Preventivně...

Zánět močových cest

Dobrý den, chtella jsem se zeptat co se semnou děje když nějak asi od neděle...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Opakovaný nález bakterie e-coli v ejakulátu

Dobrý den, již zhruba rok a čtvrt mám problém s tím, že výsledky testů ejakulátu...

Bolest v krku a koronavirus


Tlak v oblasti lícní kosti

Dobrý den, už cca rok se potýkám s tlakem na levé straně obličeje v oblasti...

Drobné vřídky kol konečníku

Dobrý den,můžete mi poradit ,co to je? Doplnění informací: je to velmi bolestivé.Zacalo...

Mám 14 let a mám problém s přetažením předkožky při erekci


Bolest břicha

Dobrý den, chtěla bys se zeptat už druhý týden mě trápí nevolnost bolest žaludku...

Nadměrné pocení u dítěte

Dobrý den, moje dvera (2roky) zapáchá potem.V noci se potí tak,že má uplně...

Výrůstek u konečníku


Reflux jícnu

vyloučené potraviny vcelku znám, ale nevím, zda mohu třeba jogurty, tvaroh,...

Bolest v zádech


Pálení a svědění zevní části genitálu

Dobrý den. Mám takový intimní problém trvající asi 2 týdny. Začalo to svěděním...

Bolest ledvin, křeče

Mám dotaz, včera se mi udělalo špatne ,jednou jsem zvracela mela jsem silne...

Bulka v ústech

Dobrý den ,chtěla jsem se zeptat o co by se mohlo jednat dnes když jsem jedla...

Brnění nohou na wc


Puchýřek na dásni

Dobrý den, nedávno se mi udělal nebolestivý měkký puchýř na dásni směrem k tváři,...

Prasklina v nose

Dobry den. Již delší dobu mě trápí bolest nosní sliznice. V levé nosní dírce...

Bolest a nevolnost z hladu


Vpáčené bradavky

Dobrý den, je mi 17 let a uz od doby co mi narostla prsa mam vpáčené bradavky....

Vyrážka skupiny osob, svrab

Dobrý den, v našem domě se objevila vyrážka a to už u několika osob. Je hodně...

Bulka v ústech

Dobry den, Dnes jsem si v ustech objevil bulku, ktera se jevi bud jako srazenina...

Reklama