Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup do lékařské poradny, možnost účastnit se soutěží a mnoho dalších výhod. Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte prosím e-mail, který jste používal(a) pro přihlášení na stránku

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Zánět průdušek, astma nebo něco jiného?

Tereza . 30.4.2014

Dobrý den, cca před třemi týdny mi začal pocit zahlenění v krku, kašel, kovová pachuť v ústech při něm a celková slabost. Lékařka mi diagnostikovala zánět průdušek, CRP 44 a nasadila antibiotika Fromilid a na vykašlávání Erdomed. Příznaky ustoupily do dvou dnů, jen teplota 37,4 večer přetrvávala, nad čímž po týdnu na kontrole doktorka mávla rukou a předepsala mi ještě na pět dní chemoterapeutika Cotrimoxazol. Ani po těchto však teplota neustoupila, cítila jsem se však jinak skvěle a nechala jsem to být. Dva týdny to bylo v pohodě. Minulou sobotu to ale opět začlo(paradoxně na stejném místě jako minule - na vesnici, kam jsem jinak nejela, tudíž mě napadla i alergie). Opět pocit zahlenění, suchý kašel, kovová pachut v ústech. Večer se to najednou ohromně zhoršilo, protože jsem nemohla dýchat a měla jsem pocit, že se udusím. Chrčelo ve mně, pískalo, knučelo, při každém výdechu. Díky narůstající nesnesitelnosti jsme jeli na pohotovost. Zdejší lékař to opět rovnou svalil na zánět průdušek, napsal ATB Amoksiklav a doporučil Stoptussin na kašel a tím to haslo. V pondělí, po návratu do Prahy, jsem šla ke své lékařce, která se řídila hlavně zprávou z pohotovosti. Při poslechu nic neslyšela, asi jsem byla zrovna vykašlaná, CRP naměřila 22. Poprosila jsem jí o žádanku na imunologii, kterou mi odmítla. Poslala mě na RTG plic a srdce, který nenašel vůbec nic. Tak jsem teď doma, beru ta ATB od soboty od večera ale můj stav se nelepší. Na vykašlání beru Erdomed (ten jsem si naordinovala sama), teplota šplhá max. k těm 37,4, ale stále mám suchý kašel bez vykašlávání, v hrudi při výdechu často chrčí a píská, nedokážu ani vyjít schody, jaká je to pro mě námaha. K tomu stále při kašli a kýchání divná kovová pachut v ústech, odporná. Můj stav se ani trochu nelepší. Moje doktorka mě nikdy ani nenechá domluvit, takže se jí bojím požádat o vyšetření na spirometru, jestli nemám astma. Nebo by to poznal rentgen? V noci mívám záchvaty kašle, které ani Stoptussin neutiší. Chuť k jídlu se vytratila...

Odpovídá:

MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství Pracoviště: Praktický lékař, Praha

Dobrý den, paní Terezo. Popis Vašich potíží odpovídá opakované infekci dolních dýchacích cest typu bronchitidy, tedy "zánětu průdušek". Ovšem vzhledem k popisovanému průběhu je samozřejmě vyšetření funkce plic zaměřené hlavně na asthma vhodné (lépe ale spíš po doléčení akutních potíží - při některých infekcích se plíce i u zdravého člověka mohou chovat jako při asthmatu a přesný diagnostický závěr nemusí být možný...). K dosud doporučené léčbě bych poznamenal - vzhledem ke zjištěným hodnotám CRP jde nejspíše bakteriální infekci, nasazení antibiotik bylo tedy na místě, volba Fromilidu byla rozumná. Další kroky jsou již ovšem poněkud sporné: 1.) z jakého důvodu Vám paní doktorka napsala po týdnu Fromilidu ještě Cotrimoxazol? (pokud soudila, že je třeba pokračovat v ATB léčbě, bylo by vhodnější Vám nechat Fromilid, i s přihlédnutím k tomu, že podobné potíže jsou ve Vašem věku relativně často způsobeny těmi typy bakterií - např. mycoplasma pneumoniae - u kterých je vhodné trvání léčby 10-14 dnů, ne jen týden (to mohlo být důvodem návratu potíží) a Cotrimoxazol na ně nefunguje, stejně jako Amoksiklav...). 2.) Pokud jste cítila pískoty a dušnost, bylo vhodné Vám předepsat léky roztahující průdušky (inhalátory - stejně jako mají asthmatici), Stoptussin tlumící kašel naopak příliš vhodný není. Asthma (ani zánět průdušek) se z RTG nepozná, provedení RTG bylo vhodné k vyloučení zápalu plic. Výše uvedené sdělení berte ovšem jako orientační, stav musí posoudit ošetřující lékařka, která zná ostatní detaily. Doporučuji tedy kontrolu u Vaší paní doktorky - ta by měla zahrnovat kontrolní poslech plic, event. kontrolní CRP, podle nálezu pak úpravu léčby a dále podrobnější rozvahu nad možnou alergií a plán alergologického/plicního vyšetření zaměřeného na asthma (imunologické vyšetření jako takové nutné není, daná situace nezakládá důvod k úvahám o snížení imunity...). Přeji brzké uzdravení!

Související dotazy

Zánět průdušek
Dobrý den, mám dotaz na nutnost používání antibiotik....
Zánět průdušek
Dobrý den, moje dcera prodělala v roce a čtvrt...
Zánět průdušek
Dobrý den,mám problem.Doktor mi diagnostikoval zánět...
Opakované záněty průdušek
Dobrý den,již několik let trpím na záněty prudušek,min...
Zánět průdušek?
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je možné že...
Opakované angíny a záněty průdušek
Dobrý den! Můj syn (6let) má opakované záněty průdušek...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Zánět průdušek

Dobrý den, chtěla jsem se poradit, syn 2,5 roku měl před 14 dny zánět středního...

Zánět průdušek

Dobrý den, jak je to prosím se zánětem průdušek, je nakažlivý? Teplotu ani rýmu...

Zánět průdušek

Dobrý den, mám dotaz na nutnost používání antibiotik. Nyní jsem na neschopence...

Zánět průdušek - kašel

Dobrý den, po jednodenní horečce a postupném zahleňování (hlavně ráno a večer...

Zánět průdušek ?

Dobrý den, je možné,aby po měsíc proběhlé viróze byl v těle pořád zánět průdušek....

Zánět průdušek a antibiotika

D.den, Jaká antibiotika sou nejšetrnější k organismu při léčbě zánětu průdušek?...

Zánět průdušek a dušnost

Dobrý den, už od minulých Vánoc mě trápí potíže s dýcháním, zhruba v půlce ledna...

Zánět průdušek potřetí během 9 měsíců

Dobrý den, mám zánět průdušek potřetí během 9 měsíců a už jsem zoufalý, pokaždé...

Zánět průdušek s velkými dýchacími potížemi

Dobrý den, pane doktore. Poslední dobou se mi vrací bolesti v krku, které buď...

Zánět průdušek u dítěte

Dobrý den,dceři je 20 měsíců již třikrát prodělala zánět průdušek a jednou zánět...

Zánět průdušek, bolest hrudníku, slabost, pásový opar

Už delší dobu se trápím bolestmi a moc bych vás prosila o radu. Dvakrát jsem...

Zánět průdušek,teploty

Dobrý den, mám 19 měsíční dcerku, která v 15 měsících prodělala zánět ledvin,...

Zánět průdušek?

Dobrý den,prosím Vás o názor na můj zdravotní stav.Je mi 30 let a od počátku...

Zánět průdušek?

Dobrý den,prosím Vás o názor na můj zdravotní stav.Je mi 30 let a od počátku...

Zánět průdušek?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je možné že mám zánět průdušek nebo...

Zánět průdušnice

Dobrý den, byl mi diagnostikován zánět průdušnice a byli mi předepsány léky:...

Zánět průdušnice a výpotek

Dobrý den.9.ledna jsem podstoupil operaci kýly.měl jsem slabý kašel.Po operaci...

Zánět průdušnice, kašel a teplota

Dobrý den, léčím se na akutní zánět průdušnice. Šestý den beru antibiotika....

Zánět předkožkového vaku

Dobrý den,jmenuji se Petr a je mi 19 let. Zhruba před dvěma dny se u mě objevily...

Zánět předkožky

Dobrý den mam popraskanou předkožku, zarudlou a po obvodu taky bílou. Hlavní...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Droga v moči

Dobry den, je mozne mit pozitivni test na anfetamin v moci. Kdyz jsem si na...

MUDr. Marta Tesařová

Praktický lékař pro dospělé

Lupenka

Dobrý den, chtěl bych se zeptat zdali se z přiložené fotky dá rozeznat jestli...

Pravá pata a levé ucho

Dobrý den. Můj dotaz je spíše takový vtipný a neni vůbec nijak vážný, ale přece...

Hnědý výtok- těhotenství ?


Do kolkych dni by mali kvasinky vymiznut a mohol by som mat sexualnu aktivitu?

Dobry den, chcem sa opytat ze mam trochu kvasinkovu infekciu, pouzivam canesten...

Nitroděložní tělísko

Dobrý den, je mi 22 let a před dvěma měsíci jsem si nechala dát nehormonální...

Jaterní testy

Dobrý den chtěla jsem se zetat zda absence jedné ledviny může zhoršit jaterní...

Zápěstí pravé ruky

Dobrý den pane doktore,živím se jako automechanik a při práci 11.ledna mi při...

Kůže nemusí zežloutnout jen z virové hepatitidy

Když se řekne žloutenka, obvykle si lidé vybaví onemocnění jater s typickým...

Pragiola

Dobry den, chci se zeptat, za jak dlouho od uzivani se projevi ucinek leku Pragiola?...

Přestaňte kouřit. Regenerace startuje za pár minut!


Vstřebání tablety


MUDr. Petr Michalík

Praktický lékař pro děti a dorost

Málo močení


Svědění zevních pohlavních orgánů


Asentra a vyšší nitrooční tlak


Genitální bradavice

Dobrý den. Partnerovi byla diagnostikována genitální bradavice u močové trubici....

Bolest pod kolenem, ze zadu (v ohybu)


Asi vyrážka

Dobrý den,dotaz se týká přítele.Objevila se mu cca před půl rokem nějaká červená...

Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×