Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Zánět rohovky, neurologické obtíže

Oči Žaneta 25.10.2018

Dobrý den, obracím se na Vás s rozsáhlým dotazem, v úterý mi byl diagnostikovaný zánět rohovky, prý nějaký nezvyklý typ, dostala jsem 4x denně kapky vigamox. Dnes jsem byla na kontrole a mám tam prý i nějaký vřídek, ale prý to není infekční zánět, byla jsem upozorněna, že hrozí poškození funkce oka (může to být úplně bez následků?), nosím 18let čočky, mám - 2,5 dioptrie, v čočkach spím a nikdy nevydává mimo výměny po měsíci , čili hygiena porušena není a čočky jsou ke spaní určený (výrobcem) za celých 18let jsem měla pouze 1x zánět spojivek, nikdy žádný problém jak se všude uvádí.
Nyní však vznikl tento problém, který možná souvislost má, nicméně oko po dvou dnech vypadá téměř normálně, bolest také menší, pouze jsem musela vyhodit čočku z nemocného oka a vidím tak pouze na jedno, druhé výrazně méně, z čehož mě bolí hlava a okolí oka. Chci se ale zeptat, zda je možné, aby mi z toho otekla polovina obličeje, pochopila bych víčka, ale mám oteklou i tvář a půlku čela. Dále se chci zeptat, zda je možné, aby tento zánět rohovky mohl být důsledek nějakého autoimunitního "chování" mého těla, poslední dobou mám hodně neurčite problémy, kdy mi zatím na vše bylo řečeno, že jsem ve stresu asi, což opravdu nejsem, byla jsem i na neurologii, kde dle výsledku mri žádné ložiska na mozku nemám (mám pouze zprávu, na neurologii teprve půjdu) , ale můj praktik mě jinám poslat nechce, protože mi před rokem dělal základní test krve a štítné žlázy (problém jen ekzém, padání vlasů a tlak na krku) a prý to bylo v pořádku, takže není důvod dalších testů, já lékař nejsem, ale tento argument mi přijde stejný, jako proč si koupit nové boty, když jsem si je koupila vloni... Chci tedy požádat o radu co dál. Mám z ORL žádost na jinou neurologii protože mám zánět dle mri u spánkové kosti, ale nikdo na mě nic špatně nevidí, jen moje rodina a přátelé si ze mě dělají srandu, že jsem opilá, protože se motam, padám, říkám nesmysly, šlapu si na jazyk a nepamatuji si co jsem udělala před 5.ti minutami, pořád mi něco padá z rukou, synovi nedokážu zapnout zip, protože ten zip je malý.... Nic z toho není pravidlem, někdy jsem normální, ale stále se to zhoršuje, do toho nevysvětlitelny zánět kůže, spánkové kosti, oka, nateklý obličej ... Co se mi snaží moje tělo říct? Co mám dělat, když mi lékař řekne, že jsem měla krev v pořádku, tak jsem prostě zdravá? Je mi 35let, demenci a Alzheimerem asi ještě netrpím. Možná podotknout, že test na boreliózu mi lékař nechal udělat a obě hodnoty jsou v pořádku. Mají tyto potíže stejný původ nebo prostě starnu a je to normální? Problémy mám cca 2 měsíce, kromě ekzému a padání vlasů a pocitu, že mě někdo škrtí, to mám cca rok. Ještě možná podotknu, že dle psychologa, (kterého jsem vyhledala při verdiktu, že je to stresové) , jsem šťastný člověk, kterého stres rozhodně netrápí. Tlak jsem měla vždy dobrý a tlustá nejsem, tak cukrovku asi nemám (nikdo zatím neřešil) , opravdu nevím kde hledat chybu, třeba nedostatek nějakého vitamínu? Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Žaneta

Odpovídá lékař:

MUDr. Petr Tomandl


Dobrý den, myslím si, že otok celé poloviny obličeje se zánětem rohovky nesouvisí. Příčina zánětu rohovky jistě může souviset s nošením kontaktních čoček, i když vše "děláte dobře", stejně tak s dosud nepoznaným autoimunitním onemocněním (keratitidy či iridocyklitidy, zkrátka hlubší oční záněty, zvláště pokud se opakují, pak je nutné pomýšlet i na tato onemocnění). Následky onemocnění rohovky míti může, ale jistě se může zhojit i zcela bez komplikací (k posouzení by bylo potřeba znát přesně Váš oční nález). Souhlasím s Vámi stran vhodnosti zopakovat neurologické vyšetření - popisované další obtíže opravdu nejsou normální. Nesouhlasím s Vámi ani psychologem v tom, že jste bez stresu - dle mého názoru takováto osoba neexistuje (dlouhodobý lehký stres si nemusíme uvědomovat, to vídáme v ordinaci často a nakonec často jde o obtíže psychosomatické). Takže za mě provést kontrolní neurologické vyšetření, případně a zvláště pokud by se oční potíže opakovaly imunologické či vyšetření revmatologické. S pozdravem Tomandl.

Odpovídá lékař:

MUDr. Helena Štrofová

Specializace: Oční lékařství Pracoviště: Ortoptika Dr. Očka

Dobrý den,
zánět rohovky může být infekční i neinfekční. Příčinou u Vás pravděpodobně budou kontaktní čočky, nemusí být porušena hygiena, ale čočka může v určitých místech více tlačit na rohovku a může vzniknout i zánět tzv. neinfekční. Já tedy svým pacientům nedoporučuji v kontaktních čočkách spát, ač jsou na to některé čočky přizpůsobené, ale na noc vyndat, aby rohovka dýchala.
Otok čela o obličeje - souvisí často s okem, je-li za příčinu virový zánět. Váš nález neznám, proto těžko usuzovat. Tyto dotazy bych konkrétně kladla ošetřujícímu očnímuu lékaři, který nález zná, ví jak oko a okolí vypadalo na začátku a teď a může posoudit další Vaše potíže a poslat ke specialistovi.
S pozdravem, Štrofová

Související dotazy

Chronický zánět rohovek
Dobrý den. Opakovaně mám zánět rohovky v jednom nebo...
Neurologické obtíže po borelióze
Dobrý den Je to pár dní kdy pozoruji mírně problémy...
Zánět rohovky
Dobrý den,mám,podle lékařů chronický zánět rohovky,neléčitelný.Vznikl...
Herpetická infekce oka
Dobrý den, v listopadu 2016 mi byl diagnostikovaný...
Zánět rohovek
Dobrý den. Již 3 roky trpím zánětem rohovek na obou...
Rohovka
Dobry den.Vazeny pane doktore.Pres noc se mi objevil...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Zánět předkožky

Před třemi dny sem měl pohlavní styk, natrhl sem si předkožku, jelikož mám problém...

Zánět předkožky

Zdravím. Už asi 2 týdny mám zarudlou předkožku v prostředí okolo žaludu. Zároveň...

Zánět předkožky, kortikoidy

Dobrý den Byl. Mu předepsana mast Belogent na Balanopostitidu, zarudla předkozka...

Zánět předkožky,obřízka

dobrý den, ráda bych se zeptala na vás názor synovi zarudla předkožka poslali...

Zánět při zarůstání nehtu

Dobrý den, Asi před týdnem jsem si dělala pedikůru. Druhý den mne začal bolet...

Zánět přínosních dutin

Dobrý den, byla jsem nachlazená a pak ztratila čich na 14 dní, u ORL mi...

Zánět příušních žláz

Dobrý den, mám Sjogrenův syndrom, pozitivní RF, pozitivní biopsii slinné žlázy,...

Zánět ramene

Před 3 roky jsem měla Dg.S4220, pravého ramene. Teď mě trápí už 3 měsíce bolest...

Zánět rohovek

Dobrý den. Již 3 roky trpím zánětem rohovek na obou očí. Zhoršil se mi zrak,...

Zánět rohovky

Dobrý den,mám,podle lékařů chronický zánět rohovky,neléčitelný.Vznikl po operaci...

Zánět se mi neléčí

Dobrý den, ráda bych vás poprosila o radu. Asi před dvěma měsíci, jsem začala...

Zánět sedacího nervu

Dobrý den, mám opakovaný zánět sedacího nervu a vyvřevlou plotýnku. Měl jsem...

Zanet sedaciho nervu a varle

Dobry den pane doktore. Pred casem jsem se vzbudil s docela neprijemnou bolesti...

Zánět semenných váčků

Dobrý den,přes konečník ultrazvukem mi byl zjišťen zánět semenných váčků,mám...

Zánět slach

Dobrý den Pane doktore, pracuji v kanceláři a pres víkend jsem vypomáhal na...

Zanet slach v kotniku

Dobrý den, začala jsem jezdit na rotopedu, zpočatku me lehce pobolivala noha...

Zánet slach v nohach

Dobry den pane doktore,chtela jsem se vas zeptat uz tri tydny mam bolest v nartu...

Zanet slach v zapesti

Dobry den, uz dva mesice mam potize s bolesti zapesti (prevazne praveho). Lekar...

Zanet slepeho streva

Dobry den, V nedeli kolem poledne me zaclo pobolivat bricho, dal jsem si normalne...

Zánět slepeho střeva

Dobrý den, uz od vcerejska me boli v mistech kde je slepé střevo ale jen při...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Boule v třísle - uzlina/kýla?


Pištění v uších

Dobrý den, v noci z neděle na pondělí mi začalo zčistajasna pištět v uších....

Velikost penisu v klidném stavu.

Lze nějak ovlivnit velikost penisu v neztopoření? S velikosti ve ztopoření sem...

Svědění a zarudnutí šourku

Dobrý den. Prosím o radu.Jsem muž ,čerstvých 50 a mívám nepříjemné svědění...

Vzájemná interakce léků

Prosím můžete posoudit bezpečnost současného braní mých léků, je mi 44 let,...

Slano v ústech


Krvácení z nosu v létě


Zalehlé ucho

Dobrý den, již 4 týdny mám zalehlé levé ucho a akorát mi přijde, že se to...

Bolesti žaludku vpravo asi 2 prsty pod žebry

Dobrý den, pravidelně, cca 1x za půl roku se mi stane, že po nějakém jídle...

Bolesti nohou

Dobrý den chtěla jsem se zeptat už 4 měsícekdyž rano vstanu mne silene bolí...

Zápach


Problémy s močovým měchýřem

Dobrý den. Již dva měsíce mám problém s močovým měchýřem. Co 15-20 minut se...

Musí být menstruace bez ovulace?

Dobrý den paní doktorko Matoušová, chci se zeptat, jestli musím mít menstruaci,...

Popraskaná kůžička na penisu

Mam na penisu takovy krouzek ktery kdyz presunu pres stoporeny zalud tak mi...

Zavádění stentu do ledviny

Dobrý den, když jsem si zde četl dotazy ohledně stentu v močovodu, tak v podstatě...

Ztvrdlé místo na penisu

Objevil jsem kousek pod žaludem tvrdé místo připomínající ztvrdlou žílu. Někdy...

VRE

Dobrý den, může vankomycin rezistentní enterokok způsobovat zvýšené teploty...

Suchý kašel a pocit něčeho v krku

Dobrý den už jsem Vám psala ohledně mého problému neustálý suchý kašel a pocit...

De Quervain

Dobrý den, před půl roku jsem měla problémy se zápěstím. Ale protože jsem...

Palgotal užívání

Dobrý den, jsem onkologický pacient v remisi (ablace prsu), nyní jsem ještě...