Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup do lékařské poradny, možnost účastnit se soutěží a mnoho dalších výhod. Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte prosím e-mail, který jste používal(a) pro přihlášení na stránku

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Zánět středouší, ucpané grometky

Karolína . 21.4.2015 redakce uLékaře

Dobrý den.Má dcera ma od prosince 2014 zavedené ventilační trubičky v ouškách.Měla neustále záněty středouší a následovala pokaždé paracentéza bubínku.V únoru 2015 jsme šli zavádět 1 trubičku znovu,protože byla ucpaná a tím nefunkční.Následovaly další záněty, takže to bylo nezbytné.Nyní se stal stejný problém v druhém oušku.Naše ORL specialistka tvrdí, že se s tím nedá nic dělat.Buď ucpávka povolí sama nebo se trubička vymění (dnes nám ji vytáhla).Jednou jsme byli u jiné dr (nase neordinovala) a ta nám jednu ucpanou VT propláchla borovou vodou a povoli to!Tím ji zachránila.Prosím, je to možné takhle vyplachovat??A ještě jedna věc.Všude píši nebo říkají, že se VT vydělávají také pod narkózou, ale naše dr ORL ji prostě jen tak vytáhle kleštičkama.Nevadí to? Dcera má nyní 19m.První problém nastal koncem října 2014.Za tu dobu jsme vystřidali 9 nebo 10 ATB.Neustále je nemocná, na imunologii nás poslat nechtějí.

Odpovídá:

MUDr. Kateřina Sobotková

Specializace: Ušní, nosní, krční Pracoviště: Klinika dětské otorinolaryngologie FN Brno

Dobrý den, ventilační trubičky se po zavedení mohou ucpat sekretem ze středouší nebo mazem, ev. vypadnout (uvolnit se) z bubínku do zvukovodu. Pokud se uvolní a vypadnou do zvukovodu, je možné je odtud odstranit výplachem nebo kleštičkami - váš případ. Pokud ovšem zůstanou v bubínku a jsou ucpané, je nutné je vyměnit v narkóze. Výplachy ucha při ucpané ventilační trubičce mohou pomoci, vyplachuje se úplně stejně jako při výtoku u zánětů středního ucha - 20ml stříkačka s vlažnou borovou vodou, přiložit ke zvukovodu a pod tlakem aplikovat obsah stříkačky dovnitř zvukovodu, voda omyje zvukovod a bubínek a vyteče opět ven. při ucpané trubičce máme však lepší zkušenosti s roztokem borová voda:peroxid v poměru 1:1, cca 3xdenně vyplnit při nakloněné hlavě zvukovod tímto roztokem a nechat cca 5 minut, poté nechat vytéct (1-2 týdny) takto aplikovat. U Vaší dcery bude nutné drenážky zavést znovu vzhledem k opakovaným zánětům. Důležité je také vyšetření nosní mandle a ev. její odstranění jako možného ložiska infekce (dá se provést dohromady v jedné anestézii). Pokud by i při zavedených trubičkách, odstranění nosní mandle, medikament. terapii (nosní kapky, nazální kortikoidy, antihistaminika, mukolytika apod.) přetrvávaly záněty středouší, je pak nutné jiné operační řešení, kdy se odstraní zdroj zánětu přímo v oblasti středního ucha. Imunologie by nebyla na škodu, nenechte se odbýt.

Související dotazy

Lehce ucpané levé raménko z k srdci
Dobrý den.Prosím o odpověď na otázku. Byla jsem na...
Ucpané pory pod prsy
Dobry den. Mam takovy mensi dotaz. Je mi 19a jsem po...
Zánět středouší
Dobrý den, prosím o radu. Zhruba před měsícem jsem...
Ucpané nosní dírky
Dobrý den, chci se zeptat ohledně jedné věci s nosní...
Zánět středouší
Dobrý den, včera ráno jsem se probudila s nepříjemnou...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Zánět středního ucha (u dítěte) - možnost "obstřiku"

Dobrý den, dcera, věk 4 roky,trpí na záněty středního ucha. S tím jak jim...

Zánět středního ucha u kojence - prasklý bubínek

Dobrý den paní doktorko, 3-měsíčnímu synovi již podruhé praskl ušní bubínek....

Zánět středního ucha, chřipka, motání hlavy

Dobrý den, mám problém s motáním hlavy. Měla jsem zánět středního ucha, který...

Zánět středního ucha, zalehlé ucho

Dobrý den, cca před dvěma týdny mi asi 4 dny v kuse bolelo v krku, horečky kolem...

Zánět středního ucha?

Zdravím, už asi dva měsíce mám v uších hnis, když si vezmu vatové tyčinky tak...

Zánět středního uchy

Dobrý den, mám prozbu mám 2,5 letého syna a už máme po třetí hnisavý zánět středního...

Zánět středouší

Dobrý den. mám tři a půl letého syna, který prodělal zánět spojivek a rýmu....

Zánět středouší

Dobrý den, včera ráno jsem se probudila s nepříjemnou až bodavou bolestí v levém...

Zánět středouší

Dobrý den, prosím o radu. Zhruba před měsícem jsem se probudila s bolestí ucha,...

Zánět středouší a vytrhnutí nosní mandle

Přeji hezký den, paní doktorko. Dnes jsem byla s dcerou 4 roky již potřetí od...

Zánět střeoduší u batolete

Dorý den, mám 8 měsíčního chlapečka.Právě prodělává zánět středouší doprovázený...

Zánět střev

Dobrý den, moje maminka byla přijata v neděli do nemocnice v Rumburku s horečkami...

Zánět střev

Dobrý den, můj muž trpí druhým rokem zánětem tlustého střeva.Při prvních potížích...

Zánět střev

Dobrý večer, je možné jiné vyšetření střev, než je kolonoskopie? Děkuji

Zánět střev a vředy na žaludku

Dobrý den, prodělala jsem zánět střev/clostridiový toxin/ a ještě mě trápí vřed...

Zánět střev s plovoucími vředy

Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat, jestli by mamince při zánětu střev pomohli...

Zánět střeva

Dobrý den !Dovoluji si zeptat se:mam tzv.nespecificky strevni zanet s rozsahlou...

Zánět střeva

Děkuji za odpověď.Dotaz.Které vitamíny doporučujete?Děkuji.babinec

Zánět střeva

Dobrý den, Mám delší dobou problém se střevy, mam nutkání jít denně i 6x...

Zánět střevních divertiklů

Od února letošního roku jsem již třikrát prodělala zánět divertiklů, léčena...

Naposledy přečtené dotazy z poradny



Ultrazvuk krku - nodozity na štítné žláze


MUDr. Eva Maroušková

Praktický lékař pro dospělé

Mozkové buňky (fakt/mýtus)


Pupínky penisu


Kruhy pod očima


Pulzace aorty

Tepání v břiše Chtela bych se zeptat, zda by mohla byt nejaka souvislost...

Bolest ua ušima


Introvertní povaha a sex


Intoxikace potravinami

Dobry den pritel byl v praci a snedla nejaky spatny steak a parky. Rozklepal...

Strach


Bolest nohou


Červené fleky na kůži


Kožní sufúze


Nepravidelná menstruace


MUDr. Jana Baslerová-Fojtíková

Praktický lékař pro dospělé

Snížená sexuální touha? Viníkem může být i stres


MUDr. Alexandra Vacková

Stomatologická ordinace

Virová hepatitida v číslech


Mozkové buňky (fakt/mýtus)


Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×