Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Zarděnky

Vnitřní lékařství Dana 1.4.2017

Dobrý den, moc prosím o radu.Před 14 dny jsem onemocněla,vypadalo to jako chřipka, bolesti kloubů a tepl.max 38,5st.pocit zahlenění,bez bolesti v krku.Užívala jsem Sinupret sirup.Za 5 dnů po vypuknutí nemoci jsem se celá osypala růžovou až červenou vyrážkou, svědila.1 den jsem měla kohoutkovou rýmu, slzení očí.Moje lékařka to vše vyhodnotila s podivem, že to může být nějaká reakce ani mě nějak zvláštně neprohlížela,že to může být nějaká reakce a předepsala mi ATB Duomox 1000.Ty jsem po 2 dnech vysadila a neužívala nic, stav byl stejný.Asi po 4 dnech vyrážka zmizela. Výtěr krku považovala za zbytečný.Navštívila jsem i ORL, kde bylo vše v pořádku,bez výtěru.Poradíte mi,co mám teď dělat, když by se případně jednalo o prodělanou infekční nemoc př.zarděnky?Moje dcera je v 1.trimestru těhotenství a byla se mnou v kontaktu.Jaké ev odběry bychom si měly obě nechat udělat? Já dodnes vlastně nevím,co jsem prodělala, úplně v pohodě nejsem, ale teď je důležité těhotenství mé dcery. Děkuji moc za odpověď.
Doplnění informací od pacienta: .Nejsem si vědoma, že bych já osobně přišla do kontaktu s někým, kdo onemocněl zarděnkami.Kolegyně v zaměstnání, měla nemocné děti, nevím s čím se léčily, vím jen, že sama bojovala už delší dobu s nachlazením a nakonec ulehla o den nebo dva dny dříve než-li já.Protože jsem velmi zodpovědná, chci se zeptat jestli mi odběr protilátek provede moje obvodní ošetřující lékařka nebo se mám obrátit na nějaké spec.pracoviště?.A co se týká dcery, jestli postačí, když budu informovat gynekologa, kterého máme obě,společného.Nechci dceru zbytečně plašit.Jsem optimista a budu věřit, že se možná jedná spíš o nějaký parainfekční výsev, jak jste uvedla.V minulosti jsem Sinupret u ucpaných dutin užívala a žádná reakce nebyla,naopak pomohl mi velice.Já jsem u této "chřipky"užívala jen Sin. a Paralen.Spíš se teď snažím najít nějaké řešení, protože kdyby se nic neudělalo, následky by mohly být přímo katastrofické. Děkuji.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, nyní zpětně a bez možnosti vyhodnotit charakter exanatému, vyrážky, který jste měla, těžko řeknu jestli se jednalo o zarděnky. Vzhledem k sezóně a celkovým projevům by jsem spíše řekla, že se jednalo buď o alergickou reakci anebo parainfekční výsev, který není zase tak vzácný. Pokud ale jste si vědoma kontaktu s nemocným zarděnkami, cca. 15-20 dní před výsevem vyrážky u Vás co odpovídá inkubační době, mohlo by se o zarděnky jednat. Průkaz jak ochranných protilátek tak akutní infekce se provádí sérologicky a to odběrem protilátek proti viru zarděnek, v třídě IgM pro akutní infekt, tak IgG pro ochranný titr, s pozdravem, Dr. Horáková

Odpovídá lékař:

MUDr. Jana Moravcová


Bohužel bez znalosti charakteru vyrážky se lze těžko k příčině onemocnění vyjádřit. Může se jednat o pátou nebo šestou nemoc či jiné virové onemocnění, přičemž zarděnky a spalničky jsou málo pravděpodobné, protože proti nim jsou děti očkované a výskyt tohoto onemocnění je v dětském věku málo pravděpodobný (předpokládám, že jste se mohla nakazit od dětí kolegyně ze zaměstnání). Vyšetření protilátek v rekonvalescenčním období většinou již nepřinese objasnění příčiny, protože jsou pozitivní většinou jen anamnestické protilátky a nelze tedy říci, zda se jednalo o onemocnění před několika týdny nebo před několika lety. Těhotné dceři doporučuji navštívit lékaře, jakmile by se u ní vyskytly příznaky virózy či podobné obtíže jako jste měla vy.

Související dotazy

Neštovice, Zarděnky
Dobrý den, prosím lze mít zarděnky a pak i v pozdějším...
Přeočkování zarděnky a těhotenství
Dobrý den, jsem 22. týden těhotenství. dcera má jít...
Prodělané zarděnky a další otěhotnění
Dobrý den, moc prosím o radu, v laboratoři jsem se...
Očkování na spalničky, příušnice a zarděnky - priorix
Dobrý den, čeká nás očkování spalničky, příušnice,...
Zarděnky v těhotenství
Dobrý den, moc prosím o radu: jsem 2 měsíce po zamlklém...
Zarděnky a protilátky
Dobrý den, paní doktorko. Jsem v 7. tt a můj syn byl...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Zaražená rýma

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat jestli je normální, že už třetí den mám...

Zaražené krknuti ?

Dobry vecer, pisu tak pozde, protoze jsem stejny problem na internetu nenasla..Uz...

Zaražené větry

Dobrý den, mám jeden dotaz ohledně bolesti v pravém boku ... Již cca 1 rok...

Zaražené větry

Dobrý den, Už třetí den mám pocit, že mám zaražené větry... Poslední týden...

Zaražené větry

Jedná se o mou osmiletou dceru. Se zaraženými větry má problémy již od mmiminka....

Zaražené větry

Dobrý večer, je mi 18 a mám problém. Strašně mě bolí levý podbřišek. jsou to...

Zaražené větry u kojence

dobrý den mám měsíc starého chlapečka a má zaražené prdíky je plnně kojen a...

Zaražení vatové tyčinky do ucha

Dobrý den, při čištění uší se mi pod nohy připletl pes a zarazil jsem si...

Zaražený střípek v koleni

Dobrý den, někdy před rokem jsem upadla a z neopatrnosti jsem si zarazila malý...

Zaražený šroubek v prstu

Dobrý den, Před 5ti dny jsem si vrazil šroubek do ruky pod kloub ukazovacku....

Zarděnky a protilátky

Dobrý den, paní doktorko. Jsem v 7. tt a můj syn byl na přeočkování Priorixem....

Zarděnky v těhotenství

Dobrý den, chtěla bych se Vás na něco zeptat. Jsem ve 14. týdnu těhotenství...

Zarděnky v těhotenství

Dobrý den, moc prosím o radu: jsem 2 měsíce po zamlklém potratu v desátém týdnu....

Zareni DECT

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak moc a jakým způsobem škodí záření DECT....

Zaridnutí okolo bradavky


Zárodek ve 4.týdnu těhotenství není vidět

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda je normální, když na UZ ve 4.týdnu těhotenství,...

Zárodek ve 4.týdnu těhotenství není vidět

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda je normální, když na UZ ve 4.týdnu těhotenství,...

Zarostlá špína pod kůží

Dobrý den , před asi třemi lety jsem pracoval na dole kde jsem si lehce poranil...

Zarostlé chloupky v tříslech

Dobrý den, asi před rokem jsem si začala vytrhávat chloupky v intimních partiích,...

Zarostlé nehty

Dobrý den, pane doktore, velmi, opravdu velmi mě už několik let trápí zarostlé...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolesti na hrudi, vysoký tlak, pomalý tep

Dobrý den. Je mi 29 let a mam problem s nízkým pulzem srdce 57 tepů za minutu...

Mommox


Červené tečky na penise


Štípnutí hmyzem

Dobrý den včera při procházce me stiplo hovado přímo do kotníku místo mám hodně...

Nadýmání


Bolestivá noční erekce

Dobry den, uz skoro tri mesice mam tento problem. Temer kazdou noc me probouzi...

Tlak na levé straně břicha

Dobrý den, rád bych se zeptal ,co značí občasný, nepříjemný tlak na levé straně...

Načervenalé plošky(na fotce jsou světlejší) v ochlupení

Dobrý den, před týdnem se mi udělaly tyhle načervenalé plošky(na fotce jsou...

Zlomeni bercove a vreteni kosti

Syn pred tydnem mel uraz. Po RTG mi Dr. rikal ze je noha zlomena, ale ze kost...

Vřídek


Bílé pupínky a výrůstek ženského genitálu


Sperma

Dobrý den chtěl bych jse zeptat když mám sperma bílo světlozelene barvy a sem...

Průjem při užívání Amoksiklavu


Vysazení utrogestanu ve 3. trimestru

Dobrý den, mám za sebou již jeden předčasný porod (34+5 dle PM, 34+0 dle...

Tachykardie

Dobrý den , je mi 26 let , jsem léčená se sinusovou tachikardií beru léky -...

Muž - nadměrné ochlupení

Zdravím, jsem chlapec, je mi 17 let. Trpím nadměrným ochlupením. Mám rovné dlouhé...

Kdy začít plně zatěžovat kotník po dvojité zlomenině?

Dobrý den, ráda bych se Vás zeptala na názor, od kdy je dobré plně zatěžovat...

Tvrdá hnědá kůže na palci

Na palci u nohy se mi objevila tvrdá, hnědá kůže která se ráda drolí, mám to...

Hnisavé pupínky

Dobrý den,ráda bych Vás požádalo o radu. Již druhým měsícem se léčím u kožní...

Protilátky u covid-19

Dobry den, chci se zeptat, za jak dlouho po prvních příznacích nejlépe absolvovat...

Reklama