Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Závrať

Fyzioterapie Pavel 12.1.2019

Dobrý den,

v červenci 2018 jsem zkolaboval na pražském hlavním nádraží (brnění celého těla, nevolnost a celkové vyčerpání) a musela mě odvézt sanitka. Dostal jsem infuzi a Magnosolv k užívání 1x denně. Situace se postupně zlepšovala (odpočíval jsem 14 dní na chalupě), ale stále jsem pociťoval poruchy rovnováhy, které se při větším soustředění zhoršily. U neurologa mi byla diagnostikována neurogenní tetanie, s doporučením na změnu životního stylu a užívání magnesia laktát 3-4x denně. Tetanický záchvat se během posledních měsíců asi ještě 3x vrátil, ale naučil jsem se jej vydýchat a při správném životním stylu se již nevrátil od cca října 2018.

Abych upřesnil, co předcházelo vyčerpání – práce na směny 24/7 v angličtině, po práci jsem chodíval pracovat na svém projektu – mobilní aplikace a navíc rekonstruoval byt. Spával jsem cca 5-6 hodin denně a byl v podstatě permanentně ve stresu (investoři, noční směny apod.). Takže z toho logicky vyplynulo mi i lékařům, že bych potřeboval vypnout.

Od 21. srpna jsem opět začal chodit do práce, práce na bytě jsem snížil na minimum, starost o mobilní aplikaci také, a to pouze na pár hodin týdně. Je to však téměř půl roku, co jsem „zkolaboval“ a potíže s rovnováhou jsou stále stejné, větší večer anebo po noční. Jediným momentem, kdy přichází úleva je při sportu nebo po cca. 2.pivu (nevypiju více než 4) a piju cca 1x týdně (2-4 pivka), nekouřím, neberu drogy. Užívám pouze magnesium laktát a občas třezalkový čaj. Kalnormin jsem po poradě s lékařem vypustil, ale je pravda, že když jsem jej bral v srpnu, tak mi bylo celkově lépe (možná taky kvůli „vypnutí“ na chalupě).

V průběhu roku jsem absolvoval spoustu vyšetření s výsledky níže:
Otorinolaryngologie – otogenní etiologie závratí málo pravděpodobná, zbytek také ok dle zprávy
Sono – solitární izoechogenní uzel ŠŽ, bze patol. lynfadenopatie regio colli, vs. kalicholitiza, pankreat drobný hyperechogenní (od 13 let mám chronický zánět slinivky, trápí mě průjmy, ale při kvalitní domácí stravě přecházejí)
Magnetická rezonance hlavy a krku – nespecifikovaná malá ložiska gliozy v hluboké bílé hmotě, vše průchodné (neurolog vyloučil RS)
Psychika – netrpím žádnými úzkostmi, mám celkově radost ze života, neustále mám nové plány a kam vycestovat, avšak závratě mě limitují. Nechci brát žádné antidepresiva, cítím se v pohodě.
Fyzioterapie – při návštěvě v říjnu 2018 „prokřupnutí“ hlavy a páteře přišla úleva, druhý den po posilovně návrat k normálu. Nyní od půlky prosince 2 návštěvy u fyzioterapeuta v Ostravě, usoudil, že primární problém není od páteře, ale částečné problémy způsobovat může, nyní po doporučení cvičím každý den a budu v tom pokračovat, snad se vše zlepší.

Nebyl jsem ještě na kardiologii, ale nechci si hrát na hypochondra, tak bych se chtěl poradit zda-li to má vůbec smysl tam chodit. Jako poslední verze mě napadá skončit v práci a např. 3 měsíce nezapínat PC a omezit mobil na minimum, poté se pomalu vrátit do práce, ve které se nesedí 8h denně u PC a neřeší vyhrocené případy (v současné době mi však tato práce vyhovuje, když jsem zabořený do židle a např. 4-5h pracovní doby nemusím mluvit vůbec, pouze psát).

Předem velmi děkuji za cenné rady a v příloze prosím najděte lékařské zprávy.

Přeji hezký den,

Odpovídá lékař:

MUDr. Dominika Pitaková


Dobrý večer, Pavle,
děkujeme za Váš dotaz i podrobnou dokumentaci. Chápu, že Vás obtíže trápí. Byl jste již široce vyšetřen, většina vyšetření se zcela normálním nálezem. Ptáte se, zda je kardiologické vyšetření nutné. Upřímně já si nemyslím, že obtíže budou mít příčinu kardiologickou, přesto po kolapsovém stavu toto vyšetření považuji za jedno z těch základních. I když již pravděpodobná příčina byla objasněna. Spíše je otázkou, jak směřovat další léčbu, když veškerá vyšetření byla a obtíže trvají. Osobně si myslím, že cesta vede více směry. Pokud obtíže trvají, bude vhodné konzultovat opět ORL specialistu a neurologa, zde jako kontrolní vyšetření při přetrvávajícím vertigu. Dále si myslím, že bude nutné ještě více zapracovat na změně životního stylu, více odpočívat a relaxovat, hodně spát, dále i nadále rehabilitovat. Zkusit některá cvičení relaxační ( přeci jenom sedět 8 hodin u počítače je náročné jak na oči, tak na pozornost, stejně tak na krční páteř- umím si představit, že sama tato skutečnost je velkým spoluviníkem Vašich současných obtíží). Pozor také na velmi časté psychogenní příčiny, bývají přehlížené. V neposlední řadě zmíním zrak, je vhodná jeho kontrola.
Přeji Vám brzké uzdravení.

Související dotazy

Závrať
Dobrý den, při cvicích na balonu, se záklonem hlavy...
Závrať
Mám problém se závraťěma při cvičení nebo je při obyčejném...
Závrať
Dobry den, je mi 30let, nemam deti, nekourim, snazim...
Závrať
Dobrý den. Poslední 3 dny mám permanentní závrať a...
Závrať
Dobrý den, je mi 27 let, měřím 180 cm, važím 62 kg,...
Závrať
Dobrý den. Prosím, již měsíc mi trvá problém, který...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Závrať

Dobrý den, cca jednou za měsíc se mě stane že ihned po probuzení se mi začne...

Závrať

Dobrý den, měl bych dotaz ohledně mého zdravotního stavu. Již měsíc mě trápí...

Závrať

Dobrý den, Již delší dobu se potýkám se zdravotním problémem. Poslední cca....

Závrať

Dobrý den, chtěl bych se u Vás informovat. Již delší dobu (cca 3 roky od složení...

Závrať

Dobrý den, už třetí večer a ráno když si leham a vstávám, nebo se v posteli...

Závrať

Je mi 63let. Dvakrát týdně chodím cvičit a to několik let, mám 84kg, krevní...

Závrať

Dobry den. V rijnu minuleho roku kdyz jsem se sklanel nad zavazi se mi z niceho...

Závrať

Dobrý den, 8 měsíců pracuji v nové práci, máme kancelář ve sklepě, kde jsou...

Závrať

Dobrý den. Je mi 37 a už několik let trpím závratí. Řekla bych že je to čím...

Závrať

Dobrý den, již několik měsíců řeším problém, kdy mi nepříjemně zaléhají uši,...

Závrať

Dobry den, je mi 30let, nemam deti, nekourim, snazim se sportovat, jist zdrave...

Závrať

Dobrý den. Prosím, již měsíc mi trvá problém, který svou intenzitou přichází...

Závrať

Dobrý den, při cvicích na balonu, se záklonem hlavy jsem si nějak musela narušit...

Závrať

Dobrý den, je mi 27 let, měřím 180 cm, važím 62 kg, jsem nekuřačka, nepiji alkohol,...

Závrať

Dobrý den, mám dotaz ohledně vestibulárního vyšetření. Jsem na něj poslána...

Závrať

Dobrý den, chtěla bych Vás moc poprosit o zodpovězení mého dotazu, jestli...

Závrať

Dobrý den, už od pondělí mě trápí pocit na zvracení, brnění jazyka a motání...

Závrať

Dobrý den, cca rok se potýkám se závratěmi, do toho se mi občas objeví jakoby...

Závrať

Dobrý den, už třetí měsíc mám nárazově problém se závratí. Nenašla jsem v tom...

Závrať

Dobrý den. Poslední 3 dny mám permanentní závrať a pocit točení v hlavně, jako...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest na prave strane zad nad zadkem

Dobry den, uz tyden me boli zada na prave strane trochu nad zadkem. Boli me...

Zánět ledvin

Dobrý den. Prosím Vás mohu od své přítelkyně nebo od někoho z její rodiny dostat...

Cévní mozková příhoda

Dobrý den. Moje maminka měla velmi těžkou mozkovou příhodu. Jsou tomu dva dny,...

Čepy v krku

Dobrý den, mám dotaz byla jsem s tím už i u ORL lékaře, mám problém s čepy,...

Bolest břicha pod žebry uprostřed

Dobrý den chci se zeptat uz 5 den me boli bricho pod zebry asi uprostred nemuzu...

Infekce mycoplasma pneumonie

Dobrý deň, mám 40 rokov a asi pre 2-3 rokmi som začala bývať unavená, vyčerpaná...

Bolest v krku, zalehlé ucho ...

Dobrý den. Dneska jsem dobrala ATB-měla jsem jedny kvůli zánětu středního ucha...

Bolest horního patra, levé části horní zubní kosti, svědění

Dobrý den, již 5tý den pociťuji bolest horního patra (zadní část od poloviny...

Nízko položená placenta

Dobrý den pane doktore, mám dotaz ohledně nízko položené placenty. Byla jsem...

Varixy

Dobrý mám takový dotaz jak velkou pravděpodobnost mám dostat žilní trombozu...

Zápach z nosu

Dobrý den, už asi přes rok mám občasný zápach z nosu. Není to denně, jen občas....

Svědění a pálení očí.

Dobrý den, dlouhodobě trpím na slzení očí, vždycky jsem to přikládala tomu,...

Polypy žlučníku

Vážený pane doktore.Ráda bych se zeptala na informace ohledně polypů žlučníku....

Hnědý hustý výtok

Dobrý den, 30.5 jsem měla pohlavní styk s kondomem, nic zvláštního jako prasknutí...

Svědění genitálií

Dobrý den, již asi týden mám svědění v oblasti genitálií, nyní mě k tomu ještě...

Kanavit

Dobry vecer, Prosim o radu Cele sestinedeli jsem synovi davala jednu kapku...

Psychické problémy, žádost o invalidní důchod

Dobrý den,tady Monika 39.Let ,mám 2 děti 16._.-12 let :prosím mám dotaz jsem...

Třezalka na úzkost a depresi


Růstový graf

Dobrý den, rád bych se vás zeptal, na něco ohledně mého růstu...Je mi 15 za...

Bolest prsou v dobe ovulace

Dobry den, jiz 9.mesic se s manzelem snazime o druhe dite (prvni dite ma 2 roky)...