Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Zažívací potíže

Trávení Petr 7.3.2019

Dobrý den, od poloviny prosince mám obtíže s trávením,jedná se především o nevolnost, kyselý pocit v ústech a nadýmání, neztrrácám na váze a nepřišel jsem o chuť k jídlu,stolice je taky pravidelná a v normální barvě teplotu nemám. Na konci listopadu jsem prodělal střevní chřipku a pár týdnu na to jsem měl večírek s větším množstvím alkoholu a od té doby to začalo.
Samozřejmě jsem navštívil svou obvodní lékařku, ta mi předepsala omeprazol(ted už ho neužívám), když potíže nepolevovaly byly mi vzány krevní testy(výsledky viz níže) a pak jsem byl poslán na gastroendoskopii, všechny testy byly negativní(viz zpráva i testy na helicobacter). Jsem už zoufalý, porotože můj problém stále přetrvává. Paní doktorka si myslí, že je to psychosomatická záležitost (žaludeční neuroza). Rád bych se poradil s odborným lékařem, protože nemyslím si, že trpím nějakými uzkostmi a stresem, výše popsané symptomy se nyní objevují při únavě, většinou(ale né výhradně) ve večerních a nočních hodinách a většinou po jídle(uvažoval jsem, že mi nedělaji dobře nějaké pokrmy, ale jednou mi je po kávě blbě, po druhé ne a to platí i u dalších jídel,nejsou jídla, která by mě vyvolávala vždy tento stav) zajímavé je taky, že vždy cítím špatný pocit, když při sezení skrčím žaludek. Nikdo mi neřekl zcela jasnou nezvratnou diagnozu a nějaký postup léčby(diety), protože je to opravdu obtěžující a trvá to už moc dlouho.
Chci se vás tedy zeptat: Je možné, že ty symptomy mužou být výsledkem kombinace střevní chřipky a onoho večírku, před cca 3 měsíci, že by byla od té doby sliznice citlivější na nějaké překyselení?něměly by se provést nějaké další testy a či diagnostika (CT??), nemohlo by se jednat o nějakou alergii(celiakie,lepek,laktoza)? nebo nemůže ten pocit vyvolávat jiný orgán než žaludek?případně, jakou dietu bych měl nasadit??případně mi prosím poraďtě, jaký postup bych měl konzultovat se svojí lékařkou...děkuji moc za odpovědi.Nechci znít jako hypochondr,jen se bojím, že dlouhotravající obtíže mužou znamenat buď nějaký skrytý problém nebo v dlouhodobém horizontu se vyvinout v něco závažného. Doplnění informací: zmiňovala jste "zkažení žaludku" alkoholem kombinovaným s virozou, bylo by možné,aby to přetrvávalo takto dlouho? a mohal by jste mi přiblížit, o co se jedná?jak sliznice může být alkoholem poškozena.

Doplnění informací: děkuji moc za odpovědi,
poslední dobou se jedná převážně o nadýmání(nedokážu si odříhnout) a pálení žáhy, nevím jestli je to relevantní pro určení příčiny,ale objevují se tyto symptomy do cca 1 hodiny(vzácně nejpozději tak 2 hodiny) po jídle,nikdy né během jídla, to i ustoupí,ale vždy tuto dobu po něm, dalo by se říct, že problém je v žaludku nebo už v tenkém střevě? zmiňovali jste celiakii pár dni jsem držel bezlepkovou dietu,ale včera jsem zkoušel dát asi nejvíc problémové jídlo,lepkový hamburger s hranolkama a kolou...a bylo mi pro něm lépe, než kdy před tím,pokud bych měl celiakii určitě by se nějaký zažívací problém objevil,ano?i třeba po samotném rohlíku, mi to obtíže nezpůsobí..repektive mám nadýmání i po vařených bramborech samotných bez jakéhokoli lepku,což by potíže nemělo způsobit. Ted jsem někde četl, že by se mohlo jednat i o zduřelé uzliny v břišní dutině,ale ultrazvuk byl negativní a to by se nejspíše poznalo i v krevních testech, že ano?
V případě, že je to tedy jen psychosomatické(jak mozek muže ovlivňovat fungování žaludku?skrze jeho kinetiku?) je možné užívat nějaké volně dostupné léky, které by mi pomohly?
Opravdu děkuji odpovědi

Odpovídá lékař:

MUDr. Dagmar Doležalová


Dobrý den, může jít o předčasné vysazení léčby omeprazolem, proto bych Vám doporučovala začít znovu omeprazol užívat, dále je třeba dodržovat dietní opatření ( je to důležité). Je třeba jíst v malých dávkách, strava by měla být několikrát za den, nedráždivá, nepít kávu a ovocné čaje, limonády, perlivé vody apod. Měl vy jste vyloučit všechny potraviny, které Vám nedělají dobře. Vhodné je pití heřmánkového čaje s řepíkem 2xd cca po dobu tří týdnu, Omeprazol 20 mg 2x1 po dobu 14 dní, pak snížit na 1-0-0 před jídlem po dobu min. 6 týdnů. Dle vyšetření laboratorního vyšetření a gastroskopie nebyla zjištěna žádná nemoc. Dyspepsie je označení pro poruchy zažívacího traktu např. i funkčního charakteru. Může jít i o tzv. pokažený žaludek např. po nežádoucím vlivu alkoholu na sliznici, kde mohl probíhat zánět při střevní viróze. Při gastroskopii již nález na žaludku či dvanáctníku nebyl. Proto nemusíte mít obavy. Pokud budou potíže trvat i když dodržíte výše doporučené, požádej svou praktickou lékařku o odeslání na kontrolní vyšetření na gastroenterologii, popř. by bylo vhodné doplnit i ultrazvuk břicha.
S pozdravem
MUDr. Dagmar Doležalová

Odpovídá lékař:

MUDr. Anna Prchlíková


Vážená pane Petře,
popisujete nevolnost, nadýmání a kyselost v ústech. Přitom Vám chutná a máte normální stolici.
Zkusím se držet Vašich otázek.
Střevní chřipka a večírek s alkoholem ano, mohly spustit rozvoj Vašich obtíží, ze 100% to ale není jediná příčina, zřejmě jste měl předpoklady ke vzniku obtíží a toto mohl být spouštěč. Z vyšetření byla provedena endoskopie horní části zažívacího traktu, škoda, že se pravděpodobně neprovedla biopsie z dvanáctníku ke zhodnocení sliznice, což je základ diagnostiky celiakie. Jistě by bylo vhodné provést sonografii břicha, kde jsou vidět orgány jako jsou játra, slinivka, byť Vaše symtomatologie pro jejich poruchu nesvědčí (i podle krevních testů jste zdráv), sono břicha je prostě základní a jednoduché vyšetření, které by mohlo odhalit i např. zvětšené uzliny atd., jedná se o vyšetření s nižší rozlišovací schopností než CT, ale i přesto velkou výtěžností za malou cenu (jak finanční, tak především narozdíl od CT organismus nezatěžuje zářením ani kontrastní látkou), vzhledem ke kyselosti v ústech můžete zvážit stomatologické vyš. k vyloučení např. chron. zánětu zubu. Pokud by bylo nadýmání opravdu výrazné a event. se přidala zácpa, krev ve stolici, je v úvaze kolonoskopie. Ohledně alergie - něco jiného je alergie na složky potravy, kdy se pacienti osypou či mají ekézmy, a intolerancí, kdy mají např. průjmy kvůli nedostatku trávicích enzymů potřebných ke strávení např. cukrů včetně laktozy nebo strávení lepku. Alergii nezvažuji. Intolerance je možná, i když typické obtíže nepopisujete, neměl by mít praktik nebo gastroenterolog problém Vám vyšetřit protilátky nejčastěji asociované s celiakií, event. se dá zopakovat gastroskopie s odběrem vzorků sliznice dvanáctníku, nicméně ani negativita těchto vyšetření nezaručuje, že nemáte problém s trávením pšenice (existuje i nesnášenlivost pšenice/glutenu, kterou neklasifikujeme jako celiakii). Nejsnazší odpověď získáte, když zkusíte pozorovat, co se stane, když týden nejíte pšenici, nebo týden nejíte výrobky obsahující laktozu, módní je i dieta s nízkým obsahem FODMAP (fermentované oligosacharidy, vygooglujete). Můžete tyto diety zkusit, ale upřímně, nemyslím si, že najdete jednoznačnou příčinu a řešení, může Vás to ale aspoň trochu navést ke stravě, která Vám sedne. Lidé s intolerancí laktozy mívají od dětství průjmy po mléčných výrobcích, to nepopisujete. Proto bych tedy hledala naději spíše v dietě s omezením lepku a FODMAP - ale nepřehánějte to, zkuste vždy týden a uvidíte, při neefektu dietu nedržte a zaměřte se pouze na pravidelný jídelníček a obecně zdravou vyváženou stravu. Také dbejte na pravidelný režim odpočinku, vyhýbejte se stresu... To jsem Vás asi uspokojila jen částečně, nic moc, obecné rady, že? Vězte, že existují i funkční poruchy. Existuje celá mezinárodně uznávaná Římská klasifikace těchto poruch, nazývají se podle převládající symptomatologie, nicméně jejich společným jmenovatelem je, že se vyšetřeními nic neprokáže, přesto má pacient reálné problémy. Zažívací trubice obsahuje podél celého svého průběhu nervové buňky a hladké svaly, které spolu pracují na posunování potravy, taktéž existuje vlastní hormonální systém trávicí trubice. U funkčních poruch se předpokládá narušení na této úrovni, přesný jeden mechanismus, který bychom mohli univerzálně u pacientů zacílit, však jasně označen není. V terapii dosahuje nejlepších výsledků skutečně psychoterapie vedená psychoterapeutem. Jiná léčba je spíše symtomatická - proti nevolnostem Itoprid jako prokinetikum/antiemetikum, Helicid proti překyselení, proti nadýmání Espumisan... Kyselost v ústech mohou způsobovat některé léky (užíváte něco dlouhodobě?), alkohl může podráždit žaludek ve smyslu narušení ochrany proti působení kyseliny clorovodíkové, z toho mohou vznikat gastritidy a žaludeční vředy, nicméně to na gastroskopii nebylo popsáno. Příslušná vyšetření pro Vaše obtíže Vám může zajistit praktický lékař nebo gastroenterolog. Kdybyste měl problém domluvit se s praktikem, zvažte objednání se ke gastroenterologovi, můžete přes náš objednávkový systém. S pozdravem Anna Prchlíková

Odpovídá lékař:

MUDr. Anna Prchlíková


Vážený pane Petře, děkuji za doplnění informací a za příjemnou zpětnou vazbu, potěšil jste mne. Obecně se říká, že problém (např. vředy) v žaludku bolí po jídle, zatímco problém ve dvanáctníku bolí nalačno a s jídlem přichází úleva. Proto bych na Vaši otázku, zda máte problém na úrovni žaludku nebo již dvanáctníku odpověděla, že spíše imponuje jako žaludeční obtíž. Pokud bezlepková dieta nevede ke zlepšení obtíží do týdne dodržování, pak bych neočkávala, že se efektu dočkáme, nemá smysl ji dál držet. Je možné, že Vám žaludek zklidnila coca cola, zvláště je-li chlazená/ledová (pediatři tvrdí, že se jim osvědčilo dávat dětem, které zvrací, proti zvracení vycucat ledovou kostku coca coly, nebo si loknout ledové coca coly), dlouhodobé řešení to však není. Výraznou lymfadenopatii nebo-li zvětšené uzliny v břiše by měl odhalit i šikovný sonografista. Vámi udávané obtíže neimponují jako obtíže z útlaku např. lymfadenopatií. Líčíte je jako typickou poruchu motility zažívacího traktu. Problém může být psychosomatický, nebo jak jsem psala funkční, což jsou škatulky, které se vzájemně dost prolínají a v zásadě není potřeba je odlišit, protože léčba bude podobná: psychoterapie, antidepresiva, symptomatická léčba. Ptáte se na léky: navrhuji zvážit: Itoprid (je na recept, PL by neměl mít problém ho napsat), Espumisan - je volně prodejný, proti plynatosti. Popravdě, oba zmiňované léky v praxi moc nefungují, nicméně nic lepšího opravdu není. Druhou škatulkou jsou antidepresiva - tricyklická, méně vhodná jsou SSRI, obě skupiny léků může předepsat praktický lékař. Každopádně zkuste ještě zapracovat na tom jídelníčku, zkuste zařadit mléčné výrobky jako první pomoc při pálení žáhy, dietu low FODMAP, spánek, odpočinek, zvažte psychoterapii. S pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

Zažívací potíže
Dobrý den je mi 27 let. Před 3 měsíci jsem prodělal...
Zažívací potíže
Dobrý den, již asi dva měsíce trpím problémy se zažíváním....
Zažívací potíže při morbus bechěrev
Dobrý den trpím bechtěrevem a chtěla bych se zeptat,...
Potíže s dýcháním
Dobry drn mam potiže s dychanim občas a už mě třidni...
Zažívací potíže
už 5 měsíců se léčím s potížemí trávícího traktu.absolvoval...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Zažívací potíže

Dobry den, od zacatku letosniho roku me trapily nevolnosti, zazivaci potize...

Zažívací potíže

Dobrý den, už skoro 4 roky mám problémy s pálením žáhy, nedá se to vydržet....

Zažívací potíže

Dobrý den, již pár dní mně trápí problém s příjmem potravy. Problém je výraznější...

Zažívací potíže

Dobrý den. Před třemi dny jsem začala pociťovat nepříjemné křeče v břiše (shodou...

Zažívací potíže

Dobrý den, měla bych dotaz. Absolvovala jsem spoustu vyšetření a byl mi zjištěný...

Zažívací potíže

Dobrý den, už asi půl roku mám problémy se zažíváním. Myslím, že problémy nastaly...

Zažívací potíže

Dobrý den, už asi 2-3 týdny mě trápí trávení ve smyslu, že skoro z každého jídla...

Zažívací potíže

Dobrý den, dlouhodobě trpím zažívacími potíži - nadýmání, říhání, které se projevují...

Zažívací potíže

Dobrý den, již půl roku procházím potížemi v oblasti břicha, které se nejprve...

Zažívací potíže

Dobrý den, je to už nějakou dobu, co se mi vlečou potíže se zažíváním (přibližně...

Zažívací potíže

dobrý den už od jara mám problémy se zažíváním, problém se stolici a pocity...

Zažívací potíže

Dobrý den Obracím se na vás s problémem, který už mě trápí rok. Začalo to pálením...

Zažívací potíže

Dobrý den, vážená paní doktorko/vážený pane doktore, píšu Vám kvůli svým...

Zažívací potíže

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat. Už 2 měsíce mi příjde, že mám nafouklé břicho,...

Zažívací potíže

Dobrý den. Dlouhodobě špatné zažívání, bolesti na pravý straně, neustále krkání,atd......

Zažívací potíže

Dobrý den, již řadu let trpím každodenními ranními průjmy. Absolvovala jsem...

Zažívací potíže

Dobrý den je mi 27 let. Před 3 měsíci jsem prodělal zánět močových cest, ten...

Zažívací potíže

Dobrý den, již rok a půl mě trápí zdravotní problémy. Trpím častými nevolnostmi,...

Zažívací potíže

Dobrý den, chci se zeptat, čím může být způsobeno větší břicho nesouměrně k...

Zažívací potíže

Dobrý den, dva měsíce se léčím na úzkosti, které se velmi silně projevovaly...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

MR vyšetření

Dobrý den, prosím o vysvětlení, čeho se týká vyšetření na MR: "Mozek" a "C...

Malý penis

Dobry den mam maly penis je mi 15 let vyska 175 cm 68kg muj penis meri 3 cm...

Růst penisu


Bolest paty


Antidepresiva a alkohol


Problém s trávením, problémy po požití potravin, problémy s vyprazdňováním, nevolnost, pocit na zvracení

Dobrý den, potřebuji poradit co se mnou. Ráda bych Vám nejdříve nastínila moji...

Malý penis, znamínko na žaludu

Dobry vecer je mi 20 let a mam maly penis bez erekce 5cm s erekci 9 cm mam maly...

Problémy s dýcháním, úleva zíváním

Dobry den preji, posleni tri dny me trapi jedna vec. Mam astma bronchiale, a...

Křupání v krku při polykání

Dobrý den už 7 měsíců mám problém s polykáním. Špatně se mi polyká a mám oteklý...

Žlutý výtok z penisu

Dobrý den, z penisu mi začala vytékat bílo žlutá hustější tekutina, s jemným...

Třetí oko

Dobrý den, na internetu jsem se dočetla o mém problému se třetím okem, které...

Vitiligo

dobry den.memu synovi,18let,se zacaly objevovat bile fleky na kuzi.Nejdrive...

Rána na hlavě

Dobrý den chtěl bych se zeptát byl sem v úterý na šití hlavy mam tam 3 stehy...

Endometroidní cysta

Dobry den, chtela bych vas moc poprosit o radu. Je mi 28 let, deti jeste nemam,ale...

Pálení pochvy při sexu


Svědění v podpaží

Mám atopický ekzém a dlouhou dobu jsem ho měla i v podpaží, někdy jsem je měla...

Motání hlavy, třes, pocity na omdlení, bušení srdce, nevolnost, nechutenství - mikroparaziti?

Dobrý den, chtěla bych poradit. Minulý rok v říjnu mi začal třes těla, bušení...

Necitlivé prsty na rukou

Dobrý den, před týdnem mi začalo brnět v malíčku a prsteníčku na levé ruce....

Žlučníková dieta

Dobry den, chtela bych se zeptat ohledne zlucnikove diety, jsem vegetarianka...

Žlučníková dieta

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli mohu při žlučníkové dietě (žlučníkové...

Reklama