Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Zažívací potíže a nejasný nález na pankreatu

Trávení veronika 27.4.2021

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat,po více jak 2 letech chození k doktorům,že mne bolí břicho někdy více někdy méně jsem byla za tu dobu již 4x na gastroskopii a 1x na kolonoskopii s tím,že kolonoskopie před rokem a půl byla negativní vše v normě a při posledních 2 gastroskopií(poslední 12/2020) mi bylo řečeno mírný zánět jícnu a duodenogstrický reflux i izodenogastrický reflux a s větším množství žluči v žaludku(již 2 roky beru Controloc 40 1x denně ráno,ale nezabírá a nic jiného mi na vyzkoušení předepsat dr nechce). Protože jsem měla ale stále bolesti břicha a byla jsem bohužel proto i častým navštěvníkem pohotovosti,tak mne dr.z gastroenterologie poslala na CT vyšetření břicha a malé pánve(k bolestem břicha jsem měla často křeče v podbřišku před odchodem stolice). Na CT mi bylo zjištěno,že mám patrnou volnou tekutinu za dělohou mezi kličkami a tenký proužek tekutiny i ileocekálně a jednu plochou LU pod art.renalis vlevo paraaortáně o vel. 49x7X10,jinak vše v normě. Jelikož jsem se hodně ale bála záření z CT protože 2x již předtím jsem vyšetření CT během 2,5let měla již CT záření mozku a také i s dcerou když ji byl 1.5 byla na CT hlavy a já při několika návštěvách během 2 let na pohotovsti byla na rtg všeho možného a nikdy mi to nedělalo dobře,tak jsem nechtěla toto CT podstoupit i z důvodu také ,že na sonografii žádný nález v oblasti břicha nebyl. Bohužel mi bylo řečeno,že pokud na CT nepujdu nikdo mne již dále vyšetřovat nebude a mám již vše řešit pouze s prakt.dr.Vzhledem k dalším bolestem břicha jsem nakonec na CT šla-bohužel od té doby mě bolí kompletně celé břicho-žaludek-oblast těsně nad pupkem vystřelující hodně do zad,kdy mne toto nikdy předtím nebolelo a také celá střeva.Dr. mne pro volnou tekutinu za dělohou zjištěnou z CT vyšetření poslala opět na kolonoskopii(na gynekologii bylo vše v pořádku)kterou jsem z důvodu,že jsem nedokázala pozřít projímavý roztok Fortrans nakonec nepodstoupila(zvracela jsem po vypitých 0,5 litrech) a měla strašné motání hlavy,studený pot a bušení srdce a vysoký tlak(již při přípravě na první kolonoskopii jsem zvracela a nakonec skončila na interně na kapačkách protože jsem neměla již žádné mnerály)a proto jsem před teď podruhé abych nemusela vypt toho roztoku tolik zkusila nejdřív klystýr se solným roztokem a pak vypít 2 minerálky silně mineralizovaný,které jsem četla,že mají také projímavý účinek,ale toto moc nepomohlo a proto jsem musela ještě začít pít ten Fortrans,ale hned jsem pak zvracela a už to nešlo. Vzhledem k bolestem stále větším a hlavně nad pupkem a v zádech a i mírné teplotě jsem si vyžádala spíše nejdřív ultrazvuk břicha(další hned přípravu na kolonoskopii bych již nedala) a byla mi zjištěna cysta 5mm na slinivce,kterou jsem tam nikdy předtím zjištěnou neměla(ani před 2 měs.) a bylo mi řečeno,že mám přijít za 3 měs. na kontrolu nebo by se pak provedla enterosonografie,ale teď nevím co má dělat,protože bolesti mám velké a nemohu normálně fungovat(mám doma 4,5 letou dceru,samoživitelka),do gastroporadny jsem objednaná až za měsíc a před několika dny jsem také zvracela bylo mi opravdu zle,zimnice,velký tlak v břiše,kdy jsem nemohla ani sedět ani stát jen chodit a každý den mám velké pocity na zvracení pořád a tlak v břiše. Poraďte prosím co mám dělat ,nechtěla bych nic zanedbat a čekat ještě měsí teprve na to co mi řeknou v gastroporadně,kdy si myslím,že mne budou chtít stejně opět poslat na kolonoskopii i když mne bolí hodně žaludek také a nad tím pupkem(slinivka),tak nevím jaké vyšetření by bylo pro mne spíše vhodné. Dá se provést tou enterosonografií vyšetření i žaludku jako při gastroskopii když už by se vyšetřovala ta slinivka nebo bych musela nejdříve podstoupit gastroskopii a pak enterosonografii zvlášť? Z té slinivky mám opravdu strach i tím že mne bolí celý den aby za 3měs již nebylo pozdě a nebyla ta cysta o dost větší a nebyl z ní nakonec nádor(před 2 měs. jsem ji tam ještě neměla dle sona a 3,5 měszpět.dle CT),prosím poradte již jsem vážně zoufalá a nemůžu pořád žít v těchto bolestech. Děkuji

Odpovídá lékař:

MUDr. Kseniia Bilomeria

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: Oblastní nemocnice Mladá Boleslav

Dobrý den, paní Veroniko, děkuji za Váš dotaz. Určitě je třeba co nejdříve do vyšetřit Váš stav a zjistit příčinu obtíží. Mrzí mě, že jste měla takové komplikace s přípravou na koloskopii. Jestli chápu dobře, vyšetření, která jste podstoupila, odhalila cystu na slinivce a volnou tekutinu v malé pánvi a mezi střevními klíčky. Na gastroskopii byl prokázaný reflux ze dvanáctníku a ze žaludku do jícnu. Z mého pohledu, jako praktického lékaře, je doporučena endosonografie (vyšetření slinivky sondou, zavedenou ultrazvukovou sondou, zavedenou ústy do tenkého střeva) na místě jako další krok ve vyšetřovacím procesu, protože pomůže lépe zobrazit slinivku a zhodnotit velikost cysty. Myslím si, že by šlo provést i gastroskopii současně - dotaz ale ještě předám k posouzení našim specialistům v oboru gastroenterologie, vyčkejte, prosím na jejích odpověď. Naše sestřičky Vás budou kontaktovat a poradí s objednáním do gasroporadny, kde možná budou mít kratší čekací lhůtu.

MUDr. Jaroslava Kovářová
Odpovídá lékař:

MUDr. Jaroslava Kovářová

Specializace: Gastroenterologie, Vnitřní lékařství Pracoviště:

Dobrý večer paní Veroniko,
Vaše obtíže na mě dělají výrazný dojem psychosomatiky - až skoro larvované deprese.
Řadu vyšetření jste již podstoupila a jak se říká - kdo hledá ten najde - pak stačí jen nějaké vedlejší a nepříliš významné nálezy trochu zdramamtizovat a už se nám pacient strachem o život ani nevyspí.
Je jistě dobře, že máte objednané gastroenterologické vyšetření. To nechte plynout tak jak to je objednané.
V případě zhoršení obtíží není chybou vyrazit na pohotovost.
Současně je ale potřeba začít řešit Váš stav ve spolupráci s psychiatrem. Věřím tomu, že se opravdu trápíte, ale vršení dalších a dalších vyšetření Vás tohoto trápení zbavit nemusí. Je dost dobře možné, že potřebujete antidepresiva.
dr.J.Kovářová

Související dotazy

Kauda pankreatu
Dobrý den, jaká může být příčina zvětšené kaudy pankreatu?....
Ložisko na pankreatu
Dnes na kontrole tipsu,me maminky,nam bylo oznameno,ze...
Rakovina pankreatu
Dobry den pani doktorko ;) Potrebuji pomoci. Pisi...
Karcinom pankreatu
Dobrý den pane doktore chci se zeptát na bratra má...
Nejasný nález na čípku děložním
Dobry den, je mi 20 let a dnes jsem poprve byla na...
Zažívací potíže
Dobrý den, stále mě trápí zažívací potíže (střídání...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Zažívací potíže

Dobrý den, dnes jsem byla na lékařském vyšetření u praktického lékaře a chci...

Zažívací potíže

Dobrý den, již asi dva měsíce trpím problémy se zažíváním. Jednoho dne jsem...

Zažívací potíže

Dobry deň Chcem sa opýtať. Dlhu dobu na boli žalúdok ak si dám tabletku na...

Zažívací potíže

Dobrý den, potřeboval bych poradit s mým problémem ohledně trávení a zažívání....

Zažívací potíže

Dobrý den, beru antikoncepci Minervu a před týdnem jsem zapomněla pilulku užít...

Zažívací potíže

Dobrý den, mám téměř rok po operaci žlučníku. Doteď mi dobře, trávení bylo bez...

Zažívací potíže

Dobrý den, už skoro dva měsíce se snažím jíst zdravěji , ráno ovesné vločky...

Zažívací potíže a psychika

Dobrý den psal jsem zde už předtím a vlastně moje problémy byli popsané, že...

ZAŽÍVACÍ POTÍŽE - ZÁNĚT TLUSTÉHO STŘEVA

Dobrý den, nedávno jsem byl hospitalizován s vysokými horečkami (přes 40 stupňů)...

Zažívací potíže +teplota

Přeji hezký den 7 letá vnučka neměla do 5tého roku věku s návštěvami u nás...

Zažívací potíže a průjem

Týden mě trápí žaludeční a střevní potíže. Minulé úterý to začalo nevolností...

Zažívací potíže a spousta příčin

Dobrý den, Chtěla bych se zeptat asi před rokem a čtvrt jsem začala mít pálení...

Zažívací potíže a žaludek

Dobrý deň, chcem sa opýtať na jednu vec. Pracujem v zahraničí na jatkách a...

Zažívací potíže nejasné etiologie

Dobrý den. Již delší dobu mám nějaké potíže,prito vás prosím o radu. Příznaků...

Zažívací potíže po angíně

Dobry den.Uz skoro 4 mesice moje 10 leta dcera ma zdravotni potize.Po kazdem...

Zažívací potíže po cholecystéktomii

Dobrý den, 27. dubna mi byl laparoskopicky vyoperovaný žlučník s osmi malými...

Zažívací potíže po infekci covid-19

Dobrý den, prosím, chtěla bych se zeptat, koncem listopadu jsem prodělala nějakou...

Zažívací potíže po pozření nedodělaného masa z grilu

Dobrý den, v sobotu jsem byla u přátel na zahradní grilování a pozřela jsem...

Zažívací potíže po thajském jídle


Zažívací potíže po užití HAK

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli má HAK vliv na činnost zažívacího ústrojí....

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Masturbace

Dobrý den, je mi 13 let a musím denně 2x až 3x masturbovat, bojím se že to...

Přechod na jinou HA

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s přechodem na jinou HA? Užívala...

Důlek na čele

Dobrý den, mám dotaz ohledně rýh / nerovností na lebce. Možná se budu ptát...

Zarudlá varlata,fialovy šourek

Dobry den, od leta(2014) mam problem se sourkem(obe varlata cele) castecne...

Antidepresiva a Betaloc

Dobrý den, ráda bych se dozvěděla jaké antidepresivum proti úzkosti a depresi...

Střevní zánět, bolesti páteře, zvýšené pocení, potíže se štítnou žlázou

Dobrý den paní doktorko, mám na vás velkou prosbu o radu a váš názor na moje...

Ovocná piva v těhotenství?

Dobrý den, jsem v 15 týdnu těhotenství a zajímalo by mě, zda občasná konzumace...

Pachuť a snížená chuť v ústech

Dobrý den vážená paní doktorko, budou to již tři týdny, co jsem ze dne na den...

? Prosperující těhotenství?

Krásný den, vím, že to asi nevyřešíme, ale žádám o radu a pohled jiného odborníka....

Hepatitida c

Dobrý den mám hepatitidu tipů c chronickou neberu žádné léky doktor mi poradil...

Zborcená klenba

Dobrý den! Byla diagnostikována bortící se nožní klenba. Ortopedem předepsány...

Oteklé lýtko

Dobrý den, asi před půl rokem mi začalo otékat pravé lýtko. Začne mi to vždycky...

Bulka na chodidle

Dobrý den, zespodu na chodidle mám malou pravděpodobně tukovou buňku. Setrvává...

Odlupování vrchní vrstvy nehtu


Bolesti a svědění po pásovém oparu

Dobrý den, před víc jak měsícem mi doktorka potvrdila, že jsem prodělala pásový...

Vodnaté puchýřky

Dobrý den, jsem žena, mám 20 let a po cardio cvičení mi náhle naskákaly vodnaté...

Smrkání krve

Zdravím, již delší dobu vymsmrkávám krev. Obvodní lékař mě poslal na ORL, tam...

Ovlivnění účinku antidepresiv

Dobrý den, mám na vás velkou prosbu, a zároveň dotaz, může v případě, když...

Již cca 1 rok pozoruji výrůstek - bulku na prstu u nohy

Dobrý den, již cca 1 rok pozoruji výrůstek - bulku na prstu u nohy (ukazováček)....

Popálenina bříška v těhotenství

Dobrý den, jsem v 17 tt a pracuji ve školství. Dnes, když jsem v ruce horký...

Reklama