Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Zbytečně podaná ATB nadělají problémy

Infekce Lenka 2.8.2019

Dobrý deň prajem. Mám 28 rokov, prvorodička, som v 22 tt. Túto stredu som bola na poradni a pre výsledky z krvi. Výsledky z krvi boli v poriadku až na nedostatok železa, na ktorý mi bol predpísaný liek. Bábätko je v poriadku, kŕčok sa neotvára. Jediné, čo ma trápilo, bola nepravidelná bolesť v podbrušku, ktorá trvala od tohto pondelka. Bola som presvedčená, že to súvisí s trávením, lebo sa mi vždy uľavilo vtedy, keď som absolvovala veľkú potrebu - tá bola normálna, niekedy trochu redšia, bez väčších kŕčov, 2-3x denne. Doktorka mi však v moči našla stopy bielkovín a jeden krížik krvi, takže výsledok mojich bolestí bol podľa nej bezpríznakový zápal močových ciest. Dala mi práškové antibiotiká - preventívne na dva dni a bez následnej kontroly. Hneď v tú stredu poobede ma však začalo - paradoxne - preháňať. Prehnalo ma 4x, no žiadne iné problémy som nemala, cítila som sa zdravo. V stredu večer som napriek tomu išla na pohotovosť, predsalen v sebe nosím druhý život... Nasmerovali ma automaticky na gynekologickú pohotovosť. Po vyšetrení mi bolo povedané, že z gynekologického hľadiska je to v poriadku a podľa popisu to vyzerá byť vírusová brušná chrípka. Presvedčila ich skutočnosť, že môj otec a stará mama mali začiatkom minulého týždňa brušnú virózu a moja sestra ňou trpí od tohto pondelka/utorka. Bola som s nimi v kontakte, dokonca som po sestre v pondelok zjedla kornútok zo zmrzliny. Na pohotovosti mi povedali, že sa mám na druhý deň (včera) zastaviť u obvodnej lekárky, že si mám dávať Hylak, Smectu a že nemám užívať železo ani tie antibiotiká na močové cesty. Celú noc som prespala, prehnalo ma až ráno, pred odchodom k obvodnej lekárke - stolica bola kašovitá, zvýšená teplota 37,3. Doktorka ma hneď upozornila, že nemám tak stresovať a že je to určite vírusové. Nechcela mi zobrať ani výter z konečníka, ani krv. Na moje úpenlivé prosenie mi však ten výter spravila, resp. výter som si robila sama na žiadosť doktorky. Konečník ma veľmi bolel a nevedela som sa dostať dnu. Kvôli hemoroidom (diagnostikované rektroskopom minulý rok) bola tyčinka celá krvavá a hoci som sa snažila, nezachytila som na tyčinku výkaly, len trochu žltého "hnačkového" povlaku. Poslala ma domov s tým, že výsledky budú až v pondelok. Problém je ten, že včera, po vyšetrení u obvodnej, ma počas celého dňa asi 8-10x prehnalo, mala som teploty od 37.3 - 38.0, bolesť kĺbov, svalov a hlavy. Povedala som si, že to nejako vydržím a nebudem stresovať. Pijem veľmi veľa vody, snažím sa neužívať tabletky, pokiaľ to nie je nevyhnutné a stále sa snažím niečo diétne zjesť - kvôli bábätku. Teplotu sa mi podarilo bez tabletiek zraziť, do dnešného rána som už žiadnu nemala (pod 37.0), avšak hnačka ma stále trápi. Dnes v noci a ráno ma trápili/trápia kŕče každé cca 2-3 hodiny. Hneď, ako kŕče prídu (akokoľvek silné sú), nedokážem v sebe udržať stolicu, tak veľmi mám rozdráždené črevo. Sestra na tieto isté kŕče brala Algifen, ten jej pomohol, no ja nemôžem. Cítim sa už relatívne dobre, bez teploty a bolestí, len akonáhle dostanem kŕč, utekám na záchod a vyjdu zo mňa veľmi bolestivé plyny s len troškou vodovej stolice (v priebehu života som mala campylobactera, a ten sa skôr prejavoval hojnou stolicou s horúčkou nad 39.0). Stolica, resp vodnatá zmes, ktorá zo mňa vychádza, vystriedala všelijaké farby (žltá, zelená, hnedá, červená - snáď kvôli tým hemoroidom a podráždenému črevu) a nachádzam v nej všelijaké veci, ktoré neviem identifikovať - radšej ani nechcem, lebo mi napadajú hrozné scenáre.

Prosím, ako mám ďalej postupovať, aby som nebola za blázna, ale zároveň, aby som neublížila bábätku a spravila všetko preto, aby bolo v poriadku? V nemocnici ma nenechajú ležať - infekčné oddelenie nemáme (pravdupovediac, ako tehotná by som tam ani nechcela ležať) a gynekologické oddelenie ma nechce zobrať, lebo som infekčná. Mám sa dnes zastaviť u obvodnej, nech mi spraví výter ešte raz, lebo ten včerajší zrejme nevyšiel tak, ako by mal, alebo mám počkať? Mám aj kontakt na môjho gastroenteorológa... Čakať do pondelka sa mi však zdá byť neskutočne dlhá doba.

Myslíte, že by to v mojom prípade mohla byť bakteriálna viróza? Veľmi sa bojím listeriózy a iných nebezpečných baktérií, ktoré by mohli ohroziť bábätko (je pravda, že zo začiatku tehotenstva som si nedávala až taký pozor na stravu a zjedla som aj to, čo som nemala). Ako sa taká listerióza prejavuje? Ďakujem za každú radu ako objektívne postupovať, aby som neublížila bábätku. ĎAKUJEM!

MUDr. David Folprecht
Odpovídá lékař:

MUDr. David Folprecht

Specializace: Praktické lékařství

dobrý den, ničeho se nebojte, a nedělejte nic, situace není nijak dramatická, spíše se lepší, takže potíže odezní, měla by stačit Smecta, na pohotovost běžte jen při zhoršení stavu, bolestech a teplotách jinak opravdu ne, problém se během pár dní upraví a riziko komplikací pro dítě je minimální naštěstí, celý problém je způsoben zcela zbytečnou horlivostí a obavami, podání ATB na bílkovinu v moči je naprostý nesmysl a tato léčba pak způsobila vaše zažívací potíže, narušení imunitního systému a střevní mikroflóry, ale mělo by to s podporou Smecty odeznít bez komplikací, do budoucna buďte velmi opatrná na takzvané preventivní či nepodložené podání antibiotik, jakože pro jistotu, je to naprostý nesmysl a závažné pochybení lékaře, pokud to popisujete tedy správně všechno a třeba se v něčem nepletete, ale pokud to tak přesně bylo, pak ATB vůbec neměla být podávána, co se týče bílkoviny v moči, je potřeba moč pouze kontrolovat, zda se nález nehorší, je pravděpodobné že po těhotenství se stav ledvin opět normalizuje, případné drobné množství bílkoviny v moči neznamená nic vážného, většinou jde jen o reakci na větší fyzickou zátěž, prochlazení, zánět pak signalizuje hlavně vysoký počet bílých krvinek a CRP, děkuji za dotaz.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jana Moravcová


Pravděpodobně se jedná o virovou gastroenteritidu, na kterou neexistuje specifická léčba. Doporučuji v lékárně zakoupit laktobacily a užívat 3x denně, držet průjmovou dietu a hodně pít vodu nebo černý, neslazený čaj. Výtěr není třeba provádět, protože ten zjistí ve stolici pouze přítomnost bakterií, nikoliv virů. O listeriózu se pravděpodobně jednat nebude, protože uvedené příznaky nejsou pro toto onemocnění typické. Pokud budou příznaky přetrvávat déle, doporučuji odběr krevního obrazu, CRP, ledvinných funkcí a minerálů.

Související dotazy

Antibiotika byla podána zbytečně či předčasně?
Dobrý den, chtěla bych požádat o radu. Moje dcera 2...
Problémy s močením
Dobrý den, měla bych otázku. Poslední asi cca 2. měsíce...
ATB
Dobrý den, moje doktorka mi předepsala ATB doxyhexal...
Problémy se spánkem
Dobrý den, zhruba tak měsíc zpátky jsem začala mít...
Problémy s bolestmi břicha
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat a poprosit Vás o radu....
Problémy s ejakulací
Dobrý den, delší dobu mě trápí problémy s ejakulací,...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Zbloudilá ledvina

Dobrý den je mi 41 a loni my našli zbloudilou ledvinu chtěl jsem se zeptat jesli...

Zborcená klenba

Dobrý den. Mám na vás dotaz... Je me nepříjemné , když malíček na noze je v...

Zborcená klenba

Dobrý den! Byla diagnostikována bortící se nožní klenba. Ortopedem předepsány...

Zborcený páteřní kanálek versus výměna plotének

Dobrý den, chci se zeptat, jaká je rekonvalescence po operaci při zborceném...

Zbrojní průkaz

Dobrý den, vážená poradno, pokud je žadatel o zbrojní průkaz, jak vysoké...

Zbrojní průkaz a nemoc (pravděpodobně) nervové soustavy

Zdravím, Mám určité zdravotní problémy a nevím, jestli se s nimi mohu svému...

Zbylé růžové tabletky v HA YAZ

Dobrý den, obracím se na vás s dotazem ohledně zbylých tablet: Z důvodu dovolené...

Zbytečná operace menisku

Dobrý den,reaguji na vaši odpověď.Koleno mě bolí stejné levé operované.Úplně...

Zbytečná výbušnost

dobrý den, nevím kam se mám obrátit jestli na vás bo na psychiatrii chtěla jsem...

Zbytečná výbušnost

dobrý den, nevím kam se mám obrátit jestli na vás nebo na psychologiii chtěla...

Zbytečně podáváná ATB

Dobrý den, mám již asi měsíc problémy s hleny v krku, a jsem z toho již "na...

Zbytečně podávaná ATB, chybná komunikace s pacienty nejspíše

Dobrý den, mému postiženému synovi (22 let) bylo zjištěné vysoké aslo ( 436)...

Zbytek kořene mléčného zubu

Dobrý den. Synovi (5 let) se přirozeně kýval zub. Cca týden jsme ho ještě více...

Zbytek placenty v děloze

Dobrý den paní doktorko, jsem 15 měsíců po porodu a celou tu dobu jsem neustále...

Zbytek pupecni snury v pupiku

Dobry den pane doktore, nejedna se o muj vlastni problem, ale o problem me...

Zbytek zubní výplně v nosní dutině

Dobrý den, na rtg bylo zjištěno, že mi při provádění korunky (už ji mám asi...

Zbytek zubu

Dobrý den.Chtěl jsem se zeptat....predevčírem jsem byl u zubařky....měl jsem...

Zbytková moč?

Dobrý den, asi před pár dny jsem se ptal na dotaz ohledně masturbace při chlamydiích....

Zbytková tkáň brzlíkuz

Dobrý den, dceři bude 16 let a již asi tři roky trpí chronickou únavou. Při...

Zbytkové látky po marihuaně v organismu

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, kdy bych mohl mít jistotu, že v mém organismu...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Vysoké hodnoty bilirubinu

Dobrý den, jsem dívka, je mi 14 let. Mám časté bolesti břicha, jak kdy silné....

Vysvětlení RTG nálezu

Dobrý den. Můžete prosím vysvětlit RTG nález? RTG LS páteř.osteochiondroza...

Lehce zvýšená teplota


Infekční mononukleosa

Dobry den, vcera mi byla prokazana mononukleoza. Pred tremi tydny jsem dostala...

Snížené neutrofily

dobrý den, velmi děkuji za reakci. paní doktorko mohu se ještě zeptat - ty aktuální...

Bolest břicha po pádu

Dobrý den, ve středu (4.7.) jsem spadl při jízdě na kole. Spadl jsem přes...

Krev a bílkovina v moči


Bolest nártu

Začal jsem mít problémy s nohou hlavně v nočních hodinách.Na nártu je někdy...

Kusová stolice ve vodě WC do dvou hodin zabarví vodu do červena

Vážený pane doktore Hrubý, můj problém,uvedený v předmětu jsem zjistil náhodou...

Motání hlavy, třes, pocity na omdlení, bušení srdce, nevolnost, nechutenství - mikroparaziti?

Dobrý den, chtěla bych poradit. Minulý rok v říjnu mi začal třes těla, bušení...

Mrazení v zádech

Ještě jednou dobrý den, zapomněl jsem v předchozím dotazu zmínit, že ten pocit...

Bolest vpravo pod žebry, nadýmání, žlutá tekutina ve stolici, pocity na omdlení

Dobrý den, už 3/4 roku mě trápí bolest v pravé části zad. Přichází nárazově...

Bolesti šíje, lopatky

Dobrý den-zhruba 2 roky mám následující problémy.Tuhnutí levé části těla-lopatky...

Brnění končetin

Dobrý den. Mám ještě jeden dotaz. Dva roky mě trápí potíže v podobě tuhnutí...

Velice silne páleni konecniku


Bolest krční páteře

Dobrý den, již přes 15let mám problém s páteří. Zhruba před týdnem mě začala...

Modřiny a bolest nohou

Dobrý den, mám takový problém před Vánocemi jsem byla u lékaře stím, že se mi...

Porucha erekce

Dobrý den, je mi 44 let, můj problém je slabá erekce, pokud je erekce skoro...

Bílý výtok

Dobrý den. Je mi 16 let a už půl roku me trápí bílý výtok z pochvy. Před týdnem...

Nevolnost,návaly horka,točení hlavy, zimnice


Reklama
Zavřít