Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Zbytečně podávaná ATB, chybná komunikace s pacienty nejspíše

Infekce Gabriela 22.7.2019

Dobrý den, mému postiženému synovi (22 let) bylo zjištěné vysoké aslo ( 436) byly mu dány antibiotika a za měsíc po odběru se mu to zvýšilo Na 458 a tak dostal 2x penicilin v injekci a po měsíci má aslo už přes 500. Naše obvodní to neřeší , protože je postižený a máme se stím smířit, že to může být ještě horší. Co když se to bude pořád zvyšovat. Občas má horečky, trvá to asi půl roku , do té doby byj jen málo nemocný cca 1xza rok , a ted je to častěji. Děkuji za odpověd .

MUDr. David Folprecht
Odpovídá lékař:

MUDr. David Folprecht

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

dobrý den, hodnota ASLO by musela být v řádech několik tisíc, aby to něco znamenalo, resp. stálo za řeč, tato hodnota jen ukazuje že došlo kdysi k prodělání infekce streptokokem, ale ta již pominula dávno, jinak by právě musela býti několikanásobně vyšší, tedy tato hodnota je jen ukazatelem prodělaného zánětu, ale se současným stavem nemá nejspíše vůbec žádnou spojitost, a podávání penicilinu byl zcela zbytečné, resp. nejspíše přitížilo a způsobuje tu zvýšenou nemocnost, teploty atd., protože to lidově řečeno úplně rozhodilo imunitu, stav je tedy potřeba řešit celkovým vyšetřením, tedy krevní obraz, sedimentace, jaterní testy, cukr, štítnou žlázu, moč atd., pokud to má vše provedeno a v pořádku, stav se měl časem zlepšit "sám od sebe", k podání ATB vždy požadujte vyšetření CRP, mírně zvýšené ASLO rozhodně není důvodem k podávání jakékoliv léčby, bohužel trochu nechápu jak může k takové situaci dnes docházet, raději léčbu ATB konzultujte s více lékaři a nikdy prosím "netlačte" na lékaře, aby ATB předepsal na základě čehosi zvýšeného... některé lékařky bohužel jsou méně psychicky odolné a nechají se k předepsání ATB doslova dotlačit vystresovanými matkami, raději si vždy všechno nechte vysvětlit a zeptat se dalšího lékaře na názor když máte pochybnosti, samozřejmě dříve než takovou penicilinovou smršť začnete komukoliv i sobě podávat, děkuji za pochopení.

Odpovídá lékař:

MUDr. Zarina Karimova

Specializace: Infekční lékařství‎ Pracoviště: Global Assistance

Dobrý den,
výborná a velice kompetentní odpověď. Jako infektoložce mi nezbývá nic než souhlasit a podepsat se pod každým slovem pana doktora. Kromě prodělané streptokokové infekce v minulosti hodnota ASLO u Vašeho syna neznamená nic. K tomu aby se nasadila injekční léčba penicilinem nutná hodnota aspoň 1000. Hodnota ASLO lehce kolísá test od testu pouze proto, že není vysoce specifická a je to běžné. Řešení situace (ve smyslu opakovaných epizod teploty nikoliv samotné hodnoty ASLO, jelikož ta je v pořádku a nemá velký význam) již nabídl pan doktor Folprecht. Doplním, že nejlepší je když se pacient komplexně vyšetřuje v období obtíží, máme pak lepší šanci zjistit příčinu.

Související dotazy

Zbytečně podáváná ATB
Dobrý den, mám již asi měsíc problémy s hleny v...
Prognóza pacienta
Je to strasne dulezity....muj otec 61mu nasli zhubni...
AHT u mladého pacienta
Dobrý den, je mi 32. Od 25 roku mám problémy s vysokým...
Oroantrální komunikace
Dobrý den Mám Oroantrální komunikaci a už jsem byla...
ATB
Dobrý den, moje doktorka mi předepsala ATB doxyhexal...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Zborcený páteřní kanálek versus výměna plotének

Dobrý den, chci se zeptat, jaká je rekonvalescence po operaci při zborceném...

Zboží z Číny a infekce koronavirem

Dobry den,dnes jsem si koupila bundu v Tescu,vyrobenou v Cine,mohu se pripadne...

Zbrojní průkaz

Dobrý den, vážená poradno, pokud je žadatel o zbrojní průkaz, jak vysoké...

Zbrojní průkaz a nemoc (pravděpodobně) nervové soustavy

Zdravím, Mám určité zdravotní problémy a nevím, jestli se s nimi mohu svému...

Zbylé růžové tabletky v HA YAZ

Dobrý den, obracím se na vás s dotazem ohledně zbylých tablet: Z důvodu dovolené...

Zbytečná operace menisku

Dobrý den,reaguji na vaši odpověď.Koleno mě bolí stejné levé operované.Úplně...

Zbytečná výbušnost

dobrý den, nevím kam se mám obrátit jestli na vás bo na psychiatrii chtěla jsem...

Zbytečná výbušnost

dobrý den, nevím kam se mám obrátit jestli na vás nebo na psychologiii chtěla...

Zbytečně podaná ATB nadělají problémy

Dobrý deň prajem. Mám 28 rokov, prvorodička, som v 22 tt. Túto stredu som bola...

Zbytečně podáváná ATB

Dobrý den, mám již asi měsíc problémy s hleny v krku, a jsem z toho již "na...

Zbytek kořene mléčného zubu

Dobrý den. Synovi (5 let) se přirozeně kýval zub. Cca týden jsme ho ještě více...

Zbytek placenty v děloze

Dobrý den paní doktorko, jsem 15 měsíců po porodu a celou tu dobu jsem neustále...

Zbytek pupecni snury v pupiku

Dobry den pane doktore, nejedna se o muj vlastni problem, ale o problem me...

Zbytek zubní výplně v nosní dutině

Dobrý den, na rtg bylo zjištěno, že mi při provádění korunky (už ji mám asi...

Zbytek zubu

Dobrý den.Chtěl jsem se zeptat....predevčírem jsem byl u zubařky....měl jsem...

Zbytková moč?

Dobrý den, asi před pár dny jsem se ptal na dotaz ohledně masturbace při chlamydiích....

Zbytková tkáň brzlíkuz

Dobrý den, dceři bude 16 let a již asi tři roky trpí chronickou únavou. Při...

Zbytkové látky po marihuaně v organismu

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, kdy bych mohl mít jistotu, že v mém organismu...

Zbytky po revizi dělohy

Pane doktore. Můj problém spočívá v tom,že 3 týdny po porodu ze mě vypadl...

Zbytky potravy ve stolici nebo krvácení

Dobrý den. Mám od malička problémy s vyprazdňiváním, a po porodech se to ještě...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Prasklá cévka v hlavě?

Dobrý den, dcera - 20let - měla pocit, jakoby jí něco prasklo v hlavě a z tohoto...

Tmavá barva stolice a užívání preparátu s obsahem železa

Dobrý den, jsem ve 34tt těhotenství a chtěla bych se zeptat zda je normální...

Rozpůlená dáseň

Dobrý den, mám takový dotaz, už asi 2 dny mám jakoby rozpůlenou dáseň (viz fotografie.)...

Schizofrenie a řidičský průkaz

Dobrý den paní doktorko chtěl jsem se zeptat jak se zákony dívají na schizofrenii...

Studený penis

Dobrý den, již půl roku mi přijde, že mám opravdu velmi studený penis. Dále...

PSMA-617

Dobrý den pane doktore, četla jsem o nové možnosti léčby karcinomu prostaty...

Extrakce zubu v blízkosti nervu

Dobry den, jsem objednana na chirurg.zakrok ke svemu dentistovi, vyndani leve...

Bolest zad při kašli

Dobry den, jsem ted na neschopence s bronchitidou a pri zakaslani mi kruplo...

Ventolin inhaler v těhotenství

dobrý den,jsem ve 20-tém týdnu těhotenství a jsem astmatik,mohu nadále užívat...

CB sy

už delší dobu (nejméně půl roku) mě neustále bolí pravá ruka.. je to takový...

Antrální gastritida, Gastroezofageální reflux...

Dobrý den, byla jsem na vyšetření gastroskopie (nosem). Ve zprávě mám napsáno:...

Dieta po operaci štítné žlázy

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli jsou nějaká omezení ve stravě pro...

Bolest na pravé straně hrudníku

Křečovitá bolest na pravé straně hrudníku ve výšce bradavky. Projede a odezní....

Bolesti břicha, pozitivní HP

Dobrý den, chci se zeptat - mám za sebou rentgenové vyšetření břicha, kde bylo...

Sípání, pískání při dýchání


Zahlenění a večerní zvracení


Svědění palce

Dobrý den, už více než týden mě silně svědí palec na pravé noze. Vím, že to...

Bolest v trojúhelníku pod hrudním košem

Dobrý den, Chtěla bych se Vás zeptat, trápí mě bolest v trojúhelníku pod hrudním...

Dlouhodobě zrychlený tep

Dobrý den, už cca tři roky mne trápí velmi rychlý tep, v naprostém klidu 100-105...

Prasklá céva

Dobrý den, prosím Vás o radu. Včera večer se mi na pravém oku, na bělmu,...

Reklama