Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Zhoršené vidění

Mozek a nervy Michaela 23.4.2019

Dobrý den,u manžela - 56 let - se v polovině února po ranním probuzení projevilo zhoršené vidění na pravém oku, kdy v jeho levém horním rohu viděl flek ( popisuje to , jako by si viděl na nose špinavé místo ),když flek po 2 dnech nezmizel, navštívil očního lékaře, který po vyšetření konstatoval otok papily, ale dle jeho vyjádření by to nemělo být příčinou manželových potíží. Odeslal jej na neurologickou ambulanci, z které byl lékařem ihned odeslán na CT mozku a neurosono - viz přiložená propouštěcí zpráva a lékařské zprávy z odbor.ambulancí. Po týdnu šel manžel do neurolog.ambulance na kontrolu, kdy výsledky z provedených vyšetření byly v pořádku, ale manželovy potíže se zhoršily, flek viděl již i v pravém horním rohu oka. V místě fleku má zhoršené rozostřené vidění. Lékař jej okamžitě poslal do nemocnice k hospitalizaci, provedli mu lumbální punkci a další vyšetření, dostával kapáky kortikoidů, cca 6. Hospitalizace trvala od 11.3.-20.3.2019. Před týdnem se potíže opět zhoršily, fleky se mu začínají rozšiřovat až ke středu oka, opět byl u očního, tam podle vyšetření otok papily ustupuje, tudíž oční lékař konstatuje, že mu nemůže pomoct, jelikož z jeho stránky se žádná příčina neukazuje. Také výsledky lumb.punkce a ostatních vyšetření neukazují na možnou příčinu. Bylo nám řečeno, že mohlo dojít k ucpání trombem nějaké cévy či žilky, která vede k oku. Manžel navštěvuje také kardio ambulanci z důvodu srdeční arytmie a vysokého krev. tlaku. (krev . tlak míval večer většinou 155/95, někdy vyskočil na 170/100-110, během dne si KT neměřil ) Roky bral warfarin, který mu byl v 10/2018 změněn na xarelto 20mg, 1 tabl.ráno, před týdnem mu xarelto kardiolog změnil na Eliquis 5mg 1 tabl ráno a večer. Na neurologii mu bylo řečeno, že zhoršení vidění by nemělo mít souvislost s vysokým krev. tlakem. Manžel bývá často hodně červený v obličeji, zejména večer.Návštěvu neurol.ambulance má naplánovanou opět na pondělí. Nedokážu vše tak odborně vysvětlit, proto přikládám posled.lékařské zprávy a propouštěcí zprávu z nemocnice, kde je vše shrnuto. Máme obavy, aby se problémy s okem nezhoršovaly i nadále a manžel přišel o zrak. Už i tak je vidění hodně moc zhoršené. Rádi bychom požádali o radu, zda se nemůžeme obrátit na nějaké specializované pracoviště -oční či neurologické nebo nějaké jiné-kde mají s těmito problémy snad větší zkušenosti. Chtěli bychom tento problém prokonzultovat ještě s jinými specialisty, kdekoliv nám doporučíte, nemusí být ani v blízkosti našeho bydliště.
V současné době manžel užívá tyto léky : rivodaron 200mg, rosucard 10mg,cosyrel 10mg, eliquis 5mg.Moc děkujeme, že se našemu problému budete věnovat .

Odpovídá lékař:

MUDr. Kristýna Jiříčková


Dobrý večer paní Michaelo, díky za dotaz. Je mi moc líto závažných problémů Vašeho muže, děkuji také za přiložené zprávy. Oční lékař tedy problémy stran zraku krom ustupujícího otoku papily, jelikož manžel užívá účinné léky na ředění krve, lékaři nepředpokládají ani jako možnou příčinu trombózu, či embolii. Předávám Váš dotaz našemu neurologovi a prosím sestřičky, aby ho poslaly i očnímu lékaři, abyste dostali 2 odpovědi, 2 názory, případně prosím ještě, aby Vám nabídli konzultaci na neurologii podle toho, jak se s nimi domluvíte - sestřičky Vás tedy budou také kontaktovat. Moc Vám držím palce, at se problém brzy zlepší a hlavně dále nezhoršuje, s pozdravem a přáním hodně zdraví, K. Jiříčková

Odpovídá lékař:

prim. MUDr. Vladimír Šigut

Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

Dobrý den
Změny zraku, hlavně akutní opravdu mohou souviset jak s očním tak neurologickým problém. Náhlý výpadek zraku ev zorného pole vyžaduje akutní vyšetření, protože možnost léčebně ovlivnit je dána jen několik hodin po vzniku. To hlavně, pokud se příčinou akutní nedokrvení v oblasti oční tepny- potom se postupuje podobně jako u akutní mozkové příhody. Oční vyšetření je tomto případě důležité k posouzení dalších akutních změn- krvácení odchlípnutí sítnice, akutní vzestup tlaku v oku- zde jsou potom v popředí lokální oční zásahy. Uvádíte, že na oční vyšetření je možný otok na tzv papile očního nervu, co že už dosti varovný příznak- může být projevem akutního zánětu očního nervu, někdy vzestupu tlaku uvnitř hlavy- např mozkovým nádorem apod. Proto prováděli správně CT mozku, které to vyloučilo, sono tepen zase zůžení přívodných cév k mozku / a také k očními nervu/. Zánět očního nervu tzv retrobulbární neuritida se ale uvedenými vyšetření nepozná. Nejlépe se osvědčuje tzv zrakový evokovaný potenciál- VEP, které má většina neurologických oddělení k dispozici. Zda se správně rozhodli vyšetřit i mozkomíšní mok, k vyloučení celkového neurologického zánětu a bylo by dobré nechat vyšetřit další faktory- jako např přítomnost oligoklonálních pásů apod. I když výsledky byl negativní tak pro možnost autoimunního zánětu nervu podali kortikoidy, což byl dle mne zcela správný krok. Patrně půjde opravdu lokální oční problém pro negativitu ostatních vyšetření a nález otoku na papile na začátku. Výsledky zaslaných vyšetření se mi bohužel v tomto PC neotevřely, takže další detaily nevidím. Zajištění lékem na snížení koagulace opravdu znamená omezení rizika zhoršení prokrvení ev trombosy/ proto se také tato léčba nasadila/ ale zcela odstranit tuto možnost nemůže- proto ještě připadají v úvahu vyšetření k vyloučení trombosy mozkových splavů- žil- toto se také může projevit změnami na očním pozadí a standardní CT toto nemusí rozpoznat- je potřeba provést tzv CT angiografii a ještě tuto nechat zaměřit na zobracení i splavů, nebo MR mozku s tzv renogramem. Jako ev další vzácná příčina otoku na papile zrakového nervu je vzestup tlaku v mozkových komorách, bez jiných změn na CT. Toto se dá odhalit v podstatě jen, když se při odběru mozkomíšního moku lumbální punkcí změří před odběrem tlak v tzv likvorových cestách. Potom se podávají léky na snížení tohoto tlaku.
Zatím je potřeba zkontrolovat vývoj dle očního vyšetření , třeba i s tzv OCT očního pozadí, zmíněný VEP, pokud nebyl proveden
Zdravím dr. Šigut

Odpovídá lékař:

prim. MUDr. Vladimír Šigut

Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

Z lékařských zpráv, které jste zaslala, je jasné že manželův problém se zrakem má příčinu přímo v oku, protože otok papily nervu byl zároveň s krvácením v oblasti sítnice, to se vstřebalo, ale výpadek zraku lokálně může částečně již zůstat a je potřeba opatrně s faktory, které mohou krvácení působit- léky, krevní tlak, zvýšená námaha apod.
Zdravím dr. Šigut

Odpovídá lékař:

MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA

Specializace: Oftalmologie Pracoviště: OFTEX oční klinika

Dobrý den, podle popisu bych se klonil k cévní příčině - důsledek kombinace zúžené krkavice, špatně korigované hypertenze a fibrilace síní. Pravděpodobně se jedná o tzv. přední ischemickou neuropatii zrakového nervu (AION). K prognóze se nedokážu vyjádřit, k léčbě snad jen tolik, že je nutno léčit základní onemocnění, tedy cévní rizikové faktory. V akutní fázi se podávají kortikoidy (potlačují otok terče zrakového nervu). Po odeznění otoku dochází obvykle k částečné obnově zrakových funkcí (trvá to však týdny až měsíce). V případě nejasností ohledně diagnózy nebo léčby by asi bylo nejlepší obrátit se na neurooftalmologickou ambulanci v některé z fakultních nemocnic (budete však potřebovat doporučení od Vašeho ošetřujícího lékaře).

Související dotazy

Zhoršené vidění
Dobrý den, mám občasné problémy s viděním, většinou...
Zhoršené vidění po jídle
Dobrý den, posledních několik dní vnímám po jídle...
Zhoršené vidění
Dobrý den, již 2. měsísem se potýkám se zhoršeným...
Zhoršené vidění
Jak je objektivní měření zraku přímo u optika. Jde...
Zamlžené vidění
Dobrý den Mám s očima dva problémy. 1. Krátkodobě...
Horší vidění
Dobry den, Obcas me trapi rozostrene videni na leve...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Zhoršené dýchání při sportu

Dobrý den, je mi 20 a při běhu nebo posilování se mi najednou hůře dýchá a mám...

Zhoršené dýchání v horku

Dobrý den, Už asi rok mě trápí to, ze se zadychavam ve velkém horku a mám...

Zhoršené dýchání, vyšší krevní puls

Vážený pane doktore, od včerejšího večera se mi špatně dýchá, mám bolesti v...

Zhoršené dýchání, zvýšená teplota, dcera 8 měsíců

Dobrý den,máme 8 měsícní dcerku a trápí nás rýma s vyssí teplotou od 37,5 do...

Zhoršené chování u syna, stav po odstranění astrocytomu

dobry den, syn 6let - ve 2 letech operace a odstraneni astrocytomu a hydrocefalu...

Zhoršené kostní hojení

Dobrý den. Letos 8.9. jsem utrpěl "šikmou zlomeninu diafyzy V MC zasahující...

Zhoršené polykání

Dobrý den, před 10ti dny se mi stala zvláštní situaci. Při jídle nastal okamžik...

Zhoršené problémy se zažíváním po operaci žlučníku

V roce 1989 jsem prodělala klasickou operaci žlučníku. Byla provedena pod rentgenem,...

Zhoršené prokrvení

Dobrý den, prosím vás o radu s problémem studených nohou.Je mi 51 let a asi...

Zhoršené spaní

Dobrý den, mám syna (26 měsíců). Asi do 2 let nádherně spinkával, v noci se...

Zhoršené vidění

Dobrý den,už delší dobu cca.3-4 měsíce jsem začal pozorovat levým okem pohybující...

Zhoršené vidění

Jak je objektivní měření zraku přímo u optika. Jde mi o to. Již řadu let si...

Zhoršené vidění

Dobrý den, čas od času (hlavně když musím brzy vstávat do školy kvůli dojíždění)...

Zhoršené vidění

Dobrý den, již 2. měsísem se potýkám se zhoršeným zrakem. Vždy se to zhoršilo...

Zhoršené vidění

Dobrý den, mám občasné problémy s viděním, většinou na jednom z obou očí, někdy...

Zhoršené vidění při čtení

Dobrý den je, mi 50let mám, brýle na, čtení, 1,5dioptrie oční tlak20byla jsem...

Zhoršené vidění a alergie

Dobry den, uz 12 let se mi zhorsuje videni. Mel jsem zamlzene videni na levem...

Zhoršené vidění do dálky

Dobrý den, mám na Vás dotaz ohledně zhoršeného zraku do dálky. Nejedná se o...

Zhoršené vidění na levém oku

Dobrý den, už přes půl roku mám problém se zhoršeným viděním na levém oku, které...

Zhoršené vidění na pravé oko

Dobrý den, rok nosím brýle na dalekozrakost na každé oko 3/4. Poslední dobou...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Vysoký tlak a nízký tep


Potíže s močením po pohlavním styku

Dobrý den, mám teď zrovna po zánětu močového měchýře. V pondělí jsem v 7:00...

Narušená psychika - točení hlavy, brnění končetin, svalová slabost


Papily jazyka

Dobrý den. Nevíte zda jsou to afty? V krku mě bolí trochu. Teplotu ani jiné...

Nízký hemoglobin

Dobry den mam hodnoty hemoglobinu 73 jakym zpusobem se daji hodnoty zvednout...

Voda na plicích

Dobrý den, moje maminka(ročník 62) je dnešním dnem už 3 týdny hospitalizovaná...

Zánět v oblasti stydkých pysků

Dobrý den,chci se zeptat na intimní dotaz,z ničeho nic mě začal jakoby bolet...

Trhání zubů - za jak dlouho, co a jak jíst


Výtok z pochvy

Dobrý den, již delší dobu mám bílý výtok z pochvy. Výtok není hrudkovitý ani...

RTGpáteře

Prosím o vysvětlení rtg páteře....lordoza lsp oploštělá,dextroskolioza,bez snížení...

Opakované záněty močových cest

Dobry den. Jiz jsem Vam jednou psala. Jiz nekolikatym rokem trpim zanetem mocoveho...

Popis rtg

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je z těchto rentgenových snímků zřejmé,...

Mravenčení palce u nohy


Zimnice a nadměrné studené pocení v noci se zápachem octu

Dobrý den, poslední dobou mě velmi často trápí noční nadměrné pocení se zimnicí....

Porucha barvocitu

Dobrý den, chtěl bych Vás požádat o odpověď, zda porušení barvocitu je důvodem...

Nespavost

Užívám hypnotika po úraze kolene /pro silné bolesti nespavost/ asi dva měsíce....

Angína a bolest zubů

Dobrý den. Mám angínu podle lékaře, 5 dní a dostal jsem antibiotika. Na to...

Puchyrky v krku

Dobry den rada bych se vaz zeptala na vec co me docela trapi.Nasla jsem si v...

Příměs krve ve slinách

Dobrý den,měla bych k Vám dotaz: cca před 3 lety se mi začala objevovat krev...

Brnění ruky po operaci

Dobrý den, 15.2. jsem podstoupila laparoskopickou operaci v narkoze - odstranění...

Reklama