#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Zhoršení úzkostné poruchy po Covid - 19

Psychiatrie Radka 8.8.2021

Dobrý den,
v říjnu jsem prodělala Covid a následně se mi znovu spustila úzkostná a panická porucha v dosud nepoznané míře (noční ataky s bušením srdce i 3x za noc, pocení, přes den silná úzkost derealizace, pálení těla - hlava, hrdo, plíce, třesy...). Po téměř měsíci řešení psychoterapeuticky, pomocí suplementů a Xanaxu následovala v listopadu 10 denní hospitalizace na psychiatrii pro navedení AD (bála jsem se navedení doma, že se stav ještě zhorší). Při hospitalizaci jsem se uklidnila, byl mi nasazen Cipralex 5 mg + ráno 1/4 a po obědě 1/2 Rivotrilu 0,5 mg a, na noc 0,5 Rivotril a 75 mg Triticco AC.
Po návratu jsem se cítila dobře a vrátila jsem se do péče mé psychiatričky (dále Dr). Vše až do do navýšení Cipralexu na 10 mg, které bylo v nemocnici doporučeno s tím ať se zbavím Rivotrilu a do Vánoc (více stresu a strachu ať jsem ok) - začaly se mi spouštět opět nepříjemné fyzické projevy zejména pálení, a takové jako by elektrické šoky (vždy v určitý čas před obědem a po obědě), menší chuť k jídlu, změna chutí, padání vlasů. Rivotril se naopak musel navýšit Další navýšení Cipralexu nepomohlo. Cipralex jsem přitom před Covidem užívala a vždy mi pomohl - bývala jsem na jeho malých dávkách nebo i bez něj.

Došlo k výměně AD na Seropram 20 mg ve dvou denní dávkách ráno a po obědě. Následovalo opět zhoršení opět silné stavy napětí, pálení, brnění (zase v oblasti plic, hrdla a hlavy) a to i celodenní. Přidaly se psychické propady a pocit beznaděje, až myšlenky na to, že by bylo lepší tady nebýt. Ráno po lécích silná nausea a bušení srdce + vodnatá rýma z nosu. Prošla jsem mezitím vyšetřením na kardiologii (zde jsem sledovaná pro arytmie), štítné žlázy, neurologie MR, EEG a neurosonologické vyšetření - vše ok včetně krevního obrazu, kde se testovaly i borélie a chlamýdie. Postupně jsem tedy na sobě pracovala terapeutiky nicméně stále jsem mívala trnutí poloviny obličeje nebo hlavy nebo pálení a to i při různých i pohodových činnostech. Zároveň mě velmi trápilo, že jsem stále na Rivotrilu a nejsem schopná spát bez prášků. Nutno podotknout, že velmi citlivě a úzkotně reaguju na léky i jakoukoliv změnu v medikaci. I na ATB.
Rivotril jsem postupně stáhla na 3/4 0,5 mg na den. A nakonec jsem ponížila i Seropram na 10 mg ráno - s tímto konečně ustopily křeče v hlavě a v obličeji a potýkala jsem se s "běžnými" úzkostnými projevy, z nichž nejtěžší byly návaly nesnesitelného vnitřního napětí, třesů, smutku a pláče bez příčiny. Ale fungovala jsem - v práci i společensky, postupně jsem se pouštěla do více a více aktivit, které jsem měla ráda před Covidem.
Po několika měsících na Seropramu, kdy stále přicházely návaly úzkosti s fyzickými projevy přistoupila Dr na mou žádost ke změně medikace a to cestou "nejmenšího zla". Na Triticco AC jsem reagovala dobře - dobře jsem spala a ráno byla plná motivace a energie do nového dne - to se ale vytratilo tak po 2 hodinách po prorbuzení. Proto se k Triticcu AC postupně navedlo Triticco Prolong až na dávku 225 mg + AC nejprve bylo na 75 mg pak na 25 mg, jelikož jsem spala dobře a po nasazení Prolongu mi hodně klesl tlak. Seropram se pomalu vysadil. Poslední stav, kdy jsem se cítila docela dobře v průběhu změny byl byl (150-225 mg Prolongu, 75 mg AC a 1/4 Seropramu, 3x 1/4 Rivotrliu).
Postupně jsem se ale přestala cítit dobře své Dr jsem o tom řekla, říkala, že mám stavy přijímat a mít ráda svůj strach. Pak přišlo 2. očkování na Covid, aktivní dovolená s dalšími 4mi rodinami, na kterou jsem odjížděla s obavami zda ji v tomto stavu zvládnu. Na dovolené se mi spustily silné ataky ve formě pocitu nereálna, jakoby ochrnutí půlky obličeje, motání hlavy, zimnic, návalů únavy (pocit že neudržím otevřené oči) 2 psychické kolapsy. Úzkosti se zhoršily taky včetně "zaneřádění" hlavy úzkostnými myšlenkami. Dovolená byla spíše utrpením než odpočinkem. Po návratu jsem se snažila uklidnit, že to bylo přetížení a že jsem dobrá, že jsem to zvládla a snažila jsem se dostat do klidu. Následovala kontrola u Dr a ta mě opět uklidňovala, že je vše v pořádku a že možná mé problémy souvisí s tím, že se mi Covidem aktivoval EBV vir a ať zkusím 28 dní držet přísnou zeleninovo ovocnou dietu - tím mě úplně rozhodila - do ordinace jsem už přišla velmi špatná a polovinu sezení jsem probrečela navíc jsem dostala informaci, že můj stav ovlivňuje něco co nejde pořádně detekovat ani léčit. Nejsem dost silná a vůbec nejsem schopná takové diety, jelikož jsem nedávno začala pořádně jíst a přibírat (zhubla jsem tak 12 kg) a jídlo mi naopak vždy pomohlo se zklidnit. Získala jsem pocit, že není cesty ven a že jsem na to zůstala sama. Můj stav se ještě zhoršil. Upozorňovala jsem že to nezvládám a že mé stavy jsou jako podle hodinek, že není něco dobře s medikací. Ráno neklid a do hodiny ataky, postupně celé dopoledne v mlze - derealizace a psychické propady. Kolem oběda se toto zlepší, ale přijdou fyzické stavy brnění a ochrnutí hlavy, pálení v krku (je to jako by se mi tyto části neprokrvovaly + silné vnitřní napětí někdy s psychickým propadem). Tohle co tři hodiny vždy mírně zlepšeno Rivotrilem. Většinu dne mám pocit že nevnímám naplno vnější svět, když promluvím jako bych se slyšela zvenčí, do toho několikrát denně nausea. Opět jsem kontakovala Dr, napsala mi, že pokud to nedávám že si mám nasadit zpět 1/4 20 mg Seropramu. Když jsem jí napsala že je mi fakt zle a Seropram jsme přeci vysadili, proto že mi na něm nebylo dobře, tak mi napsala že nemá kapacitu můj stav řešit a že už to ani není pro ambulantní řešení a nabídla mi opět hospitalizaci. Po tom jsem se úplně složila. I přes všechny symptomy se snažím fungovat. Do nemocnice nechci kvůli dětem i proto, že se mi pak hůř vracelo do běžného života. Zároveň mám pocit ztráty opory v lékařce a začala jsem pochybovat o její odbornosti. Myslí to dobře s tím, že na mě "nechce dělat chemické pokusy" ale nyní nevím co dělat, co se se mnou vlastně děje a co pomůže. Zda to opravdu nejde řešit ambulantně - pokud ano, kde s kým, kdo mě nyní v tomto stavu přijme a kdy? Prosím o váš odborný názor na můj stav a doporučení co dál. Děkuji.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jarmila Aseemová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: Praktický lékař pro dospělé, Lipník nad Bečvou

Dobrý večer paní Radko.
Chápu, že se necítíte dobře, úzkostné stavy, panika a podobné po...

Pro zobrazení odpovědi lékaře je nutné se přihlásit.
Přihlášení/registrace je zdarma a zabere průměrně 2 minuty.

Odpovídá lékař:

MUDr. Helena Doležalová

Specializace: Dětská a dorostová psychiatrie, Psychiatrie Pracoviště: TH klinika s.r.o.

Vážená paní Radko,
děkujeme za Váš dotaz a přehledný popis obtíží. Vámi popisovaná me...

Pro zobrazení odpovědi lékaře je nutné se přihlásit.
Přihlášení/registrace je zdarma a zabere průměrně 2 minuty.

Související dotazy

Úzkostně depresivní porucha a nové projevy
Dobrý den, Obracím se na Vás možná s hodně obecným,...
Karantena a kontakt s covid-19
Dobrý den,chtěla bych se zeptat jak je to s karanténou...
Očkování covid-19 a kojení
Dobrý den, je vhodné nechat se očkovat proti covid-19...
Očkování proti covid-19
Dobrý den měla bych zájem o očkování proti covid 19...
Očkování proti Covid - 19
dobrý den měl bych dotaz já mám přítelkyni 19 let s...
Covid 19
Dobrý den,prosím,mám na Vás dotaz ohledně Igg/Igm rapid...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Zhoršení sluchu.

Dobrý den. Vzhledem k věku /68/ nečekám kdovíjak skvělý sluch. Vadí mi ale špatná...

Zhoršení stavu

Dobrý Den, mám dotaz dlouho dobu trpím bolestí na hrudi.Zhoršeným dýcháním....

Zhoršení stavu a co dělat

Dobry den,mam na vas takovy asi divny dotaz. Lecim se s Ulcerozni kolitidou...

Zhoršení stavu po Euthyroxu

Dobrý den.Syn prodělal léčbu ozářkami(Hodgkinův lymfom) a má teď sníženou funkci...

Zhoršení stavu po obstřiku zápěstí

dobrý den, již více jak půl roku mám problémy s bolestí levého zápěstí. Zápěstí...

Zhoršení stavu u staršího člověka

Dobrý den, mému otci je 75 let a cca 15 let se léčí s cukrovkou (1.typu), píchá...

Zhoršení stavu vědomí i chůze u geriatrického pacienta

Dobrý den, mám starost o dědečka, je mu 80 let, ale posledního půlroku je...

Zhoršení stavu z nejasných příčin

Dobrý den,moc vás prosím o pomoc. V první řadě to začalo bolesti na hrudi, navštívila...

Zhoršení stolice

Dobrý den, mám dlouholetý problém s trávením. Velký problém je častá plynatost...

Zhoršení šelestu

Dobrý den, je možné že kamarádce šelest zhoršil o jeden rok víc jak o polivinu?...

Zhoršení vidění

Dobrý den, během posledního roku se mi poměrně zhoršilo vidění. Dnes jsem byl...

Zhoršení vidění

Dobrý den, dnes se mi v práci náhle zhoršilo vidění. Začalo to tím, jako bych...

Zhoršení vidění pravého oka.

Mám pocit jako bych pravím okem koukal přes sklenici s vodou při koukání jedním...

Zhoršení vidění u dcery

Dobrý den, mám dotaz. U naší dcery došlo ke zhoršení vidění. Je jí 8,5 roku....

Zhoršení vidění za šera po laserové operaci očí

Dobrý den, jsem již skoro pět měsíců po laserovém zákroku, který mi měl odstranit...

Zhoršení vidění, roztroušená skleroza

Dobrý den, cca 1,5 měsíce jsem nově léčena kvůli vysokému tlaku - Valzap 160mg...

Zhoršení visu

Dobrý den, špatně vidím na pravé oko. Pocitově mi to připadá, že nevidím prostředek,...

Zhoršení vizu po operaci aneuryzmatu mozku

Dobrý den, je mi 41 let, v březnu příštího roku to bude rok ,od mé operace klidového...

Zhoršení vyrážky po masti Rozex

Dobrý den, moje maminka (95 let) se léčila s vyrážkou v obličeji, dermatoložka...

Zhoršení zažívání po cestovatelském průjmu

Dobry den, pane Hruby, rada bych Vas pozadala o radu ohledne zazivani. Vice...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#