Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Zlatý stafylok v oku, vyjádření k léčbě

Oči Igor S. 6.11.2013

Dobrý den,
předesílám, že jsem nekuřák, dlouhodobě se s ničím neléčím a doposud jsem nikdy nemusel navštívit očního lékaře.

Na jaře jsem prodělal obtížné nachlazení (přesnou diagnózu neznám), kdy jsem využíval celkem 2x různá ATB a kdy mi poprvé hnis pronikal až do očí.

Asi po měsíci se mi objevily zarudlé žilky v pravém oku, jinak bez dalších příznaků. Lékař mi předepsal Maxitrol kapky + mast, zarudnutí cca po 4 dnech zmizelo.

S naprosto stejným průběhem se to pak opakovalo po dvou měsících a pak ještě 2x po měsíčních intervalech. Vždy pravé oko, bez dalších obtíží a po nasazení Maxitrolu odeznění.

U očního lékaře jsem byl telefonicky odmítnut kvůli plným termínům a se zdůvodněním že jde zřejmě o prasklou žilku. Registroval jsem se u jiné lékařky v sousedním městě, kde teprve při 4.opakování v obou očích provedla stěry a byl potvrzel Staphylococcus aureus, koaguláza neg.
Od 20.9. do 30.10. užívám 5x denně Gentamicin kapky + mast bez jakéhokoliv zlepšení (dvakrát konzultováno, údajně je to normální).
Následně jsem byl důkladně vyšetřen ve FN Brno s dalšímy stěry, které potvrdily opět pouze předch. výsledek.
Nově předpsán Spersadex Comp. 5x denně využívat kompletně + roztok 0,5% oculentum chloramphenicol na noc, užívat 2 týdny.
Meizitím jsem byl také na komplexních odběrech kvůli imunulogii, ale na výsledky budu ještě 2 týdny čekat.

Dovolím si několik otázek, na které jsem nedostal žádnou, nebo vyhýbavou odpověď
- proč nelze užít Maxitrol, pokud zatím vždy zabral ?
- pokud je možnost, že stafylokok je v organismu, neměla by se léčka zahájit komplexně a ne jen zatěžovat oko, pokud hrozí, že se infekce "vrátí" ?
- doba užívání Spersadex Comp. v příbalovém letáku je max. 10 dní, což je v rozporu se sděleným dávkováním lékaře. Vzhledem k předchozímu 40ti dennímu užívání dalších ATB mám strach z možných negativních účinků.
- ev. pokud můžete doporučit kam se jinam obrátit? Všechny protokoly i výsledky mám založeny, ale objednací i čekací lhůty na cokoliv hrají spíše pro rozvoj nemocí.

Děkuji za Váš názor a omlouvám se za delší povídání, snažil jsem se obsáhnout celý průběh.
Igor

Odpovídá lékař:

MUDr. Vladimír Korda Ph.D., MBA

Specializace: Oční lékařství Pracoviště: OFTEX oční klinika

Dobrý den,
antibiotikum obsažené v maxitrolu nevyšlo při kultivaci jako nejvhodnější. Navíc kvůli zvyšující se rezistenci při opakovaném podávání je lepší antibiotika střídat. Léčba celková se zahajuje až opravdu jako poslední možnost. Antibiotika užívaná celkově jsou pro lidský organismus větší zátěží. Doba 10 dní je u Spersadexu uvedena kvůli obsahu kortikoidu, ale jeho dlouhodobá aplikace pod lékařskou kontrolou není nebezpečná. Možná Vás po ukončení léčby postihne přechodné narušení kvality slzného filmu, ale to se srovná.
Když už Vám byla doporučena i imunologie, tak jste evidentně ve schopných rukách. Osobně bych možná ještě doporučil kontrolu na ORL, kvůli vyloučení primární chronické infekce v dutinách, odkud by mohla opakovaně přecházet na oko.

Související dotazy

ZLATÝ STAFYLOK
Dcére bol cca pred 4 rokmi diagnostikovaný ZLATÝ STAFYLOK....
Zlatý stafylokok
Dobrý večer, tchyni byl nalezen zlatý stafylokok v...
Zlatý stafylokok v pochvě
Dobrý den pane doktore, Mám na Vás prosbu.Je možné,...
Úraz oka
Dobrý den,před 14 dny jsem dostala tenisákem do otevřeného...
Zlatý stafylokok
Po laparotomii, operaci srůstů v dutině břišní a následné...
Třetí oko
Dobrý den, na internetu jsem se dočetla o mém problému...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Zlaty stafilokok

Dobry den, mam otazku mojej 6,5 mesacnej dcerke diagnostikovali zlaty stafilokok...

Zlatý stafilokok

Dobrý den. Asi před čtrnácti dny jsem začal pociťovat nějaké těleso v krku....

Zlatý stafilokok

Dobrý den, delší dobu mě bolelo v krku na pravé mandli, bolest se stupňovala,...

Zlatý stafilokok

Dobrý den, minulý týden jsem byla u lékařky neb jsem se nemohla zbavit kašle,...

Zlaty stafilokok

Dobrý den,mému synovi zjistili z viteru,ze ma zlateho stafilokoka...chci se...

Zlatý stafilokok

Naši 14-ti denní vnučce byla zjištěna stafilokoková infekce. Projevuje se skvrnkama...

Zlaty stafilokok a kozni potize

Dobry den, u maminky zistili v nose zlateho stafilokoka. nejsme spolu casto,...

Zlatý stafilokok v nose a operace

Dobrý den,mám jít na operaci páteře a byl mi zjištěn zlatý stafylokok v nose....

Zlatý stafilokok.

Dobrý den. V rozboru krve mám moc ASO - Antistrepsolisin O, a ve výtěru z krku...

ZLATÝ STAFYLOK

Dcére bol cca pred 4 rokmi diagnostikovaný ZLATÝ STAFYLOK. Prejavuje sa na pokožke...

Zlatý stafyloko

Dobrý den, ráda bych se zeptala pokud je přítomnost této bakterie v krku je...

Zlatý stafylokok

Dobrý den, už přes 3 měsíce se nemůžu zbavit zlatého stafylokoka v nose a krku....

Zlatý stafylokok

Dobrý den, mám pětiletou dceru, která před rokem prodělala impetigo, které bylo...

Zlatý stafylokok

Dobrý den. Mám dotaz ohledně infekce zlatým stafylokokem. Má 16-ti letá dcera...

Zlatý stafylokok

Dobrý den, chci se zeptat. Mému otci zjistili zlatého stafylokoka na noze, má...

Zlatý stafylokok

Dobrý den, byl mi zjištěn zlatý stafylokok v krku. Můžu si ho přenést např....

Zlatý stafylokok

Ráda bych se informovala touto cestou na nosiče zaltého stafylokoka. Bylo mi...

Zlatý stafylokok

dobrý den, mému 8 měs.synovi byl zjištěn výtěrem z krku zlatý stafylokok ,...

Zlatý stafylokok

Dobrý deň, Prosím Vás o radu. Som pred 50-kou.Už niekoľko rokov ma trápi Zlaty...

Zlatý stafylokok

Prosím o radu,jak se zbavit zlatého stafylokoka.Hnisavé ložiska se vytváří v...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Pharmatex

Dobrý den. Ze zdravotních důvodů nemohu užívat hormonální antikoncepci. S přítelem...

Skokanské koleno-patellar tendonitis

Dobrý den, abych dotaz uvedl, je mi 19 let, hraji vrcholově fotbal tréninky...

Rakovina vaječníků

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda se při ultrazvukovém vyšetření pohlavních...

Čerstvá krev ve stolici

Dobrý den, rád bych se zeptal již delší dobu mam ve stolici čerstvou krev v...

Rakovina Vaječníku

Dobrý den, Mám takový problém,trpím Obserdantně konpulzivní poruchou a mám...

Užívání léku detralex při kojení

Dobrý den,paní doktorka mi předepsala lék detralex, protože jsem již 8 neděl...

Tlak při močení

Dobry ddn, citim neprijemny tlak pri moceni, ktery pocituji uz skoro tyden....

Operovat?

Dobrý den, chci se zeptat na tento závěr z neurochirurgie ,,jasně symptomatická...

Opakovaná infekce vedlejších nosních dutin


Bolest a křeče břicha po úderu, nevolnost, zvracení

Dobrý den, chtěla bych se Vás prosím zeptat, jestli nevíte co by mi mohlo být,...

Spála a rekonvalescence

Dobry den,syn 5.5 roku prodelal spalu, antibiotika dobral 10/6 v patek,dnes...



Rakovina vaječníků

Dobrý den. Prosím o odpověď, jestli je rakovinu vaječníků možné dostat pohlavním...

Kouření

Dobrý den, jmenuji se Denisa je mi 22let pred pul rokem mi byla zjištena tromboza...

Rakovina vaječníků

Dobrý den, jaká je dědičnost u rakoviny vaječníků pokud na ni zemřela moje babička....

Codein

Dobrý večer, už dva týdny mě trápí kašel, šla jsem za svojí lékařkou a ta mi...

Výtok z močové trubice

Dobrý den, rád bych se zeptal na malý vytok z močové trubice.Je hustější lehce...

Rakovina vaječníků?

Dobrý den, je mi 20 let a již delší dobou mám strach, že bych mohla mít rakovinu...

Papulky na hýždích


Bulka na ruce

Asi měsíc pozoruji na vnitřní straně ruky(předloktí)podkožní bouli cca 2x 1...