Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Zlomenina

Chirurgie Lada 17.11.2018

Dobrý den,
ráda bych se na Vás obrátila s dotazem ohledně léčby zlomené báze 5. metatarsu. Během léčby zlomeniny mi každý z doktorů doporučil trochu jinou dobu sádry od 4-6 týdnů, jeden z lékařů po sundání sádry doporučil postupně zatěžovat, druhý ovšem raději ještě dva týdny nohu nezatěžovat. Na internetu je samozřejmě spousta různých diskuzí, fotografií, odborných článků ať už v českém nebo anglickém jazyce, přijde mi ovšem, že přístupy k léčbě se dosti liší a i se v této oblasti přiznává, že léčba ještě není jednotně stanovená. Osobně se obávám, jestli není možné, že by se dodatečně mohl vyvinout pakloub. Z laického pohledu mi přijde, že kost byla zlomená na dvakrát a linie blíž k "pseudo-Jonesově" zlomenině se zacelila a možná s sebou posunula i kousek, na který by měla narůst poslední nalomená část kosti, která má podle měření na rentgenu rozpětí od 2 do 3mm a to po celé délce zlomení (snažila jsem se měřit pouze sama s daným programem z nemocnice; když jsem se ptala lékaře, jestli mi může ukázat, kde to bylo zlomené, řekl mi, že tam stejně není nic vidět, ale že s nálezem je spokojený, že by to mělo srůst, což se tedy uvidí nejdříve za šest měsíců).

Když se tak často uvádí, že v případě těchto kostí dochází při odchýlení o víc než 2mm k nesrůstu, a proto na jiných pracovištích zlomeniny tohoto typu automaticky operují, myslíte, že byste mi z vlastní zkušenosti a přiložených snímků mohli poradit, jestli se mám obávat možného pakloubu nebo nakolik nohu zatěžovat? Přiznám se, že jsem dosti bezradná, další kontrolu mám psanou až 3-4 týdny po rehabilitacích, které mám napsaná do konce listopadu a kde teprve na nohu začínáme našlapovat. Nárt a kotník ve svislé poloze stále lehce natékají. Snažím se žít aktivním sportovním životem a byla bych velice ráda, kdyby se zlomenina zhojila co nejlépe, aby se co možná nejvíce snížilo nebezpečí refraktury.

Velice Vám děkuji za jakoukoliv radu a velmi si vážím Vašeho času, jestli si jej k prozkoumání mého případu najdete. Do úschovny jsem nahrála veškerou rentgenovou dokumentaci, kde jsou i pod příslušným rozkliknutím lékařské zprávy.

Snímky z prvního a posledního rentgenu s přiblížením přikládám ještě níže.

Doplnění informací: děkuji za rychlou a povzbudivou odpověď. Myslíte, že bych se mohla ještě zeptat, jestli je běžné, že se utvoří nová kost v prostoru 2-3 x 5mm v místě, kde předtím nebyla nebo jestli se ještě po víc jak šesti týdnech může kost vrátit na své místo. Plně doufám, že se zlomenina zhojí dobře, jen mě lehce zaráží, že jedna ze zlomených linií dolehla na místo a přilnula, zatímco v té druhé zůstává zmiňovaný prostor. S díky a pozdravem

Odpovídá lékař:

MUDr. Dagmar Doležalová


Dobrý den, máte pravdu, že co lékař, to jiný názor. Dva rozdílné případy z mé praxe: jedna pacientka měla zlomeninu 5. metatarsu a i přes dlouhodobý klidový režim, pomalou zátěž, s vyčkáváním s rehabilitací i po dvou měsících trvala bolestivosti, drobná deformita nártu, omezení při větších pohybových aktivitách. Jiný pacient se stejnou diagnózou, motivován ze strany zaměstnavatele, byl téměř po 6 týdnech téměř v pořádku. Nelze tedy říci, že by Vám některý z lékařů radil špatně. I když jsou doporučeny léčebné postupy u jednotlivých onemocnění či úrazů, vždy je třeba přistupovat individuálně. Klidový režim či zahájení rehabilitace se odvíjí od zdravotního stavu. Vzhledem k tomu, že Váš dotaz spadá do kompetence odborného lékaře, předávám jej ke zodpovězení specialistovi.
S pozdravem
MUDr. Dagmar Doležalová

Odpovídá lékař:

MUDr. Vladimír Němec

Specializace: Chirurgie a traumatologie Pracoviště: ASKLEPION s.r.o.

Dobrý večer, tahle fraktura je individuální záležitost. U každého se hojí jinak. Osobně se přikláním k imobilizaci na zmíněných 4-6 týdnů. Při delší může hrozit odvápnění a velké oslabení svalstva. Pak by měla následovat postupná rehabilitace. Otoky bývají po sádrových fixacích dolních končetin časté a někdy trvají dlouho. Věřím, že stav se bude postupně lepšít. Ale ptejte se především svého ošetřujícícho lékaře.

Odpovídá lékař:

MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie Pracoviště: Úrazová nemocnice Brno

Zlomeniny baze 5. metakarpu patří mezi jednodušší zlomeniny, kde je v podstatě zcela jednotný postup.
Operuje se jen velký posun. Jsou to zlomeniny, které mají velmi dobrou tendenci ke zhojení, hojí se relativně rychle.
Znehybnění na 6 týdnů je většinou dostatečné, svalek se rychle vytváří.
Zlomeniny se mohou od začátku zatěžovat zprvu kontaktní zátěží , odlehčenou zátěží, již od začátku a tomu je podřízena i úprava sádrového obvazu. Právě zátěž má pozitivní vliv na tvorbu svalku. Malý posun fragmentů nevadí.
Po 6 ti týdnech je na místě rehabilitace, pohybová a fyzikální léčba.
Na funkci nohy nemá tato zlomenina nijak velký vliv.
Zhojení je očekáváno po konzervativní léčbě ve vysokém procentu.

Související dotazy

Zlomenina ruky
zdravim mam třištivou zlomeninu , zlomenina hlavičky...
Zlomenina
Dobry den mam tridtivou zlomeninu lokte operscr srouby...
Zlomenina V.MC
Dobrý den, Chtěl bych se prosím zeptat. Utrpěl jsem...
Zlomenina bederního obratle
Dobrý den, chtěla bych se informovat. 18.4.2017 jsem...
Zlomenina III. nártní kosti
Dobrý den, Lékař (chirurg) mi diagnostikoval únavovou...
Zlomenina předloktí
Dobrý den Dcera 15 mesicu spadla z gauce a zlomila...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Zlomenina

Dobrý den, už od června se léčím se zlomeninou kolene a holení kosti, celou...

Zlomenina

Mám zlomenou 5 zánártní kost. Zlomenina vede od půlky kosti do do vnitřní části...

Zlomenina

dobry den .Potřebuji poradit před 2 měsici jsem si zlomil třeti metatarus diafyzy...

Zlomenina

Dobrý den, před dvěma týdny jsem prodělala zlomeninu levé ulny, následnou operaci,...

Zlomenina

dobry den mam 4 měsice zlomeninu 3 metatarus třištivá zlomenina tet jsem zmenil...

Zlomenina

Jak poznam zlomeninu? Musi byt pocit rupnuti? Nebo jen otok, jak se leci zlomenina...

Zlomenina

dobry den můžete mi přeložit lékařskou zpravu abych tomu rozumel nejsem lekař...

Zlomenina

dobry den chtěl bych poradit ohledne zlomeniny mel jsem zlomeninu 3 metatarus...

Zlomenina

Dobrý den chtěla bych se zeptat pred mesicem sem si zlomila docela osklivne...

Zlomenina

dobry den chcise zeptat mam 4 mesice zlomeninu 3 metatarus třištiva zlomenina...

Zlomenina

dobry den chci se zeptat mam zlomeninu třeti metatarus třištiva zlomenina jeto...

Zlomenina 2. krčního obratle

Dobrý den pane doktore, moje 83letá babička si při pádu ze schodů zlomila 2....

Zlomenina 3 prstu na noze.

Dobrý den,zlomila jsem si palec a další dva prsty na noze. Spadla mi v práci...

Zlomenina 5. zanártní kosti

Dobrý den, v červenci roku 2015 jsem si zlomila 5. zanártní kost z důvodu nehojení...

Zlomenina 6ti obratlů

Dobrý den,syn měl v únoru úraz-roztříštěná zlomenina dvou obratlů hrudních a...

Zlomenina 7. žebra vlevo

S2230 Zlomenina 7. žebra vlevo; zavřená Dobrý den, Před 5 dny jsem při...

Zlomenina a její klasifikace

Dobrý den. Ráda bych Vás požádala o čísla diagnoz . jedná se o pracovní úraz,způsobený...

Zlomenina a namočnéná sádra

Dobrý den prosím o radu mám zlomený kotník. Jsem po operaci asi 3 týdny a mám...

Zlomenina a sex

Dobrý den, mám choulostivý dotaz. Jsem tři měsíce po autonehodě, při které jsem...

Zlomenina a trpnutie

Dobrý deň, pred 3 mesiacmi som si zlomila 5. krčný obratel. Celá liečba prebiehala...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Vlasy


Antidepresiva a alkohol?


Bolest žeber


Tmavá tečka v pize

Pokud se mi v pize vytvořila černá tečka,je to špatné?Není moc tmavá,ale je...

Krvácení mimo menstruační cyklus

Dobrý den pane doktore, mám takový problém. Již několik týdnů krvácím mimo cyklus....

Počůrávání dospělých

Dobrý den, mám takový choulostiví problém a nevím si s ním rady - v noci se...

Odřený jazyk, brnění a pálení

Odřený jazyk, brnění, pálení... Dobrý den, mám (viz foto) na přední straně...

Bulka v uchu

Dobrý den, chci se zeptat našla jsem si malou bulku v uchu může to znamenat...

Krvácení mimo menstruační cyklus

Dobrý den. Mám dotaz ohledně krvácení mimo menstruační cyklus. Stalo se mi to...

Počůrávání u dospělých

Dobrý den chci se zeptat přítel-23let má problém s tím,že spí tak tvrdě,že se...

Tetanie jako poststresová reakce

Dobry vecer,chtela bych se zeptat od unora trpim stavy jako brneni nohou,tvare,jakoby...

Krvácení mimo menstruační cyklus

Dobrý den, měla bych jeden dotaz. Menstruace mi končila 1.-2.6. a 17.6. jsem...

Bolest na levé straně žeber


Otok kořene páteře

Dobrý den, obracím se na vás s žádostí o zodpovězení dotazu týkající se bolesti...

Zánět močových cest a průjem

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, mám nyní zánět močových cest a doprovází ho...

Zlomenina pažní kosti

Dobry den, jsem po autonehode a operace ramene s tristivou zlomeninou. V...

Bolest kloubu

Dobrý den , již 2 roky mám bolesti nohy , nyní jsou velké , v noci mně budí...

Tlak na krku

Dobrý den, už cca 3 týdny mám pocit velkého tlaku na krku ( před týdnem mi...

Kvasinková infekce Pityriasis versicolor

Dobrý den může se vyskytovat na žaludu penisu?

Nadýmání
