Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Změny na čípku

Gynekologie Petra 6.2.2018

Dobrý den paní doktorko. Je mi čerstvých 40 let, mám 1 díte (9let) a další se nedaří. Přesně před rokem jsem podstoupila laparoskopii, vše bylo ok, odstraněna paraovariální cysta. Nyní k mému trápení. Na cytologii jsem byla v listopadu 2016 s výsledkem negativním, dr. řekla kontrola za rok (tedy v listopadu 2017), ale když kouknu do zprávy, je tam napsáno, reaktivní buněčné změny - hyperkeratoza, kontrola dle kolpo. Ale dr. řekla za rok. Mezitím jsem nastoupila k jiné dr., která mne pozvala na cytologii v lednu 2018, zrovna jsem ale měla menzes, takže jdu koncem února. Nyní jsem si však přečetla, že hyperkeratoza není tak nevinná, že může být známkou prekancerozy a mám hrozný strach! Nemůžu z toho skoro spát :-(. Moje maminka zemřela na rakovinu děl. čípku v 53 letech, protože nešla 22 let na gynekologii a její maminka též měla podobný problém. Sice mi doktoři říkají, že to není dědičné, ale já se hrozně hlídám. Mám stálého partnera 11 let, jsme si (snad) věrní. Test na hpv virus před 8 lety byl negativní. Teď mám však výčitky, že jdu na kontrolu až s 3měsíčním zpožděním, ikdyž dle dr. to nehraje roli, ale hlavně, že jsem nešla po půl roce. Prosím o Váš názor a moc děkuji, Petra

MUDr. David Folprecht
Odpovídá lékař:

MUDr. David Folprecht

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

dobrý den, tahle vaše obava je opravdu velmi nešťastná a zcela se zbytečně se takto stresujete, hyperkeratosa je stav daný spíše věkem a hormonálními změnami, a je tedy spíše normálním projevem " stárnutí" mohu-li to takto laicky popsat, ke strachu určitě není žádný důvod, naopak se tím zbytečně dostáváte do značného psychického tlaku, který vám může ublížit mnohem více a způsobovat různé psychosomatické potíže, takže prosím nikdy nemalujte čerty na zeď, ničemu to neprospívá, resp. právě naopak si tím člověk vážně ubližuje, ke sledování změn na čípku jsou samozřejmě pravidelné kontroly ideální a lékař včas rozpozná případné zhoršení stavu, pro vás je naopak psychická pohoda podstatná, pokud chcete otěhotnět, pak jedině tomu napomůže dobrá nálada... takže vám doporučuji navštívit psychologa, probrat s ním vaše obavy a tím se vždy lidem hodně uleví, nechte si zkontrolovat funkci štítné žlázy třeba, pokud se to dlouho nedělalo, a věřte tomu že dobrá mysl je opravdu základem zdraví, děkuji za dotaz.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jan Sládeček


Vážená paní,
reaktivní buněčné změny a hyperkeratoza jsou poměrně časté nálezy které se ve valné většině pouze sledují, buněčné změny se vyvíjejí léta nemějte obavy že by jste něco zmeškala zachovejte klid a vyčkejte kontroly v únoru, v každém případě vzhledem k
vaší rodinné anamnéze bych doporučovat kontroly po půl roce aby jste měla klid.
Příjemný den

Související dotazy

Změny na čípku
Dobrý den , chodím na pravidelné gynekologické...
Změny na čípku...
Dobrý den, na cytologickém stěru, který byl proveden...
Změny na čípku
Dobrý den, před měsícem jsem byla na běžném vyšetření...
Změny na děložním čípku
Dobrý den, ráda bych se zeptala na Váš názor. Jsem...
Lehké nespecifické změny na čípku
Dobrý den , chtěla jsem se zeptat jsem rok po porodu...
Změny na čípku
Dobrý den, v září 2016 mi lékařka oznámila, že mám...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Změny na bukální sliznici

Dobrý deň. Asi 2 mesiace ma trápia červené flaky na vnútornej strane líc. Na...

Změny na bukální sliznici

Dobrý den, na vnitřní straně tváře se mi udělala jakoby bílá "mapka". Prosím,...

Zmeny na cipku

Dobrý den, je mi 46 let jsem DM2 a na LC (nízkosacharidová strava),na gynekologické...

Změny na čípku

Dobrý den, před měsícem jsem byla na běžném vyšetření u gynekologa kde mi výsledky...

Změny na čípku

Dobrý den, chtěla bych se zeptat - v lednu mi bylo Dr. zjištěny na čípku změny...

Změny na čípku

Dobrý den, gynekoložka již několik let sleduje na mém čípku nějaké změny, které...

Změny na čípku

Dobrý den,je mi 22let a od 19let mám problémy s děložním čípkem,před dvěma...

Změny na čípku

Dobry den, vcera jsem byla na bezne kontrole u gynekologa a na cytologii. Podle...

Změny na čípku

Dobrý den , chodím na pravidelné gynekologické prohlídky a v květnu 2016...

Změny na čípku

Dobrý den, jsem už ze své situace zoufalá. V dubnu tohoto roku jsem byla na...

Změny na čípku

Dobrý den, v září 2016 mi lékařka oznámila, že mám mírné atypie na čípku. Tento...

Změny na čípku - prekanceróza

Dobrý den, trápí mě už přes rok změny na děložním čípku. Je mi 25, jsem bezdětná,...

Změny na čípku - rychlý vývoj

Dobrý den, doktorka mi zjistila nález na čípku II. stupně. Zvláštní prý je,...

Změny na čípku a kondylomata

Dobrý den, už delší dobu mám podezření na condylomata, byla jsem s tím poprvé...

Změny na čípku po porodu

Dobrý den, je mi 26 let, v prosinci jsem poprvé rodila. Chlapeček zdravý....

Změny na čípku, konizace

Dobry den, v priloze zasilam lekarskou zpravu z konice. V pondeli si jdu pro...

Změny na čípku...

Dobrý den, na cytologickém stěru, který byl proveden po šestinedělí jsem měla...

Zmeny na deloznim cipku

Dobry den, tak cca rok zpet jsem mela vyskyt kondylomat, po uzivani predepsane...

Zmeny na deloznim cipku

Dobrý den, prosím, chtěla jsem se zeptat, při převentívni prohlídce mi doktorka...

Zmeny na deloznim cipku po konizaci

Dobry den, je mi 28let, pred necelym rokem jsem prodelala konizaci delozniho...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest hlavy

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na náhlou bolest hlavy. Přítele vždy po větší...

Vliv THC u otce dítěte na plod


Zlomenina vřetenní kosti, správnost léčby

Dobrý den, moc prosím o radu. Následkem pádu, jsem si poranila levou ruku. Diagnóza...

Hnisání

Dobrý den, před měsícem jsem měla problém s bolestí pupku a následný výtokem...

Rtg páteře

Dobrý den, chci se zeptat na rtg. rtg náznak neoartikulace proc.transversus...

E. Coli ve sterilní moči

Dobrý den, mám dceru - 19 měsíců. Za poslední dva měsíce prodělala dva záněty...

Jídlo po extrakci zubu, čistění zubů, stehy


Bolest v oblasti pravé ledviny

Dobrý večer, již třetí den mne bolí záda na pravé straně, v místě, kde se nachází...

Délka DPN po hysterektomii

Dobrý den je mi 45 let a na začátku května jsem byla na gynekologické operaci...

Dávkování Ospen 500

Dobrý den. Je pro dítě 7 let 26 kg dostatečné dávkování Ospen 500 1 tableta...

Obtížné polykání

Dobrý den, poslední týden mám pocity knedlíku v krku a tlaku na hrudní kosti,...

Porucha erekce

Potřebují vyšetření na poruchu erekce kam se mám obrátit,bul sem v urologa,ne...

Denodenně smegma

Dobrý den pane doktore/ paní doktorko, již více než rok se mi za předkožkou...

Bolesti břicha

Dobrý den, dříve jsem to přehlížel ale poslední týden mne to dost trápí. Mám...

Pocit knedlíku v krku


Invalidní důchod

V roce 2010 jsem podstoupila operaci rakoviny konecniku,prodelala ozarovani...

Dárcovství krve a plazmy a atopický ekzém

Mohu darovat krev plazmu pokud mám dětský ekzém

Zvýšená náplň krční žíly

Dobrý den, asi před měsícem jsem si všimla, že mám na levé straně krku viditelnou...

Motání hlavy, pocit na omdlení


Mimiděložní těhotenství zákrok

dobrý den, dnes mi doktor určil mimoděložní těhotenství a odeslal mě k hospitalizaci...

Reklama