Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup do lékařské poradny, možnost účastnit se soutěží a mnoho dalších výhod. Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte prosím e-mail, který jste používal(a) pro přihlášení na stránku

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Zpráva

Lenka P. 4.8.2016

Dobrý večer, prosím o vysvětlení diagnózy: F II Prothrombin heterozygot GP la Homozygot vysoký F VIII Děkuji moc.

Odpovídá:

MUDr. Zdeňka Janoušková


Dobrý den. Jedná se o hodnocení srážlivých faktorů. Dotaz předán specialistovi v oboru hematologie. S pozdravem Dr. Janoušková

Odpovídá:

MUDr. Veronika Kaššovicová


Dobrý den, mutace f. II prothrombin v heterozygotní konstituci je častá mutace v populaci - cca 2% lidí ji má - zvyšuje celoživotně riziko trombozy a plicní embolie cca 3-5x - riziko u mladých lidí je cca 5/10.000. Tuto mutaci jste zdědila po jednom z rodičů (heterozygot znamená, že jeden gen máte v pořádku nemutovaný a jeden mutovaný). Když jste zdravá, tak vás tato mutace mnoho neovlivňuje. Ale když přijde nějaká riziková situace, pak se riziko trombozy několikanásobně zvyšuje - operace, sádra, imobilizace, nějaký těžký zánět, dlouhé cesty autem (nad 12hod) nebo letadlem (nad 6 hod). Pak doporučujeme v této rizikové situaci aplikovat preventivně nízkomolekulární heparin - injekce do břicha (Clexane, fraxiparin...) - působí 24hod, pokud riziková situace trvá déle (třeba sádra 3-6 týdnů), pak aplikace 1xdenně po tuto dobu. V těhotenství je nutno ženu s touto mutací sledovat na hematologii. Neměla by užívat antikoncepci s estrogeny. Žádné léky preventivně trvale nejsou potřeba. MUtace GP Ia (destičkového glykoproteinu) zvyšuje riziko tromboz v tepnách - tedy infarkt a mrtvice. Ale toto riziko je pouze minimálně zvýšené oproti celé populaci. Vždy jen doporučuji nekouřit, sportovat (aerobně), mít optimální váhu, nestresovat se :-), racionální strava a pravidelné prohlídky u praktického lékaře (obvoďák), abyste měla v pořádku tlak a cholesterol. Nic víc. Vysoký faktor VIII (srážlivý koagulační faktor) trochu zvyšuje riziko trombozy. Ale musí být zvýšen hodně - třeba 300-400%. Ale sám o sobě trombozu nevyvolá. Dále se tento faktor může zvyšovat zánětem a jinou akutní situací. A když se pak třeba za rok zkontroluje, většinou je v normě do 200%. Přeji pěký den.

Související dotazy

Lékařská zpráva
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak dlouhou dobu...
Zpráva s CT
prosím můžete my vysvětlit proč mám neustálé bolesti?zpráva...
Diagnoza-zpráva po Operaci
Prosím o přeložení děkuji!! Diagnoza-instabilitas...
ASK kolene lekarska zprava
Dobry den,muzete mi prosim pomoct prelozit propousteci...
Zpráva od kardiologa
Dobrý den, můžu poprosit o vysvětení této lékařské...
Zprava z UTZ
dobry den, pocitovala jsem delsi dobu pocit knedliku...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Zpoždění o 1 den

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Poslední týden asi 3 den jsem si vzala prášek...

Zpoždění o více jak 12 hodin

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat...Antikoncepci beru dva roky..Pilulku beru...

Zpoždění s HAK

Dobrý den, antikoncepci Mywy beru již druhý měsíc, pravidelně mezi sedmou a...

Zpoždění s menstruací

Dobrý den paní doktorko, za 2 měsíce mi bude 17 let a mám zpoždění s menstruací...

Zpoždění užití antikoncepce

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, antikoncepci (sienima) beru už více než rok...

Zpoždění ve více dnech

Dobrý den, už druhý měsíc beru bez přestávky kombinovanou antikoncepci a 3 dny...

Zpožděný začátek užívání antikoncepce

Zdravím, v pondělí ve 20:00 jsem si měla vzít první pilulku z antikoncepce...

Zpožďování menstruace

Dobrý večer chtela bych se zeptat nevim co dělat.. dostavam menstruaci každý...

Zpožďující se menstruace

Dobrý den, Posledních 5 měsíců se mi o týden zpožďuje menstruace. Měla jsem...

Zpožená menstruace

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Menstruaci jsem měla vždy pravidelnou 28 dní,...

Zpráva

Dobrý den, byla jsem dnes na sonu štítné žlázy a zde mi vyšlo: štítná žláza...

Zpráva

Dobrý večer. Tak jsem po 4 měsících už na 99 % vyléčený z rakoviny varlete....

Zprava

Dobry den,chtěl jsem se zeptat na pokožce penisu se mi udělali dva červené...

Zprava

prosim o sděleni co je bederní lordosa naznač,ossacrum sacrum acutum,osteochondrosa...

ZPRÁVA

EXPANZE DĚLOŽNÍHO HRDLA TU VZHLEDU PŘIURECTYLEHLA K MOČ MĚCHYŘI AMPULY RECTA...

Zpráva kardio

Dobrý den, co prosím znamená diagnoza: atypická thorakalgie, palpitace -...

Zpráva MR

Dobrý den.Prosím o vysvětlení zprávy z MR.Zobrazené ploténky jsou přiměřené...

Zprava od jineho lekare

tatinek prodela moz.prihodu castecne ochrunut na pul tela po ruznych vysetreni...

Zpráva od kardiologa

Dobrý den, můžu poprosit o vysvětení této lékařské zprávy? zpráva od kardiologa:...

Zpráva od lekare

Dobrý den mohl bych vás poprosit o vysvětleni co mi vlastně je můj doktor mi...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Požité plesnivé potraviny


Zánět vedleších dutin nosních

Dobrý den, chci se zeptat v poslední době jsem teďka měla 4x po sobě zánět nosohltanu...

MUDr. Hana Mužíková

Praktický lékař pro dospělé

Různé

Dobrý den, lze ze snímku magnetické rezonance zjistit, jak velká část menisku...

Bolest při a po sexu i při zavedení tamponu

Dobrý den, mám problém, který mne velmi trápí a omezuje. Zhruba před měsícem...

Chronicka nadha

Dobry den, prednedavnom som Vam pisal ohladom chronickej nadhy. Absolvoval...

Furunkl

Dobrý den. V posledním půl roce si mi začali dělat furunkly. Objeví se, a pak...

Výrůstek na bradavce


Cysta na levém vaječníku

Dobrý den, v červenci mi byla objevena cysta na levém vaječníku 4,2x2,2 cm,...

Nespavost

Dobrý den, jsem na odvykací kůře na lék Zolpinox a můj doktor mi předepsal Circadin....

Bolest žebra

Dobry den uz 6 den mne boly na prave strane posledni dolni zebro boli to i na...

Bechtěrevikům s bolestmi kloubů a páteře pomůže jóga

Bechtěrevova choroba je zánětlivé onemocnění drobných kloubů páteře. Může vést...

Bio aloe vera

Dočetl jsem se, že pokud mám krevní skupinu 0, pak bych neměl užívat bio extrakt...

Výrůstek u poševního vchodu

Dobrý den. Pane doktore, mám takový problém, všimla jsem si , že u poševního...

Gastritida

Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu. Při gastroskopii odebrán vorek na...

TRPNUTIE V LAVEC CASTI TVARE A PALENIE HLAVY,

DOBRY DEN OBRACIAM SA NA VAS S PROSBOU KONECNE PORADIT CO MI V VLASTNE JE,TRPNE...

Nespavost

Dobrý den, mám velký problém s usínáním dost často beru léky na spaní většinou...

Vyšetřeni hodnoty - glaukom

Dobrý den, při očním vyšetření mi bylo zjištěn vysoky tlak očí 27-31 pak mi...

Priznaky nemocných nadledvinek


Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×