Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Zvětšení sleziny

Vnitřní lékařství Tomáš 7.12.2019

Dobrý den, můj dotaz se týká následujícího. Před týdnem mi byla při běžném vyšetření zjištěna zvětšená slezina (hraniční splenomegalie). Byl jsem tedy poslán na krevní testy, které dopadly dobře. Mimo jiné Krevní obraz, ALT, ALP. To vše bylo v pořádku. Jediná věc byl Bilirubin v krvi na hodnotě 21,9. V moči se ovšem nenacházel ani bilirubin ani urobilinogen. Muze slezina a bilirubin spolu souviset? Mohlo by se jednat o Gilbertovu chorobu? Nebo něco závažnějšího? Je mi 27 let. Řešení doktora je sono břicha za půl roku k zjištění zdali se slezina nezvětšuje, ale to se mi nechce čekat. Nechtel bych nic podcenit. Jinak žádné příznaky vážných nemoci nemám. Dva dny před výše uvedeným vysetrenim jsem odehrál pod prášky fotbalový zapas, když jsem měl nějakou virózu a po zapase jsem bohužel pri oslavě požil trochu větší množství alkoholu. Mohlo to nějak ovlivnit výsledky? Děkuji za odpovědi.

Odpovídá lékař:

MUDr. Zdeňka Janoušková


Dobrý den. Slezina a zvětšený bilirubin spolu přímo nesouvisí. Zvýšení bilirubinu může být dáno Gilbertovou chorobou a je to velmi pravděpodobné, neboť u jiných nemocí by byly zvýšené jaterní testy. Gilbertova choroba je typická tím, že je zvýšený jen bilirubin a ostatní parametry jsou v normě, je to choroba, která se neléčí, není potřeba. Kontrola za půl roku je standartní postup. Pokud nejsou zvětšená játra, nedochází k poklesu v krevním obrazu, tak není důvod k dřívějšímu řešení. Zvětšení sleziny se nedá nijak léčit. Veliká slezina se odoperuje pryč a člověk žije bez ní. Budete opakovaně kontrolován ultrazvukem v určitých časových intervalech, ale léčbu nebudete užívat žádnou, operace by byla tehdy, když zvětšení přesáhne určité meze. S pozdravem Dr. Janoušková

Odpovídá lékař:

MUDr. Anna Prchlíková


Vážený pane Tomáši, laboratorní výsledky, které jste nám poskytl, jsou v pořádku. Bilirubin 22 bych hodnotila jako hraniční, možná lehce zvýšený. Sám o sobě nic neznamená, stejně tak v kombinaci s hraniční splenomegalií. Předpokládám, že klinické obtíže nemáte. Myslím, že mírně nadhraniční bilirubin může být vlivem alkoholového excesu před 2 dny u jedince s lehkou formou m. Gilbert. Pokud jste zdráv nebo máte m. Gilbert, tak k tomu splenomegalie nepatří. Splenomegalie obecně může být vlivem častých infekcí, při zvýšeném zániku červených krvinek a/nebo jejich zvýšené tvorbě, ale také může být slezina větší vrozeně, zvláště pokud jste vyšší postavy/větších proporcí celkově. Pokud se neobjeví nějaký klinický problém (nebudete si na nic stýskat), není třeba se znepokojovat. Kontrola velikosti sleziny ultrazvukem za půl roku je správné řešení, pokud se velikost nebude měnit, intervaly kontrol se prodlouží. S pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

Uzliny, zvětšení sleziny
Dobrý , mám 24 let a mám problém s lymfatickými uzlinami...
Přídatná slezina
Dobry den, mel bych dotaz. V lete mi na ultrazvuku...
Zvětšení penisu
Dobrý den, Mám problém s penisem. Jeho délka je...
Zvětšení penisu
dobrý den.Obcas slysim v televizi nebo ctu v novinách,že...
Zvětšení penisu
Dobrý večer, chtěl bych se zeptat jaký je váš lékařský...
Operace cysty sleziny
Dobrý den, mám 10cm cystu na slezině. Bylo mi řečeno,...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Zvětšení prsou při roztroušené skleroze

Dobrý den, zajímalo by mne, zda je možné podstoupit zvětšení prsů i s diagnozou...

Zvětšení prsou přípravkem Beauty Bust Balance

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Koupila jsem si balení Beauty Bust Balance...

Zvětšení prsou u muže

Já vím, že dotaz je hodně moc netradiční, ale chtěl bych větší prsa. Byly by...

Zvětšení prsu

Dobrý den, vrátila jsem se z dovolené u moře a jedno prší mám o něco větší,...

Zvětšení prsu

obrý deň, pred pár dňami som si všimla, že sa mi zvetšilo ľavé prso. Mala som...

Zvetšení prsu

Dobrý den, partner má přibližně 3 měsíce nateklé levé prso. Prso je bolestivé,...

Zvětšení prsu chlapce

Dobrý Den, včera jsem si nahmatal na jednom prsu bouli, mohla by to být rakovina...

Zvětšení příčného výběžku obratle

Moc děkuji za vysvětlení ještě jedna otázka čím mohlo dojít ke zvětšení příčného...

Zvětšení Skeneho žlázy

Dobrý den, potřebovala bych malou radu. Mám devíti měsíčního chlapečka a šest...

Zvětšení sleziny

Dobrý den, před časem mi lékař zjistil částečně zvětšenou slezinu (135mm). Udělal...

Zvětšení slinné žlázy

Dobrý den, před rokem a půl mi otekla pravá slinná žláza tak, že jsem musela...

Zvětšení spodní čelisti

Netiším, jestli jsem to položil pod správný problém, ale jde o zvětšení spodní...

Zvětšení spodní čelisti

Netiším, jestli jsem to položil pod správný problém, ale jde o zvětšení spodní...

Zvětšení srdce

Dobrý den. Pane doktore Cejnare. Chci se zeptat na svého otce.Tento rok...

Zvětšení srdce

Dobrý den paní doktorko, bylo mi zjištěno zvětšené srdce o čtyři centimetry,...

Zvětšení srdeční komory

Dobrý den, chtela bych se zeptat pri zvetseni leve komory. Musi byt nejak kontrolovano?...

Zvětšení stydkého pysku

Dobry vecer rada bych se zeptala.muj partner mi pri pohlavnim styku sal trochu...

Zvětšení stydkého pysku a bolestivé pupínky

Dobrý den, mám dotaz ohledně ženských intimních partií. Jezdím aktivně na...

Zvětšení šourku a bolest varlete.

Dobrý den,již minulí čtvrtek,jsem cítil lehké píchání v pravém varleti-asi cca.5min...

Zvětšení štítné žlázy

Dobrý den,v poslední době mi buší srdce,polévá mě horko,mám pocit nějakého tlaku...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Streptokok oralis v močové trubici


Záškuby v obličeji


Ekzém, opuchliny, svědění

Dobrý den, mohla byste mi prosím porardt, čím by mohl být způsoben můj ekzém?...

Vysoký tep v klidu

Dobrý den, je mi 21 let, BMI 22, netrpím žádnými problémy, jen mám diagnostikované...

Nemůžu se nadechnout

Dobrý den, chtěla bych se zeptat čím to muže byt ze se nemohu nadechnout při...

Zesílená stěna žaludku

Dobrý den, mám 7,5 letého syna, který trpí náhlými kolikami žaludku a to již...

Artroza kyčle

Dobrý den. Doktor mi řekl ze mám artroza kyčle 3. stupně. Viz zpráva. Coxalgie...

Zvýšené hodnoty krevního obrazu a jaterních testů


Vyrážka na penisu


Bolest zad a zvýšená teplota


Vypadnutá plomba a nateklá tvář

Dobrý den. Je to asi měsíc možný i dýl zpátky co mi ze zubu vypadla plomba....

Sex bez varlat

Ještě jednou vás zdravím paní doktorko Leskovská, popřípadě pane doktore Navrátile....

Červená kůže kolem nosu a šupinky


Zlozvyky - posmrkávání, mrkání

Dobrý den, mám 9-ti letou dceru a projevují se u ní zlozvyky. Nejdřív jí po...

Bolest břicha

Dobrý den, prosím Vás o radu. Již jsem zoufalá. Před dvěma měsíci mě začal bolet...

UZLÍKY NA ŠTÍTNÉ ŽLÁZE

DOBRÝ DEN ,PROSÍM PORADTE MY MÁM HYPO..ŠTÍTNÉ ŽLÁZY A NA ENDOKRINOLOGII JDU...

E. coli v pochvě, antibiotika bez efektu, je nutná vulvektomie?

Dobrý den, mé mamince byla zjištěna ze stěru na gynekologii bakterie E-coli...

Černé tečky ve stolici


Resistence na krku, uzlina


Vyšetření HPV virů


Reklama
Zavřít