Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Zvláštní tlak na hrudníku

Jiný problém Simona 17.7.2018

Dobrý den. Již šestý den mě trápí problémy v oblasti krku a hrudníku. Pociťuji tlak na hrudníku, občasné píchnutí a také pálení, které vystřeluje až do krku. Občas mám také zvláštní, těžko popsatelný pocit pod jazykem. Bolí mě na dotek spodní část hrudní kosti, bolest se táhne doleva pod prso a vystřeluje dozadu, vedle levou lopatku. Nezdá se mi, že by byly tyto obtíže spojeny s pohybem. S dýcháním problém nemám. Navštívila jsem svého praktického lékaře který udělal poslech, prohmatal záda a usoudil, že se jedná o blokádu hrudní páteře. To mě však bohužel neuklidnilo a já jela ze strachu, že se jedná o infarkt, na pohotovost. Lékařka zde opět udělala poslech, EKG a změřila tlak, vše v pořádku. Předepsala léky na uvolnění svalů Dimexol s doporučeným dávkováním 1 tableta ráno a 1 večer. Necítila jsem však rozdíl a proto jsem si zvýšila dávkování na 1 tabletu ráno a 2 tablety před spaním. Mám pocit, že po zvýšení dávkování je to trochu lepší, stále však přetrvává pálení v krku a zvláštní pocit pod jazykem, což mě velmi znepokojuje. Jako dítě jsem trpěla na srdeční šelest, před pár lety jsem byla pro jistotu na kardiologii, nebyl však nalezen žádný problém. Nyní mám ale strach, který můj tlak na hrudi ještě umocňuje. Proto bych se ráda poradila s Vámi, jaký další postup navrhujete? Myslíte, že uvedené příznaky mohou být předzvěstí infarktu myokardu? Je možné, že před pár dny bylo EKG ještě v normě, ale dnes už by mohlo být vše jinak? Mám znovu v nejbližší době navštívit svého praktika? Ten mi doporučil návštěvu až za 14 dní, v případě že by potíže neustoupily, mi předepíše rehabilitace. Ještě dodám, že den před vznikem tohoto problému jsem byla na rozsáhlém vyšetření krve, z důvodu jiných zdravotních problémů se srdcem nesouvisejících, výsledky byly v normě. Žádné potíže se srdcem jako zadýchávání nebo tlak na hrudi jsem předtím neměla. Předem Vám děkuji za radu, jsem zoufalá.

Odpovídá lékař:

MUDr. Lada Novotná

Specializace: Praktické lékařství

Dobrý den Simono, děkuji za Váš rozsáhlý dotaz. Mrzí mě Vaše obavy, především proto, že Vaše obtíže stres s nimi spojený je jen zhoršuje. Píšete sice o určité zátěži v dětství, ale nepíšete nic o rodinné anamnéze, ale zkusila bych Váš problém řešit z jiného konce. Zkusil někdo vyloučit gastroesofageální reflux, který jistě Vaše stresy mohou ještě zhoršovat.
Poraďte se se svým lékařem.
EKG se jistě může vyvíjet, ale vzhledem i k Vašemu věku se mi nezdá infarkt moc pravděpodobný.
S pozdravem Dr. Novotná

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, podle všeho se zdá, že jste byla dostatečně vyšetřená a srdeční příhoda se podle výsledků nezdá pravděpodobná. Pokud jste měla normální kardiologické vyšetření před nějakou dobou, pak srdeční šelest v dětství nesouvisí s Vašimi současnými potížemi. Normální tlak, puls a EKG by měly být dostačující k tomu, aby se vyloučily závažné stavy. Kdybyste měla dojem, že Vás to uklidní, či se Váš stav horšil, pak jistě můžete požádat Vašeho praktického lékaře o kontrolní EKG. Osobně se domnívám, že pokud dva lékaři nenašli jinou než svalovou příčinu obtíží a cítíte se nyní po předepsaném léku lépe, pak můžete jít na kontrolu za plánovaných 14 dní, pokud se Váš stav nebude vyvíjet k horšímu.
Cílená rehabilitace by Vám v případě blokády hrudní páteře či žeber jistě mohla prospět.
Pálení v ústech, bolesti za hrudní kostí a další příznaky bývají průvodním jevem gastroesofageálního refluxu, kdy se kyselý obsah žaludku vrací do jícnu a někdy až do úst. Jícen je kyselou tráveninou drážděný a vznikají v něm různé změny jako například zánět. Základem léčby reluxní nemoci jícnu jsou dietní a režimová opatření a podávání léků ze skupiny blokátorů protonové pumpy, které snižují kyselost žaludečního obsahu (Helicid, Lanzul, Controloc a další). Můžete si zkusit koupit v lékárně volně prodejný Helicid či Omeprazol a užívat 20 mg ráno nalačno denně až do návštěvy u Vašeho lékaře, společně posoudíte efekt. Kdyby se stav zlepšil, je možné, že máte reflux a pomůže po nějakou dobu užívat léky.
Kdyby se obtíže pouze zmírnily, pak je jistě na místě zmíněná rehabilitace (nejlépe s vyšetřením rehabilitačním lékařem) a také vyšetření žaludku na gastroenterologii, s posouzením stavu sliznic, s odběrem vzorků tkáně na přítomnost Helicobactera pylori, vhodné by byly i základní odběry k posouzení zánětu, fuknce jater, slinivky atd..
Určitě by stálo za úvahu, pokud trpíváte úzkostí ze zdravotních potíží a závažných nemocí, zvážit psychoterapii ke zvládnutí obav, protože strach a stres dokáží všechny potíže ještě umocnit.
Zatím doporučuji, abyste zkusila vypozorovat, kdy problém začal, zda jste nedělala nějakou namáhavou činnost, něco nezvedala, nezměnila postel, matraci, polštář apod.. Pokud ano, pokuste se to vrátit do původního stavu. Dále také doporučuji ditení a režimová opatření. Nepijte alkohol (už kvůli užívání léku na uvolnění svalů se to nesmí), kávu, bublinkové nápoje. Nejezte příliš kořeněná ani pálivá jídla, vyhněte se tučnému, mastnému, smaženému. Vynechejte pochutiny (brambůrky, křupky a pod.), fast food. Jezte malé porce častěji. Nepracujte v předklonu a nezvedejte těžká břemena. Na noc si hodně podkládejte záda, nebo si ještě lépe podložte celé čelo postele, a nejezte dvě hodiny před ulehnutím.
Přeji Vám brzké zlepšení potíží.
S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Tlak na hrudníku, vynechávání srdce
Dobrý den, posledních 14 dní mám tlak na levé straně...
Bolest klíční kosti a hrudníku
Dobrý den. Trpím artrozou celé páteře, obě kolena a...
Bolest hrudníku
Dobry den je mi 27 let a posledni dobou uz asi tyden...
Búšenie srdca, zvýšený pulz, nepríjemný tlak na hrudníku
Dobrý deň, Asi pred rokom som sa začala liečiť na...
Bolest na hr
Dobrý den, už delší dobu (víc než měsíc) mám tlak uprostřed...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Zvláštní reakce na píchnutí hmyzem

Dobrý den, už delší dobu mě trápí problém, který nevím, jak vyřešit. Minulý...

Zvláštní reakce na vitamin D

Dotaz pokládám za manželku v ID a týká se dlouhodobými testy objevené zatím...

Zvláštní skvrna na noze

Dobrý den, mému příteli (30 let) se na noze objevil tento tmavý flíček. Nikdy...

Zvláštní spánek

Dobrý den, občas se mi stává že k večeru usnu a ani o tom nevim. I při koukání...

Zvláštní stavy

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co asi tak může být s mou sestrou. Je jí...

Zvláštní stavy

Dobrý den! Mám takový dotaz zda nevíte co by to mohlo byt už 14 dní mě bolí...

Zvláštní stavy

Dobrý den paní doktorko,dovolte abych se na Vás obrátila se s vým dotazem,doprovázeným...

Zvláštní tečky

DObrý den, nedávno se mi začali občas objěvovat před očima takové snad i "zářící"...

Zvláštní tečky(pardon jen sem něco zapomněl dodat)

DObrý den, jen sem chtěl dodat že ty tečky nijak neplavou prostě tam jsou a...

Zvláštní tekutina

Již rok a půl mám stálého přítele, se kterým mám pravidelný pohlavní styk. Vždy...

Zvláštní tlak za očima

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, mám takový problém dělá mi to hlavně v práci,...

Zvláštní událost

Dnes o dějepise se mi stala hrozně zvláštní věc. Poslední dobou je toho na mě...

Zvláštní útvar na penisu

Dobrý den, asi před 4 dny jsem si všiml na penisu zvláštního útvaru. Nebolí,...

Zvláštní útvar na tamponu

Dobrý den, už 3 roky beru hormonální antikoncepci (byla mi doporučena na zlepšení...

Zvláštní útvar v šourku

Dobrý den pane doktore/paní doktorko. Už dlouho mě trápí jeden problém. Nevím...

Zvláštní útvar v ústech

Dobrý den, jsem 14 dní po trhání levé spodní osmičky, bez jakýhkoli komplikací....

Zvláštní útvary ve stolici

Dobry den. Dnes jsem si ve stolici nasla zvlastni utvary. Jde pouze o neztravene...

Zvláštní vyrážka

dobrý den, mojí 18 měsíční sestřičce se zhruba před čtrnácti dny začala po...

Zvláštní vyrážka

Děkuji za rychlou odpověď, o tomto onemocnění (impetigo - bakteriální . streptokoková...

Zvláštní vyrážka

dobrý den, mám prosbu, objevila se mi vyrážka, která mě zlobila cca před 10...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Rakovina tlusteho střeva

Chci se zeptat uz 3 mesice mam zažívací problémy zácpa,nadýmání,úzká stolice,a...

Pravá noha

Dobry den, mam problem. Mam spatnou pravou nohu. Kdyz mam na prave noze botu,...

Dermatologické problémy

Dobrý deň, pred časom som si všimla že po tele sa mi robia drobné hnedé/červené...

Obrna nervu

Dobrý den, v listopadu 2017 jsem prodělal středně těžkou parézu lícního nervu....

Užívání antikoncepce a otěhotnění


Zvýšená chuť na sex


Střídavá necitlivost na zevní straně stehna v levé a pravé noze

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, čím může být způsobené střídavá necitlivost...

Výrůstky na jazyku

Dobrý den. Obracím se na Vás s prosbou o radu. Při kontrole zubů jsem narazil...

Vhodná antikoncepce

Dobrý den, bude mi 16 let a se svým "stálým partnerem" míváme poměrně...

Brnění končetin, bolesti hlavy, výpadky paměti

Dobrý den, prosím o radu, již nějaký čas, nevím přesně, jak dlouho, přibližně...

Popálenina nohy

Dobrý den ráda bych se zeptala před měsícem jsem si vylily na nohu horký olej,už...

Pálení chodidel


Menopauza

Dobrý den, jsem v menopauze ale porad menstruuji Dostavam to po mesici a nebo...

Zlomená kostrč, těhotenství a porod

Dobry den,pred asi 15 lety jsem si zlomila kostrc. Jelikoz pan doktor myslel...

Bolest zad nejasného původu

Dobry den, jiz jsem vam psal par tydnu zpatky, od te doby jsem vsak navstivil...

Nehormonální antikoncepce

Dobrý den, již druhým rokem užívám hormonální antikoncepci, ale přemýšlím o...

Puchýře a pálení při močení

Dobrý den, byla jsem před pár dny v bazénu a poté mě začaly svědit malé i velké...

Brnění prstů a porucha ciltivosti


Vedlejší účinky Doxyhexal


Zmizí sami papillae coronae glandis?

Dobrý den Papillae coronae glandis zmizí samo od sebe? Děkuji za odpověď.

Reklama
Zavřít