Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Zvýšená hladina protilátek proti štítné žláze

Endokrinologie Ludmila 30.4.2021

Dobrý večer,

ráda bych se zeptala na 3 věci, které mě trápí:

1. Nedávno jsem byla na vyšetření na alergologii, kde mi paní doktorka našla vyšší hodnoty protilátek proti štítné žláze a doporučila nechat si ji vyšetřit. Přikládám lékařskou zprávu spolu s výsledky rozboru krve a budu moc vděčná za info, co s tím dál a kde se případně nechat vyšetřit.
2. V blízké době mě jako lektorku čeká očkování proti Covidu vakcínou Astra Zeneca. Na informačním letáku je doporučeno probrat to s lékařem v případě, že trpím na modřiny nebo mám poruchu srážlivosti krve. O poruše nevím, ale na modřiny trpím velmi stačí malinko větší tlak a jsem jich plná. Nechci být hysterická, ale vzhledem k několika úmrtím spojeným s touto vakcínou právě na následky krevních sraženin bych se ráda zeptala, zda je pro mě vakcína bezpečná (nebo by třeba byla vhodnější jiná vakcína, např. mRNA vakcíny Pfizer nebo Moderna), či zda se případně dá udělat nějaké důkladnější vyšetření na sráživost krve (vím, že se srážlivost běžně testuje, ale nevím, zda je to dostačující). Maminka navíc prodělala několik mrtviček a od té doby bere léky na ředění krve a já si nejsem jistá, zda jsem třeba nezdědila nějakou poruchu od ní.
3. Moje babička zemřela na rakovinu slinivky břišní. Mně je 39 let, snažím se jíst zdravě a sportuji, nicméně bych nerada něco zanedbala a tudíž bych se ráda zeptala, zda je nějaká možnost monitorování slinivky, aby se předešlo případným komplikacím.

Předem Vám děkuji za Vaši pozornost a čas a těším se na slyšenou od Vás.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jitka Lang


Dobrý den, paní Ludmilo! Děkujeme za Váš dotaz do poradny. Pokusím se Vám odpovědět na Vaše dotazy.
ad 1) Vzhledem k vyšším hodnotám tzv. autoprotilátek proti štítné žlázy má Vaše alergoložka podezření na autoimunitní onemocnění štítné žlázy. Doporučuji Vám kontaktovat Vašeho praktického lékaře a domluvit si do týdne návštěvu. Lékař Vám provede jednak odběry krve k zjištění hladin hormonů štítné žlázy, aby se zjistilo, zda třeba již netrpíte sníženou nebo zvýšenou funkcí štítné žlázy a také Vás odešle na ultrazvuk štítné žlázy. Pokud by se opravdu potvrdilo onemocnění štítné žlázy, budete nejspíše dále směřována k endokrinologovi, který Vaši další léčbu povede.
ad 2) Očkování proti COVID-19 tzv. vektorovými vakcínami (Astra-Zeneca a Johnson&Johnson) opravdu zaznamenalo ojedinělé případy vzácných krevních sraženin. Výhody těchto vakcín však výrazně převažují před riziky. Každopádně pokud máte obavy, můžete se zkusit registrovat do většího očkovacího centra, kde častěji pracují s vakcínami od společností Pfizer nebo Moderna. Co se týká testování na onemocnění krevní srážlivosti, tak toto je problematické, neboť zatím neznáme přesnou příčinu vzniku krevních sraženin v důsledku zmiňovaných vakcín a také nebyly přesně odhaleny onemocnění srážlivosti, které by stav mohly způsobovat. Pokud byste měla zájem se na nemoci srážlivosti otestovat, lze požádat praktického lékaře, aby vystavil žádanku (určitě se zmiňte o častých modřinách a onemocnění Vaší matky), nebo se můžete zeptat v hematologické ambulanci v místě Vašeho bydliště, je teoreticky možné se nechat vyšetřit i jako samoplátce.
ad 3) Bohužel monitorování slinivky břišní jako prevence nádorového onemocnění je velmi složité. Slinivka je orgánem uloženým velmi hluboko v břiše, u hubenějších jedinců ji lze vidět ultrazvukem, ale jen velmi omezeně, většinou je zapotřebí až CT břicha, které je jednak náročné finančně, ale i vlivem vysoké zátěže zářením. Zatím neexistují ani krevní hodnoty, kterými bychom mohli onemocnění s velkou jistotou odhalit. Určitě pokračujte ve zdravém životním stylu, omezte alkohol, tučné a smažené potraviny, nekuřte a pravidelně se hýbejte. Nejlepším postupem je v případě rakoviny slinivky prevence.
Ozve se Vám ještě naše sestřička, která s Vámi probere možnosti objednání přímo u endokrinologa a hematologa v místě bydliště.
Přeji hezký den!

Související dotazy

Zvýšená hladina protilátek proti štítné žláze
Dobrý den, přítelkyni vyšlo v krvi 112 anti TG (norma...
Vysoká hladina protilátek proti štítný žlaze
Dobrý den chtěla jsem se zeptat co to znamená když...
Onemocnění štítné žlázy
Dobrý den, chtěl bych se optat, zda je výrobek Gynex...
Nádro štítné žlázy a přibírání na váze
dobrý den, měla jsem zhoubný nádor na štítné žláze,...
Protilátky proti štítné žláze - zvýšení imunity
Dobrý den, prosím o radu, mám protilátky proti své...
Vysvětlení nálezu na štítné žláze
Dobrý den úhlová struma, zvětšený zejména LL nelze...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Zvýšená hladina monocytů

Při předoperačním vyšetření - konkr. laboratorní vyšetření krve mi bylo zjištěno...

Zvýšená hladina prolaktinu

Dobrý den, ráda bych se zeptala na výsledek hormonu Prolaktin. Hormonální profil...

Zvýšená hladina prolaktinu

Dobrý den, rok po skončení kojení po 2.porodu, kdy jsem kojila 8 měsíců, mi...

Zvýšená hladina prolaktinu

Dobry den.Uz nekolik let mam zvysenou hladinu prolaktinu,ale gynekolozka to...

Zvýšená hladina prolaktinu

Dobry večer.chtěla bych se zeptat mam šanci aby mi snizily praskama zvýšeny...

Zvýšená hladina prolaktinu

dobrý den chci se zeptat byla jsem odeslána k paní doktorce na endokrinologii...

Zvýšená hladina prolaktinu a varikokela

Dobrý den paní doktorko, Mám syna (20let),kterému byla diagnostikována varikokela...

Zvýšená hladina prolaktinu v krvi

Dobrý den,mám velkou prosbu.Urolog mi nechal dělat krevní testy ,vše celkem...

Zvýšená hladina prolaktinu, bolestivá prsní žláza

Dobrý den, jsem muž 45 let, sportovec, život klidový, bez větších stresových...

Zvýšená hladina protilátek proti štítné žláze

Dobrý den, přítelkyni vyšlo v krvi 112 anti TG (norma 0-60), bere 1/2 léku...

Zvýšená hladina PSA

Dobrý den, mojemu tatínkovi (55 let, 78kg,léčen s vysokým tlakem) byla zjištěna...

Zvýšená hladina PSA

Dobrý den, byla mi zjištěna zvýšená hladina PSA a lékař mě objednal na biopsii....

Zvýšená hladina PSA

K předchozímu dotazu. PSA 3,07 poměr f/t 14,9%. Odběr byl proveden po vyšetření...

Zvýšená hladina PSA po radikální prostatektomii

Dobrý den, v roce 2016 jsem podstoupil radikální prostatektomii. Po třech a...

Zvýšená hladina TAG

Dobry den prosim vas bola som na preventivke a vsetko ok krvny obraz ale mala...

Zvýšená hladina testosteronu

Dobrý den, vzhledem k mému nepravidelnému MS cyklu mi byl dělám sreening hormonů...

Zvýšená hladina THS

Dobrý den, při preventivní prohlídce mi byla naměřena zvýšená hodnota THS 8,3....

Zvýšená hladina trombocytů

Je mi 31 let a od 18-ti let jsem dárce krve a plazmy (cca 3x ročně daruji krev)....

Zvýšená hladina TSH

Dobrý den, mám dotaz ohledně štítné žlázy. Měla jsem dvakrát dělanou laboratoř,...

Zvyšena hladina TSH

Dobry den, mam venku celou štitnou žlazu. Uživam Letrox 150 6x v tydnu, Rocaltrol...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zlomenina kosti člunkové a ortéza


Strupy ve vlasech

Dobrý den Mám dotaz už dlouhou dobu cca rok trpím strupy ve vlasech které...

Rotátorová manžeta

Dobrý den, je možné spontánní napravení např. fyz.léčbou nebo tejpováním napravit...

Pupínky v oblasti penisu a varlat


Hypertenze, kolísání tlaku při úzkosti

Dobrý den, chtěl bych se s Vámi poradit. Před rokem mi byla obvodní lékařkou...

Zvýšené leukocyty, dcera 6,5 roku

Dobrý den byli jsme s naší dcerou které je 6,5 měsíce na odběrech krve a má...

Bolest a tlak pod pravým žebrem

Již několik měsíců mne trápí bolest a tlak pod pravým žebrem, hlavně když sedím...

Zubní kanálky - problém

Dobrý den. Ve středu 25.2. jsem musela akutně vyhledat zubní pohotovost,tam...

Menší citlivost v části chodidla

Dobrý den, chtěl bych se zeptat co způsobilo a jak lze léčit můj problém. na...

Zlomenina bederního obratle

dobrý den, před dvěma měsíci jsem si pádem způsobila zlomeninu prvního bederního...

Bolesti nohou

Dobrý den,chtěla jem se zeptat už nějakou dobu mě bolí nohy,začlo to jakoby...

Hypertenze a echo

Dobrý den Prosím Vás, projevilo by se na echu srdce potíže s hypertenzi?a je...

Depo Provera nástup menstruace

Dobrý den chtěla bych se prosím zeptat.V lednu jsem měla mít další antikoncepční...

Co může udělat úder pěstí do nosu a zubů

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na možná poranění hlavy při kontaktním sportu....

Již týden mne trápí jisté pupínky či vřídky na těle penisu.

Dobrý den přeji. Již týden mne trápí jisté pupínky či vřídky na těle penisu....

Zvětšené uzliny

Dobrý den, v červenci 2016 jsem prodělala infekční mononukleozu, týden hospitalizace...

Tachykardie a tlaky na hrudi

Dobrý den, potřebovala bych poradit. Léčila jsem se s poruchou snížené štítné...

Bolest lýtka

Dobrý den, již asi 3 týdny mi pobolívá pravé lýtko, při zvýšené námaze je to...

Bolest břicha


St po zlomenině obratle L2

dobry den,děkuji za odpověd k mému dotazu,ohledně stp po zlomenině obratle L2...

Reklama