Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Zvýšená leukocytoza s lymfotytozou

Zdenka 12.8.2015

Vážená paní doktorko,

manžel 37 let byl před 14 dny propuštěn z nemocnice po masivní oboustranné plicní embolii. Týden před hospitalizací se lékaři domnívali, že má zápal plic. Nebylo nám vyvráceno, že by prodělal současně plicní embolii se zápalem plic. V nemocnici bral Kalcid + Augmentin + fraxiparin. Před 14 dny mu byla odebrána krev na rozbor a byla zjištěna zvýšena lekocytoza s lymfotytozou. Byl odeslán na hematologii, kam má jít 24.8.. Lékař manžela vyděsil, že by se mohlo jednat o leukémii. Je tomu opravdu tak? Poslední výsledky ze dne 3.8. Krevní obraz B-Le:15,6 B-Ery:5,82 B-Hb:157 B-HTK:0,475 B-Obj ery:82 B-Hb ery: 27 B-Hb konc:331 B-Erytr. křivnka:14,4 B- Trombo 960.
Strašně se oba bojíme, že by mohlo jít o nějakou vážnou nemoc. Moc děkuji

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Kaššovicová


Dobrý den,

leukocytoza může být u kuřáků, při zápalu plic, stresem, po akutním krvácení.... Lymfocytoza bývá při virovém zánětu. Nenapsala jste ve výčtu rozpočet bílých krvinek (diferenciální rozpočet), abych mohla posoudit výši lymfocytozy. Pravděpodobně se o akutní leukémii nejedná.

Leukocytoza 15tis (bílé krvinky zmnožené na 15tis) by mě tolik nezneklidňovala. Ale spíše bych se věnovala těm vysokým destičkám (trombocyty), kdy norma je do 400tis (váš manžel má 960tis). Může to být reaktivní při zápalu plic nebo po krvácení nebo při onemocnění sleziny.

Z vážnějších nemocí by se mohlo jednat o myeloproliferativní onemocnění (např. esenciální trombocytémie) - poruchu krvetvorby, kdy se vytváří hodně krevních destiček, ale dá se to velmi dobře léčit.
A mohla by to být příčina plicní embolie.

Ale spíše si myslím, že se krevní obraz zkontroluje (stačí toho 24.8.) a bude to výrazně lepší. :-) že za všechno může stres z nemoci a z hospitalizace a zápal plic, který často doprovází plicní embolii.

Kdyby přetrvávaly takto vysoké destičky, tak bude Vašeho manžela čekat sono břicha (ultrazvuk), vyšetření moči, nějaké podrobné odběry krve na infekce, ORL vyš., zubní...atd a bude se nejdříve pátrat po zdroji infekce, když se nic nenajde a budou ty destičky stále vysoké, tak předpokládám, že se hematolog rozhodne provést odběr kostní dřeně trepanobiopsie. Což je krátký zákrok v místním umrtvení (někdy i přiuspání) z lopaty kosti kyčelní.

Přeji, aby Vašemu manželovi to hematologické vyšetření dopadlo dobře.

Poradna uLékaře.cz

Online poradna a objednání k lékaři

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 99 Kč

Zjistit, jak funguje poradna

Související dotazy

Leukocytoza
Dobrý den, chtéla bych se zeptat, mám zjišténou leukocytózu,...
Mírná trombocytóza a leukocytóza
Dobrý den, rád bych se zeptal na informace ke zvýšeným...
Těhotenství a Rh faktor
Dobrý den, v červnu minulého roku jsem prodělala revizy...
Borelióza
Hezký večer, prosím o radu, nikdy jsem se s boreliózou...
Pooperační komplikace
Dobrý večer, prosím o radu. Před týdnem mé 70.leté...
Psoriatická artritida a zvýšená teplota
Dobrý den.Chtěla jsem se zeptat,jestli u Psoriaticke...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Zvýšena hodnota tum.mark. S_CA 72-4

Dobrý den,mám zvýšenou hladinu S_CA 72-4 na 10,4 před půlrokem jsem měl 8,3.Prošel...

Zvýšená hodnoty lipázy při vyšetření slinivky břišní


Zvýšená hotnota parathormonu a snížená hodnota vit. D

Dobrý den, dnes mi vyšlo vysoké PTH. Dočetla jsem, že to vůbec není dobré. A...

Zvýšená chuť na sex


Zvýšená krvácivost?

Dobrý den, paní doktorko, nevím, jestli píšu do správné sekce, ale už si doopravdy...

Zvýšená kyselina močová


Zvýšená kyselina močová

diagnostikovaná DNA, prosím o podrobnosti kolem diety

Zvýšená kyselina močová

Dobrý den, jelikož má moje lékařka dovolenou a musím čekat, než mi vysvětlí...

Zvýšená kyselina močová v krvi


Zvýšená kyselina močová v krvi

Dobrý den, před půl rokem mi byla naměřena hodnota cholesterolu v krvi 6,7...

Zvýšená nebo snížená funkce štítné žlázy + těhotenství

Dobrý den, mám asi trochu delší dotaz - v pubertě jsem byla léčena a brala Euthyrox...

Zvýšená nemocnost

Dobrý den, rada bych se zeptala, jak řešit oslabenou imunitu v době menzesu....

Zvýšená nervosvalová dráždivost

Dobrý den. Chtěla bych vás poprosit o odborný názor. Vždy jsem se cítila...

Zvýšená nesnášenlivost bílkoviny krav.mléka a celiakie

Dobrý den, před 2 lety mi byla zjištěna celiakie, mám jí prý od narození. Ale...

Zvýšená potivost

Dobrý den.Synovi je 6 let, má sníženou imunitu (je veden na imunologii). Chtěla...

Zvýšená potřeba spánku

Dobrý deň, prosím Vás, može byť veľká potreba spánku príznakom nejakej choroby?...

Zvýšená produkce přídatných žlázek

Dobrý den, již několikrát sem se ptal, ale nikdo mi neodpověděl, jen, že si...

Zvýšená produkce slin

Dobrý den, minulý rok jsem prodělal angínu trvající cca měsíc se 3 menšími přestávami...

Zvýšená přítomnost kyseliny močové v krvi

hezký den přeji paní doktorko, včera mi bylo sděleno, že mám vyšší hodnoty kyseliny...

Zvýšená sedimentace

Dobrý den, paní doktorko, prosím, v příloze zasílám údaje o KO. Mohla byste...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolesti penisu

Dobrý den , bolí mě na intimních místech ( penisu ) hned pod špičkou . Jak se...

Noční bušení srdce a pocení

Dobrý den, celý den se mi vcelku nic neděje ale večer když lehnu do postele,...

IVF

Dobrý den, prosím Vás, chci se zeptat.Mám za sebou 2*IVF a 3*KET, nic nevyšlo,...

Stav po prodělaném zánětu středního ucha, ucho je stále zalehlé

Dobrý den, před měsícem jsem prodělal zánět pravého středního ucha. Ucho pícháno...

Bulka uprostřed chodidla

Dobrý den, už více než rok mám na na pravé straně uprostřed chodildla bulku,...

Vrásčitý žalud a menší skvrnky

Dobrý den, je mi 15 let a žalud mám už dlouho vrásčitý, není ani suchý, myslel...

Bolesti nohou a rukou v noci

Dobrý den, během posledních několika měsíců (od června) se mi často v noci stává,...

Zánět močáku

Dobrý den, Už 5 den mě trápí zánét močáku, při močení mě to pálilo a trvalo...

Bolest v pravém podžebří


Mravenčení


Sexuální chování

Dobrý den, chtěla bych se zeptat můj přítel měl včera večer problém při masturbaci...

Otok šourku

Dobrý den, mám problém se šourkem, časem oteče, nabobtná, nebolestivě a pak...

Aspergerův syndrom, ADHD a genetika

Dobrý den, je mi 35 let, mám tři děti. Nejstarší 12 let, chlapec, problémový,...

Bolest hlavy

Dobry den. Jiz pres jeden mesic trpim bolesti hlavy v zatylku, jsem slaby, mam...

Zánět močáku postup

Dobrý den, byla jsem u praktického lékaře s podezřením na zánět močáku, sestřička...

Jsem stále panna i po styku?

Dobrý den, Před několika týdny jsem začala (poprvé) sexuálně žít s mým přítelem....

Divertikulóza tlustého střeva

Můj tatínek trpí divertikulózou. Nemůže chodit samovolně na WC, chodí pouze...

Bolest v krku


Streptokok B přenos


Bolest dolních končetin


Zavřít reklamu