Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Zvýšená sedimentace u maminky, mám RS- mám si nechat udělat test na potravinovou intoleranci?

Trávení Petr 27.11.2018

Dobrý den, měl bych 2 dotazy. Jeden se týká mé matky věk 55 let, trošku obézní. Stěžuje si na občasnou únavu, někdy větší pocení než je na danou situaci adekvátní. Má dlouhodobě zvýšenou sedimentaci kolem 50-56 už min rok (3x odběr v průběhu roku a pokaždé zvýšena) CRP, ELFO, Prokalcitonin vše v pořádku až na tu sedimentaci. Z čeho jiného by mohla být tato dlouhodobě zvýšená sedimentace ? může to být třeba z nějaké potravinové intolerance nebo něčeho jiného ?
A druhý dotaz se týká mě. Pokud mám autoimunitní onemocnění (RS) vyplatí se udělat test na potravinovou intoleranci ? trpím hlavně dlouhodobou únavou, bolesti končetin a EDSS 3. Myslím spojitost intolerance potravin vs imunitní systém a aktivace imunitní systému - více škod na myelinu. Tím, že kdybch zjistil tím testem na které potraviny je iminutní systém intolerantní a tyto vynechal, že by se mohlo aspoň tu únavu snížit. Dávalo by to smysl ? děkuji

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Barchánková


Dobrý den, začnu sedimentací. U Vaší maminky je horní hranice sedimentace do 32 mm. Mezi příčiny zvýšené sedimentace patří záněty, revmatologická onemocnění, hematologická onemocnění, nádorová onemocnění, hypercholesterolémie, anémie (nedostatek červených krvinek)... Příčin je více. Při dlouhodobě zvýšené sedimentaci se doporučuje vyšetřit laboratorně krevní obraz, moč, ELFO bílkovin, funkce ledvin, jaterní testy, glykémie, revmatoidní faktor, cholesterol (popř. další dle uvážení vyšetřujícího lékaře). Dále lze provést ultrazvukové vyšetření břicha. Hledají se ložiska případné skryté infekce- tj. doporučuje se vyšetření u zubního lékaře, ORL, gynekologie, urologie. Také se pátrá po případném nádorovém onemocnění (gynekologické vyšetření, mamograf, ultrazvuk břicha, test na okultní krvácení ve stolici...). Je potřeba vyloučit revmatologické onemocnění, autoimunitní choroby. Nejlépe by situaci vyhodnotil praktický lékař, který má k dispozici všechny výsledky provedených vyšetření.
Co se týče vhodnosti testů na potraviny, předám Váš dotaz dále specialistovi, aby Vám napsal, jak postupovat a zda by vyšetření mělo smysl. Vyčkejte, prosím, jeho odpovědi. S pozdravem BB.

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, pane Petře, ohledně dotazu na zdraví Vaší matky souhlasím s paní doktorkou. Je třeba, aby navštívila svého praktického lékaře, který zná její zdravotní stav, výsledky a další. Bylo by potřeba, aby byla vyšetřená podrobněji k vyloučení dlouhodobých zánětů a ložisek v těle a k vyloučení nádorů, k čemuž slouží laboratorní testy, zobrazovací vyšetření jako rentgen plic, ultrazvuk břicha apod., dále vyšetření u odborníků jako gynekolog, gastroenterolog, v případě, že by vaše matka chtěla podstoupi kolonoskopii v rámci screeningu nádorových onemocnění. Ohledně diety a potravinových alergií a nesnášenlivostí u Vás - určitě to považuji za dobrý nápad. Doporučuji vyloučit celiakii (u RS bývá častější), zjistit, zda nemáte alergie či potravinové nesnášenlivosti obecně. To, co jíte a také to, co denně používáte (mycí prostředky, kosmetika, parfémy apod.) by mělo být co nejpřírodnější a nejšetřnější, aby se co nejvíce omezila zátež pro tělo a riziko aktivace zánětů, také dráždění nervového systému. Vhodné je tedy doplnit alergologické a imunologické vyšetření, a pokud tomu důvěřujete, doporučuji k měření také elektroakupunkturu dle Volla a akupunkturu k léčbě obecně. Únava, kterou pociťujete, může být ale také daná samoltným onemocněním, takže bohužel není zaručené, že se Váš stav významně po úpravě stravy upraví. Nicméně zdravá, vyvážená strava, energeticky dostačující, pestrá, bohatá na vlákninu a vitaminy je pro Vás ideální. Obecně se doporučuje vynechat či omezit rafinované cukry a sladkosti obecně, protože jsou prozánětlivé. Dále je vhodné snížit příjem živočišných tuků, smažených a mastných poravin, nevhodný je také palmový a kososový olej. Jídlo by mělo obsahovat minimum umělých dochucovadel, konzervantů a barviv. Doporučuje se nepít ani nejíst potraviny s umělými sladidly, kávou, vynechat kofein, kolové nápoje, alkohol. Další by se mělo řídit podle toho, nač se přijde testy. Přeji Vám oběma co nejlepší zdraví. S pozdarvem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Zvýšená sedimentace
Dobrý den , před měsícem jsem měla vyšší sedimentaci...
Zvýšená sedimentace
Dobrý den začalo to bolestí v krku ale angína to nebyla.Dostal...
RS a potravinová intolerance
Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda mi může pomoci...
Zvýšená sedimentace červených krvinek
Dobrý den, chci se zeptat, mám hodnoty sedimentace...
Testy
Dobrý den, chtěl bych se zeptat zdali je v ČR možné...
Nechal jsem si udělat test na HPV viry
Dobrý den, nechal jsem si udělat test na hpv viry...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Zvýšená sedimentace

Dobrý den, mám dotaz ohledně zvýšené sedimentace. Hodnoty jsou již 2 roky stále...

Zvýšená sedimentace

dobrý den,můj 4-letý syn má už 14 dní zvýšenou sedimentaci 80/120,bez jiných...

Zvýšená sedimentace

dobrý den,můj 4-letý syn má už 14 dní zvýšenou sedimentaci 80/120,bez jiných...

Zvýšená sedimentace

Dobrý den. již 15 let mám zvýšenou sedimentaci pohybuje se mi od 50 do 70 a...

Zvýšená sedimentace - prosím poraďte

Dobrý den, nedávno jsem prodělal dvě angíny za sebou a bral jsem dvoje antibiotika,...

Zvýšená sedimentace a crp

Dobrý den. už 3roky mám zvýšenou sedimentaci v průměru 40/70 a crp 25. Jsem...

Zvýšená sedimentace a Crp

Dobrý den, paní doktorko, prosím o radu. Od března se necítím úplně dobře, nabrána...

Zvýšená sedimentace a trombocyty

Dobrý den, preventivně jsem si nechala udělat podrobnější krevní rozbor a ráda...

Zvýšená sedimentace červených krvinek

Dobrý den, chci se zeptat, mám hodnoty sedimentace 66. O co může jít.Děkuji

Zvýšená sedimentace krve

Dobrý den přítelkyně trpěla dva měsíce nazpět bolestmi v krku a praktická lékařka...

Zvýšená sedimentace, únava po antibiotikách

Dobrý den, již jsem se před týdnem ptala, ale dotaz se asi neodeslal, přestože...

Zvýšená sedimentaciae

ahoj moja frajerka ma zvišenu sedimentaciu jej operovali znamienko pri konečniku...

Zvýšená sekrece, rozhozené hormony

Dobrý den, Chtěla bych se zaprvé zeptat, zdali je normální, že zhruba v polovině...

Zvýšená senzibilita po porodu

Dobrý den, píšu za mou manželku, která se mi svěřila že přibližně od porodu,...

Zvýšená sliznice dělohy

Dobrý den. Byla jsem u gynekologa vyndal mi po 5 letech mirenu a provedl cytologické...

Zvýšená spavost

Dobrý den rád bych se Vás zeptal co může způsobovat tyto příznaky, nejsem schopný...

Zvýšená spavost

Dobrý den, je mi 19let a zhruba před měsícem jsem navštívila psychiatra, neboť...

Zvýšená srážlivost krve

může být vysoká srážlivost krve způsobená brani protejnů,lecitinu a jíných podpůrných...

Zvýšená srážlivost menstruační krve

Dobrý den, v srpnu jsem vysadila hormonální antikoncepci z důvodu bolesti dolních...

Zvýšená štítná žláza

Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat,můj přítel byl na odběru krve,kde mu...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Dárcovství krve a antidepresiva

Dobry den, chtela bych se zeptat, jestli mohu darovat krev az mi bude 18 (zatim...

Panické ataky

Dobry den, od 18 let se u me projevuje panicka uzkost. Postupne se ataky zintenzovaly...

Pálení při močení


Bolest v podbřišku po masturbaci

Zaslechla jsem dva kluky jak se baví na náš účet.Začínající holky jsou hrozný...

Máme chtít PET/CT znova a důrazně?

Děkuji Vám za odpověď - č. dotazu 310702 A podle těchto nálezů je pacient v...

Šum v uších po viroze

Prodělala jsem chřipku (rýma, bolesti kloubů, horečky). Doktorka mi předepsala...

Nepravidelná menstruace po vysazení HA

Dobrý den. Před 8 měsíci jsem vysadila antikoncepci. 4 měsíce menstruace nikde,...

Bílé pupínky na penisu

Dobrý den, v poslední době se mi objevili na penisu bílé pupínky nevím čím...

Bolest vchodu do vagíny

Dobrý den, Už delší dobu mám bolest po pravé (pouze po pravé) straně vchodu...

Výrůstky na penisu

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na malé výrůstky, co mám kolem žaludu na penise...

CC syndrom

Dobrý den, již 2 týdny mě trápí motání hlavy (jako při opilosti). Občas se...

Odřenina žaludu

Dobrý den, už asi 3 dny mě trápí tyto červené trhlinky nebo jak to mám specifikovat...

Zánět šlach v předloktí

Trpím opakovaně zánětem šlach v předloktí.Zároveň mám zúžený karpální kanálek.Může...

Prt pod ct

Dobry den jiz dva mesice me trapi bolest na zadni strane leveho stehna. Pred...

Růst penisu

Dobrý den, mám problém, je mi 15 let už půl roku a mám menší penis, mám pouze...

Bělavý až průhledný "výtok" z penisu

Dobrý den, předem se omlouvám, zda se budu ptát na něco, co se zde již řešilo....

Očkování proti tetanu

Dobrý den, včera jsem přijel k obvodnímu lekaři na kole! Ze zprávy z roku 14...

Motání hlavy

Dobrý den, poprvé se mi stalo, že při rychlé chůzi do kopce s holemi pro NW...

Hymen

Chtěla bych se zeptat, myslím si, že jsem si sama protrhla panenskou blánu,...

Bolesti zad

Vyhřezlá ploténka. Dobrý den, pane doktore. Prosím o radu. Mám pravděpodobně...