Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Zvýšené jaterní testy

Trávení Renata 20.1.2021

Velmi Vám, paní Prchlíková, děkuji za obsáhlou odpověď. Ráda bych Vám ještě poslala lékařské zprávy včetně krevního rozboru, z čehož, jak píšete, se dá vyčíst více. Také přikládám složení individuální směsi čínských bylin. Narazila jsem na informaci, že nedostatek bílkovin se projevuje ztučněním jater. Myslíte si že by to mohlo být vlivem podvýživy? Krevní obraz mám v pořádku, vlasy velmi husté. Neprojevilo by se to nejdříve právě třeba padáním vlasů? Snažím se stravovat kvalitně, kombinuji potraviny, abych získala všechny esenciální aminokyseliny. Děkuji za Vás čas, budu ráda za jakékoli rady a poznatky. S pozdravem Renata

1. doplňující informace 20.1.2021:
Dobrý den, odpověď paní Vogelové mi velmi pomohla. Uvedla, že by problém mohla způsobovat bylina v čínské směsi, což se zdá být dost možné. Moc děkuji. Ráda bych však ještě výsledky krve a snímky konzultovala s paní Prchlíkovou.
Děkuji.

Odpovídá lékař:

MUDr. Alžběta Vogelová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: MediClinic, a.s.

Dobrý den.
Zhoršení pleti pravděpodobně souvisí se zvýšenou hladinou DHEAS. Tento hormon je produkován nadledvinami, je tedy třeba vyloučit chorobu nadledvin.
Krevní odběry nenaznačují, že byste trpěla podvýživou.
S infekční mononukleózou zvýšené jaterní testy nesouvisí, protilátky jsou pravděpodobně pouze dokladem toho, že jste se s infekcí EBV a CMV setkala (IgM je v obou případech negativní).
Stran zvýšených jaterních testů bych byla s čínskou medicínou opatrná a raději bych přípravek vysadila - složení zcela postrádá množství použitých bylin. Právě rdesno mnohokvěté, které je ve složení uvedeno, může působit na játra TOXICKY - zejména ve vyšších dávkách. Pokud máte pocit, že spánek bez pomoci bylin neupravíte, sáhněte raději po meduňkovém čaji. Samozřejmostí je také dodržovat pravidla spánkové hygieny - pravidelný pohyb, v posteli netrávit čas kromě spánku či sexuálních aktivit, večer se nezabývat zneklidňujícími činnostmi či myšlenkami, odpoledne nepijte kávu, nespěte během dne, uléhejte a vstávejte pravidelně ve stejnou dobu (i o víkendu). Místnost, v níž spíte, by měla být zatemněná, tichá, vyvětraná, spíše chladnější (18-20st.C).
Doporučuji užívat přípravky přispívající k normální funkci jater (Essenciale, Lipovitan apod.), zaměřit se na vyšetření příčiny zvýšeného DHEAS a kontrolu jaterních testů provést s odstupem cca měsíce po vysazení přípravku čínské medicíny. Pokud by zvýšené hodnoty přetrvávaly, konzultujte gastroenterologa/hepatologa.
S pozdravem,
MUDr.Vogelová

Odpovídá lékař:

MUDr. Mgr. Anna Prchlíková


Vážená paní Renato, jaterní testy máte spíše hraniční, nejedná se o zásadní zvýšení. To jediné, co bych bývala ještě doplnila, máte už vyloučené, a to jsou infekční žloutenky. Hraniční hodnoty AST a ALT obecně značí buď zmíněné infekce nebo toxické poškození jater. Také bych z toho, stejně jako kolegyně, podezřívala preparát čínské medicíny. Jak už jsem psala, složení je u přírodních preparátů vždy obtížné - byliny mohou obsahovat i neidentifikované látky, ale i ty známé a léčivé mohou obsahovat v různém množství podle toho, kde rostly, za jakých podmínek atd. Jak psala kolegyně, lze označit i potenciálně hepatotoxické byliny v zaslaném složení. Takže pokud je to možné, vysadila bych preparát čínské medicíny, pokud byste na něm lpěla, tak bych aspoň snížila dávkování. Rady pro nespavce Vám popsala kolegyně, pouze dodám, že mám v okolí pozitivní zpětnou vazbu i na psychoterapii. Dále bych si zkontrolovala kvalitu potravin - ořechů, mouky atd. a vyloučila vše, co by mohlo být plesnivé/obsahovat mykotoxiny. Ale jak jsem psala, jaterní testy máte hraniční, tedy bych nedělala z očisty stravy žádné drama, pouze si dala trochu pozor. Až kdyby testy neklesaly, byla bych přísnější. Sonografie je ve Vašem případě normální, určitě nepoukazuje na onemocnění jater, ani není třeba ji za čas opakovat. Zopakovala bych za čas jaterní testy, cca za 2-3 měsíce. Ohledně nálezu zvýšeného DHEAS - považuji to s velkou jistotou za vysvětlení Vašich problémů s pletí. Krémy apod. Vám pomohou od potlačení infekce mazových žlázek, ale neočekávala bych, že výrazně sníží produkci mazu/mastnotu. Existují preparáty obsahující antiestrogeny, které jsou určené právě pro ženy s problematickou pletí při nadbytku mužských hormonů, patří mezi antikoncepční přípravky a předepisuje je gynekolog. Pokud je Vaše pleť opravdu strašná, mohly by Vám dobře posloužit (není to žádný dryák, je to prostý typ antikoncepce), pokud je pleť přijatelná, tak to samozřejmě není nutné. Nutné je ale zjistit, co je příčinou nadprodukce DHEAS. DHEAS se tvoří v podstatě jen v nadledvinách, jako nejpravděpodobnější se jeví hormonálně aktivní adenom. Sice jste na sono byla, ale nadledviny se standardně při sono břicha nevyšetřují a nepopisují, navíc sonografistka je, pokud jsem si dobře našla, gastroenteroložka/internistka. Tedy doporučuji Vám, abyste šla na sono nadledvin, na žádance to takto musí být napsáno, a to k radiologovi. S výsledkem pak ke své endokrinoložce, poradí Vám nejlépe, co dál. Můžete být klidná, nemyslím, že je Vám něco vážného, jen nepříjemnost. Pro lékaře docela zajímavá kazuistika. Výživa se jeví v pořádku - ve smyslu, že Vám nic ve stravě nechybí. S pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

Náhodně zvýšené jaterní testy
Pane doktore, chtěla bych se zeptat.Nedávno mi náhodně...
Zvýšené jaterní testy
Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat na Váš názor....
CMV a zvýšené jaterní testy
Mam dlouhodobe - minimalne rok, zvysene jaterni enzymy...
Zvýšené jaterní testy
Dobrý den, moje čtyřletá dcera měla 5 dní horečky spojené...
Vyšší jaterní testy
Dobrý den potřeboval bych radu vůbec nepiji a byl...
Infekční mononukleoza a zvýšené jaterní testy
Dobrý den, je mi 22 let, předevčírem mi zjistili infekční...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Zvýšené jaterní testy

Dobry vecer. Po vysetreni krve mam vyssi Alt 1.00 a Ast 1,25. A jeste trochu...

Zvýšené jaterní testy

Dobrý den, asi 4 roky mám zvýšené jaterní testy. Nález se odhalil náhodně při...

Zvýšené jaterní testy

Dobrý den, moje čtyřletá dcera měla 5 dní horečky spojené s červenou vyrážkou,...

Zvýšené jaterní testy

Dobrý den, mám dlouhodobě zvýšené jaterní testy GGT 4,36, ostatní testy jsou...

Zvýšené jaterní testy

Dobrý den, dnes jsem byla na vyšetření krve, kvůli přijetí na VŠ. Vše jsem...

Zvýšené jaterní testy

Dobrý den, nedávno mi byly prováděny jaterní testy a měl jsem dvojnásobně zvýšený...

Zvýšené jaterní testy

Dobrý den už měsíc a půl mam bolesti v pravém podžebří, prvně to začalo s bolesti...

Zvýšené jaterní testy

Dobrý den, na konci července byla příteli (27 let) diagnostikována ulcerozní...

Zvýšené jaterní testy

Dobrý den. Před třemi měsíci jsem byla na odběru krve, kde bylo vše v pořádku,...

Zvýšené jaterní testy

Dobrý den, mám zvýšené jaterní testy, pravděpodobně po přechozené mononukleoze...

ZVÝŠENÉ JATERNÍ TESTY

Dobrý den,mám syna 15-ti letého,v 10-ti letech mu zjistili nulovou imunitu,jeho...

Zvýšené jaterní testy

Dobrý den, před týdnem jsem byla na vstupní prohlídce do zaměstnání, kde mi...

Zvýšené jaterní testy

Dobrý den, manžel byl na jaterních testech. Má zvýšené následující hodnoty:...

Zvýšené jaterní testy

Dobry den mam dotaz byla jsem na prev.prohlidce a ko me zjistili jaterni testy...

Zvýšené jaterní testy

Dobrý den, již delší dobu mám zvýšené jaterní testy AST 1.20, ALT 8.04 GGT 0,24....

Zvýšené jaterní testy

Dobrý den, ráda bych se zeptala na Váš názor....včera se mi dostaly výsledky...

Zvýšené jaterní testy

Dobrý den, pane doktore. Měl bych na Vás dotaz. Je mi 19 let, nedávno jsem si...

Zvýšené jaterní testy

Dobrý den pane Doktore, Včera jsem byl na zdravotních testech v Pražské vojenské...

Zvýšené jaterní testy

Dobrý den, již jsem k vám psala pro radu ohledně jaterních testů, kdy mi v dubnu...

Zvýšené jaterní testy

Dobry den nekolil let uzivam antidepresiva (snri) na uzkost a k tomu jsem narazove...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Cysta na vaječníku, zánět střev

Dobrý den, asi před šesti lety jsem prodělala zánět na pravém vaječníku - léčeno...

Pupeční kýla po porodu

Dobrý den, nyní tj. 5 měsíců po porodu, mi byla víceméně náhodou na chirurgii...

Bolest pod žebry v kombinaci s nadýmáním

Dobrý den, už několik let mě trápí každodenní nadýmání. Ráno po probuzení mám...

Nevolnost

Dobrý den, 3 týdny mě trápí nevolnost od žaludku, říhání. Některé dny je mi...

Píchání ve varlatech a bedrech


Suchy kasel prichazejici k veceru

Dobry den,rada bych se zeptala, zda je specifickym sypmtomem pro nejakou diagnozu...

Vyskakující klíční kost

Dobrý den. Je mi 15 let a již rok se potýkám s problémem s klíční kostí. Pokud...

Bolesti hlavy, špatný zrak, mravenčení ruky, křeče v lýtkách

Dobry den. Pracuji u jednotky Policie, byl jsem i v zahranici na vyjezdech...

Přes půl roku, co jsem se pokoušela s partnerem o první pohlavní styk

Dobrý den, je to přes půl roku, co jsem se pokoušela s partnerem o první...

Noční bolesti kloubů a svalů

Dobrý den. Mam dotaz a je mi hrozne ouzko kdyz mam moje bolesti popsat......

Oranžové dlaně a plosky nohou

Dobrý den, můj vnuk, kterému je devět let, má asi půl roku oranžové dlaně a...

Bolest pod kolenem

Dobrý den, už tři týdny mě bolí zadní strana nohy v úrovni kolene. Jezdím každý...

Necitlivost po výzřezu ploténky

Dobrý den, od února mám výhřez na 3 ploténkách bederní páteře (3-5 mm). Absolvovala...

Bolesti hlavy

Dobrý den, již dva měsíce a půl mám bolesti hlavy. Tato bolest se objevuje...

Předkožka, záda

Dobrý den, mám dva dotazy... Takže asi před měsícem jsem navštívil rodinný bazén...

Žluklý mák

Dobrý den, prosím Vás, omylem jsme celá naše rodina (2 dospělý a jedno dítě)...

Umělé oplodnění

Dobrý den, Chtěla bych se poradit s odborníkem ohledně mé schopnosti přirozeně...

Kyselina močová


Rychlé bušení srdce, cítím ho až v krku,mota se mi hlava, připadá mi,ze omdlím, začnu byt slabá

Dobrý den.14 dní v kuse, pokaždé kdyz jdu spát,mam tyto stavy: rychlé bušení...

Štípnutí hmyzem

Dobrý den včera při procházce me stiplo hovado přímo do kotníku místo mám hodně...

Reklama