Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Zvýšené teploty u batolete

Dětská ORL Veronika 10.3.2021

Dobrý den,
můj syn (2 roky) prodělal zřejmě covid. Od doby, kdy byl manžel pozitivní (9.2) měl zvýšené teploty (do 37,5) a mírný kašel. Na PCR testech (za 7dní od pozitivního testu manžela) ale vyšel jako negativní. Zvýšená teplota se ho drží už měsíc. Bylo mu uděláno CRP a výtěry z nosu. Obojí vyšlo v pořádku. Před
týdnem jsme byli na kontrole na ORL (kam nás poslal dětský lékař) a tam mu byly napsány Bendovi nosní kapky a sirup Aerius. Prý na zduřelou sliznici. Hodnocení ve zprávě - sliznice zduřelé, AV do IIb gr s hlenem, fokus pravděpodobný. Žádné příznaky rýmy a ucpaného nosu ale neměl, jen velmi výjimečně pochrápával. Trvalo týden, než jsem sehnala lékárnu, kde by byli ochotní mi kapky naředit. Nyní po týdnu už nemá ani kašel. V lékárně mě ale vyděsili popisem kapek - že se jedná o antibiotický a kortikoidový driák. Já vím, že takhle se to asi těžko hodnotí, ale šlo by přeci jen trochu zhodnotit, jestli kapky užívat? Zvláště, když má stále zvýšené teploty zřejmě po covidu?
Předem děkuji za odpověď.

1. Doplňuící dotaz dne 11.3: Kvůli zvýšeným teplotám si děláme starosti už dlouho. Bylo provedeno SONO břicha (s nálezem mírné mezenter.lymfadenitis, to prý dle názoru lékařky nic neznamená), RTG plic (mírná bronchititcká kresba- opět mi bylo vysvětleno, jako normální nález), výtěr z krku a rekta (prý v pořádku) a nyní jsme si vyprosili kardiologické vyšetření (tam jdeme v pondělí). Krevní vyšetření byla dělána 14dní od začátku zvýšených teplot. COVID protilátky byly negativní, ale doktorka říkala, že se mohou ještě projevit, dále to však už neřeší. V krevním vyšetření se moc neorientuji (nevím zda byla provedena krevní vyšetření, která uvádíte), tak Vám sem s dovolením vypíšu výsledky (z 23.2 - neprováděla praktická lékařka), pokud mohu poprosit o Váš názor, co doplnit. Velmi se omlouvám, že Vás tímto obtěžuji, ale pediatr to uzavřel tím, že teploty vysvětluje ORL vyš. (AV IIb fokus pravděpodobný), a že už to dále nebudeme řešit a se zvýšenými teplotami se máme smířit, dokud se neodstraní mandle, kterou však nyní nikdo neodstraní. Erytrocyty: 4,5 10^12/l Hemoglobin: 118g/l Hematokrit: 0,335 1 MCV: 74 fl, MCH: 26pg MCHC: 350g/l RDW: 13,1% Leukocyty: 8,9 10^9/l, Neutrofily-abs.poč: 3,9 10^9/l Neutrofily 44,0% Lymfocyty abs.poč. 4,19 10^9/l, Lymfocyty 47% Monocyty 7,3%, eosinofily:1,5% Basofily: 0,2% Trombocyty 303 10^9/l MPV:8,4fl PDV: 9fl Quick (INR) 0,98 1 Quickův test: 12,4 s Quickův test kontr.: 0,98 1 APTT:33,5s APTT index:1,19 1 BIOCHEMIE CELKOVE: sodík:133mmol/l, Draslík 4,3 mmol/l Chloridy 99mmol/l, Urea 6,5mmol/l, Kreatinin 24micromoll/l, Bilirubin celk. <3 micromoll/l, ALT 0,4 microkat AST 0,75microkat, Glukoza 5,4mmol/l CRP <1mg/l AntiSARS-CoV2 <0,4 kU/l , AntiSARS-CoV2 hodnocení: negativní Specifická hustota 1030kg/m^3 U_pH 7,5 U_bílkovina <0,1g/l U_glukoza: normal arb.j. U_ketony:neg-arb.j. U_urobilinogen: normal arb.j., U_bilirubin: neg. abr.j. U_nitrity: neg arb.j. U_krev: neg. arb.j. U_leukocyty: neg.10^6/l bakterie: záplava - hlenová vlákna: přítomny - krystaly jiné: četné - amorfní drť přítomny Opravdu Vám velmi děkuji za odpověď a pochopení.

Odpovídá lékař:

MUDr. Klára Fiala

Specializace: Pediatrie / Praktické lékařství pro děti a dorost Pracoviště: Dětské kardiocentrum, Fakultní nemocnice v Motole

Dobrý večer Veroniko, děkujeme Vám za dotaz. Pochopila- li jsem správně, syn Bendová kapky již týden užíval a rýma a kašel pominuly, přetrvává "pouze" zvýšená teplota - již měsíc. Co se týká Bendových kapek, pokud jste již týden užívali, rozhodně neužívat dále. Terapie těmito kapkami má být max. 7 dní, u malých dětí/batolat á být navíc velmi zvážena indikace a to z několika důvodů. Tzv. Bendovy kapky jsou totiž individuálně připravovaný léčivý přípravek, připravovaný v lékárnách na základě lékařského předpisu, který však není vždy stejný - záleží na předepisujícím lékaři, jaký poměr určitých látek v dané preskripci použije. Obecně se jedná o směs více léčivých látek, včetně lokálně působícího antibiotika, kortikosteroidu, sympatomimetika a antiseptika, v některých případech i dalších pomocných látek. V praxi se proto velmi často jako Bendovy kapky používají různé varianty tohoto léčivého přípravku, které se mohou lišit složením i koncentrací jednotlivých složek. Některé složky kapek jsou u dětí do 3 let nedoporučovány/až kontraindikovány a to z důvodů možnosti podráždění sliznic některými látkami (může se projevit štípáním/pálením/škrábáním/bolestí v nose i krku. Předpokládám ale, že vzhledem k věku tyto látky užity nebyly, ale po 7 dnech terapie určitě dále neužívat! Pokud jste je ještě neužili a špatně jsem Váš dotaz pochopila, doporučuji u 2 letého dítěte Bendovy kapky zatím neužívat, pokud příznaky odezněly( popř. zkontrolovat opravdu preskripci - v jakých poměrech a z čeho jsou vyrobeny). Spíše bych ale doporučila, vzhledem k přetrvávající zvýšené teplotě, najít tzv. fokus = ložisko event. infekce = cestou praktického lékaře žilní odběr krve (krevní obraz s diferenciálem, základní biochemie vč .zánětlivých markerů, v případě přetrvávajícího kašle i serologie), výtěr z krku, odběr moči a RTG vedlejších nosních dutin k vyloučení zánětu. Měsíc zvýšené teploty bych z mého pohledu totiž nepřičítala MOŽNÁ prodělanému Covidu (negativní test?). Aby jste si ale byli jisti, jestli syn Covid prodělal/neprodělal, můžete v rámci viz výše zmíněného žilního odběru odebrat i protilátky proti SARS-Cov 19 a aspoň budete vědět, jestli k nákaze již došlo, či nikoli. Následně, dle výsledků z vyšetření a v případě nalezení zánětlivého ložiska nasadit cílenou terapii (antibiotika lokální/celková. Držím palce, aby jste co nejdříve našli příčinu zvýšené teploty a mohli ji co nejrychleji "dostat pod kontrolu". Jsem s pozdravem, KF

Odpovídá lékař:

MUDr. Kateřina Sobotková

Specializace: Dětská ORL, ORL (ušní, nosní, krční) Pracoviště: Klinika dětské otorinolaryngologie FN Brno

Dobrý den, pokud jste kapky týden používali, tak dále již nedávat, vysadit.
Nosní mandle může být fokusem, ale nespěchala bych s odstraněním. Předtím doplnit kompletní krevní odběry, včetně biochemie, sérologií, vyšetření moči. RTG dutin u takto malých dětí nemá význam. Ev. doplnit výtěr z nosu a krku - kultivace.
K vyloučení ev. Covid inf. je možno odebrat protilátky.
Vše je možno provést u praktického lékaře.
S pozdravem, KS

Související dotazy

Zvracení u batolete
Dobry den Mam syna a ten od narozeni zvraci,ale nas...
Samovolný orgasmus
Dobrý den, trpím na samovolný orgasmus a poprvé, když...
Teplota u dítěte
Dobrý den chci se jestě jednou zeptat syn 13 let od...
Zvýšené jaterní testy u batolete
Dobrý den, chtěla bych se informovat.. Syn(2,5r)...
Dlouhodobé zvýšené teploty, unava, bolest hlavy
Dobrý den, asi před třemi roky jsem začala trpět na...
Teplota
Dobrý den, jsem v 6 týdnu těhotenství. Znepokojuje...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Zvýšené teploty

Dobrý den,můj dotaz se týká me skoro dvouleté dcery,na podzim jí po provedení...

Zvýšené teploty

Dobrý den,už od června mám zvýšené teploty okolo 37-37.3 . Byl jsem na všech...

Zvýšené teploty (šest měsíců)

Dobrý den, cca před 6 měsíci jsem onemocněl, zřejmě chřipka, teploty jsem nikdy...

Zvýšené teploty a horečky

Dobrý den,můj syn 2,5 roků si před měsícem stěžoval na bolest v krku.Paní doktorka...

Zvýšené teploty a růst zoubků

Omlouvám se,že znovu píšu,nedávno jsem se ptala na možnou souvislost mezi zvýšenými...

Zvýšené teploty bez příčiny


Zvýšené teploty nejasného původu


Zvýšené teploty po císařském řezu

Dobry den Mam dotaz, jsem 3 tydny po porodu cisarskem rezu , chapu jizva stale...

Zvýšené teploty po infekci

Dobrý den, dcera (6 let) měla 11.2. diagnostikovaný virový zápal plic (týden...

Zvýšené teploty po zamlklém potratu

Dobrý den, před měsícem jsem potratila (zamlklý potrat) a po prvním číštění...

Zvýšené teploty večer, několik týdnů

Dobrý den, chci se zeptat, zda je normální mít již šest týdnů zvýšenou teplotu...

Zvýšené teploty způsobené růstem zubů? (syn 11 měsíců)

Dobrý den, můj 11 měsíční syn mívá od počátku tohoto roku několikrát do týdne...

Zvýšené teploty, bolesti nohou, hlavy

Dobrý večer,můj dotaz se netýká přímo mé osoby,ale zdraví mé 15-leté vnučky.Víc...

Zvýšené teploty, kašel

Dobrý den. Již 2 měsíce mám zvýšené teploty kolem 37,5. Jsem unavená, dost se...

Zvýšené teploty, leukocytóza

Dobrý den, můj otec, kterému je 57 let má již přes dva měsíce každý den - odpoledne...

Zvýšené teploty, různé nemoci

Dobrý den, již 6 měsíců mám zvýšené teploty(37,3-37,7), jsem na neschopence,...

Zvýšené teploty, únava

Dobrý den, již 5. rokem mě trápí každodenní teploty cca 37,1-37,4 k tomu nepříjemná...

Zvýšené teploty, únava

Dobrý den, je mi 20 a už půl roku trpím zvýšenými teplotami a velkou únavou....

Zvýšené teploty, únava

Dobrý deň, už vyše roka pociťujem zlú chuť na jazyku - mierne horkú, trpkú,...

Zvýšené teploty, únava, bolesti hlavy

Dobrý deň, rada by som získala nezávislý názor odborníka na moje súčasné...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Ucpaný nos

Dobrý den, moje trable začaly z jara. Jsem aktivní sportovec věnující se tréninku...

Stafylokok zlaty

Dobry den uz nekolik let mam stafylokoka na kuzi,furunkly na jazyku ve tvari...

Vysoký krevní tlak


Tumorek nebo ganglion na prstu

Vytvořila se mi malá bulka mezi nehtem a kloubem. Po několika letech narostla...

Bolest žeber


Zalehlé ucho


Brnění končetin


Skoliosa páteře a invalidní důchod

Prosím o radu mám od dětství těžkou skoliosu páteře ,nosila jsem kdysi korzet....

Invalidí důchod po operacích páteře

Dobrý den moje hlavní diagnoza je Cervikobrachiální syndrom jsem již po druhé...

Odstranění obou vejcovodů a těhotenství

Dobrý den, mám kamarádku, která před 3 lety podstoupila odstranění vejcovodů,...

Lupání, praskání v uchu

dobrý den, mám už cca 3 roky problém s pravým uchem. Pří vysokém tónu ( položení...

Bolesti zadní strany lýtek

Dobrý den , prosím o radu. Již cca 14 dnů mě bolí levé i pravé lýtko ze zadní...

Alergická reakce na Valetol

Dobrý den, mám dotaz ohledně alergie na léky a prosím o konzultaci. Před pár...

Problémy s předkožkou

Dobrý den, Při přetažení předkožky za erekce to jde, ale s větší bolestí (ještě...

Menstruace se nedostavila v 7-denní pauze

Dobrý den, prosim vás o radu je mi 15 let beru antikoncepci Minervu už 2 měsíce...

Utržená uzdička penisu

Prosim vas priteli se utrhla uzdicka a visi mu na jednom miste, vlastne trci...

Absces

Dobrý večer mam dotaz před čtyřmi měsíci jsem měla otok v levém třísle a velké...

"Kapičky lásky"


Operace žlučníku

Jsem naprosto bez problemu od 1 dne operace žlučniku žadne bolesti vše se vyborně...

Svrab

Dobrý den, převlékala jsem postel po člověku, u kterého byl diagnostikován...

Reklama