Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Zvýšení C4 složky komplementu

Imunita Jan 20.5.2020

Dobrý den, chtěl bych se zeptat ohledně výsledků matky věk 55 let, obezita BMI 40. Dlouhodobě cca 2 rokem (celkem 3 krevní testy) kde měla zvýšenou sedimentaci (ESR kineticky) kolem 50-65 (lab 2-39), CRP se pohybuje mezi 5-6. Dále ve všech měření měla zvýšené retikulocity 115 (lab max100), dále lymfocyty abs.počet kolem (4-5) a lymfocyty relativně kolem 45-50% (max lab 45), dále 2x měla NRBC relativně 0,1%, reaktivní lymfocyty kolem 8%, cholesterol zvýšený a glukoza lehce (5,5-6). Nyní jsme udělali krevní test nový a krevní obraz je v pořádku včetně sedimentace která je v normě, nově jsme udělali ještě navíc C3 a C4 complement - C4 je lehce zvýšený 0,47 (lab 0,12-0,36) a CIG PEG - IgG - 136 abs.j. (lab 0-90). ELFO je v pořádku.
Je možné, aby když 3 testy v průběhu 2 let byly hodnoty vždy zvýšené KO, sedimentace a CRP a najednou je v pořádku ? A co může znamenat když je C3 v normě, C4 zvýšené a CIG PEG IgG zvýšené ? může se jednat i vzhledem k předchozím výchylkám o nějakou autoimunitní "skrytou" chorobu ? Nebo zda může takto zvýšená hodnota u C4 a CIG PEG , normální ? Děkuji za info

Odpovídá lékař:

Dobrý den Jane,

ano je možné, že se krevní obraz i sedimentace upraví. Diferenciální počet leukocytů je vždy potřeba hodnotit v rámci celého krevního obrazu a k tomu znát klinický kontext. Samotná hodnota jako taková o ničem nevypovídá. Zvýšené retikulocyty jsou známkou zvýšené tvorby červených krvinek - záleží na počtu červených krvinek, hladině hemoglobinu, hladině železa...jestli se krvinky z nějakého důvodu neobnovovaly. Sedimentace je velmi nespecifický ukazatel. Byla zvýšená, ale bez znalosti klinického kontextu, kdy a proč byla odebírána, se k hodnocení vyjádřit nelze. Pokud se upravila, pak pravděpodobně příčina jejího zvýšení pominula. Nemyslím, že by se jednalo o autoimunitní onemocnění. Navíc je v normě ELFO.
Ohledně komplementu opět, není mi jasné, z jakého důvodu bylo vyšetření děláno, co se od něj očekávalo. Z toho důvodu je interpretace pouhého výsledku obtížná. Pátralo se po autoimunitním onemocnění? Zvýšení jednoho nebo několika parametrů může být také nespecifické, nebo se může jednat o zachycenou odchylku, která může být v dalším měření normální. Ohledně interpretace výsledku komplementu a IgG protilátek ještě dotaz přepošlu specialistovi z oboru alergologie a imunologie.

Odpovídá lékař:

MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie‎, Imunologie‎ Pracoviště: MMUNIA spol. s r.o.

Dobrý den, laboratorní nález je potřeba vždy hodnotit celý /ne pouze patologické hodnoty/ a vždy v kontextu s klinickým vyšetřením a anamnézou pacienta. Hodnoty krevního obrazu se mohou měnit měnit během několika dnů, počáteční zvýšení sedimentace může být i sekundárně v důsledku anemie /snížená hodnota hemoglobinu/, což vede k zvýšené tvorbě retikulocytů.
Mírné zvýšení parametrů zánětu může být i u pacientů s obezitou, která je riziková z důvodu právě přítomnosti mikrozánětu v organismu. Po redukce hmotnosti se většinou parametry zánětu /CRP, sedimentace/ zcela upraví do normy.
Hodnoty C3, C4 - jsou složky komplementu - /komplement je nespecifická složka imunity, která pomáhá k rozeznání, označené, likvidaci patogenu/ - mírné zvýšení je zcela přirozené - opět může být přítomnost při stimulaci imunitního systému /zánět, obezita/
CIK cirkulující imunokomplexy antigenu s protilátkou - opět může být být přítomnost při stimulaci imunitního systému
Odchylky jsou minimální, pouze z těchto výsledků , nezlez usuzovat na nějaké konkrétní typ onemocnění,

S pozdravem MUDr.Marcela Vorlíčková

Související dotazy

IVF - gonozomální komplement xx
Dobrý den, můj dotaz spočívá v tom, co znamená výsledek:...
Chondrosa C4
Mám neustálé problémy se zatuhlým krkem, bolí mě páteř,...
Zvýšení protilátek
Mám zvýšení protilátek IGE a IGG, mám se tím znepokojovat,
Zvýšení libida
Dobrý den. Chtěl bych se zeptat skrze mužské sexuality....
Pozitivní nálezy
Dobrý den, prosím o diagnostický náhled, pokud je...
Osteochondrosa C4
Dobrý den pane doktore, prosím moc o vysvětlení a radu...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Zvýšení AB/TPO

Dobrý den, ráda bych se zeptala, co znamená hodnota protilátek AB/TPO 613,00...

Zvýšení ALP

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na možné příčiny zvýšené hodnoty ALP v krvi,...

Zvýšení ALP.

Dobrý den, vloni u syna ( nar. VI/2004) praktický lékař (při přestupu od pediatra)...

Zvýšení ALT

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak závažné je zvýšení hodnoty ALT 0,92(norma...

Zvýšení ALT, steatoza - fibroza jater a léčba kortikoidy

Dobrý den, několik let mám zjištěnu zvýšenou hladinu jaterních testů, konkrétně...

Zvýšení bazofilů

Dobrý den, chodím pravidelně na kontrolu s cholesterolem. Nyní mám bez užívání...

Zvýšení bilirubinu

Dobrý Den již půl roku se léčím s ureaplasma v pochvě beru již 3. Antibiotika...

Zvýšení bilirubinu a odbourávání alkoholu.

Dobrý den, chtěl bych Vás poprosit o komentář k hodnotě bilirubinu. Po konzumaci...

Zvýšení bílých krvinek

Dobrý den, obracim se k vám s obavy. Již před týdnem jsem byla hospitalizována...

Zvýšení bílých krvinek a srážlivost krve

Dobrý den, chtěl sem se zeptat, mám vysokou srážlivost krve a zvýšení bílých...

Zvýšení citalopramu v těhotenství

Dobrý den, jsem těhotná a pravidelně užívám citalopram 10 mg na panickou poruchu...

Zvýšení citlivost na varlatech, hoečky, kašel- možná souvislost?

Dobrý den,už delší dobu pociťuju zvětšenou citlivost na varlatech,posledních...

Zvýšení červených krvinek

Dobrý den,chtěla bych se zeptat co znamená zvýšená hladina červených krvinek...

Zvýšení D-dimerů a bolesti kloubů po COVID-19

Dobrý den,jsem deset týdnů po covidu.Nyni před čtrnácti dny dušnost D-dimery...

Zvýšení D-dimerů a fibrinogenu

Dobrý den, pokusím se svůj problém nějak srozumitelně popsat. Přikládám též...

Zvýšení d-dimerů, dušnost

Dobrý den, včera jsem byla PL poslána do nemocnice na vyšetření pro podezření...

Zvýšení dávkování Euthyroxu

Dobrý den je mi 22 let, mám sníženou funkci štítné žlázy, beru na to euthyrox...

Zvýšení dávkování Euthyroxu

Dobrý den. Lečím se už 10 let pro hypothyreosu,beru euthyrox 100,nyní se snažíme...

Zvýšení dávkování Letroxem

Dobrý den,mám dotaz zda není nebezpečné náhlé zvýšení denní dávky Letroxu z...

Zvýšení dávky antidepresiv

Dobry den, 4.6 jsem začala užívat Itakem 10 mg 1 denně. Předepsáno prak. lek....

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zvýšené ASLO, bolesti nohou, únava

Dobrý den, mám zvýšené ASLO, a několikrát jsem byla léčena pendeponem. ASLO...

"zapadající" varle

Dobrý den mám menší problém,všiml jsem si že když ležím tak Mé levé varle zapadne...

Vermox v těhotenství

Dobrý den nakazila jsem se od syna a mam roupi doktorka předepsala celé rodině...

RTG plic

Dobrý den, od ledna letošního roku mám vleklé problémy s kašlem a bolestí v...

Slabost, únava, cukání svalů

Dobrý den,už si vůbec nevím rady co dělat a kam se obrátit s mým problémem.Uz...

Netěsnící kardie

Dobrý den, je mi 20 let a už asi čtyři měsíce jsem měla problémy s tím, že mi...

KO

Dobrý den, dnes jsem si nechala jako samoplátce odebrat krev a protože můj praktický...

Zánět nadvarlete a masturbace

Mam zánět nadvarlete a chamovodu. Mohu při tom masturbovat?? Děkuji.

Vysvětlení nálezu z RTG srdce a plic

Dobrý den, prosím o vysvětlení mého nálezu z RTG srdce + plic, kam jsem byl...

Záměna ??

Dobrý den, jsem v 10 týdnu těhotenství a lékařka mi předepsala tablety Macmiror...

Urobilinogen v moči

Dobrý večer, ráda bych se poradila ohledně vyšetření moči mé desetileté dcery....

Preventivní odstranění varlat

Dobrý den, mám podobný problém na který odpovídala MUDr. Soňa Boušková, panu...

Bolestivá uzlina na krku, zánět zubu a bolesti kostí

Dobrý den, v pondělí se mi na krku na pravé straně udělala bolestivá uzlina,...

Bolest kůže

Dobrý den, mám bolesti s kůži na zádech a na prstu,při pobytu na slunci začnou...

E. Coli ve sterilní moči

Dobrý den, mám dceru - 19 měsíců. Za poslední dva měsíce prodělala dva záněty...

Xarelto a alkohol


Zlomenina zápěstí a rehabilitace

Dobrý den,prosím lékaře o odpověd.Mám nitrokloubní kominutivní zlomeninu dist...

Trombóza v oblasti lýtka

Dobry den. Byla mi diagnostikovana tromboza lytka po urazu. Byl podany injekcne...

Po probuzeni cítím úzkost a depresi

Dobry den, posledniho pul roku mi stava (nevim, zdali na zaklade dlouhodobeho...

Věková hranice pro legální pohlavní styk


Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.