Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Zvýšení cholesterolu

Vnitřní lékařství Tamara 15.11.2017

Dobrý den, mám léta zvýšený cholesterol (je mi 56 let)
Bez užívání statinu(vysazeny leden 2017) jsem měla hodnoty(2.3.2017)- celkový cholesterol 6.3,HDL1,36,LDL 5.36.,Triacyl.1,17 a index Aterogenity 3,6. Dnešní výsledky stále bez užívání statinů celkový chol.8,69,HDL 1,96 LDL 6,17, triacylg.1,07, Index aterogenity 3,4 a tentokrát i Aterogenní index plazmy -,2629. neumím vyhodnotit tuto hodnotu, je nižší než rozmezí dané laboratoří. Místo statinů jsem užívala lecitin a pangamin. Výše celkového cholesterolu mě zarazila. Neumím si zvýšení vysvětlit ,před odběrem klasika. Možná méně sportu ,byla jsem na odběru po dovolené...Děkuji Vám za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, píšete, že si zvýšení celkového a LDL cholesterolu neumíte vysvětlit, jednoznačně je toto zvýšení způsobené vysazením léků, které hladinu cholesterolu v krvi snižují, ve Vašem případě statinů v lednu 2017. Nevím co bylo důvodem vysazení účinné a efektivní léčby a přechodu na potravinové doplňky typu pangamin a lecitin, taky naznám Vaší komplexní anamnézu, hodnotu krevního tlaku, to jestli jste kuřačka či nikoli, proto se nemohu vyjádřit k celkovému kardiovaskulárnímu riziku, ale vzhledem ke stoupající hodnotě celkového a LDL cholesterolu i přes dietní a režimová opatření by jsem zvážila nasazení statinů zpátky do terapie. S pozdravem, Dr. Horáková

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková

Specializace: Vnitřní lékařství

Dobrý den, podle mého názoru je podle Vašeho popisu zřejmé, že Vám hodnoty cholesterolu i přes dietní opatření bez léčby statiny stoupají, a že byste je měla pro vysoké chodnoty cholesterolu a LDL začít znovu užívat. Na vysoké hladině se možná, kromě vysazení statinů, mohou podílet hormonální změny, které souvisejí s přechodem.
Hodnoty, které jste měla v březnu, sice byly skoro v normě, nicméně to neznamená, že byly optimální. Podle lipidologických studií je prospěšnější udržovat hladinu celkového cholesterolu a LDL co nejnižší. Vaše poslední vyšetření rozhodně nasvědčuje tomu, že byste z užívání statinů měla užitek, obzvlášt pokud jste předtím měla dobré hodnoty, neměla nežádoucí účinky a léčbu dobře snášela.
Pro posouzení, jak velké je u Vás riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění (například infarkt, mrtvice), je třeba znát Váš celkový zdravotní stav, zda nemáte vysoký krevní tlak, nějaké srdeční onemocnění, zda kouříte, jestli nemáte cukrovku či další onemocnění, zda máte nadváhu a také Vaši roidinnou anamnézu.
Rozhodnutí o navrácení statinů do léčby přísluší Vašemu ošetřujícímu lékaři a Vám po probrání Vašich výsledků a anamnézy. Kažopádně platí, že byste nadále měla dodržovat doporučená dietní a režimová opatření.
S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Léky na cholesterol a glykémie
Beru prášky na cholesterol. Když je na týden vysadím...
Hysterektomie a zvýšení tlaku a cholesterolu
Dobrý den pane doktore. Chtěla jsem se zeptat, zda...
Zvýšený cholesterol
Léčím se mimo jiné se srdeční arytmií, kard. mi odebral léky...
Grep a léky na cholesterol
Mohu k lékům na cholesterol jist grupy? Děkuji
Vysoký cholesterol
Dobrý den, mám vysoký cholesterol (zlý), teď mám držet...
Zvýšený cholesterol
Dobrý den, Mam cholesterol porad 7-8. Delali mi genet,testy....

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Zvýšení dávkování Euthyroxu

Dobrý den je mi 22 let, mám sníženou funkci štítné žlázy, beru na to euthyrox...

Zvýšení dávkování Letroxem

Dobrý den,mám dotaz zda není nebezpečné náhlé zvýšení denní dávky Letroxu z...

Zvýšení dávky antidepresiv

Dobry den, 4.6 jsem začala užívat Itakem 10 mg 1 denně. Předepsáno prak. lek....

Zvýšení hladina TSH

Dobrý den, můj dotaz směřuje k zvýšené hodnotě TSH 5.81( fT3 5,19, fT4 13,62)....

Zvýšení hladiny melaninu

Dobrý den, již od mala mám velice světlou pleť, na slunci se jen minimálně...

Zvýšení hmotnosti


Zvýšení hmotnosti po operaci žlučníku

Dobrý den. V červnu roku 2011 jsem byla na operaci -odstranění žlučníku. Od...

Zvýšení hmotnosti po xyzalu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Moje dcera užívá Xyzal 5mg, a přibrala. Zdá...

Zvýšení hmotnosti, strie

Dobrý den, za posledních měsíc, jsem přibral asi 5 Kg, poslední dobou mě začalo...

Zvýšení hodnoty TSH

Dobrý den, obracím se na vás o dotazem, jak lze mimo užívání léků snížit hodnoty...

Zvýšení chuti na sex u ženy

Dobrý den.Je nějaký opravdu fungující preparát,který by dokázal zvýšit chutˇna...

Zvýšení imunity

Dobrý den, je mi 36 let, před pěti lety jsem měla alergii a byla jsem léčena...

Zvýšení imunity

dobry den...mám 3,5letou dceru..má vrozenou vadu mozku a DMO,Chci se zeptat...malé...

Zvýšení imunity

ještě k dotazu malá denně vypije cca.500ml umělého mléka...děkuji

Zvýšení jaterních enzymů

Dobry den, v dusledku pouzivani hormon.antikoncepce pred 15 lety mam stale...

Zvýšení jaterních testů

Dobrý den,mám dotaz. Dlouhodobě jsem užívala Aspirin 500mg kvůli ředění krve....

Zvýšení jaterních testů

Dobrý den, syn (13let v dubnu) má zvýšené hodnoty jaterních testů - ALT 0,64,...

Zvýšení jaterních testů

Dobrý večer, chtěla jsem se zeptat, zda může něco znamenat zvýšení ALT 4.03,...

Zvýšení jaterních testů

Dobry den Chtel bych se zeptat ohledne jaternich testu. Mam Slugde ve zlucniku...

Zvýšení jaterních testů u hladovění

Zdravim, muze mit podvaha, modriny, unava vliv na jatra respektive na zvyseni...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Mazové žlázy na penisu


Invalidní důchod

Dobrý den, mám po úrazu - zlomený obratel, měl jsem dvě náročné operace byl...

Výrustky u vchodu pochvy

Dobrý den pane doktore. Rozhodla jsem se zaslat Vám foto mojí pochvy. Sice...

Očkování na dlouhodobý pobyt v exotických zemích

Dobrý den, prosím o doporučení, jaká očkování zvolit, jestliže chci cestovat...

Prsa (velikost bradavek a vpáčení)

Pěkný den, již delší dobu sleduji na svém těle, že mám jakoby vpáčené obě...

Očkování na černý kašel a tetanus

Dobrý den, v roce 2004 jsem byla naposledy na vakcíně proti tetanu. Lékařka...

Výrůstky u vstupu do pochvy

Dobrý den, zhruba 10 dní zpátky se mi u vstupu do pochvy udělaly výrůstky (viz...

Výrustky v konečníku

Dobrý den po chirurgickem zakroku pred tremi lety , kdy mi p. doktor řezal...

Malý penis

Dobry den je mi 25 roku a muj penis jen 3 cm co mamdelat aby byl vesi a delsi

Bolest v krku


Výrůstky na jazyku


Očkování na cesty - sakroiliitida III.st.

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem ohledně očkování na cesty do zemí...

Výrustky v krku

Dobrý den, u krčního čípku mám už asi 2 roky výrůstek cca 5mm lékař mě poslal...

Očkování na cestu

Dobrý den, odjíždím do Senegalu, Mali a Maroka, jaká očkování proti infekcím...

Bušení srdce po probuzení

Dobrý den,občas se mi stane,že se v noci probudím a po velmi krátké době mi...

Očkování MMR u dítěte

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na očkování MMR. Dnes jsme byly v 15. Měsících...

Bolest v uchu


Divná kůžička na žaludu

Dobrý den chtěl bych se vás zeptat na žaludu mám takovou popraskanou kůži je...

Očkování MMR u dcery a plánované těhotenství

Dobrý den, prosím o radu. Plánuji těhotenství, tento týden mám zrovna plodné...

Divná kůžička na žaludu

Dobrý den chci se zeptat mam celej jakoby popraskanej žalud viz foto co stím...