Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Zvýšený troponin

Infekce Michal 16.9.2020

Dobry den,
jsem profesionalni sportovec pusobici v zahranici.Prodelal jsem CoronaVirus(bez jakychkoliv priznaku) a po 12 dnech kdy jsem mel konecne negativni test jsem sel na krevni rozbor kde mi zjistili troponin i - 107ng/l pote jsem behem byl 3 dny po sobe lehce behat(citil jsem se skvele) 2 dny jsem si dal volno a sel znovu na krev vysledky byli podobne troponin 99. Abych mohl trenovat byl jsem poslan na Magnetickou rezonanci srdce s kontrasni latkou 2 krat na ekg a na echo vsechny vysledky v naprostem poradku zadne potize nemam ani pri behani.Pote jsem mel 7 dni volno akorat odpoledne pred krvi jsem mel 4 kilometrovy lehci beh pote moje hodnoty byli 108.Podle kluboveho lekare pockame do pristi stredy (normalne budu lehce behat) a pokud budou hodnoty stejne usoudil ze z 99procent neni pricinou virus tim padem po absolvovani zatezoveho ekg na bezeckem pasu budu moct zacit znovu trenovat a hrat jen budu pod prisnejsim dohledem a pujdu za 3 mesice opet na magnetickou rezonanci pro ujisteni ze je vse v poradku.Nikdy mi mereny enzymy nebylo proto je pry mozne ze je mam vysoke normalne od malicka. Vubec se v tom nevyznam a mam trochu obavu proc jsou zvysene.I kdyz srdce je zkontrolovane od zhora dolu.Ostatni krevni hodnoty jsou v poradku az na lehce zvysene leukocyty. Muj dotaz zni jestli je postup doktora v poradku a jestli bych se mel bat znovu zacit trenovat a samozdrejmne jake mohou byt priciny zvyseneho troponinu pokud vse ohledne srdce a plic je vyloucene(nemam vubec zadne potize ani se zbytkem tela) cetl jsem ze je mozne zvyseni ze stresu coz by odpovidalo jelikoz jsem denne vynervovany uz cca 3-4 tydny. A nebo z behani den pred testem. Dekuji za odpoved.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jarmila Aseemová


Dobrý večer pane Michale.
Po přečtení Vašeho dotazu mě samozřejmě jako první "rovnice" naskočila virová infekce - zvýšený troponin - myokartitida. Ovšem ne vždycky všechno funguje, jak jsme zvyklí. Troponin má několik typů. Dva z nich, TnI a TnT jsou součástí srdečního svalu a jsou označovány jako troponiny specifické pro srdce. Za normálních okolností je jejich koncentrace v krvi velmi nízká. Dojde-li však k poškození buňek srdečního svalu, srdeční troponiny T a I se uvolňují ze srdce do krevního oběhu. Třetím typem troponinu je TnC, který je součástí vláken kosterního svalstva. Všechny tři dohromady regulují svalový stah. Vzhledem k tomu, že jste byl opakovaně kardiologicky vyšetřen - EKG křivky, echokardiografie, magnetická rezonance, SPECT a všechna vyšetření byla v pořádku domnívám se, že se u Vás s největší pravděpodobností o onemocnění srdce nejedná. Přiklonila bych se k postupu Vašeho lékaře, který Vás zná, ví jakou zátěž jako profesionální sportovec máte. Jeho plán Vaší postupné zátěže, se mi jeví jako velmi rozumný a zodpovědný. Nejsem kardiolog, proto ještě Váš dotaz předám specialistovi. Přeji pevné zdraví a mnoho sportovních úspěchů.

Odpovídá lékař:

MUDr. Zarina Karimova

Specializace: Infekční lékařství‎ Pracoviště: Global Assistance

Dobrý den,
Pokud se testoval velice sensitivní troponin I, který je specificky pro srdeční sval, tak bych spíše předpokladala, že jste prodělal lehčí formu myokarditidy při Covid infekci, ovšem byla lehká, takže jste se obešel bez potíží a než jste se začal vyšetřovat, tak veškeré její známky již odezněly, zůstala pouze pozitivita troponinu, což je v pořádku, krevní testy se mění pomalejí a taky v druhém vyšetření došlo k poklesu. Nemějte obavy, nejste v ohrožení života, nemáte potíže, srdce je v pořádku, žádné následky nemáte, spíše je to stav po prodělání choroby. Myokarditida bývá u mnoha viróz, není to pouze výsada Covidu. Řiďte se tím, co navrhuje Váš klubový lékař. Nebo ev. by bylo dobré dodržet úplně klidový režim bez sportování aspoň 7-10 dní. Předpokladala bych rychlejší pokles troponinu do normy v tomto případě. Zdravím, opatrujte se.

Související dotazy

Zvýšený troponin
Dobrý den, koncem května mě odvezla záchraná služba...
Zvýšený bilirubin
Dobrý den mám dotaz, 31.5 jsem byl na pohotovosti kdy...
Zvýšený cholesterol
Dobrý den, dlouhodobě mám zvýšený cholesterol cca 6,5...
Zvýšený cholesterol a anemie v těhotenství
Dobrý den. Jsem těhotná, 18 tt. Na začátku těhotenství...
Zvýšený puls
Dobrý den, už 2 dyn na sobě pozoruji zvýšený puls...
Zvýšený počet leukocytů
Dobrý den, v dubnu mi zjistili zvýšený počet leukocytů,...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Zvýšený tlak

Dobrý den, jsem muž a je mi 22let. Mám zvýšený tlak 130/98 TF-68. Podoný tlak...

Zvýšený tlak

Dobrý den. Maminka (72) trpí s nervama, protože tatínek je v nemocnici a pořád...

Zvýšený tlak a puls

Dobrý den, je mi 18, výška 172, váha 54...Vedu průměrný životní styl. Studuji...

Zvýšený tlak a tep po ulehnutí

Vysoký tlak a tep v klidu, Dobrý den, chtěla bych se zeptat, večer když si...

Zvýšený tlak u PC a TV

Dobrý den Mám problém s tlakem ... Když sedím déle u TV nebo PC (cca 60 min)...

Zvýšený tlak u psychických obtíží

Dobrý den,již několik dní mám potíže s dýchání hlavně když ležím. Dvakrát mi...

Zvýšený tlak v těhotenství

Dobrý den, můj dotaz se týká léků na jednorázové uklidnění v těhotenství. Co...

Zvýšený tlak, tep a cholesterol

Dobrý den, stěhovala jsem se přes půl republiky a mám novou obvodní doktorku,...

Zvýšený tlak?

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat.Často mně trápí zřejmě vysoký tlak.Dnes jsem...

Zvýšený tlukot srdce

Dobrý den, (17let) Chtěla bych se zeptat, asi před týdnem jsem měla kolaps...

Zvýšený troponin

Dobrý den, koncem května mě odvezla záchraná služba do nemocnice, k vůli velmi...

Zvýšený TSH

Dobrý den, Chtěla bych se zeptat na Váš názor. Byla mi zjištěna zvýšená hodnota...

Zvýšený urobilinogen a bilirubn v moči

Dobrý Den, Naměřil jsem si pomocí testovacích proužků zvýšenou hladinu urobilinogenu...

Zvýšený urobilinogen v moči

Dobrý den, mám zvýšený urobilinogen v moči - 70 umol/l (++) a leukocyty 25 leu/ul(+)....

Zvýšený vápník

Dobrý den, mou interní léhařkou mi bylo zděleno ,že mam zvětšené hodnoty vápníku...

Zvýšený vápník

Dobrý den, při odběrech krve kvůli zvýšené tepové frekvencimi byla zjištěna...

Zvýšený výskyt slin a pálení dolního rtu

Dobrý den. Mám potíže se zvýšeným výskytem slin a pálení dolního rtu v puse....

Zvýšešná hladina vápníku v krvi

Dobrý den, mám 22 měs holčičku, která od narození málo jí a pije. Po různých...

Zvyšit apetit

dobry den ,chtěla jsme vas poprosit mam manžela 13 let ale nikdy nemněl moc...

Zvýšit chut k jídlu

Dobrý den chci se zeptat jak zvýšit chut k jidlu?Dlouho jsem brala pangamin...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Průjem a bolest žaludku

Dobrý den, již třetí den mě trápí šílený průjem a bolest žaludku. Neustále mi...

Diabetes?

Dobrý den, můj dotaz je poněkud zvláštní. Spíš chci ujištění, že je vše v pořádku....

Dieta při mononukleóze - lze jíst čokoládu?

Dobry den,muze se pri mononukleoze aspon nejaka čokoláda občas?Nebo vyrábí se...

Pocit knedlíku v krku


Průjem a bolest v pravém podžebří

Dobrý den,je to měsíc,co jsem navštívila pohotovost,protože mě delší dobou bolelo...

Pískot při výdechu

Dobrý den, je mi 20 let a poslední 3 měsíce u sebe pozoruji při výdechu slabý...

Jak rychle mají antibiotika působit?


Průjem a bolest v levém podbříšku

Dobrý den, chtěla bych se zeptat dva dny jsem trpěla průjmy pak na jeden den...

Otok prstu po úrazu


Kombinace léků

je možné kombinovat l tryptofan s persenem forte děkuji

Průjem a bolest při vyprazdňování po operaci kýly

Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně mého otce. Je mu 57 let, v srpnu mu...

IVF

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jaký máte názor na drilling vaječníků? Mám...



Odřený penis

Dobrý den, chtěl bych se prosím zeptat co mohu používat za mast na odřený penis...

Nasládlá chuť v puse

Dobry den už pátým dnem mám nasládlou chuť v ústech, hlavně při pití obyčejné...

Diabetes..?

Přeji hezký den,mám dotaz,který se týká mého manžela.Je mu 33 let a zastává...

Pupínky na penisu

Odpověď jen od kožního lékaře-lékařky.Děkuji.Mám už dlouho na pokožce penisu...

Otok prstu

Dobrý den, už 14 dní mám napuchlý prsteníček pravé ruky (první článek prstu)....

Průjem a bolest okolo pupku

Dobrý den, poslední dva dny vždy, když jsem se ráno probudil, mě velmi bolelo...

Hodnota AMH

Dobrý den, pane doktore, je mi 24 let, byla mi zjištěna hodnota AMH 0,88ng/ml....

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.