Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Zvýšený tlak v těhotenství

Vnitřní lékařství Hana 11.7.2019

Dobrý den,

můj dotaz se týká léků na jednorázové uklidnění v těhotenství.

Co se týče situace proč píšu - od jisté doby, co mi byl naměřen na začátku těhotenství vysoký tlak 150/90 u obvodní lékařky (asi spíše náhodou - předtím mi v poradně totiž tlak měřili normální) a poté co mě "postrašila" s internou a braním léků, jsem si vypěstovala téměř panický strach z měření tlaku, ač jsem se poté začala doma měřit a povětšinou mám tlak v pořádku, max. lehce hraniční. Na kontrole mi pravidelně naměří tak okolo 140/90. I přesto že jsem jim vysvětlila že doma to bývá lepší a oni to ZATIM akceptují, tak strach neustoupil a čím víckrát do těhotenské poradny chodím, tím je to horší. Říkám si, že mi třeba naměří ještě více než na předchozí návštěvě, a že mě nakonec stejně budou dále posílat k dalším a dalším doktorům, kde mi naměří ještě více atd. a už se z toho kruhu vyšetření nevymaním a že se tím budu stresovat po celé těhotenství a bude to mít negativní vliv na dítě a hlavně úplně zbytečně... A v mém případě by snad nepomohl ani Holter, jelikož jsem schopná být nervozni celý den v kuse, pokud bych věděla, že mám přístroj na ruce ... Tyto úzkostné myšlenky mám vždy než tam jdu, třeba i den předtím mě už začíná svírat hrudník atd.. bušit srdce..a i když se snažím si to racionálně vysvětlit tak se to prostě nedaří a uleví se mi vždy až poté, co vím, že další návštěva je daleko.

Dnes to bylo obzvláště špatné, tak jsem se rozhodla, že bych jednorázově zkusila si vzít Guajacuran, který prý zklidňuje a zároveň není tak silný jako jiná anxiolytika. Na internetu jsem se i dočetla, že jej těhotné užívaly a nemělo by to ublížit. Dokonce snad i vašich stránkách jsem to četla. Tak jsem pro něj šla do lékárny, kde jsem se ale zeptala lékárnice, jen tak pro jistotu, zda ho mohu užít v těhotenství, protože na příbalovém léku je, že by neměl v těh. používat (to je ale prakticky na každém, že). Ta mi řekla že v žádném případě,nebo jen kdyby mi to povolil lékař - že prý ovlivňuje svalovinu dělohy, tak jsem vydedukovala, že by to třeba mohlo způsobit potrat (před pár dny jsem byla v nemocnici kvůli menšímu krvácení, tak jsem to nechtěla riskovat).. takže jsem si nakonec koupila jen meduňkový čaj, když už jsem v té lékarně byla (který ovšem mám vyzkoušeno že na velkou nervozitu prostě nezabírá). Říkala jsem si, že si tedy udělám alespoň silný čaj než půjdu, bohužel do odchodu zbývalo tak půl hodiny, byla jsem hrozně nervózní, tlak jsem si naměřila 150/100 ještě před odchodem (!)- jindy jsem před odchodem měla úplně normální tlak a i přesto pak v poradně vysoký... čaj bych nestihla, tak jsem trochu zpanikařila a vzala jsem si takovou řekněme trochu menší polovinu Lexaurinu 1,5, který doma mám, ale v těhotenství jsem jej nikdy neužila zatím, lékům se obecně snažím v těhotenství vyhýbat. Opravdu mě to trochu uklidnilo a v poradně mi naměřili "jen" 140/85 tentokrát. Nicméně teď mám z toho opravdu VELKÉ výčitky svědomí vůči dítěti :( .. a obzvláště když jsem zjistila, že zrovna dnes by mě ani neměřili, nebyla to totiž standardní kontrola. Takže bych se ráda zeptala na tyto otázky:

1) Mohla tato (podle mě snad malá) dávka Lexaurinu nějak ovlivnit resp. poškodit plod? (jsem ve 26tt).
2) Existuje podle nějakého výzkumu nějaký náznak souvislosti mezi Lexaurinem v těhotenství a autismem? To je věc ze které mám obavy, aby se nestalo u mého dítěte a teď jsem si moc na klidu nepřidala.
3) Něco na uklidnění až půjdu příště budu určitě potřebovat, jak říkám, přijde mi že se to opravdu nezlepšuje, šel by příště použít jednorázově ten Guajacuran? (trochu lituju, že jsem si ho dnes prostě nekoupila a nevzala, protože nejspíš by to bylo menší zlo jak Lexaurin). Četla jsem že lékaři ho těhotným občas předepisujou a dokonce i na tvrdnutí břicha (tj když hrozí kontrakce, tak nerozumím řečím lékarnice o negativnim vlivu na dělohu). Případně kdyby ne Guajacuran (ale byla bych ráda kdyby ano), tak co kromě "čajíčků" by šlo použít s nějakým přijatelným efektem? Aby meduňkový čaj MOŽNÁ působil, asi bych si musela udělat nejméně 5 sáčků a to nevím zda není moc :). A moc na něj nespoléhám, už mi jednou vůbec nezafungoval. Každopádně něco si vezmu až tam příště půjdu tak jako tak, jen hlavně už nechci Lexaurin... Ten Guajacuran se mi zdá OK...

Prosím o radu odborníka na TUTO oblast! :) Děkuji moc

P.S. o možnosti psychoterapie samozřejmě vím a i o tom uvažuji, nicméně než mě objednají a než bych se stihla dostat k nějakým výsledkům (pokud bych se k nim vůbec dostala) tak do té doby porodím :D . Jo a relaxační metody na to nepomáhají.
P.P.S. s mým lékařem se mi toto konzultovat opravdu nechce a nebudu, necítím k němu v tomto 100% důvěru, proto prosím o odpovědi vás :) moje tehotenstvi je normalne probihajici, krom slabeho nedavneho krvaceni po styku, kvuli kteremu si me na den nechali v nemocnici... a beru ted ascorutin, ale ten jsem si dnes v době užití lexaurinu nevzala, abych neriskovala že se to nejak popere... a v dobe dalsi kontroly ho uz nejspis ani brat nebudu..

Ještě jednou díky za odpovědi a omlouvám se za sloh :)

Doplňující dotaz:
Dobry den, Dekuji panu doktorovi za odpověď, ale krome prvni otazky mi nebylo odpovezeno, hlavne na možnost co si vzit příště na uklidnění a co by pro jednorazove uklidneni nevadilo (prostě mi to pomůže.. Jak vidno z meho prispevku, mam dost sklon k uzkostem a potrebuji se o neco "oprit", obzvlášť kdyz jsem navstevu od návštěvy nervoznejsi, kolikrat uplne nekontrolovane, viz vcera a nemohu si pomoct.. ) ,zejmena me zajimalo zda zmineny guajacuran nejak vadi v těhotenství nebo po nem neco hrozí.. Navic chodim na gynekologii, kde se měří tlak v jine mistnosti nez je lekar a nevim zda je uplne cas vyhodnovat nejake vysledky.. . Povidani o tlaku jsem psala pouze jako background... Ze prinesu tlakomer me take parkrat napadlo, ale nikdo mi to o nerekl.. Navic si s pritelem merime tlak oba a hodnoty jsou pak i pomichane.. Hlavne jak rikam me zajimala ta moznost co pouzit na uklidnění a nemusela se pak trast hruzou ze jsem si vzala neco co by mi uskodilo.. Jak je to tedy s tim guacuranem prosím??? Prosim o předání otazky specialistovi, diky.

Doplňující dotaz: Dekuji panu doktorovi za odpověď, ale co si vzit příště na uklidnění a co by pro jednorazove uklidneni nevadilo?? (prostě mi to pomůže.. Jak vidno z meho prispevku, mam dost sklon k uzkostem a potrebuji se o neco "oprit", obzvlášť kdyz jsem navstevu od návštěvy nervoznejsi, kolikrat uplne nekontrolovane, viz vcera a nemohu si pomoct.. ) ,zejmena me zajimalo zda zmineny guajacuran nejak vadi v těhotenství nebo po nem neco hrozí?? Navic chodim na gynekologii, kde se měří tlak v jine mistnosti nez je lekar a nevim zda je uplne cas vyhodnovat nejake vysledky.. . Povidani o tlaku jsem psala pouze jako background... Ze prinesu tlakomer me take parkrat napadlo, ale nikdo mi to o nerekl.. Navic si s pritelem merime tlak oba a hodnoty jsou pak i pomichane.. Hlavne jak rikam me zajimala ta moznost co pouzit na uklidnění a nemusela se pak trast hruzou ze jsem si vzala neco co by mi uskodilo.. Jak je to tedy s tim guacuranem prosím???

MUDr. David Folprecht
Odpovídá lékař:

MUDr. David Folprecht

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

dobrý den, snad vás uklidním, tento problém řeším jednoduše tak, že pacient si měří tlak doma v klidových podmínkách, pak mi přinese přístroj do ordinace, hodnoty TK jsou uložené v paměti tlakoměru nebo si je píší pacienti na papír, což si spolu projdeme a pak změříme tlak oběma přístroji hned za sebou, přineseným od pacienta i mým lékařským, pokud je pacientův přístroj přesný, naměříme oběma přístroji prakticky stejné hodnoty a můžu tedy domácím měřením věřit, a pokud je v ordinaci oběma přístroji tlak 140/90, a doma je většinou 130/80, pak se mohu přiklonit ke stresovému vzestupu a pacienta zbytečně neděsit, doufám že tedy máte tlakoměr na paži, nikoliv na zápěstí ( těm věřit nelze ), Holtera se nebojte, jeho výhodou je vysoký počet měření, na přístroj si rychle zvyknete a zaznamená i noční hodnoty, což je velmi důležité, i když třeba máte pocit že se s přístrojem nevyspíte a stejně jste "celou noc" vzhůru, i tak jsou taková měření velmi prospěšná a vypovídající, takže si to určitě vyzkoušejte, úplně pohodlné to není, ale budete mít dobrý pocit a lékař také, hlídat tlak v těhotenství je opravdu potřeba, včas zasáhnout i při mírném zvýšení jinak právě hrozí vážné komplikace, protože včas nepodchycený zvýšený tlak se pak velmi špatně léčí, resp. často v posledních týdnech těhotenství může dojít ke stavům, kdy léčba zcela selhává a tlak se nedaří ničím snížit, takže chápejte že opatrnost je zcela na místě, jedna malá dávka lexaurinu nic neudělá, ale už to nedělejte, děkuji

MUDr. Branislav Holman
Odpovídá lékař:

MUDr. Branislav Holman

Specializace: Angiologie, Cévní chirurgie, Dětská kardiologie, Dětská nefrologie, Hepatologie‎, Kardiochirurgie, Kardiologie, Nefrologie, Vnitřní lékařství

Dobrý den
1. malá dávka Lexaurinu požitá jednorázově plod neovlivní
2. nevím o žádné studii a znova zdurazňuji, že jednorázové užití nijak plod neovlivní
3. na snížení psychického napětí Guajacuran užít lze, ale není to příliš vhodné(doporučovat Vám ho nebudu). Na druhou stranu když užijete 1tbl Guajacuranu při stresu 1-2x za měsíc tak se nic významného nestane. Rozhodně by o tom měl vědet Váš gynekolg, to za každých okolností...
Na psychoterapii, která by byla nejvhodnější, dle mne není pozdě. Zkuste se poradit jestli něco nedělají v rámci připravy na porod, jistě s tím budou mít zkušenosti a nasměřují Vás. Při opravdu velkých psychických potižích a úzkosti lze akutně využít služeb RIAPSU
s pozdravem

Související dotazy

Zvýšený cholesterol a anemie v těhotenství
Dobrý den. Jsem těhotná, 18 tt. Na začátku těhotenství...
Zvýšený tlak
Dobrý den, moje gynekoložka mě naměřila při kontrole...
Zvýšený cukr, bolesti na hrudi
Dobry vecer, mam zvyseny cukr rano 6,5 hodinu po jidle...
Zvýšený bilirubin
Dobrý den mám dotaz, 31.5 jsem byl na pohotovosti kdy...
Zvýšený cholesterol
Dobrý den, mám mírně zvýšený LDL a TAG v krvi,avšak...
Zvýšený cholesterol
Dobrý den, dlouhodobě mám zvýšený cholesterol cca 6,5...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Zvýšený Testosteron

Přeji pěkný Den. Před, dvěma týdny jsem byl na vyš. na Endokrinologii. Kvůli,...

Zvýšený testosteron u žen

Dobrý den, dá se, prosím, zvýšená hladina testosteronu u žen léčit i jiným...

Zvýšený thyeroglobilin

Dobrý den, mám dlouhodobé problémy, bolesti svalů kloubů, vnitřní třes těla....

Zvýšený tlak

Dobrý den, moje gynekoložka mě naměřila při kontrole vysoký tlak 180/110. Za...

Zvýšený tlak

Dobrý den, jsem muž a je mi 22let. Mám zvýšený tlak 130/98 TF-68. Podoný tlak...

Zvýšený tlak

Dobrý den. Maminka (72) trpí s nervama, protože tatínek je v nemocnici a pořád...

Zvýšený tlak a puls

Dobrý den, je mi 18, výška 172, váha 54...Vedu průměrný životní styl. Studuji...

Zvýšený tlak a tep po ulehnutí

Vysoký tlak a tep v klidu, Dobrý den, chtěla bych se zeptat, večer když si...

Zvýšený tlak u PC a TV

Dobrý den Mám problém s tlakem ... Když sedím déle u TV nebo PC (cca 60 min)...

Zvýšený tlak u psychických obtíží

Dobrý den,již několik dní mám potíže s dýchání hlavně když ležím. Dvakrát mi...

Zvýšený tlak, tep a cholesterol

Dobrý den, stěhovala jsem se přes půl republiky a mám novou obvodní doktorku,...

Zvýšený tlak?

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat.Často mně trápí zřejmě vysoký tlak.Dnes jsem...

Zvýšený tlukot srdce

Dobrý den, (17let) Chtěla bych se zeptat, asi před týdnem jsem měla kolaps...

Zvýšený troponin

Dobry den, jsem profesionalni sportovec pusobici v zahranici.Prodelal jsem...

Zvýšený troponin

Dobrý den, koncem května mě odvezla záchraná služba do nemocnice, k vůli velmi...

Zvýšený TSH

Dobrý den, Chtěla bych se zeptat na Váš názor. Byla mi zjištěna zvýšená hodnota...

Zvýšený urobilinogen a bilirubn v moči

Dobrý Den, Naměřil jsem si pomocí testovacích proužků zvýšenou hladinu urobilinogenu...

Zvýšený urobilinogen v moči

Dobrý den, mám zvýšený urobilinogen v moči - 70 umol/l (++) a leukocyty 25 leu/ul(+)....

Zvýšený vápník

Dobrý den, mou interní léhařkou mi bylo zděleno ,že mam zvětšené hodnoty vápníku...

Zvýšený vápník

Dobrý den, při odběrech krve kvůli zvýšené tepové frekvencimi byla zjištěna...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bulka na žaludu

dobrý den na žaludu penisu jsou ,, takové bíle tečky,, jedná se mi to že mi...

Skvrna na prsu

Dobrý den před týdnem se mi objevila skvrna na prsu.nesvědí.Ani jsem si nenahmatala...

Pocit knedlíku v krku, tlak v oblasti žaludku (trojúhelník mezi prsy a níž)

Dobrý den, měla jsem problémy s pocitem knedlíku v krku, byl mi zjištěn reflux,...

Zánět po vytržení zubu


Alkohol a bolest kolen


Reflux jícnu a vitamín C

Dobrý den, mám diagnostikovaný reflux jícnu. Jsem ale hodně nemocná, snažím...

Výhřez L5/S1

Dobrý den, Prosím o názor, zda bych měla podstoupit operaci. Nález z MR: hernie...

Bulka a vřed v třísle

Dobrý den, již je to déle co se mi mezi genitáliemi a tříslem udělal malá bulka...

Asi půl roku mě bolí kloub palce u levé ruky

Dobrý den, již delší dobu (asi půl roku) mě bolí kloub palce u levé ruky (jsem...

Trvale zvýšená teplota

Dobrý den, asi před třemi roky jsem začala trpět na časté angíny (skoro každý...

Bulka před uchem


Bolest hlavy v souvislosti s krční páteří

Dobrý den pane lékaři, mám neustálé bolesti hlavy, zřejmě od krční páteře, na...

Nižší ALP v krevních testech

Dobry den, dnes jsem byla na odberech krve jako samoplatce a u trech hodnot...

Nepravidelná menstruace

Přítelkyně tento měsíc má po třetí menstruaci chci se zeptat co je příčinou...

Cervikokraniální syndrom

Dobrý den, měla bych 2 dotazy. Byl mi diagnostikován cervikokraniální syndrom,...

Bolest hýždě

Dobrý den, rozhodla jsem se, že Vám napíši, protože už jsem bezradná, zoufalá...

Zraková potíž

Dobrý den, během týdne jsem 2x prožil nepříjemnou zrakovou potíž. Náhle se...

Bolesti krční páteře, mravenčení rukou

Dobrý den, již několik dní mě trápí nepříjemné pálení obou rukou a občas...

N399

Dobrý den, když jsem byl malý asi v 1 roce mi byla dělána uretroplastika, nahrazením...

Časté močení

Dobrý den. Vím, že tento problém tu byl již diskutován a to je časté močení....

Reklama