Alergici, pozor na to, co jíte!

  • Redakce uLékaře.cz
  • 2.4.2012
  • Aktualizace: 2.4.2012
  • Bez alergie

Být alergikem znamená dávat si neustále pozor a myslet trochu dopředu. Ve střehu by tito lidé měli být i při nákupu potravin. Některé totiž mohou spustit alergickou reakci projevující se mimo jiné svěděním v ústech, otokem rtů a jazyka či svěděním uší.

Alergický syndrom na potraviny se vyvíjí v průběhu času
Alergický syndrom na potraviny se vyvíjí v průběhu času

Skryté a nebezpečné

Pokud žijete s alergií, pak víte, že některým věcem a situacím se musíte vyhýbat. Nechodíte ven, když je tam moc prachu a pylu, nehladíte kočky či se snažíte nevdechovat cigaretový kouř. Ale ani eliminace toho všeho nemusí stačit – existují totiž skryté alergeny, které mohou citlivým lidem pěkně znepříjemnit život.

Orální alergický syndrom

Až třetina pacientů, kteří špatně reagují na pyl, trpí současně orálním alergickým syndromem. Ten se projevuje alergickou reakcí, ke které dojde okamžitě po požití určité potraviny. Pokud tedy sníte například jablko, může dojít k tzv. zkřížené reaktivitě, kdy nepříjemné důsledky pocítíte velmi rychle. Proto se naučte, jaké ovoce a zeleninu nesmíte jíst, jste-li alergičtí na:

  • Ambrózii: zkříženou alergii mohou vyvolat banány, melouny, rajčata, cukety, slunečnicová semínka, heřmánkový a pampeliškový čaj i echinacea.
  • Pyly: lidé citliví na pyly mohou reagovat na kiwi, jablka, hrušky, broskve, švestky, koriandr, fenykl, petržel, celer, mrkev, třešně, lískové ořechy a mandle.
  • Trávy: máte-li v diagnóze tuto alergii, pak se vyvarujte broskví, celeru, rajčat, melounů a pomerančů.
  • Latex: osoby nesnášející latex mohou reagovat na banány, avokádo, kiwi a papáju.

Jak zamezit vzniku zkřížené alergie?

Orální alergický syndrom se vyvíjí v průběhu času, a to v důsledku opakované expozice inhalačním pylům. Předcházejte mu, protože v některých případech může dojít k nebezpečnému anafylaktickému šoku, což je závažná reakce ohrožující život. Základním pravidlem je nejíst potraviny, které vyvolávají nežádoucí reakci. Někdy stačí některé z nich povařit, jindy pomůže, když ovoce jen oloupete (většina alergických spouštěčů je ve slupce) nebo zavaříte.

(aši)

Zdroj: www.webmd.com

Líbí se vám článek?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Nádorová přeměna buňky neprobíhá bez příčiny
Články: Nádorová přeměna buňky neprobíhá bez příčiny
Přestože některé nádory...
Rakovinu ledvin někdy prozradí bolavá záda
Články: Rakovinu ledvin někdy prozradí bolavá záda
Bolest v zádech nebo boku...
Pneumokoková meningitida – infekce, které lze předcházet
Články: Pneumokoková meningitida – infekce, které lze předcházet
Mikrobů, kteří napadají...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Jak se léčí osteoporoza
Články: Jak se léčí osteoporoza
Cílem léčby osteoporózy je...
Játra v ohrožení: jak poznat problém
Články: Játra v ohrožení: jak poznat problém
Játra jsou životně důležitý...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: