Alergici, pozor na to, co jíte!

  • Redakce uLékaře.cz
  • 2.4.2012
  • Aktualizace: 2.4.2012
  • Bez alergie

Být alergikem znamená dávat si neustále pozor a myslet trochu dopředu. Ve střehu by tito lidé měli být i při nákupu potravin. Některé totiž mohou spustit alergickou reakci projevující se mimo jiné svěděním v ústech, otokem rtů a jazyka či svěděním uší.

Alergický syndrom na potraviny se vyvíjí v průběhu času
Alergický syndrom na potraviny se vyvíjí v průběhu času

Skryté a nebezpečné

Pokud žijete s alergií, pak víte, že některým věcem a situacím se musíte vyhýbat. Nechodíte ven, když je tam moc prachu a pylu, nehladíte kočky či se snažíte nevdechovat cigaretový kouř. Ale ani eliminace toho všeho nemusí stačit – existují totiž skryté alergeny, které mohou citlivým lidem pěkně znepříjemnit život.

Orální alergický syndrom

Až třetina pacientů, kteří špatně reagují na pyl, trpí současně orálním alergickým syndromem. Ten se projevuje alergickou reakcí, ke které dojde okamžitě po požití určité potraviny. Pokud tedy sníte například jablko, může dojít k tzv. zkřížené reaktivitě, kdy nepříjemné důsledky pocítíte velmi rychle. Proto se naučte, jaké ovoce a zeleninu nesmíte jíst, jste-li alergičtí na:

  • Ambrózii: zkříženou alergii mohou vyvolat banány, melouny, rajčata, cukety, slunečnicová semínka, heřmánkový a pampeliškový čaj i echinacea.
  • Pyly: lidé citliví na pyly mohou reagovat na kiwi, jablka, hrušky, broskve, švestky, koriandr, fenykl, petržel, celer, mrkev, třešně, lískové ořechy a mandle.
  • Trávy: máte-li v diagnóze tuto alergii, pak se vyvarujte broskví, celeru, rajčat, melounů a pomerančů.
  • Latex: osoby nesnášející latex mohou reagovat na banány, avokádo, kiwi a papáju.

Jak zamezit vzniku zkřížené alergie?

Orální alergický syndrom se vyvíjí v průběhu času, a to v důsledku opakované expozice inhalačním pylům. Předcházejte mu, protože v některých případech může dojít k nebezpečnému anafylaktickému šoku, což je závažná reakce ohrožující život. Základním pravidlem je nejíst potraviny, které vyvolávají nežádoucí reakci. Někdy stačí některé z nich povařit, jindy pomůže, když ovoce jen oloupete (většina alergických spouštěčů je ve slupce) nebo zavaříte.

(aši)

Zdroj: www.webmd.com

Líbí se vám článek?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Vyzrajte nad křečovými žilami pomocí přírody, pomohou vám pomeranče i kaštany
15 tipů na posílení imunitního systému
Články: 15 tipů na posílení imunitního systému
Pozitivní myšlení, redukce...
Plané neštovice
Články: Plané neštovice
Varicella neboli plané...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Cestujete daleko? Pozor na poruchu jet lag!
Články: Cestujete daleko? Pozor na poruchu jet lag!
Lidské tělo má "vnitřní...
Malá kapsle zobrazí tenké střevo
Články: Malá kapsle zobrazí tenké střevo
Tenké střevo se donedávna...
Dobře fungující lymfa pomůže zahojit ránu
Články: Dobře fungující lymfa pomůže zahojit ránu
Lymfa – tajuplný název...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

Atopická, suchá nebo podrážděná pokožka bezesporu vyžaduje důslednou péči. Svědění v těchto případech dokáže být velice nepříjemné. Kůže je navíc zranitelná a náchylnější k...  celý článek

x