Dietní faktory a riziko rakoviny prsu – studie u žen v jižní Francii

V letech 2002 až 2004 byla provedena studie zkoumající vztah mezi stravovacími zvyklostmi a rozvojem rakoviny prsu. O stravě se mluví jako o jednom z nejdůležitějších faktorů ovlivňujících vznik nádorového bujení, znalosti o jejím vlivu na jednotlivé typy nádorů jsou však dosud velmi vágní.

V rámci uvedené studie (zveřejněné na jaře v časopise Nutrition and Cancer) bylo sledováno 437 žen s rakovinou prsu a 922 žen kontrolních. Obě skupiny byly vyvážené co do věkového zastoupení a místa bydliště. Stravovací zvyklosti byly zjišťovány pomocí validizovaného dotazníku.

Lze se před rakovinou chánit jídlem?
Lze se před rakovinou chánit jídlem?

Je souvislost mezi množstvím zkonzumovaného jídla a rakovinou prsu?

Získaná data byla vyhodnocena pomocí dvou odlišných statistických metod. Ani jedna z těchto metod neshledala souvislost mezi absolutním množstvím zkonzumovaného ovoce a zeleniny a vznikem rakoviny prsu. Nesignifikantní snížení rizika vzniku rakoviny prsu se jevilo při vyšším příjmu vařené zeleniny a také ryb a luštěnin v potravě.

Pouze jedna z metod ukázala statisticky významně zvýšené riziko rakoviny prsu při minimálním příjmu syrové zeleniny a také mléčných výrobků. Stejně tak pouze podle jedné metody zpracování se jeví zvýšený příjem cereálií a olivového oleje jako protektivní faktor, zatímco zvýšený příjem masa jako faktor zvyšující pravděpodobnost rozvoje rakoviny prsu.

 

Lze se před rakovinou chánit jídlem?

Zmiňovaná studie podporuje již vžitou představu, že konzumace zeleniny, mléčných výrobků a luštěnin je „zdravá“, zatímco přílišná konzumace masa „škodí“. Přesné zhodnocení vlivu jednotlivých složek potravy na rozvoj nádorového bujení však není jednoduché.

Podobné studie byly v minulosti prováděny například také v USA (vztah vzniku rakoviny prsu a konzumace zeleniny a ovoce) a v Řecku (vztah mezi rozvojem rakoviny prsu a konzumací olivového oleje). Výsledky nebyly zcela přesvědčivé, avšak vysoký obsah ovoce a zeleniny v potravě se dá považovat za protektivní faktor v rozvoji rakoviny prsu.

(vek)

Zdroj: Bessaoud F. Dietary factors and breast cancer risk: a case control study among a population in Southern France. Nutr Cancer 2008;(March).

Líbí se vám článek?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Nezaměňujte anxiolytika s antidepresivy
Články: Nezaměňujte anxiolytika s antidepresivy
Anxiolytika a antidepresiva...
Včasné odhalení infekce v ráně pomůže lepšímu hojení
Články: Včasné odhalení infekce v ráně pomůže lepšímu hojení
Zanícení poranění bývá...
Nepodceňujte vyrážku. Může být projevem alergie.
Články: Nepodceňujte vyrážku. Může být projevem alergie.
Alergie mívá různé projevy...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Nádory mozku
Články: Nádory mozku
Situace v léčbě nádorů...
Nedostatek pohybu ohrožuje srdce!
Články: Nedostatek pohybu ohrožuje srdce!
Podle lékařů neustálé...
Poznejte signály, které pomohou odhalit nemocné srdce
Články: Poznejte signály, které pomohou odhalit nemocné srdce
Srdeční onemocnění jsou...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Až 90 procent populace trpí zánětem v ústech a neví o něm
Pásový opar
Články: Pásový opar
Pásový opar, herpes zoster...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěž o krém BELOBAZA®

Belobaza je krém pro každodenní péči, ochranu a regeneraci suché, citlivé a podrážděné pokožky.

 celý článek

x