Dieta u osteoporózy – více vápníku, ale bez tloustnutí

  • Redakce uLékaře.cz
  • 7.12.2009
  • Aktualizace: 7.12.2009
  • Osteoporóza
Lidé s osteoporózou i bez ní stále podceňují příznivý vliv vápníku na jejich kosti. Možná se jen bojí, že ztloustnou, protože hlavním zdrojem vápníku jsou zejména mléčné výrobky. A ty jsou nejen zdravé, ale mohou být i pěkně tučné...

Kolik vápníku si tělo žádá?

Hodně. Dospělým se obecně doporučuje zkonzumovat 1 000 miligramů (mg) vápníku denně. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) by ženy po menopauze a muži nad 65 let měli zvýšit jeho příjem až na 1 300 mg.

Nebojte se mléka
Nebojte se mléka

Více vápníku znamená silnější kosti

Mají lidé při svých stravovacích návycích opravdu tak nedostatečný přísun vápníku? A chrání opravdu vápník naše kosti?? Ano, přísun vápníku v běžné stravě je nedostatečný – výzkum prokázal, že průměrný příjem lidí je jen 600 mg denně, a to nestačí. Ano, jeho zvýšení chrání kosti proti zlomeninám o celých 50 %, takže pokud ho máte málo, máte dvakrát větší riziko zlomeniny. Stropem je příjem 2 500 mg denně, poté se zvyšuje riziko ledvinných kamenů.

Proč je nutné mít tak vysoký příjem vápníku

Ze dvou důvodů, kvůli jeho špatnému vstřebávání vápníkůnedostatečnému ukládání vápníku do kostí. Během života jsme totiž schopni vstřebat jen asi 10 % vápníku, který jsme nějakým způsobem snědli. K tomu denní ztráty močí a kůží jsou 200 mg. V případě že nám vápník chybí, tělo si ho obstará tím, že nám sáhne naši rezervu uloženou v kostech a ty pak řídnou a lámou se.

Doporučené téma: Léčba neplodnosti

Poslední článek:
Darováním vajíčka můžete někomu splnit sen
Léčba neplodnosti může mít různou podobu. Někomu stačí upravit jídelníček, zhubnout nebo povzbudit ovulaci léky...  zobrazit téma

Jak zvýšit příjem vápníku, aniž bychom tloustli

Dieta bohatá na vápník neznamená, že se budeme přecpávat všemožnými mléčnými výrobky a přitom přibývat na váze. Ty jsou sice nejvíce důležité, ale jde to i bez tuku.

 

1. Nízkotučné potraviny

Takovými potravinami bohatými na vápník jsou mléčné výrobky s nízkým obsahem tuků (mléko, jogurt, sýr), nevykostěné ryby v konzervě (losos nebo sardinky), zelená zelenina (špenát, brokolice, zelí, kapusta), sušené ovoce, ořechy, luštěniny (fazole, čočka, hrách), žitný chléb, müsli a minerální voda.

2. Vitaminové doplňky

Prodávají se v lékárnách samostatně nebo lépe jako kombinace vápník–hořčík–zinek. Lepší je vápník ve formě kalciumkarbonátu než kalciumcitrátu. Dávku nezvyšujte najednou, ale postupně – první týden 500 mg denně, pak 1 000 mg, až klidně 1 500 mg denně. Při nežádoucích účincích není nic ztraceno, je třeba jen vyzkoušet jiný preparát.

3. Vitamin D

Je nutný pro vstřebávání vápníku. Tělo si umí vyrobit vitamin D ze sluníčka, 30 minut na slunci denně bohatě stačí. Navíc ho obsahují vajíčka, losos nebo cereálie. Kromě výše zmíněné kombinace je běžně v lékárnách k dostání vitaminový doplněk vápníku s vitaminem D, který zlepšuje jeho vstřebávání. Takové přípravky jsou určeny právě pro pacienty s osteoporózou.

(ercp)

Zdroje: Robert P. Heaney, MD: Role and Importance of Calcium in Preventing and Managing Osteoporosis. Calcium: German Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG) in cooperation with the Robert Koch Institute.

Líbí se vám článek?
+14 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: