Dítě může být malé kvůli špatné funkci ledvin

Chronické renální selhání je onemocnění ledvin, při kterém mají tyto orgány sníženou schopnost vylučovat moč. Kvůli tomu se v těle hromadí škodliviny a opožďuje se růst. To je patrné nejvíce u dětí. I přes tyto závažné komplikace je při vhodné léčbě a stravě možné, aby děti dorostly relativně normální délky.

Co selhání způsobuje

Chronické selhání ledvin (CKD) je u dětí nejčastěji vrozené. Nesprávným vývojem tkání se "postaví" špatně funkční ledvina. Druhým velice častým důvodem je zánět, který poškodí zdravou ledvinu natolik, že přestane správně pracovat.

Onemocnění ledvin může opožďovat růst
Onemocnění ledvin může opožďovat růst

Příčin malého vzrůstu u dětí s CKD je několik. Jednak je to nedostatečný přívod živin z potravy, protože děti s CKD trpí často nechutenstvím. Dalším neméně významným faktorem je narušení rovnováhy iontů v organismu dítěte. Dochází ke zvýšeným ztrátám sodíku a vápníku močí a naopak k zadržování draslíku a fosfátu v organismu. Tato narušená rovnováha iontů vede ke zvýšenému uvolňování vápníku z kosti a k odbourávání kostní tkáně. Tyto změny na kostech způsobují zpomalování růstu dítěte.

Hlídejte si, co jíte

Léčba malých dětí s chronickým selháním ledvin probíhá pomocí dávek růstového hormonu a úpravy stravy. Co by ale takové děti měly jíst, aby se jim onemocnění nezhoršovalo?

Bílkoviny: Obsahuje-li potrava málo bílkovin, může dojít ke ztrátě svalové hmoty, nedostatku energie a větší náchylnosti k infekcím. Když je ale naopak bílkovin mnoho, nestačí poškozené ledviny filtrovat odpadní produkty vznikající při spalování bílkovin. Proto je vhodné jíst vyváženou stravu. Doporučují se ryby, drůbež, vejce, tofu a mléko s vysokým obsahem bílkovin.

 

Pozor na přemíru soli

Sodík ovlivňuje tělesné tekutiny a krevní tlak. Je třeba kontrolovat příjem soli a vyvarovat se potravin s vysokým obsahem tohoto prvku. Patří mezi ně například konzervovaná masa, slané tyčinky, křupky a chipsy. Doporučené jsou naopak bylinky, ocet a citrusové plody.

Obvykle lidé s chronickým selháním ledvin nemusí omezovat svůj příjem draslíku. Přesto je ale vhodné vynechat v jídelníčku banány, pomeranče, rajčata, sušený hrách a fazole.

Fosforu tak akorát

Fosfor (fosfát) je minerální látka, která udržuje kosti silné a zdravé. Příliš mnoho fosforu ale může vyvolat svědění kůže nebo bolestivé klouby. Při selhání ledvin bude hladina fosforu v krvi stoupat. Proto je vhodné omezit konzumaci mléka, sýrů a jiných mléčných výrobků. Obecně platí, že potraviny s velmi vysokou úrovní fosforu, jako jsou semena, ořechy, sušený hrách, fazole a zpracované otruby obilovin, nejsou zahrnuty ve vašem denním jídelním plánu.

Příjem tekutin je důležitý obecně. V případě, kdy ledviny nefungují úplně správně, je na místě jejich příjem omezit. Nebude tak docházet ke zbytečným otokům, vysokému krevnímu tlaku a dušnosti.

(kam)

Zdroje:
kidney.org
kidney.ca

Líbí se vám článek?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěž o krém BELOBAZA®

Belobaza je krém pro každodenní péči, ochranu a regeneraci suché, citlivé a podrážděné pokožky.

 celý článek

x