#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Infekce močových cest - proč jsou častější u žen?

20.1.2019

"Neseď na zemi, ať si nenachladíš měchýř," napomínají matky své dcery. Mají tím na mysli právě riziko zánětu močových cest. I přes dbaní těchto rad však většina žen aspoň jednou v životě toto onemocnění prodělá.

Infekce močových cest
Ve většině případů je příčinou močové infekce bakterií Escherichia coli

Častější než se zdá

Infekce močových cest může probíhat od banálního, nenápadného zánětu, kterého si v podstatě ani nevšimnete, až po nebezpečné hnisání ohrožující Vaše ledviny. Infekce močových cest patří k nejčastějším důvodům, pro které Vám praktický lékař nasadí antibiotika.

Co je příčinou

Příčinou infekce je přítomnost škodlivých bakterií v močových cestách. Nejčastěji bakterie do močových cest pronikají proti proudu moče - močovou trubicí do močového měchýře. Pokud není močový měchýř dostatečně proplachován pravidelným příjmem tekutin, bakterie se v měchýři rychle pomnoží. Odtud je již jen krůček k vážnému zánětu ledvin.

Ve většině případů je příčinou močové infekce bakterií Escherichia coli. Tato bakterie je normální součástí naší stolice. Většinou s ní žijeme ve vzájemné shodě. Ona brání naše střevo před pomnožením nebezpečných bakterií, my jí poskytujeme dostatek potravy a vhodné životní prostředí.

Přes přísné dodržování hygienických opatření může občas dojít k vycestování bakterie z konečníku přes hráz do močové trubice a tudy dále do močového měchýře. Pokud se bakterie v močovém měchýři dále namnoží, může způsobit zánět močových cest.

Moč je za normálních okolností čirá a sterilní - tj. prostá jakýchkoliv bakterií. Pokud se v moči bakterie objeví, nemusí to být ještě spojeno s problémy. Vše záleží na agresivitě, počtu bakterií a naší odolnosti vůči dané infekci.

Jak se infekce projevuje

Infekce se projevuje typickými příznaky. Z počátku pociťujete nepříjemné pocity při močení. Pálení, řezání - zvláště při domočování. Někdy se může vyskytnout i lehké začervenání moče. Je to způsobeno přítomností malého množství krve. Ta se do moče dostává podrážděnou a překrvenou sliznicí močového měchýře.

Infekce může být provázena zvýšenou teplotou a bolestmi nad sponou stydké kosti, tj. v oblasti močového měchýře. Pokud se infekce rozšíří dále cestou močovodu do ledvin, přidá se bolest v bedrech a teplota vzroste. Tento stav je již vážným ohrožením našeho zdraví, vyžaduje  léčbu a někdy dokonce i pobyt v nemocnici.

První pomoc

Nepříjemné pocity při močení spojené s infekcí močových cest mohou často ustoupit již po samotné úpravě pitného režimu. Pokud však obtíže trvají déle než dva dny nebo se dokonce zesilují, je vhodné navštívit praktického lékaře.

Nikdy by jste si neměli ordinovat antibiotika sami. Před nasazením antibiotik je nutné vyšetřit moč a samotnou léčbu pak přesně dávkovat. Důležitá je dávka, délka podávání léku a opakovaná odborná kontrola. Laický přístup nemůže většinou tyto podmínky dostatečně kvalifikovaně splnit.

Pokud se objeví bolesti v bedrech, vysoké teploty nebo krev v moči je nutné navštívit lékaře co nejdříve. Včasné podání vhodných léků může předejít mnoha závažným komplikacím.

Léčba infekce

Infekce močových cest může být zjištěna při potížích, bývá však i docela náhodným nálezem. Často je prokázána při vyšetřování jiného základního onemocnění nebo při pravidelných lékařských prohlídkách. Bakterie v moči nejsou normálním nálezem, pokud však nepůsobí žádné obtíže a Vy nepatříte do některé z rizikových skupin (těhotná, cukrovkář, atd.), nebývá léčba nutná.

Pokud přijdete k lékaři s problémy při močení, budete muset podstoupit několik základních vyšetření. Lékař se Vás nejprve podrobně vyptá na průběh, trvání a charakter Vašich obtíží. Pokud vysloví podezření na zánět močových cest, provede jednoduché vyšetření moče. Z moče je možné získat mnoho důležitých informací - zda jsou přítomny bakterie, je-li přítomen zánět, kolik bakterií v moči je a který lék na ně nejlépe zapůsobí.

Průkazu konkrétní bakterie a její citlivosti na antibiotika trvá většinou několik dnů. Léčbu je však třeba zahájit okamžitě. Lékař proto většinou nasazuje antibiotikum tzv. naslepo, tj. proti nejpravděpodobnějšímu původci infekce. Pokud není léčba účinná, může antibiotika po dvou až třech dnech změnit již cíleně podle konkrétních výsledků mikrobiologického rozboru moče.

Pokud je podezření na postižení Vašich ledvin - bolesti v bedrech, vysoké teploty, dřívější onemocnění ledvin - provede lékař další nezbytná vyšetření. Správnou funkci Vašich ledvin je možné orientačně zjistit již vyšetřením krve. Ultrazvukové vyšetření umožní prohlédnout ledviny a močový měchýř.

Vylučovací funkci ledvin je možné ozřejmit pomocí tzv. vylučovací urografie, CT nebo dynamické scintigrafie. V prvním a druhém případě je sledováno vylučování nitrožilně podané kontrastní látky ledvinami na rentgenových snímcích. V třetím případě je do krve podáno nepatrné množství radioaktivní látky, která se přednostně vychytává a vylučuje ledvinami. Z rozmístění látky v těle je pak možné usuzovat na míru postižení struktury i funkce ledviny.

Jaké mohou nastat komplikace

Pokud infekce vystoupá z močového měchýře cestou močovodů až do ledvin, může dojít k jejich zanícení. Zánět ledvin je nebezpečný zejména u dětí, těhotných a starších osob, kde hrozí zvýšené riziko selhání funkce postižené ledviny a otrava krve. Ledvina tak může být trvale poškozena a oslabena.

Co zvládnete sami

Dostatečný příjem tekutin. Pravidelný pitný režim je základem v prevenci i léčbě každého infekčního onemocnění močových cest. Zvýšený příjem tekutin je nutný především v letním období, při větší námaze a dalších situacích spojených s nadměrným pocením.

Komu hrozí riziko infekce

Riziko vzniku infekce močových cest je obecně zvýšeno u všech žen a především u těhotných. Muži mají výhodu v delší močové trubici.

K přenosu infekce dochází zejména při rizikovém sexuálním chování. Časté střídaní sexuálních partnerů při nechráněném pohlavním styku, nedostatečné hygiena, anální sex - to vše zvyšuje rizika infekce močových cest i sexuálně přenosných chorob.

Riziku infekce močových cest jsme vystaveni i v nemocničním prostředí. Vznik infekce v nemocničním prostředí je způsoben nejčastěji zavedením tzv. permanentního močového katetru neboli cévky. Pokud je katetr zaveden delší dobu, je vznik infekce močových cest prakticky jistý. K infekci dochází většinou je-li katetr zaveden více než týden.

Další riziko představují vrozené vývojové vady močového měchýře. Děti, které trpí tzv. pyeloureterálním refluxem, tj. zpětným návratem moči do močového měchýře, mohou trpět častějšími záněty ledvin. Léčba by měla být vedena na odborném urologickém pracovišti. Někdy se sice porucha upraví spontánně, jindy je však k záchraně ledviny provést i operační korekci vady.

Často kladené otázky:

Proč jsou infekce močových cest častější u žen?

Ženy mají kratší močovou trubici. Vyústění je navíc oproti mužům blíže ke konečníku. Pro infekční bakterie je tak snadnější dostat se močového měchýře, kde se pak dále množí a způsobují další záněty.

Je infekce močových cest nakažlivá?

Některé baterie způsobující záněty močových cest mohou být přenášeny při pohlavním styku. Nejčastěji se jedná o tzv. Chlamýdie. Známější však pro Vás asi bude druhá, dnes již méně častá infekce - gonorrhea neboli kapavka. V léčbě těchto infekcí je třeba pamatovat i na Vaše partnery. Brát antibiotika a zároveň se znovu a znovu vystavovat dalšímu riziku nákazy nemůže vést k dostatečnému vyléčení.

Jak je to s léčbou močové infekce u těhotných?

U těhotných žen je třeba léčit i bezpříznakové infekce. U 20 až 40 % těhotných žen se totiž v průběhu těhotenství nebo po něm může na tomto podkladě rozvinout slabý ale i závažnější zánět ledvin. Pokud se u těhotné ženy zjistí zvýšené množství bakterií v moči, měla by být nasazena antibiotika bez ohledu na celkové příznaky.

Mohou antibiotika poškodit plod ženy?

Existuje velmi široké spektrum antibiotik. Jeho volba závisí na druhu infekce, citlivosti bakterie i stavu nemocného. Některá antibiotika jsou velmi účinná proti infekci, mohou však ohrozit správnou funkci jater nebo ledvin. Některá antibiotika jsou kontraindikovaná (tj. zakázána) u těhotných žen a dětí. Mnoho antibiotik je však možné v těhotenství bez obav užívat. Léky procházejí velmi přísnými testy.

Je krev v moči normálním projevem močové infekce?

Krev v moči se může při některých infekcích močových cest skutečně vyskytnout. Nemusí být pouhým okem viditelná a prokáže ji tak teprve mikroskopické vyšetření moče. Pokud je krve více, vede k lehce červenému zabarvení moče. Jasně červená krev v moči není u močové infekce zcela obvyklá. Každý výskyt krve v moči musí být vyšetřen lékařem. Mohlo by se totiž jednat o projev jiného závažného onemocnění, které vyžaduje zcela jiný léčebný přístup.

Může být infekce močových cest nebezpečná?

Nebezpečí infekce močových cest spočívá především v rozšíření zánětu z dolních močových cest do ledvin. Ledviny jsou životně nezbytným orgánem. Každé jejich vážné postižení je proto život ohrožujícím stavem. Varovnými příznaky infekčního poškození ledvin jsou především bolesti v bedrech a vysoká teplota. Při výskytu těchto příznaků je třeba co nejdříve vyhledat lékařskou pomoc.

Proč je infekce močových cest nebezpečnější u pacientů s cukrovkou?

Vysoká hladina krevního cukru může vést k jeho vylučování do moče. Sladké prostředí je ideální pro růst a množení bakterií. Infekce tak vzniká daleko častěji a má i vážnější průběh. Ledviny pacientů trpících cukrovkou mohou být navíc postiženy již samotnou cukrovkou. Riziko přestupu močové infekce na ledviny tak přináší dvojnásobné ohrožení jejich funkce.

(mar)

Doporučujeme

Čtěte více

Infarkt o Vánocích? Častější, než byste čekali

Konec roku se tradičně nese ve znamení novoročních předsevzetí, která běžně...

Infarkt stále více ohrožuje ženy

Před deseti lety umíraly ženy ve srovnání s muži na těžké formy srdečního infarktu...

Infarkt u hemofilika – komplikovanější, ale řešitelný

V dnešní době se většina pacientů s hemofilií dožívá mnohem vyššího věku, než...

Infarkt u žen může mít nezvyklé příznaky!

Rychlé přivolání záchranné služby může člověku s infarktem zachránit život....

Infarkt v mládí? Nic neobvyklého

Podle statistik u nás umírá předčasně, tedy před 75. rokem života, na nemoci...

Infarkt vás může nepříjemně překvapit i u moře

Srdeční infarkt a dovolená u moře – pro mnoho lidí asi velmi zvláštní kombinace....

Infarkt z „Ježíška“?

Už v roce 1985 si lékaři uvědomili, že srdeční infarkty jsou častější v ranních...

Infekce močového ústrojí – ve většině případů pomohou antibiotika

Antibiotika jsou určená k řešení bakteriálních nákaz. Od jejich zrodu ve 30....

Infekce močových cest

Prochladnutí organismu může vést k následnému onemocnění. Nejchoulostivější...

Infekce močových cest

Infekce močových cest je přítomnost a množní mikroorganismů v ledvinách,...

Infekce na zdravotníky číhá v práci častěji, než se zdá

Každý pacient je potencionálním nosičem infekčního onemocnění. Zdravotníci by...

Infekce se může skrývat i v ústřicích

Nemoci po koupání v moři odborníci v posledních letech zaznamenávají stále častěji.

Infekce v kostce ledu aneb Vyhněte se cestovatelským průjmům

Střevní zánět může pobyt v cizí zemi velmi znepříjemnit. Proto pokud cestujete...

Infekce žloutenkou aneb Kdo by se měl mít na pozoru

Hepatitidy jsou skupinou nepříjemných virových onemocnění, která se v životě...

Infekce žloutenkou typu C může působit jako ochrana před další nákazou

Pokud jste byli nakaženi virovou žloutenkou typu C (hepatitida C) a pak virus...

Infekce žloutenky zesiluje nežádoucí účinky léčby HIV

Čínští vědci v Pekingu zkoumali, zda u pacientů s HIV nedochází kvůli jejich...

Infekční a alergická rýma současně: mám očekávat komplikace?

Alergickou rýmu zná mnoho lidí z vlastních zkušeností, stejně jako některé z...

Infekční bouře žlučových cest

U lidí trpících některým ze střevních zánětů se často objeví i tzv. extraintestinální...

Infekční endokarditida

Infekční endokarditida je zánětlivé onemocnění srdečních chlopní a vnitřní výstelky...

Infekční choroby neznají hranice, buďte ve střehu!

O některých infekčních nemocech si už odborníci mysleli, že patří jen do učebnic...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#