#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Uroinfekce

Zdravcentra.cz 20.5.2008

Bolest při močení může být způsobena různými faktory, z nichž některé jsou u obou pohlaví stejné, některé se mohou lišit buď intenzitou projevů nebo četností výskytu. Obecně nejčastější příčinou bolesti při močení je infekce.

indikační papírky, moč,krev, detekce
indikační papírky, moč,krev, detekce
Může postihnout kteroukoliv část močotvorného ústrojí, místo a četnost výskytu se mohou mezi pohlavími lišit. #IMG#

Jak se projeví

Infekce ovšem nemusí způsobovat pouze bolest, mohou ji pouze doprovázet nepříjemné pocity jako je řezání a pálení při močení, velice časté nucení na močení a močení pouze v malých množstvích. Kromě infekcí se na bolesti při močení mohou podílet močové kameny v močovém měchýři či močové trubici, nádory, u mužů problémy s prostatou, u žen záněty a změny v gynekologické oblasti.

Záněty ledvin a močové kameny

Pokud Vás bolí na jedné straně beder těsně nad pasem a cítíte se celkově špatně nebo máte zvýšenou teplotu, může být příčinou akutní infekce ledvin. V takovém případě je nezbytné vyhledat lékaře, který odebere vzorek moči a vyšetří ji na přítomnost bakterií, a prokáže-li infekci, nasadí účinná antibiotika.

Někdy jsou nutná i další speciální zobrazovací vyšetření, které mohou odhalit příčinu vzniku infekce. Jedním z takových vyšetření je například intravenózní vylučovací urografie, při kterém se speciální kontrastní látka aplikuje do krve, z ní se dostane do močového ústrojí a sleduje se její průchod až do močového měchýře. Lékaři také často používají speciální optické přístroje (endoskopy), kterými se přes močovou trubici mohou podívat do měchýře a močovodů a ozřejmit některé příčiny problémů s močením.

Příčinou akutního zánětu ledvin může být kamínek v ledvinné pánvičce nebo v močovodu, který blokuje volný odtok moči z ledviny, způsobuje městnání a vytváří vhodné prostředí pro pomnožení bakterií. Nejčastější cestou vstupu do organismu je vzestupný způsob, kdy se infekce do ledviny dostane přes močovou trubici, močový měchýř a močovod. Tento způsob je zvláště častý u žen, jejichž močová trubice je velmi krátká a cesta mikroorganismů do těla tedy velcie snadná. Infekce však může být do ledvin zavlečena také krevní cestou při infekčním onemocnění jiné části těla.

Sexuálně přenosné infekce

Zánět často doprovází výtok. Je častější u žen, protože tam zánět močových cest může zároveň postihnout i pochvu. Výtok z penisu u muže je méně častý, ale pokud je přítomen, je třeba mu věnovat náležitou pozornost. Nejčastějším důvodem zánětu u mužů je sexuálně přenosná choroba. Vznik nebolestivého tvrdého vředu na genitálu nebo v jeho blízkém okolí ukazuje na onemocnění syfilídou.

Onemocnění je poměrně nebezpečné, protože není-li správně zaléčeno, může po několika letech skončit až ochrnutím a smrtí. Kromě již uvedených příznaků se může projevit také výrazným zvětšením mízních uzlin, vyrážkou, bolestmi hlavy, únavou a zvýšenou teplotou. Choroba samozřejmě postihuje také ženy. Pokud máte uvedené příznaky, vyhledejte co nejdříve lékaře. Lékař odebere vzorky sekretu a pošle jej na vyšetření přítomnosti mikroorganismů. Nasadí také silná antibiotika, která bez následků chorobu vyléčí.

Další pohlavním stykem přenosnou chorobou spojenou s výtokem je infekce trichomonas vaginalis. Projeví se především u žen, muži tuto chorobu sice přenáší, většinou ale nemají žádné obtíže. Výtok bude zelenožlutý, hustý a zpěněný a bude vypadat trochu jako pivní pěna. Lékař odebere stěry z poševní sliznice a nechá je mikrobiologicky vyšetřit. V případě pozitivní diagnózy lékař předepíše chemoterapii. Zároveň musí být také léčen sexuální partner, aby si partneři vzájemně infekci mezi sebou nepředávali.

Infekce kvasinkami

Hustý bílý výtok nezapáchající výtok charakteru tvarohu se vyskytuje většinou u žen a příčinou onemocnění bývá poševní mykóza (kandidóza). Lékař vyšetří vzorek moče a odebere stěr z poševní sliznice. Pokud bude diagnóza mykózy pozitivní, dostane žena speciální antimykotickou terapii. Nejčastěji se jedná o vaginální globule, někdy při vážnějších formách mykózy je nutná celková léčba antimykotickými tabletami.

Protože je tato nemoc sexuálně přenosná, bude třeba zároveň léčit sexuálního partnera, protože jinak je možné, že si partneři budou infekci neustále vzájemně předávat. Partner dostane iniciální dávku fungicidního antibiotika a poté fungicifní mast, kterou bude potírat penis.

Někdy je možné, že ataky mykózy souvisejí s hormonální antikoncepcí. V tom případě je třeba pokusit se preparát vyměnit za jiný.

Zánětlivé postižení prostaty

Pouze mužů se týká zánětlivé onemocnění předstojné žlázy (prostaty). Na něj je třeba myslet především pokud máte teplotu 38°C nebo více a cítíte bolest mezi nohama při močení. Bude třeba navštívit lékaře, aby mohl provést mikrobiologické vyšetření ze vzorku moče nebo výtěru močové trubice. Také podstoupíte vyšetření konečníkem, při kterém lékař zjistí, zda je prostata zvětšená, oteklá a citlivá. Pokud se diagnóza potvrdí, předepíše Vám lékař antibiotika a doporučí klid na lůžku.

Zánět močového měchýře

Nachází-li se bolest především v podbřišku a nutkání na močení se dostavuje výrazně častěji než obvykle a moč je zkalená, zapáchající nebo s příměsí krve, je třeba zvážit možnost zánětu močového měchýře (cystitis) nebo močové trubice (uretritis). Jak již bylo řečeno, tyto záněty se vyskytují častěji u žen proto, že jejich močová trubice je velmi krátká a proto mají bakterie snadnou vstupní cestu do organismu.

V případě infekce je třeba se poradit s lékařem. Odebere vzorek moče, který mikrobiologicky vyšetří. Pokud bude infekce potvrzena, předepíše antibiotika, doporučí pít hodně tekutin, například urologický čaj. Pokud jsou infekty opakované, je třeba se přesvědčit, zda to není z důvodu nějakého defektu močových cest. V těchto případech lékař zřejmě použije další speciální vyšetření jako vylučovací pyelografii a cystoskopii popsané výše.

Někdy také může bolest při močení způsobovat takzvaný pruritus vulvae. Bývá vysvětlován změnami hormonů po menopauze, ale také alergickou reakcí na nešetrná mýdla, textil či různé deodoranty. Je třeba dodržovat přísnou hygienu, omývat genitál dvakrát denně vodou bez mýdla a používat bavlněné spodní prádlo. Také se žena musí vyvarovat dráždivých mýdel, deodorantů, zásypů a jiných chemikálií, pokud je přímo nepředepíše lékař.

MeDitorial.cz

Doporučujeme

Čtěte více

Úrazové pojištění: podle čeho vybírat

Kromě toho, že každý úraz znamená bolest, nepříjemnosti a zdravotní komplikace,...

Úrazům na lyžích předejdete fyzickým tréninkem

Pokud se řadíte mezi vášnivé lyžaře, pod stromečkem na vás možná čekala nová...

Úrazy mozku

Úrazy mozku jsou závažným činitelem invalidity a smrti pacientů. Mnoha úrazům...

Úrazy na horských svazích – lze jim předcházet!

Lyžování a snowboarding patří k nejoblíbenějším zimním radovánkám zejména mladší...

Úrazy se nevyhýbají ani svátkům, lze jim ale předcházet

Zachranáři i hasiči mají každý rok o Vánocích plné ruce práce. Koktejl stresu,...

Úrazy se nevyhýbají ani škole

Spousta spolužáků, legrace, ale i pranice a možné úrazy. To všechno je reálnou...

Úrazy ze služební cesty se počítají mezi pracovní. Ty na cestě z práce nikoli

V mnoha zaměstnáních lze předpokládat, že se nám pracovní úraz spíše vyhne....

Určení krevní skupiny - víte, jakou máte?

Krevní skupiny A, B a 0 popsal v roce 1901 vídeňský patolog Karel Landsteiner....

Určení příčiny pylové alergie může být obtížné

Pylová alergie je jednou z nejčastějších alergií a její výskyt ve vyspělých...

Uroflowmetrie

Uroflowmetrie, měření močového proudu je jednoduchá urologická metoda, která...

Urolog říká: Inkontinenci lze mírnit

Únik moči je dnes ve většině případů velmi dobře léčitelným problémem. Pokud...

Urputný kašel u dětí. Poznáte, kdy jde do tuhého?

Kašel běžně doprovází zánět horních cest dýchacích, kterým předškolní a školní...

Úskalí fastfoodu: Může akrylamid přispět ke vzniku rakoviny?

Spory panující kolem akrylamidu a jeho vlivu na vznik rakoviny se táhnou již...

Úskalí střídavé péče

V dnešní době nejsme již spoutáni tradicí, materiální a ekonomickou závislostí,...

Úskalí vztahu s kolegou či kolegyní

Vztah na pracovišti je velmi široký pojem. Jedná-li se o pouhý flirt či nevěru...

Usmívejte se! Pomůžete svému srdci

Co dělat pro zdravý životní styl, ví snad téměř každý. Pohybovat se, zařadit...

Usnadnění léčby lupénky: Aplikace SKINSOLUTE® Digital

Lupénka je chronické onemocnění, které v České republice postihuje více než...

Usnadněte člověku s Alzheimerovou nemocí jeho stravování

Lidé s Alzheimerovou chorobou vyžadují poněkud specifický přístup k výživě a...

Usnadňujete si život konzervami? Pak pozor na aditiva!

Přestože poslední léta žijeme ve znamení zdravějšího stravování a biopotravin,...

Úspěch: přístroj zvyšující úspěšnost transplantace jater je na světě!

Britští vědci nedávno představili velmi užitečný přístroj. Udrží totiž játra...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#