Jezte vlákninu, přinutíte tak zánět k ústupu

Vyšší konzumace vlákniny má příznivý vliv na stav zánětu při revmatických nemocech. Tyto překvapivé výsledky přinesli američtí vědci.

Studie prokázala při snižování zánětu vyšší účinost "červené" zeleniny
Studie prokázala při snižování zánětu vyšší účinost "červené" zeleniny

Vláknina vs. zánět

Přínos vlákniny pro naše zdraví je všeobecně známá. Vláknina prospívá srdci, může předejít některým nádorům a hlavně zlepšuje trávení. Nyní vědci objevili její další prospěšnou vlastnost – snižuje C-reaktivní protein (CRP), ukazatel zánětu v těle, který se stanovuje z krve při krevním odběru. Vysoká hladina CRP v krvi signalizuje zánět, a může tak upozornit na cokoliv zánětlivého, od infekce až k revmatoidní artritidě.

 

Doporučené téma: Střevní záněty

Poslední článek:
Ulcerózní kolitida: nemoc několika tváří. Znáte je opravdu všechny?
Ulcerózní kolitida patří mezi tzv. nespecifické střevní záněty. Rozsah postižení střeva a závažnost neboli tíže...  zobrazit téma

Není možné říct, že ovoce, zelenina a další potraviny s vysokým obsahem vlákniny pomohou při artritidě jako mávnutím kouzelného proutku, ale snížení hladin CRP v krvi je dost dobrým důvodem k jejich začlenění do jídelníčku. Američtí lékaři z Univerzity v Jižní Karolíně studovali pacienty s revmatoidní artritidou, kteří jedli velké množství vlákniny, mezi 27 a 28 gramy denně. Hladina jejich CRP v krvi šla rapidně dolů, ať už dostávali vlákninu do těla přirozeně jídlem, anebo pomocí potravinových doplňků.

Nejvíce úspěchu slaví „červená“ vláknina u hubených lidí

U hubených lidí byl pokles CRP velmi výrazný, celých 40 procent. U lidí s nadváhou poklesl CRP „pouze“ o 10 procent. Lékaři ještě zcela nevědí, proč ani jak zvýšení příjmu vlákniny v jídle způsobuje pokles CRP, a tím pádem ústup zánětu. Výsledky výzkumu ale mluví samy za sebe. Jiný výzkum v Německu tuto hypotézu potvrdil – při zvýšení konzumace ovoce a zeleniny ze 2 kusů na 8 kusů denně poklesla hladina CRP o celou třetinu, čili o 33 procent. Snížení CRP je nejvíce přisuzováno ovoci a zelenině bohatým na karotenoidy, speciální antioxidanty v mrkvi a dalších poživatinách s červenou barvou.

(ercp)

Zdroj: Arthritis Today: More Fiber, Less Inflammation?

Líbí se vám článek?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěž o krém BELOBAZA®

Belobaza je krém pro každodenní péči, ochranu a regeneraci suché, citlivé a podrážděné pokožky.

 celý článek

x