Vysoká sedimentace krve


Vysoká sedimentace krve

| Dotaz od: Renitko

Mchtěla bych se vás zeptat čím muže být způsobená ,,Vysoká sedimentace krve"?Může to být třeba masturbací ????A nebo záněty v pochvě?

Zvýšená sedimentace může být způsobena jak například různými záněty, tak i menstruací. Masturbace na sedimentaci vliv nemá. Hezký den.

 

Vysoká sedimentace

| Dotaz od: Magda

Vážený pane doktore, ráda bych znala Váš názor, protože můj praktický lékař se zatím neznepokojuje a svádí mé problémy spíše na stres (kdyby to tak opravdu bylo, nejsem proti...

Sice je to román, ale na druhou stranu, praktik neví jak by to mohl uchopit..... Možná vše začalo v souvislosti s těmi těhotenstvími a porody - přeci jen jsou to hormonální...

Nejčtenější článek Ilustrace

Rychlé přivolání záchranné služby může člověku s infarktem zachránit život. Na to je ale potřeba infarkt nejprve poznat. A to je u žen někdy oříšek.

 celý článek

Vysoká sedimentace

| Dotaz od: Hanka

Již přes rok mám problémy s vysokou sedimentací, 80/90 a pod. Zároveň mám vysoké i CRP, cca 18. Před rokem jsem absolvovala řadu vyšetření (revmatologie, RTG plic, infekční...

Pokud jsou všechna vyšetření opravdu negativní, nechává se pacient jen v pozorování a dělají se opakované kontroly. Já bych vám doporučovala přece jen ale navštívit i...


Vysoká sedimentace

| Dotaz od: Petra

Mému skoro 2 letému dítěti byla zjištěna vysoká sedimentace 115, zánět ledvin vyloučen i zánět středního ucha. Má teploty kolem 38.5. čím to může být?? děkuji za odpověd

Nejpravděpodobněji je v těle přítomen zánět (infekce? bakteriální ? virová?) dosud nezjištěné lokalizace - v úvahu přichází v podstatě všechny ostatní orgánové systémy (plíce...

Nejčtenější článek Ilustrace

Pocity silného a zrychleného bušení srdce nemusí být vždy příznakem závažné choroby. Třeba jste jen snědli některé z potravin, které tento jev vyvolávají. Prozradíme, jak spolu...

 celý článek

Vysoká sedimentace a chudokrevnost

| Dotaz od: Kristýna

Byla jsem na preventivní prohlídce a z krve mi zjistili chudokrevnost a sedimentaci 109/hod, kontrolní výsledky byly fw 120/hod. Jsem jen trochu nachlazena, jinak nic nepocituji...

Sedimentace je pomocné vyšetření. Tím je orientační. Vysokou sedimentaci způsobuje nejčastěji jakákoliv infekce - po větší viroze můžete mít vyšší sedimentaci i několik týdnů...

Sedimentace

| Dotaz od: Jolana

Mám vysokou sedimentaci, poslední hodnota 60/110. Byla jsem na UZ břicha, štítné žlázy, odběry krve-vše OK. Před 5 lety jsem prodělala žloutenku B , neléčenou, ale testy také OK...

Milá paní Jolano- prosím, nepokoušejte se řešit svůj stav "pátráním " na internetu. Spolupracujte s ošetřujícím lékařem, nikdo "zvenčí", kdo nezná Váš konkrétní zdravotní stav...

Sedimantace krve

| Dotaz od: Anna

Chtěla bych se zeptat, jak závažné pro zdraví jsou hodnoty 45/75. Ošetřující lékař mě objednal na kontrolu za tři měsíce. Zvýšené hodnoty /ještě vyšší/ mám již přes rok. Před...

U žen jsou hodnoty normální sedimentace 5-12 mm/hod, to znamená, že normální hodnoty pro Vás by byly do 12/24. Vámi udané číslo ukazuje na zvýšenou sedimentaci, jak moc je...

Sedimentace

| Dotaz od: Martina

Jaká by měla být hodnota sedimentace krve? Paní doktorka mi po angíně mi naměřila při odpolední kontrole 40 a řekla mi, že je vysoká a dala mi další antibiotika. Na angínu jsem...

Po druhé hodině kolem 10, hodnota 40 je skutečně zvýšená.

Mnohočetný myelom?

| Dotaz od: Denisa

Před měsícem mne začla bolet bederní páteř- při předklonu a ještě více při záklonu. Lehkou bolest pociťuji i při stiski. Byla jsem nedávno na imunologii na odběrech krve, krevní...

Milá Deniso, ano mnohočetný myelom se může projevovat bolestí zad. Jeho výskyt ve vašem věku není ale příliš častý. Nevím, jaké přesně testy Vám na imunologii dělaly, uvádíte...

Pohlavní infekce ??

| Dotaz od: Petr

Od ledna jsem dlouhodobě praktikoval s partnerkou nechráněný anální styk. Již od dubna pociťuji před spaním při lehu na břiše jakýsi tlak jakoby hluboko uvnitř konečníku...

Zdravím Petře...těžko takto posoudit, nevím kdo vám ty antibiotika předepsal a v jaké dávce, třeba zánět prostaty by měl léčit urolog ve vysokých dávkách po dobu několika týdnů...

Nejčtenější článek Ilustrace

Prodělal váš rodič, sourozenec nebo někdo z prarodičů infarkt či mozkovou mrtvici? Možnost, že srdečně-cévní onemocnění postihne i vás, se tím zvyšuje. Nebezpečí je tím větší...

 celý článek

Asi před 6 týdny mě začaly trápit bolesti zad, které jsem nikdy předtím neměla, nejsou na určitém místě, ale nejčastěji v oblasti hrudní páteře, někdy se přesunou ale také do...

Pokud bylo laboratorní vyšetření krevního obrazu a biochemismu krve v normě, o mnohočetný myelom by se jednat nemělo (ten se projeví mimo jiné změnami v krevním obrazu a často...

Nejasné průjmy

| Dotaz od: Dominika

Již 4 měsíce mě trápí prujmy i několikrát do týdne. Mám odpozorovano, ze po cokolade,kave,energy drincich a cinskych polevkach je to okamžitě. Nic z toho po celou tu dobu skoro...

Zdravím vás, no já vás tedy moc nechápu proč dávno nemáte nějaké vyšetření ?? musíte zajít na odběry krve, vysoká sedimentace a CRP by znamenalo zánět a nutnost stav dořešit na...

Systémový lupus erythematodes je závažné chronické autoimunitní onemocnění postihující celý organismus. Jeho léčbou se zabývají specialisté v oboru revmatologie.

 celý článek

Chlamydie

| Dotaz od: Lenka

Na první dotaz mi paní lékařka odpověděla jen z části, proto jsem psala doplnění a jsem lehce rozhořčena z odpovědi paní doktorky Moravcové. Proto svůj dotaz pokládám znovu...

Prosím vás, tento portál je určen pro pacienty, kteří potřebují konkrétní pomoc zvláště tehdy, pokud nemají čas hned navštívit lékaře. Váš dotaz je tak rozsáhlý a s tolika...

Vysoká sedimentace

| Dotaz od: Barbora

Chtěla bych se zeptat na onemocnění dcery (4roky). Měla podezření na příušnice a k tomu velký kašel, teploty a rýmu. Paní doktorka nám dala antibiotika a udělala krevní test na...

Sedimentace červených krvinek ukazuje zánětlivé změny v orgasnismu. Může se zvýšit při infekci, ale např. i při autoimunitních onemocněních. Důležité je sledovat i jjiné...

Vysoká sedimentace

| Dotaz od: Soňa

Chtěla bych se zeptat již osm let mám zvýšenou někdy i vysokou sedimentaci. Léčila jsem se na hematologii pro mírnou chudokrevnost a tam jsem prodělala několik kol vyšetření...

Myslím,že Vaším úkolem není uzdravit sedimentaci.Je to nespecifický ukazatel,je ovlivněn řadou různých faktorů,liší se i interindividuálně.vaši lékaři dávají vaše nálezy do...

Vysoká sedimentace - 80/120

| Dotaz od: danijela

Chtěla bych se zeptat na nemoci související s vysokou sedimentací. Již čtyři měsíce se má sedimentace pohybuje v rozmezí od 80/120 po 65/82(což bylo nejméně). Cítím se neustále...

Doporučovala bych ještě naprat různě protilátka, antiboreliové apod. U praktického lékaře či na infekčním oddělení.

Vysoka sedimentace

| Dotaz od: vera

Mam 3,5 leteho syna ma svysenou sedimentaci asi pred mesicem ho bolelo skoro porad brisko ze nemohl na velkou pak se stalo a byl v pohode tady tento problem ma od mala jenze...

Sedimentace odráží řadu pochodů v lidském těle. Pokud se někde v organismu odehrává zánět, což angína jistě je, sedimentace stoupá. Po odléčení antibiotiky je třeba vyčkat i...

Sedimentace krve

| Dotaz od: Kristýna

Je mi 13 let a už 2 týdny mám kašel.Měla jsem bronchitidu.Doktorka mi v pondělí na kontrole řekla , že je to lepší a dělala mi sedimentaci krve,jenže sedimentace prý byla na...

Kristýno. Vyšetření sedimentace krve je sice vyšetření jednoduché, nicméně ne příliš specifické. V době infekčního onemocnění stoupá a pak velmi mírně klesá, i několik týdnů...

Vysoká sedimentace 80/110

| Dotaz od: Daniela

Chtěla bych požádat o radu. Od května 2008 mi po zánětu trojklaného a lícního nervu zjistili vysokou sedimentaci, která trvá dodnes. Pohybuje se od 50-80/80-120. Poslední byla...

Doporučovala bych Vám vyšetření na imunologii a revmatologii, kde by Vás měli vyšetřit opravdu podrobně, včetně neobvyklých onemocnění, k oběma specialistům je potřebné...

Vysoká sedimentace

| Dotaz od: Pavla

! Chtěla bych se prosím ,zeptat. Před 2 měsíci jsem brala antibiotika -zánět v krku. Teď jsem měla angínu ,zase antibiotika.Jsem měsín na nemocenské,mám každý týden vyšší...

Pavlo! Ať o Vašem nástupu do práce nerozhoduje sedimentace (ale ani jiný laboratorní parametr), ale Váš pocit! Sedimentace je nespecifický zánětlivý marker, po onecnění...

Vysoká sedimentace a crp

| Dotaz od: Lenka

Prosím o radu. Před měsícem mi byla odebrána krev, byla jsem bud nachlazená nebo jsem měla problémy s močovým měchýřem nebo klouby jakoby mi zánět cestoval.Byl mi brán i stěr z...

Lenko, kontrolní CRP a sedimentace odpovídají prodělanému zánětu, který váš lékař správně zaléčil antibiotiky. POkud nemáte obtíže (horečka, obtíže při močení) není nutné...

Vysoká sedimentace

| Dotaz od: Lina

Mám problém s vysokou sedimentaci. V květnu jsem měla zánět močových cest - léčba antibiotiky, potom jsem přechodila chřipku - následek zápal plic - léčba antibiotiky - 2 x 10...

Ze všeho nejdříve je třeba vyléčit, a hlavně řádně doléčit, všechny infekce. Po doléčení by se měla sedimentace upravit na normální hodnoty. Pokud se tak nestane, doporučoval...

Paní doktorko měla bych dotaz už od 20 let trpím na angíny, teď poslední rok mám vysokou sedimentaci a pokaždý ve výtěru streptokoka beta haemolyticus sk. C, teď v lednu mám 1...

Pokud se angíny opravdu tak často vracejí, byla jste již pendeponizována, je odstranění mandlí další možnost, která by mohla Vaše problémy vyřešit. Doplnikla bych ještě...

Vysoká sedimentace

| Dotaz od: Markéta

U obvodního lékaře jsem měla již podruhé vysokou sedimentaci 50/83.Před 15 dny jsem byla nemocná,dostala jsem antibiotyka,ale výsledky ukazujou že v mém těle není vše v pořádku...

Sedimantace je velmi nespecifický parametr. Charakteristicky se zvedá u zánětů. Její normalizace však není okamžitá. Je nutný delší časový odstup k její normalizaci.

Sedimentace krve

| Dotaz od: Lenka

Již delší dobu marodím, měla jsem sedantaci 45/74. Stále se to pohybovalo v těchto hodnotách, dnes jem byla na odběru krve a sedantace byla 17/34. Znamená to že je již v pořádku...

Sedimentace je stará málo výtěžná metoda. Zvýšená může být při zánětu, infekci, stresu, onkologickém onemocnění, revmatickém onemocnění... V dnešní době se vyšetřuje hlavně na...

Paní doktorko chtěla bych se zeptat od 20 let trpím na angíny, teď poslední rok jsem brala asi 10x ATB kvůly vysoké sedimentaci a bolesti v krku, ve výtěru mi pokaždé našly...

Máte opakovaně angíny, vyšší ASLO...je-li dle ORL nálezu příčina v tonsilách (bakteriální ložisko, krypty v tonsilách, čepy, opakovaně pozitivní výtěr z krku přes několikeré ATB...

Vysoká srážlivost krve

| Dotaz od: Lenka

Moje mamka prodělala ve věku 48 let mozkovou příhodu a při genetickém vyšetření krve jí zjistili: genetická trombofilie typu mutace fV, II negativní, ale opakovaně zjištěna...

Zvýšení hladiny FVIII nad 150% bez souvislosti se zánětem se objevuje asi u 10% populace a je provázeno zvýšeným rizikem vzniku trombózy. Případné užívání hormonální...

Vysoká sedimentace

| Dotaz od: RADKA

Ráda bych se zeptala na problém manželovy maminky.Už asi 15 let má problém s vysokou sedimentací-v poslední době jsou to hodnoty 70,po hodině 103.Cítí se naprosto zdravá a...

Pokud maminka trpí touto hodnotou už 15let, neznepokojovala bych se, někdy přílišné a časté vyšetřování zatěžuje staršího člověka a jeho psychiku až do stresu. Pokud bude paní...

Dnes me braly kontrolni odbery-zaklad,stitna zlaza,jatraky,ionty,crp,atd..-vse bylo v poradku (i crp-4,8) a sedimentaci,ktera ale byla vysoka 40/60.nicmene ve zkumavce byly...

Zvýšená sedimentace je velmi nespecifický znak, může být vyšší po prodělanéém zánětu, po viróze apod. Pokud k tomu nejsou žádné jiné příznaky, doporučuji za měsíc zkontrolovat...

Sediment krve 100

| Dotaz od: ivona

Prosím o radu, zda se dá nějakým způsobem snížit sediment krve. Mám po angíně a antibiot. hodnotu 110 a po týdnu 95. Jde to pomalu a nejde to nějak rychleji upravit? Děkuji

- hodnota sedimentace není poruchou, ale ukazatelem přítomnosti zánětu v organismu- nelze ji tedy samotnou upravit- adekvátní ústup vlastního onemocnění je následován snížením...

Braní krve z prstu

| Dotaz od: Tereza

Měla bych na Vás takový dotaz. Mám neustálé problémy se zažíváním a moje obvodní lékařka už si se mnou nevěděla rady. Dneska mi ale vzala krev z prstu do takové malé skeněné...

Pravděpodobně šlo o vyšetření sedimentace, zvýšená hodnota 53 svědčí pro pravděpodobnou infekci v organismu. Po přeléčení je vhodné vyšetření zopakovat, zda došlo k normalizaci.

Bíle krvinky

| Dotaz od: Irena

Paní doktorko, chtěla bych Vás požádat o Váš názor. Přesně před rokem po obtížích které se mi zhoršily (únava, permanentní bolest hlavy - někdy více, někdy méně, bolest rukou a...

Bohužel není z přiložených výsledků krevního obrazu říci nic konkrétního, protože se významnějši neliší od normy. Hlavní parametry - bílé, červené krvinky a destičky jsou v...

Výsledek krevního testu

| Dotaz od: Miroslav

Poslední krevní předoperační výsledek nic závadného nevykazoval.Tentokrát byl výsledek závadný v tomto: kyselina močová 495umol/l, kreatin108umol/l, Hb ery 25,1.st.obj.ery 75...

Miroslave. Nelze hodnotit výsledky krevních testů bez toho, aby lékař neznal Vaší osobní anamnézu. Ale z uvedeného lze vyčíst, že trpíte mikrocytární anémií ( chudokrevností...

Jazyk

| Dotaz od: Grigar

Je mi 19 let. Chtěl bych se zeptat na broblém, který mám už delší dobu a to občasná bolest na straně jazyka. Nejde ani tak o bolest, jako o nepříjemný pocit při dotyku jazyka se...

Aleši! Podle fotografie se domnívám, že se bude jednat o afty. Afty bývají virového původu a často se vyskytují při celkovém oslabení organismu nebo při infekcích (jejich hojení...

Lékař neví důvod , já žádné problémy nepozoruji , může to byt od štítné žlazy ? Nebo si mám dělat obavy. Moc děkuji

Vysokou sedimentaci můžete mít v dusledku mnoha příčin - infekce ledvin?, nebo jiný zdroj infekce? autoimunitní onemocnění - např. revmatoidní zánět kloubů? nebo jiné...

Zvýšená sedimentace

| Dotaz od: Verunka

Je mi 18 let, mesíc zpátky jsem měla anginu, brala jsem antibioika, ted už se cítím uplně v pořádku ale mám pořád sedimentaci přes 50. Má lékařka chce, abych zustávala pořád...

Pokud je sedimantace takto vysoká, rozhodně bych doporučoval další krevní vyšetření a také se šetřit.

Sedimentace u dítěte

| Dotaz od: Soňa

Před týdnem měl 3-letý syn teploty 40, jinak žádné příznaky nemoci. Po vysoké sedimentaci mu nasadili antibiotika a za týden byla sedimentace na polovině, ale ne v pořádku. Léky...

Kontrola sedimentace by byla teoreticky potřeba, ale až za delší dobu /cca měsíc/, regenerace těla probíhá dlouho. Pokud bude ale syn v pořádku, v praxi je běžné, že lekař...

Sedimentace

| Dotaz od: anna

Prosím pany doktory,jestli by mi odpověděli na dotaz vysoka sedimentace po operaci prsu,nador byl zhoubný ,měla jsem chemoterapii a ozařovani.Jsem po nemoci 5.let.Děkuji

Vysoké hodnoty sedimentace mohou být jak u nádorového onemocnění, tak u infekcí a zánětlivých procesů v těle. Takže samotný údaj o sedimentaci není specifický, nutno doplnit...

Odběr krve

| Dotaz od: Milan

Na revmatickou horečku poukazují i laboratorní výsledky, jako je zvýšená sedimentace červených krvinek, zvýšené množství C reaktivního proteinu (typický při zánětech), zvýšené...

Požití nevelkého množství potravy by nemělo výsledky těchto testů významně ovlivnit. Ano, při revmatické horečce jsou resp. mohou být hodnoty Vámi uváděných krevních testů...

Sedimentace

| Dotaz od: Lucie

Měla bych dotaz ohledně sedimentace krve.Byla mi odebrána krev a lékařka mi sdělila,že mám sedimentaci 11.Zajímalo by mě jaké jsou normy.A jaká výše sedimentace je už...

U žen je norma sedimentace 7 až 12 mm/hod, tj. Vaše sedimentace je v normě. Sedimentace je velmi obecné vyšetření, na potenciálně závažný stav by ukazovaly hodnoty nad 100/hod...

Ze zaměstnání chodíme na prevent.prohlídku jednou ročně a již druhý rok mám vždy vyšší sedimentaci nyní 15/45 a hnis v moči . Paní doktorka mě poslala ke svému obv.lékaři a již...

Vámi uvedená sedimentace není v normě, je zvýšená. Není to věkem. Je to však velmi nespecifický ukazatel, ze kterého nepoznáme, kde v těle je problém. Jestli je hnis v moči, je...

Sedimentace "1.hod" a "2.hod"

| Dotaz od: František

Chtěl bych se zeptat, co přesně znamená když je sedimentace krve "1 hod." v normě a "2 hod." je dvojnásobkem přípustné hodnoty? Děkuji za odpověď.

Obvyklé hodnoty sedimentace u mužů Vašeho věku jsou 3/8. Pokud je hodnota sedimentace za 2hodiny dvojnásobná než určuje norma (tedy 16-20), není důvod ke znepokojení, jde o...

Zvýšené crp a sedimentace

| Dotaz od: Lenka

Paní doktorko, chtěla bych se přeptat v únoru by byla nasazena antibiotika augmentin pro pálení a řezání při močení. Po lécích mě to přešlo.Při kontrolních odběrech z krve mi...

Lehce vyšší zjištěná sedimetace a CRP jsou pravděpodobně přetrvávajícími hodnotami po prodělané infekci močových cest. Obě hodnoty neklesají hned po vyléčení infekce, ale s...

Chtěl bych se zeptat na zvýšené IgE z mé novorozené dcerky,hodnota z pupečníkové krve byla (IgE pupeč:1,41-zvýšeno) to že zvýšené IgE je predzvěstí alergie nebo třeba astmatu...

Hodnota IgE z pupečníkové krve sice může znamenat riziko pozdějšího rozvoje alergických, ale některé vědecké práce toto zpochybňují. Asi bych Vám doporučil co nejdelší kojení a...

Měl bych dotaz ohledně mých výsledků odběrů krve moči a stolice. Vypíšu Vám pouze zvýšené či snížené hodnoty. B_Sedimentace 7.0 mm, S_HDL Cholesterol 0.96 mmol/l...

Laboratorní výsledky samy o sobě jsou jen čísla, bez znalosti zdravotního stavu vyšetřované osoby z nich nelze vyvozovat diagnostické závěry. Každá laboratoř má navíc své...

Vysoká hodnota afp

| Dotaz od: Kateřina

Paní doktorko, měla bych na Vás dotaz týkající se zvýšeného AFP. V 16.tt mi byla v tripple testu zjištěna hodnota 3,27MoM (riziko NTD 1:10). HCG i Estriol vyšly negativně. Proto...

Milá Kateřino, AFP stejně jako ostatní nádorové markery je nespecifický ukazatel, který může být zvýšený ze spousty možných příčin a většina z nich je nenádorová (záněty plic...

Je mi 25 let, vždy jsem měla nízký krevní tlak kolem 110/70 a puls 60. Prodělala jsem drobnou plicní embolii levé plíce a byl mi nasazen warfarin. Před propuštěním z...

Warfarin může mít různé nežádoucí účinky a nedá se vyloučit ani vliv na krevní tlak a rychlost srdeční frekvence. Stejně tak se mohla nově objevit porucha funkce štítné žlázy...

Výsledky testů krve

| Dotaz od: Romana

Na konci minulého roku jsem byla na alergologii na testech krve na potraviny. Předem uvádím, že jsem to již s lékařkou konzultovala. Chtěla bych, ale poprosit Vás, zda by jste...

U diagnostiky potravinové alergie by se měly používat protilátky ve třídě IgE. I při pozitivitě těchto protilátek neznamená, že by vždy pacient měl dodržovat dietu s omezením...

Špatné výsledky krve

| Dotaz od: Jolana

Chtěla jsem se zeptat, synovi na 3 leté prev. prohlídce byla zjištěna krev v moči - na nefrol.klinice zjištěna mikroskop.hematurie. Jen slabě, ve 12/2015 máme jít na kontrolul...

Jolano. Přítomnost krve v moči a chudokrevnost, případně vyšší sedimentace mohou spolu souviset. Bohužel neznám výsledky vyšetření Vašeho syna, tak se nemohu blíže vyjádřit o...

Chtěla bych se zeptat na dvě věci.Minulý týden jse byla na preventivní prohlídce u praktického lékaře (na žádost rodiny:)),který mi zjistil z krve rapidně zvýšené TSH - 123,807...

Takto vysoká hladina TSH svědčí již o výrazně snížené funkci štítné žlázy. Po nasazení hormonů štítné žlázy by se měl stav postupně zlepšit, ale bude to trvat možná i několik...

Sedimentace

| Dotaz od: Klára

Mám dotaz týkající se mého otce,otec chodil každý pul rok na odběry krve a bral spousta prášku na klouby,aravu diklofenak atd.poslední dobou měl sedimentaci výrazně zvíšenou a...

Posouzení případné obavy z neadekvátní léčby náleží speciálním lékařským komisím ministerstva zdravotnictví. Jedná se o velmi složitý úkol, ke kterému je nutné poskytnutí celé...

Sedimentace erytrocytů

| Dotaz od: Žaneta

Ráda bych se zeptala na poslední hodnoty mého odběru krve viz. příloha. Co vlastně znamenají, když jsou tak zvyšené? Děkuji za odpověď

Hodnocení pouze čísel bez znalosti anamnézy a klinického vyšetření může být velmi zavádějící. Tyto hodnoty mohou svědčit o probíhajícím zánětu akutním nebo chronickém, dále...

Chtěl bych se zeptat, do jaké míry lze poznat chronické (pomalé) selhávání ledvin z vyšetření krve, kterou mi odebíral praktický lékař před třemi týdny. Mám totiž zvýšenou...

Selhávání ledvin se diagnostikuje z krve. Důležité jsou hodnoty urey a kreatininu, pokud jsou v normě, nejedná se o selhání ledvin. Nevím z čeho usuzujete, že máte mít selhání...

Rozbor krve

| Dotaz od: Vlastimila

Přeji dobrý den , mám cukrovku 15 roků a krevní rozbor ukazuje B-eryt.kř.RDW-SD 41,2.Nevím na co toto číslo poukazuje. Je to zhoršená funkce ledvin? A čím zlepšit tyto výsledky...

RDW znamená šíře červených krvinek. toto číslo říká, jestli máte všechny červené krvinky stejně velké nebo jedny malinké a druhé veliké. čím vyšší číslo, tím větší rozdíl mezi...

Srážlivost krve

| Dotaz od: Pavla

Chtěla bych se zeptat, jak se projevuje vysoká srážlivost krve, po těle se mi dělají z ničeho nic modřiny s malinkou bulku u prostřed a hrozně oteklou,a jak se srážlivost léčí...

Váš problém opravdu může být hematologického původu. Doporučuji proto návštěvu praktického lékaře. Bez patřičného vyšetření jsou všechny úvahy pouhými spekulacemi.

Vysoká nemocnost dcery, 2,5roku

| Dotaz od: Šárka

Mám 2,5letou holčičku která je stále nemocná a při většině onemocnění má horečky 40 a více. Před týdnem dokončila aplikaci penicilinu injekcemi a při kontrolním odběru měla CRP...

Šárko, snížení CRP svědčí pro to, že byla léčba penicilinem účinná a bakteriální infekci se podařilo zlikvidovat. Naproti tomu zvýšený počet leukocytů může být příznakem toho...

Zvýšená sedimentace

| Dotaz od: Helena

Dnes jsem byla opet na odběru krve a zjistili mi FW 48/80 jak mam dál postupovat když mi bylo pouze řečeno,že už to mám dlouho a obvodní lékař semnou nic nedělá.Děkuji Helena

Zvýšená sedimentace je nespecifická a může se vyskytovat u řady onemocnění, od zánětu, autoimunitního onemocnění, přes nádory, až po změny složení bílkovin plazmy. Zjistit...

Zvýšená sedimentace

| Dotaz od: petra

Mám dotaz ohledně mé sedimentace,byla mi naměřena 12,ale rozmezí hornot je udáno mezi 3-1O,spolu s timto vyšetřením krve mi byla zjištěna zvýšená činnost štítné žlázy,ale...

Hodnoty Vaší sedimentace jsou zvýšené jen velmi lehce.Jde o velmi tzv.nespecifické vyšetření,které může být samozřejmě ovlivněno řadou stavů organismu.Nejlepším posuzovatelem je...

Vyšetření krve

| Dotaz od: Jirka

Paní doktorko, již delší dobu mne provází řada neurologických problémů - po velkém množství vyšetření zatím bez jakéhokoli závěru. Pouze ve 12/2013 a 1/2014 nalezena...

Jiří, je možné, že jste prodělal herpetickou meningoencefalitidu, která by mohla souviset s některými uvedenými příznaky a nálezem bílkoviny v lumbální punkci, nicméně jste...

Sedimentace a crp

| Dotaz od: Marcela

Prosím o radu. Byla jsem nachlazená a bolel mě podbřišek. U lékaře na gynekologii mi zjistili CRP 38,4. Dostala jsem ATB Ciplox,jelikož jsem měla bakterii na jeden křížek v...

Marcelo, hodnota CRP není nijak vysoká. Tyto hodnoty běžně vídáme u virových onemocnění (udáváte, že jste byla nachlazená). Nevím, z jakého důvodu vám lékař indikoval uvedená...

Zvýšená sedimentace

| Dotaz od: Dana

Můj syn (4 roky) měl zánět průdušek, který byl léčen antibiotiky (Vercef). Dva dny po dobrání dostal vysoké teploty 39,9° a na rentgenu mu byl nalezen zánět dutin. Byly mu...

Sedimentace krve je nespecifické vyšetření, které informuje o průběhu mnoha patologických procesů v organismu. Membrána erytrocytů je nositelem elektrického náboje, a proto se...

Sedimentace

| Dotaz od: Pavlína

Ráda bych se zeptala ohledně sedimentace.Mám už rok sedimentaci 30/60.Sice na podzim klesla 18/36.CRP i krevní obraz v pořádku.Mám uzly na štítné žláze,léky neberu.Mám problémy...

Vysoká sedimentace může ukazovat na probíhající zánětlivé onemocnění. V případě chronického zánětlivého onemocnění může FW kolísat v závislosti na aktivitě onemocnění. To platí...

Paní doktorko, moc vás prosím o radu, spíše o vysvětlení výsledku z krve a co mi doktorka napsala do lékařské zprávy. Nejdříve bych ráda napsala s čim vším se léčím a to...

Nižší hladina IGF-1 nic neznamená - vzhledem k podezření neurochirurga a Vašemu vzrůstu je důležité, že nebyl nad normou. Stejně tak samotný růstový hormon. Co se týče kortizolu...

7měsíců lítám po doktorech ohledně otýkání a bolesti nohou. Přišli i různé tlaky-bolest hlavy. Všechny hodnoty krve v normě včetně štítné žlázy,srdce,ultrazvuk žil. Dneska jsem...

Slečno Nikolo. Ke zhodnocení hladiny estradiolu je třeba vědět, ve které fázi menstruačního cyklu byl nabírán - Vámi uváděná hodnota může být v některé fázi očekávatelná a...

Vysoka fw a zvysene crp

| Dotaz od: Bronislava | z mobilní aplikace

Od roku 2001 s 57kg vahy jsem z neznameho duvodu zacala mit zvysenou fw a to 50/100. Nikdo semnou nic extremne nedelal. V te dobe ci kratce pote jsem zacapa pribirat na vaze...

Příčina zvýšené sedimentace se někdy hledá dost obtížně, ale je možné, že to na začátku bylo k zánětu štítnice (tam bývá FW hodně zvýšena) a současně problémy se štítnicí mohou...

Sedimentace

| Dotaz od: Jana

Tento týden jsem byla na odběru sedimentace po antibiotikách na zadní rýmu a byla 18, chtěla bych se zeptat jestli není příliš vysoká, podotýkám, že jsem tentýž den dostala...

Milá paní Jano- omlouvám se za "utíkání" od odpovědi. Sedimentace erytrocytů patří mezi tzv, nespecifické ukazatele, rozhodně není možné ji honotit izolovaně od celkového stavu...

Rozbor krve

| Dotaz od: Petra

Vyšlo mi SEDIMENTACE ERYTROCITŮ FW 2 hod. 31 mm. Co to znamená je to asi hodně vysoké že? Dále mi vyšlo Hematologie krev. ZMCH (MCH) 26,9. Dále můj rozbor krve kde to bylo...

Sedimentace 31 mm za 2 hod. je lehce zvýšená a může přetrvávat i po "obyčejné" viróze. Hodnoty MCH izolovaně snížené nic neznamenají. Pokud by byly snížené i červené krvinky...

Rozbor krve

| Dotaz od: Petra

Vyšlo mi SEDIMENTACE ERYTROCITŮ FW 2 hod. 31 mm. Co to znamená je to asi hodně vysoké že? Dále mi vyšlo Hematologie krev. ZMCH (MCH) 26,9. Dále můj rozbor krve kde to bylo...

Myslím, že od mnoha lékařů uslyšíte podobné- člověk není "chodící laboratoř", nikdy není pro pacienta přínosné, když se k jeho nálezům vyjadřuje někdo, kdo viděl jen nálezy...

Vysoká dávka paralenů

| Dotaz od: Jan

Včera jsem snědl 26 paralonů a 6 ibalginů. Poté jsem celou noc zvracel. Prvně dvakrát i s trochou krve, poté jen žlutá tekutina. Hrozí smrt?

Při užití vyššího množství paracetamolu (paralen) nad 7,5 g/den ( jedna tbl paralenu má 500 mg, maximální povolená dávka je 4g/den ) je riziko akutního selhání jater. Měl byste...

Již jsem se před týdnem ptala, ale dotaz se asi neodeslal, přestože platba byla provedena.. Tak zkusím ještě jednou. Mám už rok (alespoň co vím, předtím jsem nebyla dlouho...

Sedimentace je velmi nespecifický marker, může být zvýšena z nejrůznějších příčin. Nejčastěji je to zánět, ale sedimentaci zvyšuje i vysoký cholesterol, anémie, zvyšuje se i při...

Paní doktorko, před třemi měsíci (8.8.) se mi narodil syn a při testu krve z patičky mu vyšly vysoké hodnoty TSH. Byli jsme posláni do nemocnice do Ústí na vyšetření, kde...

Nevím sice, jaké byly hodnoty 4.11.2014, nicméně, syn by měl být v péči dětského endokrinologa, je velmi pravděpodobné, že došlo k poruše vývoje štítnice. Léčba by měla být...

Vyšetření krve

| Dotaz od: lukas

Chtěl jsem se zeptat, jak probíhá vyšetření krve na boreliozu a jestli se dají zjistit i jiné nemoci z tohoto odběru: Jaké hodnoty se tam sledují. Mám na mysli třeba cholesterol...

Z odběru krve lze zjistit jak protilátky proti borreliím, tak spoustu dalších informací - hladinu cukru, minerálů (Na, K, CA, P, Mg, Fe...), tuků (celkový, HDL, LDL cholesterol...

Rozbor krve

| Dotaz od: Petra

Vyšlo mi SEDIMENTACE ERYTROCITŮ FW 2 hod. 31 mm. Co to znamená je to asi hodně vysoké že? Dále mi vyšlo Hematologie krev. ZMCH (MCH) 26,9. Dále můj rozbor krve kde to bylo...

Z vámi uvedených několika laboratorních odchylek nelze "hádat" na žádnou diagnózu vyjma hypercholesterolémie. Výsledky vašich laboratoří musí hodnotit váš ošetřující lékař...

Sedimentace

| Dotaz od: Johana

Léčila jsem se se zánětem moč.cest, později přehodnoceno na zánět ledvin (když první atb nezabrala a Ecoli i mikroskop.krev byla stále v moči, a když mě začala bolet bedra) po...

Paní Johano. Vysoká sedimentace i počet krevních destiček při doznívajícím akutním zánětu ledvin je celkem očekávatelný nález (proč jste měla odběry již před dobráním ATB...

Od porodu (2 roky) mě trápí opakované potíže s močovými cestami. Často mám potíže se vymočit, někdy je to provázeno pálením a řezáním, téměř vždy následuje bolest v podbřišku po...

Petro. Máte typické příznaky zánětu a pouze jedno vyšetření sedimentu moči nestačí. Je třeba odebrat ranní moč na kultivaci, a taky vhodné vyloučit (vzhledem k tomu, že jsou...

Odběry krve

| Dotaz od: Inka

Paní doktorko, chtěla bych se zeptat na co vše má pacient nárok při odběru krve. Chtěla sem po své praktické lékařce aby mi udělala nějaké celkové vyšetření krve. Ale ona...

V případě nemoci je na rozhodnutí lékaře, které konkrétní odběry provede a které samozřejmě musejí být logicky odůvodnitelné před pojišťovnou. Jednoznačné vyléčení streptokoka...

Zvýšená srážlivost krve

| Dotaz od: Yvona

Může být vysoká srážlivost krve způsobená brani protejnů,lecitinu a jíných podpůrných prostředku,kromě steroydů.děkuji za odpověd

Srážení krve je záležitost velmi jemné souhry faktorů v krvi. Vyšetření patří do rukou zkušeného hematologa, který provede i genetická vyšetření na vrozenou poruchu srážení...

Vyšetření krve

| Dotaz od: Barbara

Nedavno mi byla zjistena hladina triglyceridu pouze 0,19 mmol/l, pritom referencni hodnoty jsou od 0,68-1,69, co to znaci? Pri druhem odberu za 3 dny byla hodnota jiz v poradku...

Hladina triglyceridů může kolísat, důležité je, že není vysoká. Na snížení hladiny krevních tuků je nejúčinnější dostatečný přísun vlákniny, zeleniny a fyzická aktivita. vaše...

Byl mi dělaný rozbor krve v těhotenství 32 týden. Z nepokojila mne vysoká hodnota B_Leukocytů 11,2, minulý odběr 11,4, dále zvýšená hodnota B_Neutrofylů 0,757, milulý odběr 0...

Kvasinková infekce by mohla zvýšenou hladinu leukocytů vysvětlit. Přesto bych doporučoval konzultaci u ošetřujícího lékaře, který zná Váš přesný zdravotní stav. Hezký den.

Špatné výsledky krve

| Dotaz od: věra

Byla jsem minulí týden u lékaře že mě bolí páteř mezi lopatkama,mám stím často problém a oblast krku hlavně vlevo,bolí mě rameno až celá pulka krku v levo,a jde to přes bradu...

.Moc a moc Vás prosím, snažte se důvěřovat svým lékařům- "tápání" není necílené bloudění, ale nezbytný diferenciálně- diagnostický postup. Není nic horšího, než když se ke stavu...

Rozbor krve

| Dotaz od: Petra

Vyšlo mi SEDIMENTACE ERYTROCITŮ FW 2 hod. 31 mm. Co to znamená je to asi hodně vysoké že? Dále mi vyšlo Hematologie krev. ZMCH (MCH) 26,9. Dále můj rozbor krve kde to bylo...

Hodnota sedimentace 31 za 2 hodiny je pouze mírné zvýšení, pokud se cítíte dobře tak bych zkusila zopakovat odběr cca za měsíc. Hodnoty MCH znamenají koncetraci hemoglobinu...

Je ve vlastním zájmu každého diabetika, aby docházel na pravidelné kontroly ke svému lékaři. Lékař hodnotí jeho stav a úspěšnost léčby na základě vyšetření krve.

 celý článek

Potřebuji poradit....Asi to nejspíše začalo od porodu kdy mi byl diagnostikován hellp syndrom a tlak 220/180. Vše dopadlo dobře. Začala jsem mít bušení srdce kdy mi tep...

Těch potíží co popisujete je relativně hodně a bez podrobnějšího vyšetření to celé rozebrat nejde. Stran bušení srdce uvádíte, že máte sklon k sinusové tachykardii a berete na...

Ráda bych se touto cestou zeptala, co znamená výsledek vyšetření krve, žena, 37 let, léčena s refluxem, omeprazol 20 ráno, žádná jiná nemoc; krevní obraz: sedimentace: 1 hodina...

Jano, nepíšete důvod, proč Vám bylo provedeno vyšetření krevního obrazu a sedimentace, Vaše laboratorní hodnoty jsou normální, takže nemusíte mít obavy. Přeji Vám pěkný večer.

Výsledky krve

| Dotaz od: Martina

Chtěla bych Vás požádat o radu - alergolog mi dělal krevní testy , jelikož mě už delší dobu trápí jisté obtíže . Vyšlo mi : snížený Albumin - 0,584 , zvýšený Alfa 1 globulin - 0...

Pouze z tohoto izolované nálezu nelze určit konkrétní diagnosu. Mírně zvýšená sedimentace a mírné odchylky v hladině bílkovin samy o sobě /pokud ostatní parametry vyšly v...

Vysoká hladina aslo

| Dotaz od: Michaela

Od října 2015 jsem trpěla velmi častými virózami (vždy bolest hlavy, teplota okolo 38 stupňů, rýma, bolest v krku zřídka kdy), vždy většinou 3 dny potíže, pak nemoc ustoupila...

Po některých infekcích vzniká zvýšená sedimentace, zvýšené CRP a zvýšené ASLO. Nejdříve se normalizuje CRP, to se dá ovlivnit léčbou antibiotiky, jako druhé klesá sedimentace, v...

Prosíme o radu, manželka prodělala 2x zánět plic a z toho ma zřejmě lymfaticke uzliny a teploty, lékaři si zatím neví rady s vysokými teplotami, měla několikrát odběr krve i...

Určitě bych vyčkala výsledků laboratorního a mikrobiologického vyšetření, určitě je dobře, že bylo provedeno i hematologické vyšetření, pokud by uzliny i nadále byly zvětšené...

Samovolná tvorba modřin

| Dotaz od: Renata

Chtěla jsem se prosím vás zeptat, samovolně se mi vytvářejí modřiny, většinou na nohou nahoře i dole. Ne stále, ale celkem často, může to značit nějakou nemoc?Jěště - co znamená...

Renato, zvýšená tvorba mondřin může signalizovat problémy s krevní srážlivostí (pravděpodobně je u Vás příliš nízká). Svěřte se s tímto problémem praktickému lékaři. Může jít o...

Stafylokok a bolest kloubů

| Dotaz od: Eva

Chtěla bych se zeptat. V květnu 2015 mi doktorka oznámila, že mám stafylokoka. Potom mi 3x testovala sedimentaci, vzhledem k tomu, že ta sedimentace byla stále vysoká mi dala...

Evo. U Vás se míchají dva problémy, ale ani jeden Vám zřejmě nebyl dostatečně vysvětlen. Nález "stafylokoka" nemusí znamenat onemocnění, také záleží, kde se onen "stafylokok...

Rok zvýšené crp

| Dotaz od: Slávia

V krvných testoch, ktoré mi boli robené počas 1 roka náhodne (boli 3), som zistila, že CRP mám vždy 7 mg/l a FW bolo 25,34,35/hod. Prišla som na to teraz. Moja obvodná lekárka...

Hodnota CRP 7 je normální. Sedimentaci máte mírně zvýšenou, nicméně nikoliv natolik, aby to vyvolalo obavy o závažné onemocnění. Zvýšená sedimentace se vyskytuje i u nezávažných...

Mononukleóza ano/ne

| Dotaz od: Petr

Již téměř dva měsíce se potýkám stále s nějakou virozou..Začalo to teplotami okolo 37,5 a CRP kolem 20...Po týdnu CRP 66 a teploty 38. DOstal jsem na přeléčení ATB Duomox 1000...

Petře. Hodnoty, které uvádíte, jsou pozitivní, ale co se týká infekce, můžete být klidný. Pozitivita IgG protilátek a negativita IgM u většiny virových nemocí (tedy i u...

Vážená paní doktorko, chtěla bych se zeptat, syn má od nedělního večera, tzn. 5. den horečku, rýmu a kašel. Včera s ním byl manžel u pediatra a crp má méně jak 8, tedy ok...

Určitě kontrolu sedimentace a zkuste se objednat na vyšetření na imunologii - opakující se infekce jsou na to indikace. Syna nevystavujte brzy dětskému kolektivu, nechte tělo...

V mládí jsem trpěla poruchou štítné žlázy. Vlivem hormonů antikoncepce se dala do pořádku, po vysazení už dva roky probíhá léčba euthyroxem 50-půl tablety denně. Lečím se na...

Milá Veroniko. Lékaři interní ambulance zpravidla disponují zařízením, který umožní celodenní registraci srdeční akce- tzv.holterovská monitorace srdečního rytmu. Toto vyšetření...

Moje sestra má vysoké leukocyty

| Dotaz od: Anička

Paní doktorko,moje sestra má neustálé bolesti žaludku,je unavená,občas bere antidepresiva,které jí předepsal prakt.l.,má zvláštní nálady a stavy bezmoce,výčitek apd.prý jí šumí...

Dotaz byl zřejmě ke mě přesunut od paní doktorky. Chápu, že máte o sestru obavy, ale předně bych chtěl poznamenat, že pochybnosti o postupu léčby nebo diagnostiky by se svým...

Od začátku srpna 2012 jsem prodělala katarální angínu, "obyčejnou" angínu, několik viróz, do toho pár chřipkových onemocnění, nachlazení a další tato velmi častá onemocnění. Při...

Milá Nikolko, je pravda, že v lidském organismu zpravidla lze najít řadu souvislostí, a tak se pak nabízí otázka pověstného prvenství vejce či slepice..Oslabený imunitní systém...

Dětská imunita

| Dotaz od: marie

Obracím se na vás s problémem, který mě trápí delší dobu. Můj syn (16měcíců) onemocněl chřipkou a byl léčen andibiotiky Ospen. Užívali jsme 10 dní a na kontrole nám bylo...

Sedimentace je rychlost klesání červených krvinek. Je to důkaz o tom, že v organismu proběhl zánět, nicméně sedimentace zůstává zvýšená i delší dobu po prodělaném zánětu a v...

Reakce na antibiotika

| Dotaz od: Soňa

Po dobrání Amiksiklavu jsem otekla, dostala alergii s následnými bolestmi kloubů. Při odběru krve mám zvýšené erytrocyty po 1h 58mm (3-8), po 2h 85mm (9-15), hodnota ASLO 587kU...

Soňo! Děkujete aza zodpovězení dotazu, ale žádný dotaz nekladete... Hodnoty sedimentace jsou zvýšené a nepřímo svědčí pro probíhající nebo čerstvě proběhlý zánět. ASLO...

Ráda bych bych věděla, jak mohu jako laik zamezit "zbytečnému" podávání antibiotik. Naše dětská lékařka zpravidla nasazuje atb. bez předchozích stěrů či vyšetření krve, i když...

Paní Pavlo, dítě by zpravidla před nasazením mělo mít nabránu sedimentaci, udělány stěry na kultivaci a citlivost- vyhodnocení může trvat až týden, výborné a značně sdělné je...

V mládí jsem trpěla poruchou štítné žlázy. Vlivem hormonů antikoncepce se dala do pořádku, po vysazení už dva roky probíhá léčba euthyroxem 50-půl tablety denně. Lečím se na...

Milá Veroniko. Lékaři interní ambulance zpravidla disponují zařízením, který umožní celodenní registraci srdeční akce- tzv.holterovská monitorace srdečního rytmu. Toto vyšetření...

Moje sestra má vysoké leukocyty

| Dotaz od: Anička

Paní doktorko,moje sestra má neustálé bolesti žaludku,je unavená,občas bere antidepresiva,které jí předepsal prakt.l.,má zvláštní nálady a stavy bezmoce,výčitek apd.prý jí šumí...

Dotaz byl zřejmě ke mě přesunut od paní doktorky. Chápu, že máte o sestru obavy, ale předně bych chtěl poznamenat, že pochybnosti o postupu léčby nebo diagnostiky by se svým...

Prosím o radu

| Dotaz od: Tereza

Již jsem psala, zda se dá ze sedimentace poznat rakovina. Bylo mi řečeno že ze sedimentace se ukáže jen, že se v těle něco děje. Byla jsem před měsícem v nemocnici na týden na...

Velmi nerada zklamu Vaši důvěru.Sedimentace erytrocytů je velmi nespecifické vyšetření.Lékař nikdy neléči laboratorní nálezy,ale konkrétního pacienta.Po vyšetření vytvoří...

Rok zvýšené crp

| Dotaz od: Slávia

V krvných testoch, ktoré mi boli robené počas 1 roka náhodne (boli 3), som zistila, že CRP mám vždy 7 mg/l a FW bolo 25,34,35/hod. Prišla som na to teraz. Moja obvodná lekárka...

Hodnota CRP 7 je normální. Sedimentaci máte mírně zvýšenou, nicméně nikoliv natolik, aby to vyvolalo obavy o závažné onemocnění. Zvýšená sedimentace se vyskytuje i u nezávažných...

Od začátku srpna 2012 jsem prodělala katarální angínu, "obyčejnou" angínu, několik viróz, do toho pár chřipkových onemocnění, nachlazení a další tato velmi častá onemocnění. Při...

Milá Nikolko, je pravda, že v lidském organismu zpravidla lze najít řadu souvislostí, a tak se pak nabízí otázka pověstného prvenství vejce či slepice..Oslabený imunitní systém...

Lymfocyty

| Dotaz od: apache1

Při odběru krve mne bylo zjištěné tyto hodnoty lymfocyty 0.407+; monocyty 0.151++;U_ph 6.5. Má lékařka mne sdělila, že je vše v pořádku. Podle mne mám zánět v tělě. Můžete mne...

Pro zjištění zánětu se může kromě krevního obrazu provést vyšetření sedimentace a CRP. Pokud máte konkrétní podezření na konkrétní orgán, pak je samozřejmě možné udělat podrobné...

Zvýšená hodnota tuků v krvi

| Dotaz od: Cecílie

Paní doktorko,prosím Vás laskavě o radu. Dceři /11 let/ byla zjištěna vysoká hladina tuků v krvi.Můžete mi prosím poradit s léčbou ale hlavně s riziky výše uvedeného. Chtěla...

Cecílie! V první řadě je důležité, zda byla vaše dcerka před odběrem opravdu na lačno. Před odběrem krve na krevní lipidy je třeba lačnit minimálně 12, lépe 14 hod, jinak mohou...

S nadcházejícím jarem se blíží i sezóna, kdy bude při procházce v přírodě hrozit, že si s sebou domů odneste i nemilý suvenýr v podobě klíštěte. Jejich kousnutí hrozí nejen...

 celý článek

O škodlivosti vysokého cholesterolu jste už slyšeli mnohokrát. Existuje ovšem i porucha tuků, která se nazývá smíšená dyslipidémie. Při tomto stavu nemáte v krvi jen spoustu...

 celý článek

Někdo by si mohl myslet, že krevní tlak a pulz jsou údaje, které jdou spolu ruku v ruce. Obojí se totiž obvykle měří v ordinaci lékaře současně. Jenže skutečnost je jiná. Měření...

 celý článek

Pacientů léčených protisrážlivou terapií warfarinem v České republice stále přibývá. Tento lék výrazně pomáhá tzv. ředěním krve při stavech s vyšším rizikem výskytu krevních...

 celý článek

Cholesterol je voskovitá látka, kterou naše játra vytvářejí přirozeně. Je nepostradatelný pro tvorbu buněčných membrán, vitaminu D a mnoha hormonů. Jenže čeho je moc, toho je...

 celý článek

Ulcerózní kolitida patří mezi tzv. nespecifické střevní záněty. Rozsah postižení střeva a závažnost neboli tíže zánětu se u jednotlivců liší. Podle toho lékaři rozeznávají různé...

 celý článek

Letošní zima sice delší dobu připomínala (a chvílemi ještě připomíná) spíš špatně vydařený podzim, ale už se také ukázala v plné kráse a síle. Hory lákají k zimním radovánkám...

 celý článek

Signály toho, že s tělem není něco v pořádku, mnoho lidí ignoruje. Napadlo by vás vyhledat lékaře kvůli stálým či náhlým bolestem zad nebo kašli s tím, že máte podezření na...

 celý článek

Nepochybně každý dnes ví, že sportování je zdravé, že sedavý způsob života zvyšuje riziko mnoha onemocnění, a že kdo se chce udržet fit do vysokého věku, měl by se začít hýbat.

 celý článek

V naší zemi užívá hormonální antikoncepci kolem 40 % žen v reprodukčním věku. Díky tomu se řadíme mezi vyspělé státy s výbornými výsledky v oblasti plánovaného rodičovství...

 celý článek

Vysoká teplota u malého dítěte je vždy signálem ke zvýšené pozornosti. Víte, co všechno může horečku vyvolat a jak ji efektivně srazit dolů?

 celý článek

Křečové žíly neboli varixy se vyskytují nejčastěji na dolních končetinách a jsou způsobeny tlakem v žilách, který oslabuje cévní stěny. Nevypadají hezky, ale mohou způsobit i...

 celý článek

Průjem přicházející bezprostředně po najezení dokáže z jakéhokoliv stolování udělat velkou nepříjemnost. Co může být příčinou, jak při těchto potížích postupovat a také jak jim...

 celý článek

Jedná se o rozšíření žil, které jsou v šourku. Podobné varixy můžeme často pozorovat na dolních končetinách lidí, kteří trpí křečovými žilami. Nastane-li tento stav v oblasti...

 celý článek

Je to tak trochu paradox, tenhle cholesterol. Na jedné straně je pro lidské tělo důležitý, protože se z něho tvoří některé hormony a je též složkou obalu lidských buněk. Na...

 celý článek

V dnešní době se většina pacientů s hemofilií dožívá mnohem vyššího věku, než se před lety očekávalo. S tím je ale spojen i častější výskyt nemocí středního a vyššího věku...

 celý článek

Dyslipidemie neboli příliš vysoká hladina škodlivého cholesterolu v krvi je jak dědičnou, tak získanou chorobou. Své nositele nemusí dlouho nijak omezovat. O to závažnější však...

 celý článek

Vysoká teplota je odpovědí těla na infekci. Pokud se objeví poté, co jste se vrátili z dovolené, je lepší ji nepodceňovat. Nemusí jít sice o nic vážného, ale také může.

 celý článek

Nevzhledné „křečáky“ hyzdící dolní končetiny na sebevědomí nepřidávají. Za jejich vznikem z velké části stojí geny. Ty sice neovlivníme, ale zdravým životním stylem a změnou...

 celý článek

Vysoký krevní tlak přivádí do ordinací lékařů nejrůznějších specializací zhruba 25 % dospělých, z toho je 45 % lidí po sedmdesátce. Hypertenze tedy patří k nejčastějším chorobám...

 celý článek

Nepřemýšlíte o jídle a pohyb je pro vás neznámým pojmem? Může se to podepsat na výši vašeho cholesterolu. V některých rodinách však bývá na vině i dědičnost. Z jakého důvodu je...

 celý článek

Cholesterol je pro organismus nezbytný. Pokud je ho ale příliš mnoho, začne se ukládat do cévních stěn ve formě LDL-cholesterolu. Tím dochází k urychlení kornatění tepen, což...

 celý článek

O klíšťatech stále koluje spousta polopravd a mylných informací. I když klíště nevytáčíte pomocí zubní pasty nebo ho nepálíte sirkou, možná jste v zajetí jiných a...

 celý článek

Předoperační vyšetření

| Dotaz od: sonia

Chtěla bych se zeptat na jisté zkratky testu, které musim podstoupit před oprecí očí, která mě čeká. Moje obvodní lékařka má dovolenou a nemůže mi pomoct. Pokud by jste mi byli...

Sonio! Všechny jmenované testy jsou dosažitelné do desítek minut po odběru, obvykle v české republice jsou dostupné tentýž den po odběru. KO + dif je krevní obraz s...

Bolest a pálení na hrudníku

| Dotaz od: Lenka

Už druhý týden mám silné pálení v oblasti hrudní kosti a krku.. Zřídka mám suchý (tuberácký) kašel. Zrychlený tep.. Osmý den mám v přední části velký aft a okolo něj přes dvacet...

Pálení za hrudní kostí, v krku a suchý kašel provázejí například zánět průdušnice a dýchacích cest obecně, jak virový, tak bakteriální. Pokud by takové obtíže byly převážně po...

Mycoplazmata

| Dotaz od: Zbyněk

Chci se zeptat. Mám už delší dobu problémy. Jsem unavený, každé ráno mám jedno oko plné (jako by hnisu) a krk a ústa pokryta bílou vrstvou. Během posledních 3 měsíců jsem měl 2...

Jako první krok bych doporučila navštívit praktickou lékařku a popsat jí vaše obtíže. Následovat by měly základní krevní odběry, jako je krevní obraz, sedimentace, biochemické...

Krevní obraz

| Dotaz od: Lucie

Paní doktorko! K lékaři jdu až za měsíc, ale výsledky krve mám již u sebe. Vyšlo mi ASLO 390, FW 27, ECP 51,8(0-24), imunoglobulin 17,7(7-15)...ostatní výsledky biochemie...

Bohužel jste mi nepopsala, jaké k tomu máte klinické problémy, protože to je dost důležité k tomu, aby se mohly dělat nějaké závěry. Hodnota ASLO sama o sobě není vypovídající...

Uz delsi dobu mam problem s travenim. Opakujici se prujmy a zazivaci obtize, nic uplne vazneho, proto jsem to taky ze zacatku ani neresil. Byl jsem loni v Nepalu, treba to muze...

Doporučuji vyšetření u praktického lékaře, provést základní odběry krve, doplnit UZ břicha. Pokud Váš bratr nesnášenlivost na lepek, je vhodné doplnit odběry na nesnášenlivost...

Při cukrovce (diabetes melitus) nedokáže organismus zpracovat cukr, který přijal v potravě. Vysoká hladina cukru v krvi nepříznivě působí na cévy, nervy a neléčená vede k...

 celý článek

Chtěla bych se zeptat na svůj problém. Již druhý týden mám teploty přibližně kolem 37,2°C. Po návštěvě lékaře a odběru krve (sedimentace, diferenciál, Quickův test) byly...

Antikoncepce obecně a tedy ani ta Vaše nemá žádnou souvislost s teplotami nebo nedostatkem červených krvinek. Není-li anemie(vy říkáte erytropenie) způsobena opakovaně silnou...

Vzestup teploty je projevem boje organismu proti chřipce. Je-li ovšem teplota příliš vysoká, může být takový stav pro organismus nejen nepříjemný, ale i nebezpečný.

 celý článek

Frekventní stolice

| Dotaz od: Hana

Chtěla bych poprosit o Váš názor. Před 2,5 lety jsem byla na operaci slepého střeva, poté na kolonoskopii z důvodu podezření na Crohnovu chorobu. Ta se vyloučila i s pomocí...

Vzhledem k tomu, že jste byla komplexně vyšetřena imunologicky i gastroenterologicky s negativní kolonoskopií i kalprotektinem ve stolici Crohnovou nemoc skutečně nemáte...

Oteklé mandle bez zánětu

| Dotaz od: Petr

Je to 4 týdny co jsem chytil angínu a paní doktorka mi předepsala antibiotika (Penobene), ty jsem dobral, vše se zdálo OK a po týdnu a půl jsem se vrátil do běžného života...

Nevím zda se skutečně jedná o angínu, může to být klidně virosa/ pro což svědčí vaše laboratoř/ a tam samozřejmě ATB nezabírají. Penbene je velice slabé ATB a recidiva angíny se...

Zvýšené jaterní testy

| Dotaz od: Lucie

Již delší dobu mám zvýšené jaterní testy AST 1.20, ALT 8.04 GGT 0,24. Sono negativní, infekce také. Jsou tyto hodnoty alarmující natoli, aby mne lékařka poslala do nemocnice...

Zvýšené jaterní testy znamenají, že se něco děje s játry. Nejčastěji se jedná o poškození jaterní tkáně nějakou toxickou látkou nebo nějakou nemocí (infekce, nádory, jiné...

"Neseď na zemi, ať si nenachladíš měchýř," napomínají matky své dcery. Mají tím na mysli právě riziko zánětu močových cest. I přes dbaní těchto rad však většina žen aspoň jednou...

 celý článek

Nedostatek železa

| Dotaz od: Jana

Mám dotaz ohledně 4leté dcery. Je léčena na pneumologii pro často se opakující dráždivý laryngotracheální kašel. Ten je doprovázen vysokými horečkami cca 40 stupňů trvajícími 4...

Je nutno si uvědomit, že nízká hladina železa a z toho plynoucí anémie je častou příčinou opakujících se infekcí horních cest dýchacích (co je asi problém u vaší dcerky, když má...

Před 14 dny jsem měla vynechanou menstruaci a pozitivní těhotenský test. Dnes jsme byla objednaná na kontrolu a potvrzení těhotenství, ale ráno jsem začala špinit. Po ultrazvuku...

Pravděpodobnost potratu je vysoká, nelze však zcela vyloučit přežití plodu. V úvahu přicházejí rizika vzniku silnějšího krvácení nebo případně patologického uložení placenty.

Krevní obraz

| Dotaz od: Petra

Dnes jsem se dostala ke své zdravotní kartě u lékaře a nechala si udělat kopii výsledků krve z prevence, která byla dělána již v říjnu roku 2014. I přes to mne zaujaly lehké...

Pokud byly normální či nízké hodnoty sedimentace a CRP, což jsou základní markery zánětu a dalších nemocí, pak jsou hraniční hodnoty KO opravdu jen drobností...nejčastější důvod...

Alergie

| Dotaz od: Cecílie

Paní doktorko,obracím se na Vás na doporučení mé kamarádky s následujícím problémem.Synovi /12 let/ byla na základě odběru krve stanovena extrémně vysoká hodota IgE /8 500...

Nevím jaké konkrétní parazitární onemocnění syn prodělal /roupy?/, určitě bych zopkaovala vyšetření stolice na parazity. Pokud má svědění kůže, doplnila bych vyšetření...

O ohni se říkává, že je to dobrý sluha a zlý pán. Totéž by se dalo říct o cholesterolu v našem těle. Život bez něj není možný, pokud je ho ale moc, škodí. Co je to vlastně ten...

 celý článek

Štítná žláza je pro zdravé fungování organismu nezbytná. Při různých zdravotních problémech proto lékaři přistupují k vyšetření tohoto orgánu. V chladných měsících však nemusejí...

 celý článek

Strach z pohl.nem.

| Dotaz od: Lukas

Chtěl bych se zeptat jak dál postupovat, v 6/2010 jsem měl nechráněný styk s dívkou, druhý den jsem vypozoroval trochu zarudlý žalud, vyléčil jsem to heřmánkovými obklady...po...

Pohlavní chorobu zcela jistě nemáte. Většina vašich obtíží je psychosomatického původu ( bolesti, únava, záškuby, ekzém..). Psychogenní může být i větší náchylnost k infekcím...

Co měl lékař na mysli, když před vámi vyslovil tuto diagnózu? Leccos lze odvodit - choroba srdeční je vcelku jasná. Ale co s tou ischemií? Ischemie je označení pro stav, kdy...

 celý článek

Febrilie nejasné etiologie

| Dotaz od: Pavel

Chtěl bych se zeptat, kam případně dále nasměrovat dovyšetření mého zdravotního stavu. Vím, že přednostně mám konzultovat svého praktického lékaře, nicméně ten si, dle jeho...

Pane Pavle. Děkuji za podrobný dotaz, trochu Vás ale zklamu. Bez kompletních informací o tom, co Vám bylo testováno a s jakými výsledky Vám opravdu nemohu k situaci takto na...

Mnohokrát děkuji

| Dotaz od: Tereza

Mockrát děkuji za Vaší odpově´d. A když jsem byla v nemocnici na týden na vyšetření té plicní emboli - negativní výsledek, Vím, že mi brali také asi 6 nebo 7 ampulek krve. Jen...

Při hospitalisaci pacienta se zpravidla opravdu provádí biochemický screening,proto ampulek není zrovna málo.Navíc-různá stanovení vyžadují často "různé zkumavky",které jsou...

Asi před rokem jsem zaznamenala sníženou citlivost v oblasti S1 levého stehna a zvláštní pnutí až ke kotníku. Tehdy jsem byla na vyšetření v Thomayerově nemocnici, kde zákl...

Lumbální punkce je důležitou součástí diagnostiky u RS i jiných postižení mozku. není to výkon nijak dramatický. Postpunkční potíže zvláště u mladých žen bývají často, ale pokud...

Děkuji za předch.odpověd kt.zněla: Dcera 7 let má již roky mikroskopickou hematurii, ta vychází různě někdy více něky méně. Po braní antb. Ospen kv.anginám vždy hematurie vymizí...

Žádanku na vyšetření na nefrologii vám klidně může napsat praktický dětský lékař.

Před nedávnem jsem byla na odběru krve kvůli darování oocytů. Zjistili mi zvýšenou hladinu TSH (5,07) a byla jsem odeslána na endokrinologii. Pan doktor mi udělal ultrazvuk...

.Záleží na metodice laboratoře nicméně obecně platí že normální hodnoty jsou tsh 0,37-5, 0,ft4 normální hodnoty 9,8 - 23,1.Je ale pravda, že centra která se věnují odběru oocytů...

Krevní obraz

| Dotaz od: Lenka

Chtěla jsem se zeptat na jednu věc v oblasti krevního obrazu. Již půl roku mám dvě uzliny (každou na jiné straně krku), velikostí vždy kolem 1 cm. Několikrát kontrolované na UTZ...

Kolísání leukocytů v krevním obraze je normální jev, tyto hodnoty reagují na každou infekci, kterou proděláte či se kterou jste se setkala, lymfocyty stoupají u virových infekcí...

Chtěla bych s...

| Dotaz od: Lada

Chtěla bych se zeptat zda bych poznala z rozboru krve (KO, sedimentace, CRP) rakovinu lymfatických uzlin. Už měsíc mám na krku zvětšené uzliny (na levé straně). Byla jsem na...

Dobrý den, na zhoubné bujení ukazuje mnoho znaků, změny v krevním obraze,dále tzv. onko markery a v neposlední řadě vyšetření PET. Sono je ale v tomto případě metodou s poměrně...

Hiv

| Dotaz od: Markéta A.

Psala jsem Vám dotazy ohledně infekčnosti HIV a zapomněla jsem se ještě na něco zeptat. Mé dotazy byly: "Pokud by se mi na malou, ale čerstvou a trochu krvácející ranku na ruce...

Markéto, nedovolím si typovat věci, které nelze odhadnout. Riziko infekce je tím vyšší, čím vyšší je virémie nemocného, tedy počet virů v jeho krvi. Pokud jste se setkala s HIV...

Nenechte si ujít toto léto příjemnou dovolenou, během které si můžete dopřát potřebný odpočinek, pouze proto, že trpíte Crohnovou nemocí nebo ulcerózní kolitidou. Praktické rady...

 celý článek

Bolest na pravém boku

| Dotaz od: Pavel

Pred mesicem me zacalo tlacit na pravem boku. Nedalo se to nazvat primo bolesti, ale takove tlaky v prave casti bricha, ktere jsem citil i jakoby v oblasti jak konci zebra na...

Jak vidíte stanovení diagnozy není snadné, a o to nesnadnější je to po internetu. Jediná pathologie je mírně zvýšený Bilirubin, ale ten může být i třeba trvalým nastavením...

Bolesti ruky a nohy

| Dotaz od: Martin

Zhruba tak před třemi měsíci mi byl diagnostikován abces na plicích, dostával jsem antibiotika centrálním katetrem, po měsíci propuštění z nemocnice mi začala otekat pravá...

Nevím, kde jste s těmi potížemi byl, já bych navrhovala interní příjmovou ambulanci v nemocnici (dle spádu) - též nevím, jaké Vám dělali vyšetření - z krve bych provedla určitě...

Mononukleosa

| Dotaz od: Adéla

Před měsícem a půl mi byla diagnostikována reaktivace mononukleozy. Jaterní testy jsem měla ale v pořádku. Jelikož jsem měla zduřelé krční žlázy a čepy na mandlích (antibiotika...

Na podporu imunity jsou preparáty, doporučila bych ale jejich případné nasazení až po konzultaci s imunologem- před tím by jistě bylo vhodné provést další kontrolu krve, včetně...

Výtěr z krku

| Dotaz od: Kateřina

Mému synovi(6let) našli při výtěru z nosu Streptokoka pneumonia. Bohužel má od 9/08 s menšíma přestávkama pořád ucpaný nos, ne klasickou rýmu, ale smrká(špatně)spíše husté...

Kateřino! Ačkoli nejsem příznivcem častého nasazování ATB, v tomto případě se přikláním k přeléčení. Synovi podávejte probiotika z lékárny, už teď a po celou dobu léčby ATB...

Hyperprolaktinémie a dopamin

| Dotaz od: František

Chtěl bych se zeptat, zda může vysoká hladina prolaktinu nějakým způsobem ovlivňovat hladinu dopaminu, když mi byla zjištěna hyperprolaktinémie neznámého původu, případně zda...

Dopamin je hormon, který mimo jiné potlačuje produkci a sekreci prolaktinu z hypofýzy (podmozkové žlázy). Léky na potlačení nadměrné hladiny prolaktinu jsou založeny právě na...

Měla bych dota...

| Dotaz od: Jana V.

Měla bych dotaz na onemocnění před operačním zákrokem. Jedná se o plastiku křížového vazu v koleni. Na klinice kde budu operaci podstupovat mi řekli, že min. týden před zákrokem...

Aby se vyloučila infekce, byl by zapotřebí rozbor krve - sedimentace, krevní obraz, jinak nelze říci, zda je to od stresu či nikoli. Pokud budete mít v den operace zvýš...

Celiakie u dítěte

| Dotaz od: Renáta

Dceři 5,5 let byla zjištěna z krve alergie na lepek, celiakie...testy jsme dělalai , protože ca 14 dnů po střevní chřipce měla dcera kašovitou stolici ,teď už je v pořádku. Máme...

Paní Renáto, krevní testy na celiakii jsou pouze pomocnou metodou. Je jich několik a jejich spolehlivost je různá. Také záleží, na výši - či stupni patologie v krevním testu...

Oteklé pravé koleno

| Dotaz od: Michaela

Syn 2 roky má dva týdny oteklé pravé kolínko,stále nemáme vyjádření lékaře,synovi dělali odběry krve CRP má v pořádku,ale je tam zvýšená sedimentace 31/66,četné uzlinky v...

Myslím, že pokud problém trvá již 14 dní, počkala bych na výsledky a pokud tyto neobasní otok kolínka, doporučila bych vyšetření dětským ortopedem, hezký den.

Které orgány v našem těle nejvíce trpí škodlivinami z cigaretového dýmu? Na tuto otázku většina z nás odpoví „plíce“. Je tu ovšem ještě jeden, trochu opomíjený orgán.

 celý článek

Velké pití

| Dotaz od: Petr

Chtěla bych se zeptat na syna 12 let a 31 kg, který se léčí se štítnou žlázou bere Euthyrox a nyní pár měsíců chodíme na nefrologii kvůli občasnému nalezení mikroskopické krvi v...

Vážená paní, příjem tekutin se nejlépe hodností podle objemu moče, vyloučené za 24 hodin. Optimální objem je mezi 1500 ml a 2000 ml. Při menším objemu se zvyšuje riziko močové...

Zvýšené afp, fv a aslo

| Dotaz od: Markéta

Mam pořád afp markry 24, sedimentace kolem 40 , aslo 400. Nevim jestli to něco znamena. Držím jaterní dietu a 7 měsíců jsem zhubla 27 kg a pořád váha jde dolů. Děkuji za...

Pouze z uvedených vyšetření se bohužel nelze blíže vyjádřit k tomu, co značí. Jak sedimentaci, tak ASLO a AFP je nutno posoudit v souvislosti s Vaším celkovým stavem, proběhlými...

Nizký tlak

| Dotaz od: Veronika

Je mi 19 let a mám nízký tlak. Tak jednou za měsíc se mi stává, že cítím tlak seshora na hlavu, který se změní v takové "mravenčení" nebo pálení v hlavě (jakoby nedokrvení) a...

Pokud máte jen nízký tlak a jiné obtíže ne, je velmi pravděpodobné, že to jsou stavy spojené se snížením tlaku a nástupem mdlob. Pokud by se problémy nějak zintenzivňovaly...

Zbytek placenty v děloze

| Dotaz od: Vanda

Paní doktorko, jsem 15 měsíců po porodu a celou tu dobu jsem neustále pošpińovala. Cykly se opakovaly pravidelně cca po 32 dnech, krvácení trvalo vždycky hodně dlouho, cca 3...

Opravdu je nepravděpodobné, aby se jednalo o placentu, spíše připadá v úvahu ten potrat. Nicméně z histologického vyšetření se dozvíte, o jakou tkáň se skutečně jedná...

Nádor na ledvině

| Dotaz od: Jaroslav

Před dvěma roky mi byl zjištěn nádor na ledvině. Pro vysoký věk i cukrovku jsem odmítl operaci. Celé 2 roky byly bez potíží. Před 10ti dny začalo silné pálení pří močení a...

K zástavě močení může dojít buď selháním funkce ledviny nebo obstrukcí v močových cestách. Selhání ledvin vzhledem k tomu, jak jste popsal celý průběh potíží, nepředpokladám...

Mykoplazma pneumoniae

| Dotaz od: Dagmara

Cca pred rokom a pol som mala problemy z neustalym dusivym kaslom ktory neustaval zhruba mesiac vtedy sa mi po prvy krat zistila mykoplazma pneum. z hodnotou 15. Kasel mi...

Diagnostika ochorenia vyvolané mykoplazma pneumoniae sa robi z vyšetrenia krve. Tzv Titry protilatok sa meraju v niekolkych triedach a na zaklade potiaži sa potom pristuuje k...

Chci se optat co znamenají tyto výsledky z krve -> cholesterol - 7 Triglyceridy - 2,5 TSH - 7,34 objem erytrocytu - 4,62 barvivo v ery. - 27,9 neutrof.segmenty...

Máte zvýšené hladiny cholesterolu a triglyceridů, tj hodila by se dieta s omezením živočišních tuků + navýšení pohybové aktivity. Ke zvýšeným hodnotám cholesterolu ale může...

Od září 2007 mám nevysvětlitelné bolesti břicha,po spoustě vyšetření na kterých lékaři nic nenašli,tedy krom zvýšené sedimentace a CRP hodnoty v krvi,mi v listopadu odoperovali...

Paní Mirko,je velice těžké určit z čeho by Vaše obtíže mohly pocházet, bez podrobnějšího popisu lokalizace bolesti, typu bolesti a bez vyšetření zobrazovacími metodami. šlo by o...

Může se jednat o infarkt?

| Dotaz od: Zdeňka



Menopauza

| Dotaz od: Monika

Je mi 43 let, posledni rok mivam cyklus po 23-25 dni, predposledni 30, nyni je to 40den a stale nic..Lekarka mi pichla Agolutin. Stale nic, mam prijit do 10dnu na dalsi injekci...

Běžně se u premenopauzálních žen laborat.testy nedělají, prostě menstruace nepřijde. Nyní nemusí být sliznice vysoká, takže se nemá co odkrvácet, další cyklus zase může narůst a...

Prosím o vysvětlení výsledků z krve : lipaza 1,12 ....cholesterol 5,95....sedimentace 38mm... a- CENT-B IB silně pozitivní ...ANA AIH IF pozitivní...AMA IF slabě pozitivní AMA...

Ty výsledky by odpovídaly nějakému autoimunitnímu onemocnění. Díky protilátkám CENT by se mohlo jednat o tzv CREST syndrom. Jeho léčba patří do rukou specializované ambulance.

Moje 15měsíční dcera měla před 3 dni horečku s max. 39,2. Takto vysoká trvala 1 den, pak druhý den klesla pod 38. Další den bez teplot. Druhý den jsem s ní šla za dětskou...

Pokud by Vaše dcerka prodělávala zánět močových cest, tak se v krvi objeví vysok hladina CRP (bílkovina, která se zvyšuje při zánětu v těle). Nejspíš CRP Vaši dcerky bylo nízké...

Absces v nadvarleti

| Dotaz od: Robert

Nejprve mi nateklo pravé varle a zejména nadvarle, k tomu teplota. Dostal jsem antibiotika do žíly i orálně- ústup otoku i teploty. Zůstává mi však u pravého varlete asi...

Záněty varlat se můžou zkomplikovat vznikem abscesu- ohraničeným prostorem, vyplněným hnisem. Lze jej zdiagnostikovat ultrazvukovým vyšetřením varlete, dále taky odběry krve...

Paní doktorko, děkuji Vám za odpověď, zjistila jsem hodnotu TRAK, byla mi dělaná jednou a to na začátku léčby, tj.v r. 2009, hodnota byla 15,5, dále ji již na výsledcích nevidím...

Vysoká hodnota TRAK je diagnostická pro Graves_basedovovu thyreotoxikozu. Bude to tedy tato porucha. Jak jsem na tom s časem tento týden z hlavy nevím. Musela byste zavolat...

Navzdory poměrně komplikovanému názvu je tato choroba asi většině z Vás dobře známa. Její důsledky pro naše zdraví jsou příliš vážné a výskyt v našem nejbližším okolí příliš...

 celý článek

Bolest lýtek

| Dotaz od: Kateřina

Můj problém nastal v úterý, kdy jsem pocítila slabost v nohou. Třásly se mi. Teď dva dny mám velké bolesti lýtek, nemůžu skoro chodit, každý krok bolí. Lýtka bolí i na dotek...

Mohlo by se jednat o nějaké revmatické onemocnění nebo následek prodělané virózy (o té se ale nezmiňujete). Doporučuji návštěvu lékaře, odběry krve (KO, CRP, revmatoidní faktor...

Revmatická polymyalgie

| Dotaz od: Jana

Píši Vám, protože bych moc potřebovala Vaši radu. Počátkem září mi byla dle laboratorních výsledků zjištěna snížená funkce štítné žlázy. Mé hodnoty byly: TSH 0,59 uU/ml, fT4 2,5...

Milá Jano, souhlasím s názorem endokrinologa, že v prvním vyšetření nehraje hodnota fT4 a šlo tedy o laboratorní chybu. Revmatickou polymyalgii a příbuzné bolestivé stavy...

Je mi 21 let a od letošního dubna, kdy jsem byla u zubařky s tím, že se mi klubala osmička a paní doktorka mi nádledně obstříhla dáseň, trpím prekolapsovými stavy, bolestmi...

Pokud tomu dobře rozumím, Vaše potíže začaly až s tím zubem, do té doby jste byla zdravá. Pokud je to tak a byla bych na Vašem místě, zákrok odstranění mandlí bych zatím...

Bolest a otok ldk

| Dotaz od: Petra

Kolísající krevní tlak má nepochybně souvoslost s odrazem mpotíží ve vyšší nervové činnosti. U každého nemocného se více nebo méně objevují neurotické příznaky, které se Již...

Otázky: Zvýšená sedimentace je nevelká, dosti často je u ženy blízká normě, kontrola by byla vhodná jistě po půl roce Po lymfodrenáži nejsou takové potíže jaké popisujete a s...

Chtěla bych se zeptat na výsledky testů mého staršího syna - 4 roky. Jelikož je často nemocný (téměř každý měsíc), navíc astmatik, byli jsme teď v lázních, kde opět onemocněl...

Interpretovat serologické odběry-IgG a IgM protilátky-je někdy velmi složité, protože jejich hladiny jsou dynamické,mění se v čase a k potvrzení nebo vyloučení infekce někdy...

Krev v moči

| Dotaz od: Hana

Při preventivní prohlídce mi byla zjištěna krev v moči(pouhým okem není vidět), byla jsem objednána na další odborné vyšetření. Ve zprávě je mimo jiné uvedeno: krev chem.auto U2...

Jedná se minimální stopu červených krvinek a vůbec bych si kvůli tomu nelámal hlavu. Pouze opakované a významné stopy krvinek jsou indikací k dalším vyšetřením.

Výsledky ebv a cmv

| Dotaz od: Matěj

Jsem vrcholový sportovec a zřejmě jsem v nedávné době prodělal mononukleozu a proto žádám o radu už třetího lékaře. Vás. Jeden mi řekl, že bych tak 3 měsíce neměl sportovat...

Na tuto situaci skutečně existuje řada názorů. Já se kloním rozhodně k doporučení zbytečně rekonvalescenci neprodlužovat, mononukleóza má sice některá svá specifika, ale ve...

Pocení, bolesti hlavy, únava

| Dotaz od: Drahomíra

Už několik měsíců mám problémy s pocením, bolestí hlavy a s velkou únavou. celý den i noc se hrozně potím a pot má i jiný zápach než obvykle. jediné co mi zjistili že mám...

ASLO neboli "antistreptolyzin O" je protilátka proti produktu bakterií zvaných streptokoky. Vysoká hladina ASLO prokazuje, že se někde v organismu nachází tato bakterie v...

Plane nestovice

| Dotaz od: Sofinka

Chci se zeptat prodělala jsem monoukleozu a deti maj plane nastovice a ja jsem je v detstvi namnela tak chci se zeptat jak velky riziko muzu cekat dekuju za odpovet

Infekčnost planých neštovic je velmi vysoká, takže pokud víte, že jste je neprodělala, je třeba počítat s možností nákazy, inkubační doba je obv. 1-3 týdny (6-23 dnů). Je ale...

Mam nasledujici problem. Na zacatku ledna moje zena onemocnela chripkou, ktera presla v bronchitidu. Na ni antibiotika nereagovala a pak ji byl diagnostikovan oboustrany zapal...

Zkuste cca ještě na týden užívat pravidleně např. Ibalgin 400 mg tabletu 2x denně, určitě bych doporučovala klidový režim a dostatečnou rekonvalescenci po prodělané infekci a...

Mám dotaz ohledně zdraví mojí matky (62 let), které diagnostikovali mutaci Leiden 5 homozygot + testy krve ještě odhalily nějaký problém s bílkovinami v těle, což je údajně pro...

Chápu Váš problém, že každý říká něco jiného. Mohu Vám napsat zase další názor. Co se týká INR hodnoty mezi 2,0-3,0 se považují za bezpečné. Hodnota INR 3,68 je vyšší, ale jistě...

Aslo

| Dotaz od: Eva

Chtěla bych se zeptat, zda dlouhodobě zvýšená hodnota aslo může způsobit nějaké trvalé zdravotní následky. Dcera (16 let) prodělala streptokokovou inferci, prošla pendeponizací...

Paní doktorka má pravdu, pokud přetrvává vyšší hladina ASLO a dcera je bez klinických příznaků, kontrolovala bych občas hladinu event. ještě bych doplnila vyšetření moče, ale...

Hiv infekce

| Dotaz od: Lucie S.

Mám 8,5měsíčního syna a vím o sobě, že jsem bohužel typ úzkostlivé matky (trpím OCD, takže problematikou HIV infekce jsem se zabývala už před mateřstvím a jsem tedy zřejmě ten...

Lucie. Virus HIV není zas tak infekční, jak se o něm asi traduje. Například virus hepatitidy C je až 30x infekčnější. Pravděpodobnost, že se Váš syn takto nakazil, je téměř...

Je pro mě vhodná antikoncepce?

| Dotaz od: Jaroslava

Měla jsem nadbytek estrogenů, po léčbě proverou se to zdá být lepší. Je pro mě vhodná HA jen s obsahem gestagenů? Je mi 38 let a jsem nekuřačka. Děkuji.

Tzv. kombinovaná hormonální antikoncepce (s obsahem estrogenů i gestagenů) způsobuje relativní nadbytek estrogenů v organismu. A vysoká hladina estrogenů je riziková: zvyšuje...

Epiglotitida je nebezpečné a potenciálně život ohrožující zánětlivé onemocnění hrtanové příklopky (epiglotis) vyskytující se převážně u mladších dětí. Typicky se projevuje...

 celý článek

Stimulace vaječníků

| Dotaz od: Jana

Zajímalo by mě, kdy se doporučuje stimulace vajčníků. Je to nezbytné, i když prokazatelně ovuluji? Po odběru krve 7. den před menstruací mi gynekolog oznámil, že je funkce...

Jano! Stimulace vaječníků nemusí mít za úkol ovulaci vyvolat, ale třeba také načasovat. Podle popisu, tedy pokud prokazatelně ovulujete, nemám pocit, že by stimulace vaječníků...

Zvetčená lymfatická uzlina

| Dotaz od: Robert

V unoru 2013 sa mi na pravej strane krku zvetčila lymfatická uzlina (1,5-2 cm).Před tým už asi pol roka som mal bolesti v pravej časti zahlavia a aj v okolí neskor sa objavenej...

Milý Roberte, pokud by se jednalo o lymfom, pravděpodobně by nedošlo ke zmenšení uzliny a za tu dobu by se jistě dělo něco dalšího. Pokud byste měl nějaký zánět, mělo by se to...

Syfilis

| Dotaz od: Petr

Chci se zeptat zda při infekci syfilis dochází k zvednutí hodnoty CRP a popřípadě sedimentace? Pokud ano tak po jaké době od infekce? Děkuji

Muže docházet k zvednuti CRP a i sedimentace, ale také nemusí, je to individuální. Nejspolehlivější je odběr krve.

Chlamidie pneumonie

| Dotaz od: Hana

V průběhu těhotenství jsem byla léčena na plicní chlamydie -antibiotika Klacid 28 dní - začátek užívání měsíc před porodem (měla jsem aktivní IGa, IGg i IGm), nyní po porodu mám...

Prenos infekce chlamydia na novorozené dítě je možné v případě onemocnění matky Chlamydia trichomatis. U chlamydia pneumoniae jsem se nesetkala. Ale nejsem specialista v oboru...

Antikoncepce

| Dotaz od: Klára

Dobrý večeř Je mi 17 let a trpím od dětství trombozou krve, chtěla bych se tedy zeptat jaké jsou druhy antikoncepce jsou pro mne vhodné.... a taky jestli jestli existujě...

Pro Vás jedině Jaydess, šance, že menses nebude nebo jen slabá je velká. Jinak desogestrel (Azalia, Lamya,...) tablety, cena vysoká, riziko nepravidelného krvácení též.

Toxoplasmoza

| Dotaz od: Jarmila

Ráda bych Vás poprosila, pokud by to bylo možné, o zhodnocení výsledků testů krve. V letošním roce jsme ukončili těhotenství pro hydrocefalus. Dozvěděla jsem se, že jednou z...

Někdy je více výsledků od různých lékařů spíše na škodu a je absolutně nemožné - dát do korelace výsledky z různých laboratoří. Proto vás musím zklamat, ty výsledky jsou tak...

Paní doktorko, omlouvám se, vím, že podobných dotazů máte asi mnoho. Ale bohužel nikde na internetu jsem nenašla na kolik mohou být závadné masové konzervy co se týče listeriozy...

Listerie lze diagnostikovat spolehlivě jen bakteriologicky, tj. kultivací z materiálu s předpokládanou vysokou koncentrací listerií (stolice, mozkomíšní mok); sérologická...

V nedeli jsem dobral antibiotika ofloxyn. Mel jsem zanet ledvin. Problemy skoncily. Pani doktorka mi dnes ve stredu vzala krev a moc na kultivaci. Mel jsem vysoke hidnity...

Romane, doporučila bych Vám zajít na kontrolu přímo na urologii, kde Vám udělají ultrazvuk a vyšetří i Vaši prostatu. S pozdravem MUDr. Barbora Bačová

Hematologické vyšetření je laboratorní stanovení vlastností a složení krve. Současná medicína umožňuje provést stovky různých testů krve a krvetvorných orgánů. Mezi základní a...

 celý článek

Zuby

| Dotaz od: Jaroslava

Mám dotaz na léčbu zubního váčku. Již několik let mám nad pětkou zubem, úplně nahoře váček, zub nebolí, jen při čištění zubů mi odtamtud někdy teče krev. Nedávno se váček...

Doporučil bych vytažení zubu. MUDr. Piskáček

Prošel jsem laboratorním vyšetřením krve a moči a mám hladinu U_leukocytů 117 bb/ul (normální hladina je do 10bb/ul). Hladinu B_monocytů mám 0,080.Ostatní hodnoty jsou normální...

Zvýšená hladin aleukocytů může být u močové infekce, vzácně u jiných onemocnění ledvin či močového měchýře. Pokud nemáte žádné urologické potíže,odběr bych zopakovala cca za 14...

Již delší dobu mě trápí neustálý pocit na močení (pocit se často dostaví i okamžitě po vykonání potřeby při odchodu z toalety) a svědění s občasnými bodavými a řezavými bolestmi...

Určitě to urologické i gynekologické vyšetření by bylo vhodné. Přínosné by mohlo být i vyloučení pohlavně přenosné infekce. Může jít o dráždivý močový měchýř

Velikost penisu a neplodnost

| Dotaz od: Hana

Je mi 15 let jsem vysoká 158 cm(moje hloubka je možná 15 cm, netuším, možná i méně) můj kluk má taktéž 15 let. Penis má hrubí, dlouhý 23+cm (záleží jak kdy někdy i 26 cm) Je...

Hano, že by u vás váš přítel vyvolal neplodnost tím, že má velký penis, možné není. Pocity tlaku a někdy špinění ovšem s tímto zřejmě souvisí. Co se týká poslední otázky, tak...

Trávicí potíže

| Dotaz od: Hana

Chci se zeptat, již 15 dní každý den ráno se probudím s tím, že musím na stolici, stolice je řidší, ne úplně voda, k tomu každý den ráno Nauzea, nezvracim, jen se mi zvedá...

Paní Hano. Pokud problém trvá 15 dnů a předtím jste se cítila zcela v pořádku, je myslím přece jen na místě uvažovat, zda za problémem nestojí střevní infekce, provést příslušné...

Již od ledna letošního roku podstupuji ruzná vyšetření, začátkem roku jsem nejspíše přechodil nějakou virozu, obvodní mi napsala atb, problémy neustaly, byl jsme stále zahlenený...

Davide já bych ještě doporučila doplnit nasledující laboratorní vyšetření: chlamydia pneumoniae, Mycoplasma pneumoniae, EB virus ( Epstein Baarove virus - múže způsobit...

Křeče ve svalech na rukou

| Dotaz od: Kateřina

Chtěla bych se zeptat co mám dělat s obrovskými křečemi svalů v paži, které se opravdu nedají vydržet (provází je zimnice a bohužel i slzy, při každém pohybu bolí víc). Již...

Paní/slečno Kateřino. Od návštěvy na pohotovosti nelze čekat nějaké "řešení" dlouhodobějších potíží nebo podrobnější diagnostiku. Předpokládám, že Vám bylo doporučeno navštívit...

Hodnoty tsh a t4 volný

| Dotaz od: Monika

Paní doktorko,jsem 4 měsíce po porodu a v týdnu jsem byla na sono štítné žlázy,kde mi bylo zjištěno,že žláza je překrvená a zvětšená.Hodnoty po vyšetření z krve jsou 36,650 mUI...

Hodnoty TSH je hodně vysoká,léčba je nutná a s největší pravděpodobností bude doživotní. Jaký měla vliv nebo neměla na vývoj miminka, Vám bohužel neřeknu. Ve 4měsících IQ nelze...

Chtěl bych se Vás zeptat. Minulý týden jsem byl na dovolené v Řecku, kde jsem měl tři dny teplotu, bolest hlavy a čepy v krku(v období od 20-24.7.). Po návratu jsem podstoupil...

Vážený pane Jiří, pokud jako příčina obtíží byla prokázána infekce Enterobacterem, pak je standardním postupem pokus o její likvidaci vhodným antibiotikem. Nález streptokoka a...

Invazivní pneumokoková onemocnění patří mezi závažné nákazy dospělých, zejména osob starších 65 let. V pokročilém věku totiž velká část lidí trpí nějakou chronickou nemocí...

 celý článek

Leukocyty

| Dotaz od: Hana

Jsem dárce krve a plazmy. Již při třech kontrolních odběrech mi byla zjištěna hodnota Leukocytů takto: 37, 37 a 32. Při poslední hodnotě jsem byla jako dárce odmítnuta, s tím...

Normální hodnoty jsou cca 4-10 (x 10 na 9) - Vaše hodnoty jsou tedy opravdu vysoké a měla byste být vyšetřena, zda v těle nemáte nějaký zánět, či jinou chorobu.

Haemophilus influenzae

| Dotaz od: Daniela

Chtěla bych se zeptat na Váš názor. Před vánocemi mi byl ze stěru z krku nalezen haemophilus influenzae a v krvi plicní chlamydie. Na měsíc jsem užívala ATB Sumamed 500. Při...

Vážená paní/slečno Danielo, častá léčba antibiotiky může vést ke vzniku bakteriálních kmenů, odolných vůči účinkům většiny antibiotik. Zvýšená hodnota ASLO je považována za...

Chtěl bych se zeptat jak bych co nejlépe mohl léčit kašel doma. Z počátku se jednalo o suchý kašel a asi po měsíci to přešlo ve vykašlávání. Je to takovy drazdivy kasel spojeny...

Děkuji Vám za Váš dotaz. Potřebovala bych vědět, jaký přesně sirup užíváte. Pokud je to mukolytikum/expektorans /lék na vykašlávání, přečtěte si příbalový leták sirupu, tam je...

Únava, zvýšená teplota

| Dotaz od: Jitka

Od začátku ledna mám neustále zvýšenou teplotu 37,1 - 37,4 a jsem unavená (vydržím kolem 2 hodin a pak jsem "zralá" jít si znovu lehnout). Před tím (konec prosince...

Únavě se příliš nedivím, pokud jste tedy v uplynulých cca 2 měsících prodělala zánět ledvin a zřejmě i zápal plic. Že ještě vše není v pořádku dosvědčuje stále zvýšená...

Zvýšené aslo

| Dotaz od: K

Můj syn 15 let začal mít vloni během května potíže s pravou kyčlí, bolest. Navštívili jsme ortopeda, který vyloučil ortopedické problémy, ale poslal nás na vyšetření krve, KO...

ASLO slouží jen k diagnostice streptokokových infekcí, otázkou je, zda byl syn vyšetřen i z hlediska možného zánětu v těle - např. FW /sedimentace/ a např. CRP /c reaktivní...

Cukrovka

| Dotaz od: Petr

Moje přítelkyně má cukrovku stupně 1(prostě tu nejhorší) dieta ji štve a proto ji moc nedodrzuje je taková unavená a někdy ji bolí břicho mám ji rád a tak o ni mám strach...

Pane Petr. Jste hodný, že máte starost o svou přítelkyni. Máte bohužel pravdu, že cukrovka prvního typu je horší. Je to zákeřná nemoc, těžká, závažna - ale bez bolestí po řadu...

Zvýšené jaterní testy

| Dotaz od: Dalibor

Pane doktore. Měl bych na Vás dotaz. Je mi 19 let, nedávno jsem si nechal udělat odběr krve a následné testy. Vše bylo v pořádku až na jaterní enzym ALT, který dosáhl hodnoty 1...

Vážený pane Dalibore, ve Vašem případě byl důvodem zvýšené hodnoty ALT pravděpodobně Vámi zmíněný vyšší příjem alkoholu. Doporučuji Vám v odstupu cca 2 měsíců zopakovat...

Stále se opakující problémy

| Dotaz od: Natálie

Chtěla jsem požádat o radu. Již několik let (s pauzami) mám zdravotní problémy. Cítím se unavená a je mi špatně, jako kdybych procházela chřipkou, bolí mě klouby, kosti, špatně...

Doplnila bych imunologické, gastroeterolgické , infektologické, hematologické vyšetření. Někdy se i po mnoha vyšetřeních příčina zvýšených laboratorních hodnot nepodaří...

Spalova angína

| Dotaz od: michaela

Přeji mám prosbičku syn 6,5let v životě neměl angínu doma probíhá zánět nosohltanu tedy u mě syn si stěžoval na bolest v krku, měl teplotu max 38,5 dva dny šla jsem k lékaři...

Při bakteriální angíně, která se léčí antibiotiky bývají teploty spíš vyšší a příznaky (bolesti v krku, při polykání, celková únava atd...) výraznější, vyrážka nemusí být. Je...

Antikoagulační léčba snižuje přirozenou schopnost krve srážet se. Někdy se označuje také jako „ředění krve“. Kromě jiného použití je antikoagulační léčba součástí dlouhodobé...

 celý článek

Uzliny v třísle a na krku

| Dotaz od: Jolana

Pane doktore, je mi 21 let a od 29.12. jsem si objevila v pravém třísle uzlinu, ze začátku mě dost silně bolelo celé tříslo. Zašla jsem k obvodnímu lékaři, který mi řekl, že...

Jak to popisujete, vypadá to nejspíš na nějakou infekci, zánět či cosi podobného. Na gynekologický původ bych ve Vašem případě myslel asi na prvním místě. Nestačí jen vyšetřit...

Angína je akutní zánět krčních mandlí, který způsobuje jejich bolestivé zduření. Může být bakteriálního nebo virového původu. Typicky se projevuje horečkou, obtížným polykáním...

 celý článek

Otoky kolen

| Dotaz od: Vladimír

Mám časté otoky bez úrazu kolen po punkci jantar.tekutiny ca 80ml klid dva týdny , otoky jsou u L+P kolene stejné ale nikdy nejsou současné . první dva otoky bez bolesti a...

Takový stav, opakované otoky kolen je třeba velmi zevrubně vyšetřit. Dokončil bych vyšetření na revmatologii k vyloučení revmatického procesu, dokončení testů, v případě...

Jak poznat rakovinu

| Dotaz od: Petra

Memu synovi je 8 let a mívá zničeho nic horecky přes39 ,ktere trvaji i pres den a má je tak 2 až 3 dny,sem tam si stežuje na bolest hlavy při jedne z kontrol u lekare byla...

Paní Petro! Máte zajisté obavy, aby se nejednalo o něco závažnějšího, než jen "obyčejnou" infekci, že? To samozřejmě z Vámi napsaných informací nelze ani potvrdit ani vyloučit...

Vysoký cholesterol

| Dotaz od: Michaela

Je mi 16 let a moje lékařka mi zjistila z krve,že mám vysoký cholesterol(6,6) a normálně je do 5,5 a nechce mi dávat zatím prášky,že mám brát 2krát v týdnu vitamíny Omega 3 a že...

Léčbu vysokého cholesterolu není možné řídit pouze pouze jednorázově zjištěné hodnoty celkového cholesterolu, vždy je nutné znát i hodnoty další (LDL - "zlý" cholesterol HDL...

Kašel

| Dotaz od: Denisa

Už 3 týden mě trápí kašel, nemám teploty, crp 12, vysoká sedimentace, rtg plic čisté, poslední týden se velice dávím kašlem až zvracím, nic moc nevykašlávám, dráždí mě samotný...

Ve vašem případě by se asi nemělo jednat o infekci v dýchacích cestách. Popisovaný dráždivý kašel i s ucpáním nosu by mohla způsobovat alergie (teď je právě sezóna pylů jarních...

Petting

| Dotaz od: Filip

Chtěl bych se vás zeptat ,zda je možné ,že moje přítelkyně je těhotná? Asi před 3 měsíci jsme spolu provozovali petting. A já se bojím jestli není těhotná. Přibližně 10-14 dní...

Nepravidelná menstruace v dospívání, při stresu je možná. Pokud si Vaše přítelkyně dělala test, který je negativní, pravděpodobnost, že není těhotná je vysoká. Jediným průkazem...

Jak dodržet správný průběh všech očkovacích dávek a co dělat, když přece jen nějakou nestihneme? Přečtěte si náš manuál pro zapomnětlivé a zjistíte, že i zdánlivě zapeklitá...

 celý článek

Neúčinná léčba antibiotiky

| Dotaz od: Zdenka

Manžel před měsícem prodělal těžký zánět průdušek (možná zápal plic) několikrát se jeho stav zlepšil, ale po pár dnech se zase zhoršil, teď má angýnu a bere čtvrtá antibiotika...

Praktický lékař by se měl domluvit s imunologem, jak dál postupovat. Dají se odebrat laboratoře - krevní obraz, CRP, ASLO, provést výtěr z krku, příp. odebrat sputum, provést...

Štítná žláza v těhotenství

| Dotaz od: Martina

Paní doktorko, mám jednu prosbu o vysvětlení laboratorních výsledků týkající se odběrů při prvotrimestrálním screeningu z krve.. Jsem těhotná poprvé. Byli mi zjištěny hodnoty...

Nevím, jaké používá laboratoř jednotky a jaké mají referenční meze, ale ani tak to nevypadá, že by hladina protilátek byla vysoká (spíše jen lehce zvýšená). Lehké zvýšení...

Rakovina

| Dotaz od: Eva

Pokusím se touto cestou najít odpověď k mim otázkám, můj problém je ve věcné únavě strachu z rakoviny, podle mě psychiatrických Trpím depresemi a Uzkostmi což je pravda ale...

Slečno Evo. Omlouvám se za opoždění odpovědi, dotaz byl ke mě přesunut. A omlouvám se ještě jednou - takto na dálku bez možnosti osobního kontaktu těžko nějak řešit jakékoliv...

Dna, tlak a léky

| Dotaz od: honza



Ráda bych se zeptala.V prosinci jsem brala antib.po dobrání mi byla udělána sedimentace(vyšla v pořádku i výtěr z krku),ale tupá bolest v krku přetrvávala.Navštívila jsem prakt...

Spolu tyto dvě věci jistě nesouvisí, pro odpověd na otázku co je se štítnou žlázou byste měla být podrobněji vyšetřena - zejména hladiny hormonů štítnice, aby se zjistilo, jaká...

Přeji hezký den a předem děkuji za váš čas, Je mi 20let, měřím 197cm a vážím 77kg. Od Srpna studuj VŠ v zahraničí a začal jsem si všímat že můj srdeční puls je zvýšený a...

Pane Ondřeji, děkuji za podrobné vylíčení situace, z uvedených informací lze soudit, že nepravidelnost, kterou pociťujete je skutečně dána "jen" extrasystolami - ty jsou sice...

Zvýšené teploty

| Dotaz od: Libor

Chtěl jsem se zeptat - mám 9 - letého syna a již 3 týdny má zvýšenou teplotu 37 - max 37,4. Začalo to kašlem a nachlazením, po 4 dnech dostal atb ( Biseptol ?). Vypadá jinak...

Libore! Zvýšené teploty do 37,5 stupně se u dětí někdy vyskytují, aniž by byly známkou nějakého problému. Pokud u vašeho syna byly všechny odběry, včetně zánětlivých markerů...

Kardiologie

| Dotaz od: Vanda Gebaurová

Předem bych se chtěla omluvit za rozsáhlý popis. Chtěla bych se zeptat, letos v květnu jsem podstoupila vyšetření na kardiologii. Měla jsem 24-hodinového Holtra, sono srdce...

Ve vašem případě by se mohlo jednat jednat opravdu o vsugerovaný problém, ale také o neurologický problém, kdy jsou obtíže způsobeny drážděním nervů. Doporučoval bych proto...

Je mi 16 let a už 2 měsíce trpím kašlem. Marodil jsem už za tu dobu asi 2 krát a dnes jsem byl na kontrole, kde mi řekli že výsledky krve jsou dobré (sedimentace atd ...) ale...

Doplnil bych ještě spirometrii nebo je-li to možné, vyšetření bodypletysmografem. V mé praxi se občas setkám s mladými lidmi, u kterých se takhle projevuje lehké astma.

Šumění v levém uchu

| Dotaz od: Pavlína

Omlouvám se, už dvakrát jsem zde pokládala podobný dotaz... Od července roku 2010 mne trápí šumění v levém uchu. Prošla jsem minulý rok vyšetřeními na ORL, audiometrie...

Šumění v uchu je vnímáno jako velmi nepříjemné a chápu, že jste nucena to řešit (a že se ho chcete zbavit). Vyšetřena jste byla opravdu podrobně a je jen dobře, že se nic...

Lokalizovaná sklerodermie

| Dotaz od: Petra

Mám nově diagnostikovanou lokalizovanou sklerodermii. Při odběrech krve mám vše negativní, ale a-elastázu na 0,408, což je prý negativní, ale celkem vysoká hodnota. Moc tomu...

K hodnotě a-elastázy ne nedokážu vyjádřit, není to parametr běžně nabíraný u sklerodermie, takže by vám to musel vysvětlit buďto imunolog nabo specialista na sklerodermie a...

Prosím Vás tímto o radu a děkuji za trpělivost při čtení. Mé obtíže jsou dlouhodobé a vždy s podobným scénářem. Často mě bolelo v krku např. pár dnů (cca 2) po fyzické či...

Vážená paní Veroniko. Velice se omlouvám, ale bez znalosti celé řady detailů, které se Vašeho celkového zdravotního stavu a životosprávy týkají, a bez možnosti Vás sám vyšetřit...

Stále zvýšená teplota

| Dotaz od: Kristýna

Již několik týdnů mě trápí zvýšená teplota (37,2 - 37,5), mírné pobolívání v podbřišku a únava. Nejsem schopná normálně fungovat. Jsem více jak měsíc po laparoskopii (dělala se...

Teplota může mít řadu příčin,viroza, jiné onemocnění než gynekologické, při negativním gynekologickém a chirurgickém nálezu navštivte praktického lékaže který vám zajistí...

Krev v moči u dcery

| Dotaz od: katka

Zdravím, dcera 7 let má již roky mikroskopickou hematurii, ta vychází různě někdy více něky méně. Po braní antb. Ospen kv.anginám vždy hematurie vymizí jinak je vždy přítomná...

Přítomnost krve v moči skutečně nemusí být způsobena jenom infekcí. Ve hře je kamínek, porucha funkce dolních močových cest a další. Cystoskopie i izotopové vyšetření je až v...

Na endokronologie jsem uz byla . Byla jsem doporucena na prevzeti do pece na neurochirurgii . V priloze vam zaslu vysledky hormomu a mr . Chtela jsem se zeptat jaka bude...

V přiložených výsledcích krve je patrné, že základním problémem bude vysoká hodnota prolaktinu. Nález MRI jsem v příloze nenašla. Nicméně, pokud nález na rezonanci není nějak...

Paní doktorko, minulý týden mi po několika měsících byla stanovena diagnóza RA. Chodím už přímo do revmatologické poradny,kde jsem prodělala za poslední 2.měsíce několik odběrů...

Kortikoidy sice mohou mít popsané nežádoucí účinky, ale pokud se pro ně paní doktorka rozhodla, jistě zvážila všechna pro a proti. Důležitější než to, zda trochu přiberete v...

Ledviny, záda

| Dotaz od: Jan

Cca před třemi měsíci jsem začal pociťovat mírnou bolest zad při otáčení (typicky první pohyb po ránu v autě při zapínání pásu) na rozhraní hrudní a bederní páteře, tedy těsně...

Váš dotaz je opravdu rozsáhlý a podrobný. Mohu odpovědět pouze obecně. Myslím si, že bolesti zad nesouvisí s glomerulonefritidou. Půjde o bolesti v souvislosti s páteří, i když...

Mohu vás poprosit o přesnější vysvětlení lab.testů? Tak např. B PLT 399 10"9/I S ASLO IMUTURB 586 Ku/I S CRP IMUTURB 11,0mg/I...

CRP je akutní ukazatal záětu, máte ho pouze lehce zvýšený, tato hdnota nesvědčí pro bakteriální akutní infekci. ASLO je pritilátka proti antistreptolysinu - důležié je spíše...

Infarkt

| Dotaz od: Alena

Http://www.kardiochirurgie.cz/novinky/enzym-pomuze-odhalit-blizici-se-infarkt-473 Dobrý den, kde mi provedou vyšetření krve na zjištění enzymu kaspáza 3 - viz informace o...

Někdy jsou články v novinkách webů spíše z oblasti výzkumu, je ale dobře, že je čtete tak pozorně. Obávám se ale, že volně tento enzym ještě stanovitelný není, pokud ano, cena...

Transfuse a její bezpečnost

| Dotaz od: MARTINA

Pred sedumnacti dny jsem mela porod cisarskym rezem a byla mne dana transfuse krve chtela jsem se zeptat jak je to dnes bezpecne a jestli musim na testy kuli aids a jinym krvi...

Bezpečnost krevních transfúzí je dnes velmi vysoká, je zajištěna na více úrovních (z dárcovství jsou vyloučení potenciálně infekční dárci, odběru předchází lékařské vyšetření...

Klíšťová encefalitida

| Dotaz od: Katerina

Chtěla bych se zeptat, zda užívání vitamínového doplňku B-komplexu může odpudit klíšťata a přitom snížit možné nakažení klíšťovou encefalitidou? Je to opravdu tak vážné...

Katerino! Ano, vysoké dávky B komplexu zajišťují předávkování vitaminy B řady. Tyto vitaminy se pak vylučují do potu a tento pot pak vyloženě odpuzuje krvesajný hmyz včetně...

Můj 8 letý syn má již 8 dní teplotu - cca 38st. a kašel.Byli jsme již 3x u dětské doktorky, poslechově dobré, při druhé návštěvě dělala výtěr - v pořádku,moč-v pořádku, při...

Osm dní trvající horečky kolem 38°C mi už přijde také poměrně dlouhá doba. Jako vhodné se mi zdají komplexnější odběry vč. krevního obrazu, sedimentace, opět moč, případně pak...

Mnohokrát děkuji

| Dotaz od: Tereza

Mockrát děkuji za Vaší odpově´d. A když jsem byla v nemocnici na týden na vyšetření té plicní emboli - negativní výsledek, Vím, že mi brali také asi 6 nebo 7 ampulek krve. Jen...

Zodpovězeno

Doxybene

| Dotaz od: Eva

Rada bych se vas zeptala, pred tydnem mi lekarka na zaklade rentgenu plic diagnostikovala pocinajici zapal plic a dala mi doxybene. Byla jsem tyden v posteli. Beru ho jiz sedmym...

Bolest na hrudi i lehce zvýšená teplota nemusí být ani týden po léčbě antibiotiky při zápalu plic neobvyklé. Především bolesti na hrudi mohou přetrvávat i déle. Doporučuji hodně...

Hlavní problémy nedonošených dětí souvisejí s nezralostí mozku, dýchacího a srdečně-cévního systému a systému regulace vnitřního prostředí. Tyto problémy jsou příčinou častých...

 celý článek

Je mi 30 let, neštovice jsem neprodělala, to vím určitě nechala jsem si dělat odběr krve. Dcera 5let je očkovaná dvěma dávkami. Je pro mě vhodné očkování, když kojím syna...

Při očkování proti varicele u dospělých a obzvláště žen v produktivním věku, je potřeba vždy zvážit poměr mezi riziky a přínosem. Obecně doporučujeme očkování ideálně několik...

Klište

| Dotaz od: Ella

Vaše zpráva: Dobrý den muj syn mel vcera kliste na zatylku je mu 1,5 roku nevim jak dlouho ho tam mel vecer pri koupani jsme si toho nevsimli jestli uz bylo prisate,bylo velke a...

Každé klíště není infikované, pozorujte okolí ranky a ranku, kdyby se jakkoli měnila a třeba zčervenala / i v časovém odstupu/ spěchejte ji ukázat pediatrovi. Jinak je...

Komplikace po zánětu

| Dotaz od: Květoslava

Potřebuji poradit.Po požití tepelně nezpracované uzeniny mi během pár hodin vznikly kruté bolesti žaludku trvající asi 3 dny. pak se bolest rozšířila do celého břicha, bolesti...

Po těžkém zánětu může dlouho trvat rekonvalescence. A. Lapčíková

Cukrovka neboli diabetes mellitus je metabolická porucha, o které jsou známy zprávy již ze starověku. Spočívá v tom, že postižený člověk má vysokou koncentraci cukru (glukózy...

 celý článek

Bolest pod pravým žebrem

| Dotaz od: Květa

Pane doktore. Již delší dobu, asi tak rok a půl, mě trápí bolest těsně pod pravým žebrem. Bolest provází mírná nevolnost. Před rokem jsem podstoupila ultrazvukové vyšetření...

Jestliže jsou všechna vyšetření v pořádku, jak popisujete, také bych se přikláněla k názoru, že bolest pochází od páteře. Zkuste se poradit s odborníkem na danou problematiku...

Bolest vaječníků

| Dotaz od: Marie

Měla bych prosím tento dotaz. Již několik měsíců mě i mimo menstruaci pobolívá pravý vaječník, bolest vystřeluje i do zad. Po negativním nálezu z cytologie i vyloučení zánětu...

Marie. Doporučoval bych ještě doplnit ultrazvukové vyšetření pánevních orgánů.

Chrápete vy nebo váš partner, ale myslíte si, že vlastně o nic nejde? Jste na omylu. I taková „nevinná“ záležitost může mít fatální zdravotní následky.

 celý článek

Bolest čelisti

| Dotaz od: Jana

Prosím Vás o radu. Už od zimy mě bolí dolní čelist. Nejsou to trvalé bolesti, ale jedná se o nárazové někdy poměrně intenzivní bodání. Zvláštní je, že se místa bolesti mění...

Samozřejmě ten rentgen čelisti by se udělat mohl...každopádně by pomohly odběry krve, hlavně CRP a sedimentace by vyloučilo zánět, což vám udělá praktik, případně i ten rentgen...

Kawasakiho nemoc je horečnatá choroba nejasného původu, která postihuje cévy a typicky se vyskytuje v dětském věku. Bývá řazena mezi revmatická onemocnění, je však možné, že se...

 celý článek

Radostí mu poskočilo srdce. Spadl mu kámen ze srdce. Při tom pomyšlení tuhne krev v žilách… Desítky takových přirovnání a úsloví by jistě dokázal vymyslet každý z nás. Všechny...

 celý článek

Glykemický profil je vyšetření sledující vývoj hladiny cukru ve Vaší krvi. Slouží ke sledování průběhu onemocnění cukrovkou (diabetes mellitus). Léčba cukrovky se snaží...

 celý článek

Výsledky krevního obrazu

| Dotaz od: Baarová Eva

Měla bych dotaz, který se týká zdravotního stavu mého muže. Poslední dobou si ztěžuje na bolesti břicha (má také pocit, že je nadmutý). Má častou a řídkou stolici. Poté, co měl...

Pokud výsledky vyšetření krve ukazují zvýšení hodnot jaterních testů, je velká pravděpodobnost, že se jedná o poškození jater. Pokud ale bylo zvýšené i CRP, svědčí to pro nějaký...

Vysoké hodnoty aslo

| Dotaz od: Martin

Přeji dobrý den. Chtěl bych se vás zeptat na váš názor ohledně mého problému s vysokou hodnotou aslo v krvi (2300). Po přeléčení penicilinem pokles na 1730. Na angíny netrpím...

Takto vysoká hladina ASLO i po přeléčení antibiotiky je bez diskuse indikována k tonsilectomii. Takto jste ohrožen kloubními, ledvinnými a hlavně kardiálními komplikacemi!!!

Ať už jde o močový měchýř, nebo ledviny, infekce močového ústrojí jsou nepříjemné vždycky. Ve většině případů dojde k uzdravení rychle a bez potíží. Někdy to ale tak snadné není.

 celý článek

Vyšší d-dimery

| Dotaz od: aaa

Je mi 27 let a v krvi mi byli zjištěny vyšší d-dimery ( zhruba dvojnásobné než mají být ). Byla jsem hospitalizovaná pro podezření na trombózu. Píchli mi do nohy kontrastní...

Ve Vašem dotazu není uvedeno datum vyšetření D-dimeru, z kontextu předpokládám, že k odběru došlo až po 12.12.(2010?). Bližší informace ohledně vyšetření D-dimerů naleznete...

Js po porodu 9 den , odcazí očistky tak že jsou chvilku sylné a pak jako by se vše zastavilo a jen špiním , pak najednou se minudělá slabo a vypadne ze mně kus sraženiny a pak...

Myslím si, že je to běžná situace, zejména pokud užíváte Zibor, krev je po něm více naředěná a krevní ztráta pak může být vyšší než u ženy s normálními antikoagulačními...

Mam dvacet let a v roce 2009 mi byla vyoperovana štitna žláza. Od te doby až do ted´ nemám porad ustálenou hladinu. Už rok bydlím v Anglii a když jsem sem přijela brala jsem...

Potřeba hormonů štítné žlázy se může s věkem a s aktuálním stavem během života lišit. Proto dávka, která byla předtím dobrá nyní nemusí vyhovovat a je potřeba ji upravit. Vše se...

Vážený pane doktore, píšu jelikož už jsem hodně zaufalý a doopravdy si vůbec nevím rady a nevím co mám dělat. Především mě nejvíce vadí, že nedokážu říci, co způsobuje moje...

Vaše vysoká postava a skoliosa jistě se zúčastňuje na vašich těžkostech s pateří. V tom směru vyšetření i ortopeda by bylo na místě s následnou léčbou jak u něj tak na...

Leukocytosa a trombocytosa

| Dotaz od: Iveta Flenerova

Byla jsem na odběru krve a paní doktorka mi říkala, že více bílých krvinek a více krevních destiček, posílá mne na hematologii. Já jsem si na internetu našla co to může...

Pokud by se jednalo o reaktivní leukocytosu a trombocytosu při zánětu v organizmu, většinou je toto doprovázeno i změnami v diferenciálním rozpočtu bílých krvinek a popřípadě...

Již několik let mám zjištěnou hypofunkci štítné žlázy. Denně užívám Letrox 50. Nyní jsem ve čtvrtém měsíci těhotenství, dle odběrů krve jsou nyní mé hodnoty TSH 1,870 mU/l (ref...

Hodnota celkového T4 je v těhotenství vyšší vždy, jedá se tedy o normální hodnotu. Důležité je stanovovat tzv. volné T4 (free T4, fT4), které by mělo být v normě. Každopádně...

Píštěl a testy moči

| Dotaz od: František

Chtěl bych se zeptat, pokud by měl člověk píštěl z konečníku do močového měchýře, projevilo by se to nějak v urologických testech moči? Případně i krve.. Děkuji za odpověď.

Františku, píštěl z trávícího traktu do traktu močového by se projevila nejspíše opakovanými záněty močových cest. Tomu by odpovídal nález při vyšetření moči, tedy nález bílých...

Celiakie

| Dotaz od: Sylva

Dne 5. 12. 2014 byly dceři /6 let/ při odběrech krve na alergologii zjištěny výsledky tTG IgA 16,3 poz /norma 0 - 8/, následné krevní odběry ze dne 21. 1. na gastroenterologii...

Mohlo by se jednat o celiakii, i když dcera nemá zažívací ani růstové obtíže. Celiakie se může projevovat celou řadou příznaků a může být i asymptomatická. Vzhledem k tomu, že...

Jizvy na ledvinách

| Dotaz od: Machová

4,5 letá dcera má reflux močových cest 3.stupně. Bere udržovací léky, Sumetrolim. Mnohokráte jsem četla, že vysoká teplota, aniž by byl objeven zánět močového cest, může...

Moc nerozumím vaší otázce. Nejlepší bude absolvovat vyšetření ledvin (asi nejspíše sonografie?) a zeptat se na stav zjištěný sonografií přímo vyšetřujícího lékaře. Pokud jde o...

Obavy z crohnovy choroby

| Dotaz od: Hana

Udělaly se mi jakési vřídky na krčních obloucích. Také dolní dásna vzadu jsou takové vrásčité. Bojím se, zda se nejedná o crohnovu chorobu. Byly mi dělány krevni testy - CRP...

Doplnila bych ještě ORL vyšetření, včetně výtěrů z krku. Eroze v dutině ústní mohou být i gastroezophageálního refluxu /reflux žaludečních šťav/. Pokud máte zažívací obtíže...

Diabetologické vyšetření je soubor lékařských úkonů prováděných za účelem diagnózy a sledování průběhu cukrovky (diabetes mellitus). V diabetologické poradně pracují...

 celý článek

Angína

| Dotaz od: Monika

Je mi 32let a trpím vždy tak 2-3ročně na angíny. Nyní již mám 4 v tomto roce. Před 3týdny jsem měla angínu s rychlým nástupem (T 40stupňů), jelikož byl víkend, byla jsem nucena...

Popsané laboratorní nálezy souvisí s prodělanou streptokokovou hnisavou angínou (Str.pyogenes neboli "hnisotvorný" streptokok takové nálezy a obraz dělá). Sedimentace je OBECNÝ...

V červenci mě v noci vzbudilo bublání střeva v pravém podbřišku a bolest, kterou jsem přisuzovala vaječníku. Je pravda, že jsem v té době byla ve velkém stresu. Po měsíci...

Pravděpodobně se jedná o obtíže spojené se stresem. Mohlo by se také jednat o poruchu štítné žlázy (viz boulička na krku). Doporučoval bych proto kontrolu jak u praktického...

Jamka klíční kosti

| Dotaz od: Kristýna

Chtěla bych Vás poprosit o radu ohledně maminky( r.nar. 1964) Na první pohled to není zřetelné, ale všimla jsem si, že levou jamku nad klíční kostí má méně propadlou než pravou...

Zdravím Kristýno...mohlo by jít jen o nějakou asymetrii hrudníku či páteře, takže to nemusí být vůbec nic, ale to by mělo být takové již od mládí... takže pokud se jedná o nově...

Voda v kolene

| Dotaz od: Michaela

Jsem 3 mesice po plastice LCA. 2 měsíce byly bez problemu jen takove ty normální pooperační. Ale posledni mesic se mi zacal tvorit vypotek v kolene. Co. Tyden, 14dni musim na...

Složitá otázka, pokud jsme měla v pořádku menisky a chrupavky, což přepodkládám u plastiky -zeptejte se operatéra, je nutné vyloučit infekci vyšetřením i opakovaným punktátu a...

H.l.a. lupus

| Dotaz od: Martin

Přítelkyně byla na vyšetření na imunologii. Má pojištění Všeobecné zdravotní pojišťovny. Je cizinka. Některá laboratorní vyšetření měla při nedávné návštěvě v cizině. Nestihla...

Při vyšetření na autoimunitní onemocnění typu Systémový lupus erytematodes se běžně vyšetřuje hladina různých autoprotilátek + další odběry krevní obraz, sedimentace atd...

Vysvětlení výsledku vyšetření

| Dotaz od: Kovařík

Ráda bych se zeptala co znamená výsledek vyšetření krve CRPS*43.0 a ZLEU*13.0. V laboratoři nám tyto dvě hodnoty zvýraznili ,ale netušíme ,zda je to vysoká či nízká hodnota a...

CRP je C-reaktivní protein, jeho zvýšení ukazuje hladinu zánětlivé reakce v organismu. Zvyšují ho i některé léky, chronické nemoci, těhotenství.... Obec ně platí, že nízké...

Vajíčka a menopauza

| Dotaz od: Anonym

Teď se možná zeptám jako malá holčička. Pokud s krví odchází chuchvalce krve, znamená to, jak jsem pochopila, že se odlupuje děložní sliznice, a pokud je příliš vysoká, není to...

Neoplodněné vajíčko zaniká již v děloze po 2-4 dnech od ovulace, vajíček máme velké množství, odhad nástupu menopauzy dle počtu zbývajících vajíček nelze provést, s pozdravem...

Krevní obraz a retikulocyty

| Dotaz od: Zuzka27

Chtěla bych moc poprosit o radu . Byl mi vyšetřován průběžně krevní obraz s tím, že všechny hodnoty v pořádku, pouze v poslední době nižší retikulocyty. 28.3. erytrocyty...

Ano, hodnota retikulocytů není nijak směrodatná v celkovém krevním obrazu, posuzuje se více při jiných onemocněních a má jen informativní a dopnkovou výpovědní hodnotu. Opravdu...

Světlá a pak zelená stolice

| Dotaz od: Petra

Zdravím a předem děkuji za odpověd.Chci se zeptat, měla jsem takovou světle hnědou až žlutou stolici a teď po 2 dni nazelenalou, můžete mi napsat nebo poradit, co by to mohlo...

Spíše se může jednat o infekci ve střevě, rakoviny se kvůli těmto příznakům obávat nemusíte. Vyzkoušejte probiotika.

Bilirubin

| Dotaz od: Zbyněk

Jmenuji se Zbyněk Žilák, je mi 25 let. Před několika dny jsem prodělal celkové vyšetření, v souvislosti s žádostí o vstup do Armády ČR. Z výsledků krve mi vyšlo, že hodnota...

U mladých mužů se často jedná o tzv. benigní hyperbilirubinémii. Hodnota bilirubinu je zvýšená, aniž by vás tato skutečnost zdravotně ohrožovala. Ani při zdravém životním stylu...

Vysoké horečky

| Dotaz od: petra

Pane doktore, chtěla bych se Vás zeptat na dotaz ohledně mého malého syna. Má rok a půl, neustále se mu v určitém intervalu vracejí vysoké horečky, které trvají okolo 4 dnů...

Paní Petro! Máte zajisté obavy, aby se nejednalo o něco závažnějšího, než jen "obyčejnou" infekci, že? To samozřejmě z Vámi napsaných informací nelze ani potvrdit ani vyloučit...

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: