#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Když sluníčko kouše…

Homeopatie MUDr. Jaroslav Čupera 1.3.2017

Po několika týdnech zimy s pošmourným počasím začíná jaro a s ním přibývá slunečných dní. Vystavit tělo slunečním paprskům je lákavé. Hlavně na jaře nás však v souvislosti se sluněním může potkat řada nepříjemností.

Sluneční záření je především záření ultrafialové. Jeho velká část je zachycena v atmosféře. Na zemský povrch, a tedy i na naši kůži proniká záření typu A a v menší míře i záření typu B. Záření UV-A, tzv. dlouhovlnné, představuje 99 % slunečního záření, které dopadá na zemský povrch. Toto dlouhovlnné záření proniká hluboko do kůže a nezpůsobuje opálení ani přímé poškození DNA buněk. Nicméně vyvolává vznik volných radikálů, které už mohou DNA a buňky poškozovat.

Záření UV-B je mnohem nebezpečnější a přičítá se mu většina negativních účinků slunečního záření.

Plusy a minusy slunečního záření

Sluneční záření má mnoho kladů. Patří k nim:

  • podpora tvorby vitaminu D,
  • zlepšení funkce imunitního systému,
  • zvýšení tvorby serotoninu (hormonu „dobré nálady“).

Ovšem se slunečním zářením bývá spojována i řada záporných charakteristik. Ty jsou dány jednak samotným zářením, jednak tvorbou již zmíněných volných radikálů, ale například i působením histaminu, který se jinak účastní alergických reakcí.

Potíží, které může sluneční záření vyvolat, ať již bezprostředně po slunění, nebo s delším časovým odstupem, je hodně. Jedná se například o alergie nebo tzv. fotosenzibilizaci.

  1. Alergie na slunce. Pod tímto laickým názvem se spojuje několik různých onemocnění. Jednak je to primární sluneční (světelná) kopřivka, která se objevuje za několik sekund či minut po vystavení těla slunečnímu záření. Postupně sama vymizí, protože se vyvine tolerance na sluneční záření a tělo se přizpůsobí. Další potíží je tzv. benigní letní polymorfní sluneční vyrážka. Postihuje především mladé ženy mezi 20. a 40. rokem života, a to spíše po delším opalování. Objevuje se 24–96 hodin po sluneční lázni. Jedná se o svědivou vyrážku s pupínky a/nebo suchými skvrnami, kterou doprovází pocity pálení.
  2. Fotosenzibilizace. Jde o alergickou nebo spíše toxickou reakci spuštěnou slunečním zářením. V podstatě jde o odpověď těla na nějakou chemickou látku. Ta se dostane do organismu především ve formě léků, popřípadě prostřednictvím kůže (to je typické pro trávy či řadu složek kosmetických přípravků). Tato látka ve spojení se slunečním zářením spustí histaminovou reakci se všemi jejími důsledky. Na vině bývá například hypericin z třezalky tečkované, bergamotový olej, některá antibiotika, preparáty na odvodnění, protizánětlivé léky nebo medikamenty na srdce. Objevují se kopřivkové pupeny se svěděním a pálením, v těžkých případech vznikají i puchýře.

Kdy pomáhá homeopatická léčba

  • Apis mellifica 15CH je hlavním lékem v případě, že se nepříznivé účinky slunečního záření projeví ve formě kopřivky. Postižená kůže je světle červená, s průsvitným otokem. Bolesti jsou intenzivní, pálivé, s pocity píchání jakoby jehlami. Úlevu přináší i studený obklad.
  • Belladonna 9CH se hodí v situacích, kdy je pokožka skvrnitě červená a vyloženě z ní sálá horkost. Pacient je velmi žíznivý a může mít tepavé bolesti hlavy.
  • Urtica urens 9CH přichází ke slovu v případech, kdy kopřivku doprovázejí píchavé bolesti. Potíže však zmírní spíše teplý než studený obklad a vlažná sprcha.

K léčbě patří i náležitá péče o postiženou pokožku, kterou ošetřujeme hydratačním krémem. Ke zklidnění přispěje dostatečný příjem tekutin, vitamin E, beta-karoten, selen a zinek. Z bylinek jsou prospěšné krémy s aloe vera nebo měsíčkem.

Předcházet potížím je nejlepší

Homeopatickými léky se dá potížím po opalování i předcházet. Nejvhodnější jsou:

  • Poumon histamine 15CH, 1× denně 5 granulí, pomáhá osobám s anamnézou kopřivky.
  • Natrum muriaticum 15CH se hodí především pro lidi, kteří kožními problémy vyvolanými sluncem trpívají zejména u moře. Často jejich potíže doprovází i opar a bolesti hlavy vyprovokované opalováním. Tento lék je vhodné podávat už asi týden před odjezdem na dovolenou, 1× denně 5 granulí. Při pobytu u moře jej pak podáváme 2× denně.
  • Hypericum perforatum 15CH je ideální pro ty, kteří výše zmíněnými potížemi trpí i v našem klimatickém pásmu. Je známo, že třezalka způsobuje zvýšenou citlivost kůže na sluneční záření, kdy snadno dojde k jejímu spálení. Tento jev se v homeopatii využívá i léčebně. Doporučený začátek užívání je asi 10 dní před „sluneční sezónou“. Dávkování je 1× denně 5 granulí a v době intenzivního slunečního svitu 2× denně 5 granulí.

Spálení nepodceňujte

Popálení kůže UV-B zářením se projeví zčervenáním, svěděním, někdy i výsevem puchýřků. Většinou se nejedná o hluboké popáleniny, ale v některých případech může být významný rozsah poškozené kůže. Pak se může objevit i celková reakce s horečkou, slabostí a bolestmi hlavy. Tento stav již vyžaduje péči lékaře.

Na účinky slunečních paprsků jsou citlivé zejména děti a staří lidé. Kůže si navíc veškeré tyto epizody „pamatuje“. To se projeví rychlejším stárnutím pleti, popřípadě zvýšeným rizikem vzniku zhoubného kožního nádoru melanomu nebo slunečních alergií.

Z homeopatik při spálení sluníčkem pomáhá:

  • Apis mellifica 15CH,
  • Belladonna 9CH.

Užívají se po 5 granulích střídavě každou hodinu.

Pokud se objeví puchýřky, pak je indikován lék Cantharis 9CH v dávce 5 granulí 4× denně. Kromě léků je potřeba uložit postiženého v chladnějším prostředí a dostatečně zavodnit. Ochlazení nesmí být pociťováno nepříjemně a ani nápoje by neměly být přímo ledové. Po spálení sluncem nebo při úpalu či úžehu je pro rekonvalescenci vhodné podávat 3–4 dny lék China rubra 9CH, 3× denně 5 granulí. Je to přípravek vhodný pro osoby trpící slabostí, nízkým krevním tlakem, bolestí hlavy, bledostí a sklony ke kolapsu z dehydratace.

Znaménka zaslouží pozornost

Chránit před slunečními paprsky je potřeba také místa s tzv. mateřskými znaménky. Jedná se o vystupující kožní útvary, které bývají kulaté či oválné a mají různou úroveň pigmentace (zabarvení). Vznikají z většího množství pigmentových buněk a většinou žádné zvláštní nebezpečí nepředstavují. Kožní lékař by však měl zkontrolovat znaménka, která:

  • se objeví náhle u lidí starších 20 let,
  • jsou bolestivá,
  • krvácejí,
  • mění tvar a/nebo barvu.

Z často indikovaných homeopatických léků je možné použít preparát Thuya occidentalis 15CH, kterým se léčí i nezhoubné nádory. Znaménka sice u většiny pacientů neodstraní, ale aspoň zpomalí nebo zastaví jejich růst. Zpočátku je možné užívat tento lék denně, později 1× týdně až 1× měsíčně 5 granulí.

Stařecké skvrny – nejen estetický problém

Ani tzv. stařecké skvrny bychom neměli jarním slunečním paprskům příliš vystavovat. Jedná se o místa suchá, se zvýšenou pigmentací, která postihují zejména obličej a ruce. Pozor, určitě nejde jen o kosmetický problém. Stařecké skvrny se u některých jedinců mohou zvrhnout do některé formy kožního nádoru. Vždy vyžadují lékařské kontroly a popřípadě i časnou chirurgickou léčbu. A – připomínáme znovu – před sluncem je raději chraňme.

Ochrana před paprsky je zásadní 

Pokud se chcete potížím vyvolaným slunečním zářením vyhnout, je dobré dodržovat základní zásady pobytu na slunci:

  1. Nechoďte na slunce v době, kdy svítí nejvíc, tedy mezi 10. a 15. hodinou.
  2. Chraňte se lehkým, vzdušným a volným oděvem.
  3. Mějte vhodnou pokrývku hlavy.
  4. Používejte krém s vysokým UV faktorem – je však potřeba mít na paměti, že tyto filtry nechrání před vznikem zhoubného kožního nádoru – melanomu.

 


 Přečtěte si více k tématu v sekci
Homeopatie

Autor článku: MUDr. Jaroslav Čupera Lékař se věnuje intenzivní medícíně a homeopatii.
Je členem Rady Homeopatické lékařské asociace, o.s.
Aktuálně působí v AGNI centru v Rosicích u Brna
Líbil se vám článek?
0
ANO NE

Dočteno? Pomůžeme vám
ještě o kus víc.

  • Lékaři všech specializací čekají na váš dotaz.
  • Naplánujte si prevenci s chytrým kalendářem.
  • Objevujte praktické a ověřené tipy od lékařů.
Zaregistrovat se zdarma Přihlásit se

Související články

Potíže ze sluníčka: vše zvládnete s homeopatiky

Po dlouhé zimě, kdy bylo slunečných dní poskrovnu, jsme se těšili, až se sluníčko...

Sluníčko může nejen opálit, ale také popálit

Slunění má celou řadu pozitivních účinků pro organismus, ale nedodržováním základních...

Dny slunce aneb zdarma vyšetření od lékáren BENU

Dbejte o své zdraví! I sluníčko může být nepřítel! Přijďte si nechat zdarma...

Horské sluníčko ani solárium kůži opravdu nesvědčí

Tmavé zimní měsíce nám dokážou vzít energii, náladu, ale i bronzový odstín pleti....

Chřipka a nachlazení – jak podpořit imunitu

Jakmile na podzim zajde sluníčko a trochu zaprší, začnou se školy, školky i...

Léčba popálenin – co lze zvládnou doma a kde už musí zasáhnout odborník

Každý z nás se už někdy spálil. A to nejen v osobním životě. Rozpálená plotna,...

Jak nám léto u moře pomůže v boji s chřipkou v zimě?

V roce 2007 sice sluníčko moc nepřálo, ale jistě se našlo alespoň několik teplých...

Když vám jde o kůži!

Léto se pomalu blíží. Doba, kterou má většina lidí z celého roku nejraději....

Děti si chtějí užít léta. Nezapomeňte ale na ochranu před slunečními paprsky!

K prázdninám patří i dětské dovádění na slunci. Děti si řádění na sluníčku dokážou...

Jarní sportování: dejte tělu čas dostat se do formy

První sluníčko spoustu lidí zláká k různým pohybovým aktivitám. Kromě radosti...

Doporučujeme

Čtěte více

Když se spojí akromegalie s gigantismem…

Akromegalie a gigantismus, slova, která alespoň jednou v životě zaslechl téměř...

Když se stýská po domově

Nadchází doba prázdnin, dovolených a táborů. Pobyt dítěte na táboře, zejména...

Když se štítná žláza vymkne kontrole: Basedowova nemoc a jak se s ní poprala Lucie Bílá

Štítná žláza je orgánem, o kterém nemusíme vůbec vědět, dokud pracuje tak, jak...

Když se tělo brání: Poznáte příznaky alergie a intolerance?

Alergie je přecitlivělost či také nadměrná reakce imunitního systému vůči složkám...

Když se tepny ucpávají, nohám hrozí amputace

Stav tepen docela věrně odráží náš věk a životní styl. Stárnutí nezastavíme,...

Když se touha po dítěti stává posedlostí

Bezdětnost mnohdy znamená být objektem v hledáčku ostatních lidí, zejména žen....

Když se umělé oplodnění konečně podaří

Zkoušeli jste to roky, a nic. Moc už jste tomu nevěřili, ale ta dlouho očekávaná...

Když se vzbouří vlastní imunita

Pro náš organismus je nesmírně důležitá správná a vyrovnaná funkce imunitního...

Když se z milování stane povinnost aneb Sex podle kalendáře

Kdyby partnerství záviselo pouze na sexu, pravděpodobně by žádný vztah nevydržel...

Když se žíly nezdravě rozšiřují

Varixy jsou v poslední době zařazovány mezi civilizační choroby. Tím se dostávají...

Když srdce nepumpuje, jak by mělo

Intraaortální balónková kontrapulzace je vedle použití léků další možností,...

Když srdce selhává

Srdce - neúnavný sval, který začíná pracovat již předtím, než se narodíme, a...

Když srdce ztratí rytmus

Fibrilace neboli míhání síní je nejčastější poruchou srdečního rytmu. Její zdravotní...

Když srdci chybí kyslík, není to vždy infarkt

Je nejdůležitější sval v těle v ohrožení? To může člověk poznat buď díky zhoršujícím...

Když střevo nefunguje tak, jak má...

Crohnova nemoc patří spolu s ulcerózní kolitidou k takzvaným nespecifickým střevním...

Když světlo (ne)léčí revma

Lékaři různých oborů, často pak revmatologové, se setkávají s dotazy nemocných...

Když světlo škodí…

Pracujete v noci? Svítí vám do oken pouliční osvětlení? Podle nejnovějších studií...

Když teče "červená", chraňte se!

Každé poranění kůže nás více či méně ohrožuje. Krevní ztráty bývají u běžných...

Když tělo napadne vlastní štítnou žlázu…

Autoimunitní choroby patří stejně jako alergie mezi onemocnění, kdy náš imunitní...

Když tělo útočí proti vlastním tkáním

Bolesti pohybového aparátu (revmatismus, lidově revma) jsou běžné hlavně ve...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#