#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Není předsevzetí jako předsevzetí. Pravděpodobnost, že některá z nich dodržíte, je obecně malá

Mgr. et Mgr. Kristýna Poulová Redakční článek 16.1.2022

Se začátkem nového roku si obvykle dáváme předsevzetí, pomáhá nám to udělat důležité změny ve svém životě a vkročit do nového období jako nové já. Předsevzetí z oblasti zdraví patří mezi nejčastější. Už první týdny v novém roce je pro nás však obtížné je dodržet. Proč je velká část z nich od samého počátku odsouzena k neúspěchu?

Předsevzetí jsou různá
Předsevzetí jsou různá

Statistika uveřejněná v renomovaném odborném časopise Journal of Clinical Psychology z roku 2002 ukázala, že pouhé dva týdny po Novém roce opustí svá předsevzetí 29 % a do měsíce 36 % lidí. Loňská britská studie dokonce uvádí, že za měsíc svá předsevzetí vzdá až dvě třetiny lidí. Větší roli než motivace v tom může hrát to, jak jsou předsevzetí položena. Pravděpodobnost, že si udržíte špatně formulované předsevzetí, je totiž obecně mizivá.

Problém první: Neznáte své cíle, proto vaše předsevzetí není dostatečně specifické

Základním úskalím, proč se vám nedaří předsevzetí dodržet, může být skutečnost, že si v něm nestanovíte žádné cíle. A předsevzetí bez cíle není de facto žádným předsevzetím. „Být na lidi milejší“ nebo „zlepšit své zdraví“ jsou typické příklady příliš vágních předsevzetí, která vás de facto k ničemu nezavazují, ale ani vám nedávají motivaci, že se vám je daří plnit. Jinak řečeno, jde je lehce splnit i porušit, protože záleží na tom, jak si je momentálně vyložíte.

Někteří lidé si také myslí, že když si dají předsevzetí, že budou více cvičit, stačí, když si koupí posilovací stroj. Prostředek ale ještě není cíl. Musíte vymyslet, jak nový návyk, který se snažíte osvojit, zakomponovat do svého každodenního života, najít jeho optimální míru, aby ho bylo možné ho nejen splnit, ale i jeho plnění průběžně sledovat. Naopak dobrým nápadem není dávat si jako cíl předsevzetí číslovku, kolik chcete zhubnout, protože se přitom příliš fixujete na jediný cíl, aniž byste měli dostatečně promyšlenou cestu k němu.

Problém druhý: V předsevzetí si kladete nedosažitelné cíle

Pokud si už cíle stanovíte, možná saháte po hvězdách a nejsou z oblasti těch, které by ve vaší situaci bylo možné splnit. „Vyhrát zlatou olympijskou medaili“ nebo „cvičit 6 hodin denně“ je sice možné, ale leda tak pro vrcholového sportovce s mnohaletou tréninkovou přípravou. Když není cíl uzpůsobený vaší situaci, dožene vás brzy po začátku roku frustrace.

Ambiciózní cíle nejsou nedosažitelné, ale je třeba si cestu k nim rozdělit do postupných krůčků v podobě drobnějších předsevzetí. Obecně se tedy vyplácí si dát spíše skromná předsevzetí, která jsou splnitelná a budou vás lépe motivovat v dalších pokrocích.

Stejně tak si nedávejte předsevzetí, kterými se chcete připodobnit k někomu jinému, např. mít tělo jako nějaká celebrita. Nejste celebritou, i tak se ale můžete ve svém těle cítit skvěle.

Vyhněte se také radikálním krokům, např. striktním dietám, raději si řekněte, že „nezdravé svačinky nahradíte zdravými“ nebo že „si zmenšíte porce jídla“. Vypadá to jako drobnost, ale ve skutečnosti to může změnit hodně, zatímco radikální dietou si akorát ublížíte. 

Předsevzetí můžete chápat jako jednu z cest, jak dosáhnout svého cíle, pokud se vám neosvědčí, můžete zkoušet jiné cesty za svým vysněným cílem. Nedodržením jednoho předsevzetí tedy není nic ztraceno. 

Problém třetí: Splnění vašeho předsevzetí záleží na někom dalším

Mezi nesprávně formulovaná předsevzetí patří i ta, jejichž splnění záleží na někom dalším. Klasicky se jedná o záležitosti vztahového charakteru. Např. je hezké, že si řeknete, že tento rok se vdáte, ale pokud se tomu váš partner dlouhodobě brání, pak si tím říkáte akorát o vypití velkého poháru hořkosti. Situaci totiž nemůžete sami ovlivnit. Dávejte si vždy taková rozhodnutí, která jsou plně ve vašich rukou.

Problém čtvrtý: Předsevzetí nerámujete pozitivně

Psychoterapeut a autor knihy Neboj se, změň svůj život ve 28 dnech Jonathan Alpert je přesvědčen, že klíčové pro dodržení předsevzetí je, abyste cíle položeného v něm skutečně chtěli dosáhnout, a jeho radu podporuje i studie uveřejněná v roce 2020 v odborném časopise Plos One. Předpokladem úspěchu je, abyste ho rámovali pozitivně a nezakládali ho na tom, čeho se ve skutečnosti chcete zbavit.

Jinak zní „nebudu už jíst ve fast foodu“ než „nezdravou svačinu nahradím každý den něčím zdravým“. Jakmile si totiž formulujete přání prvním způsobem, vzpomenete si na odpíraný fast food a začnete jako Pavlovův psík slintat pokaždé, když vám předsevzetí přijde na mysl, kdežto druhé před vás klade výzvu kreativně přemýšlet nad tím, co zdravého dnes zakousnete.

Jak by tedy mělo předsevzetí správně vypadat?

Že na vašich předsevzetí není něco v pořádku, poznáte, když se vám je nedaří opakovaně plnit. Vyhněte se tomu, abyste je stále dokola recyklovali, bez toho, abyste se zamysleli, zda jsou stanovena smysluplně.

  • Začněte tím, že na sobě oceníte, že si vůbec dáváte předsevzetí, protože na sobě a svém životě chcete něco změnit. Jen je třeba vašim přáním dát konkrétní obrysy a najít novému návyku místo ve vašem životě (ve vašem každodenním režimu). Místo „více se hýbat“ si dejte „30 minut pohybu každé ráno“, místo „jíst více zeleniny“ raději zvolte „přidat si zeleninu ke každému jídlu“, místo „najít si aktivního koníčka“ si naplánujte například „zkusit měsíc každý týden jet na kole“.  
  • Pokud je váš cíl být zdravější, rozdělte si ho na jednotlivé oblasti (zdravé stravování, zdravý pohyb atp.) a tam si stanovte menší cíle, jejichž kombinace povede k vámi kýženému výsledku. Jak vyladit předsevzetí v těchto oblastech? Dozvíte se v našem seriálu.
  • Když jste ve svých předsevzetí opakovaně selhali, už si v jejich plnění nevěříte. Změnu se musíte naučit mít rádi a nevnímat ji jako dodatečný stres. Někdy se snažíte až příliš, ale není to možné udržet pořád. Předsevzetí si vždy pokládejte s ohledem na svou momentální situaci a své možnosti. Všechna předsevzetí vám musí dávat smysl, jinak se do nich nepouštějte.
  • Pokud jste je vyladili podle našich rad, napište si je a vystavte si je na viditelné místo, abyste je měli stále na očích. Budete si je tak stále připomínat.

Důvodem, proč předsevzetí většinou nefungují, je, že chcete vše přes noc. Jenže úderem půlnoci ze Silvestra na Nový rok nejde obrátit život naruby. Dávejte přednost pomalé změně návyků a postupujte krok za krokem. Trpělivost růže přináší, a pokud budete důslední, můžete jejich květy čekat klidně dříve, než na jaře vyraší ty skutečné.

(pok)

Zdroje:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11920693/

https://www.mdpi.com/1660-4601/18/6/3084

https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0234097

https://www.bbc.com/worklife/article/20220103-powerful-effective-new-years-resolutions

https://www.businessinsider.com/new-years-resolutions-failure-advice-jonathan-alpert-2018-12

https://www.mana.md/is-it-healthy-to-make-new-years-resolutions/

https://www.forbes.com/sites/brucelee/2020/01/08/top-10-common-but-really-bad-new-years-resolutions/?sh=66ce52b72b7a

https://www.eatthis.com/worst-new-years-resolutions-2021/

https://www.lifehack.org/articles/lifestyle/10-reasons-why-new-years-resolutions-fail.html

Doporučujeme

Čtěte více

Není houser jako houser: z čeho bolí záda

Bolest zad je jedním z nejčastějších důvodů, proč lidé vyhledávají lékařskou...

Není inhalátor jako inhalátor

Inhalace je u řady onemocnění dýchacích cest, včetně astmatu, nedílnou součástí...

Není kolagen jako kolagen

V kloubních výživách není snadné se zorientovat. A to jste možná ani nevěděli,...

Není louka jako louka

Idylická jarní nebo letní procházka alergika po louce se může poměrně rychle...

Není lupénka jako lupénka. Těžká forma vás může ohrozit i na životě

Závažné formy lupénky, ačkoliv nejsou příliš časté, dokážou postiženým značně...

Není minerálka jako minerálka

Mnozí máme zažité, že označení „minerální voda“ značí vodu s vysokým obsahem...

Není na čase žít zdravěji? Kontrolujte svůj cévní věk

Cévní věk je odrazem stavu našich tepen. Ty mají s přibývajícími roky tendenci...

Není nevolnost jako nevolnost, při chemoterapii to platí dvojnásob

Lidé, kteří podstupují chemoterapii, se v mnoha případech potýkají s nevolností...

Není nikotin jako nikotin

Nikotin je látka, kvůli níž je obtížně s kouřením přestat. Kromě něj obsahují...

Není prášek jako prášek aneb Pečlivě zvažte, v čem budete prát

Prací prášky a čisticí prostředky mohou u dětí i dospělých vyvolat alergii....

Není rána jako rána

O ranách a jejich hojení již byly napsány stohy textů, které nás provázejí na...

Není to tabu – nebojte se mluvit o potížích na toaletě či v posteli

Za sexuální obtíže a problémy s močením se nestyďte. K roztroušené skleróze...

Není žloutenka jako žloutenka

Rozdělení virových hepatitid není zcela jednoduché. Dělit je totiž lze podle...

Neobujete boty? Jsou vám malé rukavice? Co když se jedná o akromegalii?

Onemocnění způsobené nadbytkem růstového hormonu v těle, tzv. akromegalie, se...

Neobviňujte sebe! Ukažte na štítnou žlázu

Znáte ten pocit, že už máte všeho dost? Nedostatek energie a ztráta radosti...

Neobvyklé způsoby odvykání kouření: fantazii se meze nekladou

Vyzkoušeli jste všechny běžné metody odvykání kouření? Dostatek spánku, zdravá...

Neopíjejte své spermie!

Že se nemá pít alkohol během těhotenství, to je všeobecně přijímaný fakt. Ale...

Nepalte suché listí, můžete přijít o zdravou kůži

Vzorně uklizená zahrádka je snem každého, kdo ji vlastní. Ale obzvláště na podzim,...

Nepanikařte zbytečně! Proč (ne)volat záchranku

Když někdo ve vašem okolí přestane dýchat, je samozřejmostí, že vytočíte záchranku....

Nepanikařte, když léky neúčinkují okamžitě

Revmatoidní artritida je dlouhodobé a komplikované onemocnění především kvůli...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#