Pití červeného vína chrání před trombózou

Setkali jste se někdy s termínem francouzský paradox? Označuje skutečnost, že Francouzi nejsou nijak střídmí v konzumování tuků, kdy se běžně podávají velmi tučné sýry, pití vína patří přímo k národnímu koloritu, navíc kouří. A přece trpí srdečními chorobami třikrát méně než Američané. Záhada má ale své vysvětlení.

Umírněné pití červeného vína prospívá žilnímu systému
Umírněné pití červeného vína prospívá žilnímu systému

Ve víně je zdraví 

Tajemství spočívá v každodenní konzumaci vína a ryb spolu se stravou bohatou na vitaminy. Podobně jako země galského kohouta je na tom v Evropě ještě Itálie.

Každá sklenice vína obsahuje totiž až dvě stě různých fenolických látek. Nejdůležitější z nich – resveratrol – má velmi příznivé účinky na lidský organismus, a to především v oblasti srážení krve.

Ochrana pro srdce a cévy 

Dosavadní výzkumy prokázaly, že resveratrol účinně chrání srdce a celý cévní systém tím, že snižuje napětí cév, ovlivňuje kladně metabolismus lipidů a hlavně brání nadměrné srážlivosti krve. Tím zmenšuje riziko vzniku trombů a jiných komplikací křečových žil.

Neméně významný je účinek resveratrolu proti řadě typů zhoubných nádorových onemocnění. Resveratrol má totiž silný antioxidační vliv a umí blokovat procesy, během nichž se zdravá buňka mění na buňku rakovinnou.

Zdroje resveratrolu jsou tyto:

 
  • slupky a jadérka modré révy vinné
  • arašídy
  • slupky a jadérka černého rybízu
  • moruše
  • kořen křídlatky (rdesno) kopinaté (Polygonum cuspidatum); extrakt z této rostliny se označuje jako cholikan
  • slupky grapefruitu
  • červené víno

Poslední výzkumy prokazují, že resveratrol je i ve víně bílem. Není jej v něm ale tolik jako v jeho červeném kolegovi.

Nechte víno přezrát

Resveratrol se vyskytuje ve velkém množství rostlin, a je zajímavé, že rostliny jej zvýšenou měrou produkují, když jsou ve stresu. Například když jsou napadeny plísní nebo vystaveny nízkým teplotám. Tato látka jim slouží jako obrana pro přežití. Pokud jde o modrou vinnou révu, bylo zjištěno, že obsahuje více resveratrolu, když jsou hrozny nedozrálé, nebo naopak přezrálé.

Přezrálé hrozny jsou totiž náchylnější k infekci plísní Botrytis cinerea, která prorůstá do hroznů, a rostlina se brání produkcí právě resveratrolu. Ten přechází do vína a může pozitivně ovlivňovat zdraví člověka.

Botrytické víno prospívá 

Pokud chceme mít ve víně přítomnost resveratrolu nejvyšší, hledejme ve vinotékách víno s označením „botrytické“.

Návštěva vinného sklípku tedy nemusí znamenat jen gurmánský zážitek, ale také zdravotní exkurzi za prevencí žilních zánětů a embolie.

Japonské přísloví říká: Víno je králem léků. Umírněné pití červeného vína může tedy dokonce léčit a prodloužit život.

(jnl)

Zdroje:
http://cs.wikipedia.org
http://www.vesmir.cz p>   Dále čtěte: Džusy pomáhají při potížích s křečovými žilami
Přírodní cesty ke zdravým žilám

Líbí se vám článek?
+42 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěž o krém BELOBAZA®

Belobaza je krém pro každodenní péči, ochranu a regeneraci suché, citlivé a podrážděné pokožky.

 celý článek

x