Pití kokakoly zvyšuje riziko osteoporózy

  • Redakce uLékaře.cz
  • 8.12.2009
  • Aktualizace: 8.12.2009
  • Osteoporóza
Orosená sklenice s kokakolou, ledem a plátem citronu. Pro mnohé z nás neodolatelná pochutina hlavně v parném létě. Ukazuje se ale, že tato lahůdka může být vážným faktorem při vzniku osteoporózy.

Američtí vědci totiž uveřejnili nové poznatky o nejpopulárnějším nealkoholickém nápoji – kokakole. Z výsledků jejich studií vyplývá, že se konzumace tohoto nápoje může podílet na snížení hustoty a síly kostní tkáně u starších žen. Tyto podmínky zvyšují riziko rozvoje osteoporózy, nemoci, při které se kosti stávají křehkými a náchylnými ke zlomeninám.

Orosená plechovka v horkém létě
Orosená plechovka v horkém létě

Ženy v ohrožení

Výzkumu se zúčastnilo více než 2500 lidí s průměrným věkem šedesát let. Vědci u nich vyšetřovali hustotu kostní tkáně v rizikových oblastech – v kyčelním kloubupáteři. U mužů, kteří udávali průměrné pití pěti dávek koly týdně (1 dávka = 1 malá láhev, sklenice či plechovka), nebyly zaznamenány žádné změny. Naproti tomu u drtivé většiny žen byla nalezena souvislost konzumace koly s úbytkem kostní hustoty v oblasti kyčle. Vyšetřované ženy pily průměrně 4 dávky koly týdně. Čím bylo množství dávek vyšší, tím závažněji byla kostní hustota snížena.

Záludnost kolových nápojů

Podle výsledků studie nelze svádět vinu na vysoký obsah cukru, umělých sladidel nebo kofeinu. Pití koly bez kofeinu nebo varianty bez cukru totiž mělo na řídnutí kostí stejný účinek jako běžná kola. Jako další vysvětlení úbytku kostní hmoty se nabízí možnost negativního působení oxidu uhličitého, obsaženého ve všech perlivých nápojích. "Bublinky" ale byly vyloučeny pomocí srovnání se skupinou lidí pijících sycené nápoje s výjimkou koly. Kostní hustota u mužů i žen byla totiž v tomto případě zcela v pořádku.

 

Zloděj vápníku

Předpokládanou škodlivou složkou oblíbeného nápoje se ukazuje být kyselina fosforečná. Tato velmi silná okyselující látka představuje významný zdroj fosforu, který je nezbytný pro správnou stavbu zubů a kostí. Je hojně obsažen v běžné potravě, ohrožuje nás spíš jeho nadbytek. Přebytečný fosfor se vylučuje z těla ve formě fosforečnanu vápenatého, čímž narušuje rovnováhu kostních minerálů. Vápník je zvýšeně odplavován z kostí, a právě to vede k úbytku jejich hustoty a pevnosti.

Některé studie oponují argumentem, že množství fosforečnanů v kokakole je zanedbatelné oproti jiným běžným zdrojům jako například sýrům či kuřecímu masu. Pravidelní konzumenti většího množství kokakoly však přijímají pouze dávky fosforečnanů. Chybí jim adekvátní příjem vápníku či jiných neutralizujících látek, které jsou v jiných potravinových zdrojích fosforu přítomny. Vyšetřované ženy v průměru přijímaly 1000 mg a muži jen 800 mg vápníku denně, což je méně než doporučovaných 1200 mg vápníku denně pro osoby starší padesáti let.

Pít, či nepít, to je otázka

Odborníci se shodují na tom, že riziko vzniku osteoporózy je ovlivněno řadou faktorů. Důležité je volit správnou skladbu potravin s dostatečným příjmem vápníku, vitaminu D, ovoce a zeleniny. A také se dostatečně hýbat. Zatím žádná studie neprokázala, že by příležitostné pití kolových nápojů poškozovalo kostní tkáň. Ženy, které mají obavu z řídnutí kostí nebo tímto onemocněním už trpí, by se nápojům s kyselinou fosforečnou měly přesto raději vyhnout. Už proto, že jejich nadměrné pití nemá se zdravou výživou nic společného.

(gepi)

Zdroj: Am J Clinical Nutrition 2006(Oct);84:936–942.

Líbí se vám článek?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: