#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Přední český diabetolog vysvětluje přínosy po inzulinu nejúčinnější léčby cukrovky

Mgr. Lukáš Malý 26.9.2022 reklamní sdělení

GLP-1 receptoroví agonisté (GLP-1 RA) patří mezi moderní antidiabetika s vysokou účinností a bezpečností. Nesnižují jen hladinu cukru v krvi, ale pomáhají také zredukovat hmotnost a zmírňují riziko vzniku nežádoucího poklesu hladiny krevního cukru. Jak tato léčba funguje, jaké další výhody pacientům přináší a pro koho je vhodná, vysvětluje prof. MUDr. Martin Prázný, CSc., Ph.D., z III. interní kliniky – Kliniky endokrinologie a metabolismu 1. lékařské fakulty a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, předseda České diabetologické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně.

lekar_desky_pacient_pero_stul
Léčba pomocí GLP-1 RA je vždy zvolena na základě individuálního posouzení

Mohl byste vysvětlit, jak GLP-1 RA fungují – co v těle pacienta s cukrovkou 2. typu dělají a proč mu tím prospívají?

GLP-1 RA fungují na principu inkretinů, tedy hormonů, které vznikají v zažívacím traktu a uvolňují se po příjmu potravy. Jedním ze dvou nejdůležitějších inkretinových hormonů je glukagonu podobný peptid 1 – GLP-1. Aktivace receptoru, přijímače tohoto hormonu, prostřednictvím GLP-1 RA způsobuje uvolnění inzulinu, a díky tomu pak klesá hladina krevního cukru – glukózy.

U osob s cukrovkou 2. typu je hodnota glukózy zvýšená, GLP-1 RA proto pomáhají cukrovku léčit. Důležité je, že při nízké hodnotě glukózy v těle se díky působení GLP-1 RA uvolňuje méně inzulinu, a to přispívá k vyšší bezpečnosti léčby, protože tím klesá riziko nadměrného snížení glukózy – hypoglykémie.

Výzkumy ukázaly, že GLP-1 RA mají „vedlejší“ pozitivní účinky na různé orgány v těle. Jsou dány čistě snížením hmotnosti, nebo je to složitější?

Významný pokles hmotnosti je dalším příznivým účinkem GLP-1 RA. Souvisí s tím, že zpomalují vyprazdňování žaludku a navozují vyšší pocit sytosti. Ovlivňují také centra v mozku, která regulují příjem potravy. Snížení nadměrné hmotnosti je samozřejmě vítané nejen u cukrovkářů, ale i u obézních osob bez cukrovky – i v této indikaci se dnes GLP-1 RA používají. U některých GLP-1 RA bylo vypozorováno také snížení výskytu aterosklerotických cévních příhod u pacientů se srdečně-cévním rizikem nebo prevence předčasného úmrtí pacientů s cukrovkou. Všechny účinky této skupiny léčiv a jejich mechanismus zatím přesně neznáme, ale z provedených klinických studií víme jistě, že léčba cukrovky pomocí GLP-1 RA je účinná a bezpečná. 

Jaké pokroky proti jiným skupinám léčiv používaným v léčbě cukrovky 2. typu tato léková skupina přináší?

GLP-1 RA jsou po inzulinu nejúčinnější skupinou léků pro léčbu cukrovky. Léčba je bezpečnější díky nižšímu riziku hypoglykémie, jejím příznivým efektem je pokles hmotnosti a mírné snížení krevního tlaku. U osob s cukrovkou ve vyšším srdečně-cévním riziku se snižuje výskyt aterosklerotických cévních příhod a riziko předčasného úmrtí pacienta.

Před léčbou GLP-1 RA musí lékař pacienta poučit

Podle čeho se lékař rozhoduje, zda GLP-1 RA pacientovi doporučí? Pro které pacienty s cukrovkou je tato léčba vhodná?

Léčba pomocí GLP-1 RA je vždy zvolena na základě individuálního posouzení. Primární je její využití u osob s nadváhou nebo obezitou a také u pacientů, u kterých je obtížné dosáhnout zlepšení průběhu cukrovky pomocí jiných léků.

GLP-1 RA jsou dostupné v injekcích i tabletách, pro koho jsou tyto lékové formy určené?

Každá léková forma má své výhody i nevýhody. Podávání GLP-1 RA v tabletě může být příjemnější, protože odpadá injekční aplikace, na druhou stranu je tabletu nutné užívat každý den nalačno, jen s malým množstvím tekutiny a s konzumací jídla je nutné 30 minut počkat. U injekční formy je nutné používat injekční aplikátor (podobný inzulinovému peru). Kromě každodenních injekcí mají ale pacienti možnost zvolit také injekční podání pouze jedenkrát týdně.

Jaké výhody má GLP-1 RA v ústní podobě oproti jiným lékovým skupinám taktéž ústně užívaných léků v léčbě cukrovky 2. typu?

Výhodou tabletové formy GLP-1 RA je obvykle vyšší účinnost vůči ostatním tabletám, které se používají pro léčbu cukrovky.

Jakými doporučeními a radami by měl lékař nasazení těchto léků doprovázet?

Léčbu jakýmkoliv přípravkem ke snížení krevního cukru je nutné doprovodit poučením pacienta, jeho edukací. Injekční variantu GLP-1 RA se musí pacient naučit používat prostřednictvím krátkého zácviku práce s injekčním aplikátorem. Je nutné ověřit, že injekční aplikaci pacient sám dobře zvládne. Pokud ji nezvládne, musí mu po zácviku injekci podávat někdo jiný (rodinný příslušník, pečovatel, služba domácí péče). V případně GLP-1 RA ve formě tablety je třeba dodržet speciální postup při jejím podání, aby byla zaručena maximální účinnost léčby. Pacient musí být také poučen o běžných nežádoucích účincích podávaných léků.

Jaká je bezpečnost GLP-1 RA ve srovnání s dalšími běžně používanými moderními léky pro léčbu cukrovky 2. typu?

GLP-1 RA jsou stejně jako ostatní moderní antidiabetika bezpečné léky. Bezpečnostní profily jednotlivých skupin antidiabetik se mezi sebou liší, a proto je nezbytné, aby lékař pacienta v souvislosti s konkrétní léčbou vždy dostatečně poučil.

Nejčastějším nežádoucím účinkem při léčbě pomocí GLP-1 RA je nevolnost, která ovšem obvykle postupně v průběhu léčby ustupuje a nevede k nutnosti přerušit nebo ukončit léčbu. V některých případech se však může objevit i zvracení. Pokud je pacient léčen GLP-1 RA v kombinaci s jinými antidiabetiky nebo s inzulinem, mohou se objevit i hypoglykémie. V takovém případě je nutné snížit dávku inzulinu a ostatních antidiabetik, nebo dokonce některá z nich vysadit. Pacient by měl vhodný postup vždy zkonzultovat se svým diabetologem.

Jako mimořádně účinná se ukazuje kombinace GLP-1 RA s inzulinem

Je léčba vhodná pro pacienty s dalšími nemocemi a pro starší pacienty?

Ano, léčba GLP-1 RA byla testována i u starších pacientů s cukrovkou, i když pro starší populaci existuje méně dat než pro pacienty mladší. Vždy je nutné přihlédnout k individuálnímu případu pacienta, a pokud lékař neshledá žádné překážky v léčbě, je možné tuto léčbu podat i starším pacientům. Nevhodné by mohlo být podávání léku starším pacientům s normální nebo sníženou hmotností a s poruchou příjmu potravy, protože pokles chuti k jídlu po GLP-1 RA by mohl stav výživy u pacienta zhoršit.

GLP-1 RA se podávají také v kombinaci s jinou léčbou na cukrovku, jak se v ní osvědčuje?

Pokud lékař uzná za vhodné, může kombinovat GLP-1 RA se všemi dalšími léky na cukrovku kromě inhibitorů dipeptidyl peptidázy-4, u nichž kombinace nedává smysl, protože fungují také na inkretinovém principu, ale se slabší účinností.

Obvyklá je kombinace s antidiabetikem první volby. Mimořádně účinná je kombinace GLP-1 RA s inzulinem, přičemž inzulin i GLP-1 RA jsou obsaženy v jednom injekčním aplikátoru. Kombinace GLP-1 RA s vhodnou dávkou bazálního inzulinu má i velmi dobrý bezpečnostní profil s nízkým rizikem hypoglykémie.

Jakým způsobem zapadá léčba GLP-1 RA do celkové léčebné strategie cukrovky 2. typu?

Léčba pomocí GLP-1 RA zcela zapadá do moderní koncepce léčby cukrovky 2. typu. Je účinná, bezpečná a přináší i neglykemické přínosy právě v podobě poklesu hmotnosti, prevence aterosklerotických komplikací a prevence předčasného úmrtí u pacientů ve zvýšeném srdečně-cévním riziku.

Mluví se o vyšší ceně těchto léků. Jak je to s jejich úhradami a doplatky? Jsou nebo mají být tyto léky nějakým způsobem hrazeny pojišťovnami? A stojí to z pohledu pacienta lidově řečeno za to?

Náklady na léčbu pomocí GLP-1 RA jsou vyšší než v případě ostatních léků na cukrovku 2. typu. Státní ústav pro kontrolu léčiv reguluje ceny všech léků a zveřejňuje podmínky, za kterých lze tyto léky hradit z prostředků veřejného zdravotního pojištění. Způsob úhrady a výše pacientského doplatku se může měnit. Proto je nezbytné, aby pacient s lékařem prodiskutoval i ekonomické aspekty této léčby, zejména zda splňuje podmínky pro její úhradu. 

V základní úhradě může lékárna po pacientovi požadovat vyšší doplatky, které jsou tzv. započitatelné a které jsou omezené ochranným limitem pacienta (např. u pacientů do 65 let je to částka 5 000 Kč, u starších pacientů je nižší). Pokud je tento limit překročen, zdravotní pojišťovna doplatky nad rámec ochranného limitu pacientovi zpětně vrací. GLP-1 RA je možné předepsat také ve zvýšené úhradě (s minimálním doplatkem pro pacienta), ale pouze při splnění podmínek této druhé úhrady. O tom, jakým způsobem GLP-1 RA pacientovi předepíše, rozhoduje lékař.

Pokud pacient nesplňuje podmínky úhrady a lékař se i přesto domnívá, že by léčba pomocí GLP-1 RA mohla být pro pacienta prospěšná, může mu nabídnout, aby si GLP-1 RA hradil sám.

(mal)

Doporučujeme

Čtěte více

Před výletem do přírody si zjistěte aktivitu klíšťat

S počátkem jara 2008 byl opět uveden do provozu společný projekt Českého hydrometeorologického...

Předčasnou menopauzu zvrátit nelze, řeší se pouze obtíže s ní spojené

<p>Průměrný věk, ve kterém se dostavuje menopauza, je 51 let. Některé ženy ale...

Předčasný porod díky cigaretám

Těhotné ženy, které přestanou s kouřením ještě v průběhu prvního trimestru,...

Předčasný porod se po umělém oplodnění je častější

Předčasný porod a nízká porodní váha se po umělém oplodnění ve srovnání se spontánním...

Předčasný přechod může způsobit i prolaktin

Předčasné klimakterium nebo nepravidelná menstruace. To jsou jen dva z výčtu...

Předejděte dětským alergiím už během těhotenství a kojení

Vzniku mnoha dětských potravinových alergií a ekzémů se nedá předejít a jsou...

Předejděte vzniku nevzhledných jizev!

Ačkoliv může být jizva někdy výrazem poněkud dobrodružnější povahy, pro většinu...

Předcházejte kontaktu s klíšťaty a komáry

I když si to mnohdy neuvědomujeme, následkem bodnutí hmyzem není vždy jen pouhé...

Předcházejte onemocněním srdce testováním krve!

Nadměrné množství tuků v krvi nepoznáme. Žádná bolest, otoky či jiné signály...

Předcházení vzniku varixů: prevence, která nic nestojí

Ačkoliv léčba křečových žil dosahuje výborných výsledků, není nad přirozeně...

Přední český fyzioterapeut Pavel Kolář bojuje s Bechtěrevovou nemocí

Nemoci si nevybírají, na koho zaútočí. Dokladem toho je i náš vyhlášený fyzioterapeut...

Předoperační vyšetření: jak se něj připravit a jak probíhá

Předoperační vyšetření je soubor jednotlivých vyšetření, na jejichž základě...

Předplněná pera: moderní řešení vysokého cholesterolu

Zvýšená hladina cholesterolu znamená riziko vzniku onemocnění srdce a cév. Z...

Předpověď aktivity klíšťat aneb Kdy se raději lesu vyhnout

Jasno, oblačno, mírný vítr, aktivita klíšťat na stupni číslo tři. Bojíte se...

Předpoví novorozenecká bílkovina vznik alergie?

Australští vědci odhalili jednoduchý krevní test. S jeho pomocí je možné najít...

Předsevzetí do roku 2012: boj s osteoporózou

Nepatříte k těm, kteří by si dávali na Nový rok nějaká předsevzetí? Budiž, ale...

Předsevzetí si dávejte po celý rok

Se začátkem nového kalendářního roku nastává i doba, kdy si lidé slibují, že...

Předškoláci sledující televizi jsou ohroženi astmatem

Přijde ze školky a už sedí před televizí. Že se tohle odehrává každodenně i...

Předvánoční „úklid“ se může týkat i těla. Jak na něj?

Léto se spoustou čerstvého ovoce a zdravého pohybu venku je dávno pryč. Tělo...

Přehled inhalačních systémů k léčbě astmatu

Inhalační podání léčiv představuje základ léčby některých častých onemocnění...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#